fredag, augusti 07, 2009

Astrid Lindgrens Värld

De första vi mötte när vi kom in i parken, och strosade längs Bråkmakargatan (där filmen ju spelades in) var Kling och Klang och Prussiluskan som gick runt och förhöjde stämningen så där precis när alla kom in i parken. Mycket uppskattat! Kling och Klang cyklade på en tandemcykel!

Freja och Tuva ville promt gå in i Tant Bergs och Lottas hus på en gång, även om vi sa att det kanske var bäst att gå till Pippi på en gång för där brukar det bli mycket folk. Filmena om Lotta på Bråkmakargatan har spelats in i det "kvartetet" på Astrid Lindgrens värld, både Tant Bergs och Lottas familjs hus är intakta efter inspelningarna. Vi gick genom planket mellan de två husen. Blomgrens mack där Lotta hittar en julgran till familjen finns där också. Det är där man hyr skrindor.

Det är en mycket välordnad och trevlig park. Vilka enormt engagerade skådisar som jobbar där!!!

Under de två dagarna vi gick där försökte vi få in så mycket som det bara gick utan att stressa. Vi besökte Pippi i hennes hus och såg när Prussiluskan försökte få med henne till barnhemmet. Pippis pappa anlände i båt och tokade sig och höll på. Han hjälpte Pippi att vattna men hällde hälften runt omkring sig på alla människorna! ;-) Vi gick ut på KurriKurriDutt Ön, och gick ombord på pappa Efraim Långstrumps fartyg Hoppetossa.

Vi var i Törnrosdalen där stora scenen låg, där tittade vi på Alva på bal- och Emil i Lönnebergateater. Där träffade vi en Kattlariddare som sökte efter Jonathan "om ni hittar honom säg till, han ska i fängelse". Freja känner ju inte till Bröderna Lejonhjärta så hon undrade vem det var. ;-)

Vi såg teater och lekte vid Junibacken, Karlssons tak, Katthult och Mattisborgen. Vi gick i den lilla lilla staden (Vimmerby i miniaty) och Tuva och Freja tittade in i godisaffären där Pippi köpte 100 kg godis.

Slutligen deltog vi i Allsång med Kling och Klang och Prussiluskan på Lilla scenen. Oj oj oj vad alla skrattade, ung som gammal!!! De var för tokiga! Kling (den långa polisen) bjöd verkligen på sig själv. Han råkade bla läsa Prussiluskans dagbok där hon krev att Kling var så snygg när han cyklade på sin tandemcykel! ;-)

Stugorna vi hyrde var rena och fräsha . Farmor och farfar sov i en stuga och skötte förtäringen där inne, Magnus, jag och barnen sov i en. Det var så lugnt där! Barnen somnade i tid och sov gott och vi fick vuxentid. :-)

Det negativa var att det inte fanns dusch. Men vi tog bilen en kort bit och badade i en härlig småländsk sjö. :-) Tuva fick "kompisar" där som hon lekte med båda kvällarna.

Den dagen vi skulle köra hem tog vi det lugnt och svängde förbi "riktiga" Katthult och Bullerbyn (dvs där filmerna spelades in). Man kände faktiskt igen sig!

Vi trodde Tuva skulle uppskatta detta mest, men Freja uppskattade det minst lika mycket. De uppskattade dock lite olika saker, Freja gillade teatrarna och skrattade och hängde med på allt. Det var underbart att se, vilken humor hon har! :-) Tuva tyckte om att öppna alla dörrar och gå in i och undersöka alla småhus (ex Junibacken, Katthult).

Tror bilderna får tala nu...

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar