måndag, augusti 31, 2009

Freja gör sin första läxa.



Hon och de andra två tjejerna som var sjuka i fre fick tre sidor matteläxa att göra hemma, så att de liksom är på samma ställde som övriga klassen. Skickade mms till bla pappa Magnus och han skrev tillbaka att han blev alldeles rörd! ;-) Vad stor hon blivit....

Taaack mamma, för att jag fick hänga med!


Magnus reser ju ofta i sitt jobb och bor på hotell mm men det gör ju definitivt inte jag! Därför är det så kul att följa med mamma på inköpsresa och gå på Formex-mässan i Stockholm (Älvsjö).
Visst, man retar ju sig på sin mamma ibland, och jag vågar tala om det så att säga! Ååå, hon är sååå disträ ibland, min kära mor. Jag kanske berättar berättar något och får goddag yxskaft-svar! ;-) Interaktion heter det samspel som uppstår mellan individer, i ex ett samtal, och dessa är orehört viktiga för att ett samtal skall bli givande. Om jag berättar en sak vill jag få respons på det jag säger, att personen i fråga förstå vad jag menar och vad jag berättar om, det kan vara ett enkelt "ja" eller "nej". Min kära mor säger då ex "nej" när jag anser att hon bör ha sagt "ja", för att ha förstått innebörden i vad jag menar. Ååååå! ;-)
Men vi fick oss ett gott skratt i kafeterian på Bromma flygplats, då blev det bara för mycket och då storskrattade vi bara! Och jag tror mamma förstod innebörden i vad jag menade med att vår interaktion i vissa samtal var under all kritik! ;-)

Freja var lite ledsen när jag åkte, men det hade gått jättebra sedan under helgen. Tuva sa inte ett ord, hon var helcool. ;-)

Vi har gått och gått i dagarna två. Det var julen som mötte oss på mässan, och så brukar det vara. Det fungerar så att mässan i aug/sep brukar inrikta sig på höst jul och "vinter". Mässan i jan/feb inriktar sig på vår/sommar.

Det är faktiskt ganska roligt att stöta på julen så här i aug. Man får en fläkt av den, hinner börja längta lite. Då känns det inte lika jobbigt när hösten väl kommer, för man har blivit så smått påmind om att det kommer en jul! :-)

På lördagen åt vi bara enkel lunch på mässan och åt ute på en thai/kina/svensk-mat restaurang på kvällen. Man blir bjuden på enhel del godis och kaffe mm på de olika agenturerna så man känner sig aldrig superhungrig. ;-)

Jag tror att bilderna nu får tala för sig själva.

Idag är jag ledig (har än så länge lediga måndagar). Jag och Tuva skall hämta Freja i skolan kl ett. Hon var ju sjuk i fre, så hon hade en liten uppfigt att göra hemma, sa fröken när vi lämnade. Sedan har de första läxan denna veckan, en "läsläxa". :-) Det kommer de att ha varje vecka.

Må väl! :-)

Liiite fler bilder!











Första bilden: Vackra enkla "skulplurer" mamma har haft en tid i sitt sortiment. Det finns bla mamma och barn, förälskat par, äldre par, farmor/mormor med barnbarn och farfar/morfar med barnbarn. De är så enkla men säger så mycket!
Andra bilden: En pall jag gillar hemskt mycket. Skulle vilja ha men syr då ny dyna i häftigt tyg.
Tredje bilden: Så här ser gångarna ut på mässan med alla olika agenturer. Mamma syns där framme dragandes på väskan. (Skönt med sådan väska att dra.)
Fjärde bilden: Rolig jättestor kanelbulle-kudde. :-)
Sista bilden: Vackert fat som dock inte föll mamma i smaken. Jag gillar ju ord ord, och på detta stod en massa vackra ord.


Ernst - barfota mannen





Han har skapat en läcker kollektion för agenturen Färg och Form. Vet att dessa bilder inte blev superbra men vill sätta i dem ändå. Jag har inte sett mycket av Sommar med Ernst i sommar men första avsnittet såg jag. Då gjorde han en enkel variant av dessa stora hängande "ljusmojänger". De har så läcker och stilren design! Han har även designat en ljusstake som ger en så läcker skuggeffekt på bordet. Det är så kul att komma till Färg och Forms monter för mamma är "storkund" där och behandlas som en "prinsessa"! ;-) Mamma har köpt in hela Ernst sortiment till sin affär. De har även annat läckert, bla det läckra Moln-sortimentet.
På översta bilden en väska jag förälskade mig i, också från Färg och Form, den blev inköpt vill jag lova! ;-)

Det finns så mycket fint konsthantverk...


Dyrt, men vackert att titta på och drömma om att ha råd att köpa. (Ja mamma köper ju in en del konsthantverk men inte överdrivet mycket, dessvärre blir det för dyrt ut till kund när alla inblandade skall ha "sin del av kakan" så att säga.

söndag, augusti 30, 2009

Ååå, det fanns såååå mycket fint!




Första bilden. Jag föll för dessa "ljusbollar" i två olika storlekar. De var liksom gjorda i ståltråd som var formad huller om buller som ett klot. Man skall ha ett värmejus i . Dessa köpte mamma, jag paxade ett stort klot och ett litet. Skall jag ha i vardagsrumsfönsterna. :-)
Mittenbilden: Dessa underbara visdomsord som är så populära. Själv har jag Carpe Diem i mitt kök.
Sista bilden: Detta var inget mamma köpte till affären (he he FÖR dyrt!) men ack så läckert! Det är en matta i tovad ull som ser ut som stenar! Så otroligt vackert! Det fanns även stora tovade "stenar" som man kunde sitta på, ja som en slags puff.

Formex-bilder - Nu är det jul igen!











Det var till stor del JUL på Formex-mässan. Men det är så det är i den branschen, man inhandlar julsaker på mässan i aug/sept och vår/sommar saker på mässan i jan/feb. Första bilden, agenturen Mr Plant har alltid med två läckra isbjörnar, varav den ena rör sig jätteverkligt, liksom "i sömnen". Gulligt! ;-) Resten av bilderna är bara blandade julbilder, endel som mamma köpte till affären, endel som jag bara tyckte var fint/gulligt/läckert.



fredag, augusti 28, 2009

Ååå, jag blev så glad! :-)


När jag hämtade Tuva tackade fröken Ingela för "köket". Det var för fint att ha i lekstugan hade de bestämt! ;-) Det stod inne på avdelningen och det gamla köket hade förvissats till en garderob. (Lekstugan är utan kök, men vad gör det!)

Det blev verkligen jättefint! :-) Tuva med på bild. Hon hade tagit på sig tröjan bak- och fram! ;-)

Dagens lunch


Ser ut som dagens frukost! Men Freja var sugen på detta! ;-)

Minibilder. ;-)


Vi har skickat in digitalbilder för framkallning och de kom häromdagen. 369 bilder! :-0 Men det var bilder från nov förra året till aug i år. Jag är kanske "antik" vad det gäller bilder och album mm, men jag vill för allt i världen inte missa känslan av att bläddra i fotoalbum. Därför framkallar vi bilder från digitalkameran med jämna mellanrum. Magnus och jag har album, och barnen har sina.
Till bilden. Jo, det kommmer sk "översiktskort" med bilderna, och dessa har Freja klippt ut till Tuvas Barbiedockor, de passar precis i storlek! :-)

Det blidde VAB idag...

Freja kom inrusande till mig när jag duschade och sa att hon hade så ont i magen på ett ställe på magen (blindtarmen-sidan...). Hon grät och var helt förtvivlad! Usch, det är så svårt att veta med barn vad det är och var de har ont och på vilket sätt, speciellt när det gäller magen...

Hon har haft så här ont vi ett tillfälle för ca två mån sedan och då åkte vi in till akuten för hon hade feber då också, och det har man tydligen ofta vid blintarmen. Men då var det inte det. Men de sa att det "kan komma och gå" innan det bryter ut helt. Men jag tror inte det är blintarmen. De sa även den gången då på akuten, att virus och förkylningar kan ge magsmärta eftersom man har många lymkörtlar i magen som kan svulla mm. Och då hade ju Freja feber och hade väl en liten virusinfektion. Och Freja har (precis som jag) varit förkyld denna vecka och liksom gått lite på halvfart, tror det kan vara det som spökade också... Minns nu att i våras hade båda tjejerna febertoppar och när Freja hade över 39 graders feber då så bara grät hon och hade enormt ont i magen! Så Freja får nog ont i magen (svullna lymfkörtlar) vid virusinfektioner...

Ja ja, hon verkar bättre nu. Hon har spelat Nintendo och spelat dataspel och ser nu lite TV. Tuva är en stund på dagis idag. Hon skulle lämna köket i dag och ville inte missa det. ;-)

Svårt också när de har ont på morgonen så där och det är tidig lämning på fritids (till frukost). De dagar jag lämnar till när skolan börjar 8.10, hinner man ju mer se "vartåt det barkar".

Oj oj, vad snabba grannarna Linda och Fleming är på att "bjuda igen". Nästa helg är vi och de andra grannarna med barn inbjudna till dem på lite mat. Ska bli trevligt! :-) Känner bara att vi hinner inte bjuda igen! ;-) De bjöd in på fika i okt förra året (när nya grannarna var ganska nyinflyttade), sedan bjöd då nya grannarna in till grillning i somras ju, och nu bjuder Linda och Flemming igen. Vår tur snart! ;-) I vinter om det blir snö, kan vi kanske bjuda in till ute-grillning efter exempelvis pulkaåkning. He he, vilken bra idé, det ska jag försöka komma ihåg bara. ;-)

Ha en trevlig helg! Ska jag försöka ha!

torsdag, augusti 27, 2009

Freja (och Tuva litegrann!) är nyklippt.








Idag lyckades vi äntligen få till det så att Emelie som lovat att klippa Freja, kunde komma. Manda, Sanna och Nette kom bort de också, för Manda ville gärna klippa sig också.

Freja vågade sig på en "riktig" frisyr denna gången och hon blev sååå fin! Ser ut som en stor tjej plötsligt! :-) Och Freja blev allt lite "stolt", för Manda ville klippa samma frisyr som Freja. ;-)

Vi satt ute i trädgården, perfekt ställe att klippa på! Jag bara räfsade ihop allt hår och slängde sedan. Slapp dammsuga och sopa.;-)

Tuva ville ju också gärna klippa sig när både Freja och Manda gjorde det. Jag sa att jag kunde klippa hennes lugg sedan, men Emeli erbjöd sig att ta lite på Tuva också. Men Tuva skrek "nej" till luggen, hon ville bara ta bak för det hade ju Freja och Manda gjort. Men vi mutade henne så att Emelie kunde ta lite på luggen också. En glass funkar alltid som muta! ;-)

Nu måste jag packa vad jag ska ha med till Sthlm. Mamma och jag flyger dit i morgon kväll. Vi kommer hem på söndag kväll.

Ha en trevlig helg!




onsdag, augusti 26, 2009

Äntligen har Tuva åldern inne för gympan!!!


Det var en lycklig Tuva jag hämtade på dagis. "Ska vi hem och hämta gympakläderna nu?". Det var ju bara det att det var tre timmar kvar innan hennes gympa började! ;-)

Hon har väntat på att ha åldern inne för gympa. Hon har ju under två terminer (och även dessförinnan, men det minns hon väl inte riktigt) tittat på Freja när hon har gympat. Hon har slagit små egna kullerbyttor i kanten på gympasalen, till allas stora förtjusning. ;-)

Magnus och mitt logistikprojekt taxi AB funkade kanon - i dag i alla fall! Ha ha, det gäller att tänka för att få ihop det! Frejas gympa börjar 17.15 i grannsamhället, Tuvas gympa börjar 18.00 nere på skolan här i byn. Alltså måste Magnus vara hemma senast 16.45 på onsdagar för att en av oss ska kunna ta Freja till sin gympa, och den andra ta Tuva till sin! Ja, varannan gång slipper vi skjutsa Freja för vi kör varannan gång med en kompis. Det är smidigt att kunna hjälpa varandra på det sättet. Kruxet blir väl om (när) Magnus är ute på jobbresa, men det lööser sig! Mamman jag samkör med sa att det löser vi när det inträffar. Vi har ju mor- och farföräldrar att ta till också. :-)

Tuva var så glad när hon kom hem från gympan. Hon berättade att de hade fått vara djur och att på slutet var det lugn musik och då gick fröknarna och kände på deras fötter! (De känner ju att de typ är avslappnade.) Man kan ju tänka ibland att Freja inte är intresserad av Tuva överhuvudtaget, men hon flög på ytterdörren för att öppna och höra hur det hade gått för Tuva första gången på gympan. :-)

Vi har nu bestämt oss för att skänka Frejas fina leksakspis med tillhörande vask och bänk, hon fick i tvåårsspesent av oss till Tuvas dagis. Magnus har tillverkat den med blod, svett och kärlek. Tyvärr är Freja ingen docktjej och har inte lekt överdrivet mycket med den. Den tar dock för stor plats i källaren, vi kan inte spara den till exempelvis barnbarnen.

Visst, jag är inte som mina föräldrar som har slängt eller gjort sig av med ALLT sedan jag var liten, men denna spis (med bänkskiva och vask) är tyvärr för stor att spara. Men jag sparar andra minnessaker, ex Fischer Price bondgården Freja fick när hon fyllde ett, många småbarnsböcker och en hel låda med blandade kläder som barnen haft fram till de var ca 1,5 år (men bara speciella kläder, det mesta har jag gett bort). Bla ett par urläckra bruna plyschbyxor som Tuva hade med ett turkos hjärta i baken från klädmärket Me and I, en randig helsöt Polarn och Pyret klänning som både Freja och Tuva har haft, och så klart deras första skor! :-)

Vi kände att det är bättre att spisen "leks färdigt med", så att säga, än att den samlar damm i vår källare. När den är färdigt-lekt med är det bara att de slänger den.

Dagis ska nog ha "köket" i leksatugan de har på gården. Blir bra tror jag! Bara hoppas att Tuva accepterar detta lilla infall från mamman. Hon ser ju köket varje dag på dagis... ;-) Men jag tror det går bra.

Ha det bra!
(På bilden, Tuva i den gympadräkt jag köpte till henne igår. Vi har ett antal sådana efter Freja men jag kände att en ny gympadräkt ska hon ha till SIN gympa!)

tisdag, augusti 25, 2009

Tack pappa!


Har länge velat ha en av pappas fina kattavlor och nu äntligen fick jag en! :-) Den skall hängas över soffan där jag tror den passar perfekt. Han är himla duktig min pappa, han gör jättefina blekingsekor också. En sådan har vi också, den har en hedersplats i vardagsrummet. Den fick Magnus och jag i förlovningspresent.

Trött stressad och förkyld


Blev genomförkyld i lör och hade väl värsta dagen i sön eller möjligtvis igår, men idag känner jag en enorm trötthet. Det har blivit många sena kvällar och så förkylningen på det, då säger kroppen nej. ;-)

Skulle varit på kvällsmöte med jobbet idag men för första gången skippade jag det. Ska i säng innan tio ikväll.

Stressad känner jag mig för att det är lite mycket just nu. Två gympapass för tjejerna i morgon. Tuva är äntligen gammal nog att få gå på gympan här i byn (som jag och Frejas komis Ellens mamma var med om att "dra ihop" när tjejerna var fyra år). Tuva blev överlycklig när jag sa det i em. Hon har avundsjukt tittat på Frejas gympa varje ons eyy bra tag nu. Freja går ju nu på annan mer "riktig gympa" (övergår ju så småningom i "truppgymnastik") i ett samhälle här i närheten.

Jag åker dessutom till Stockhom med mamma på fre för att vara sällskap och smakråd när mamma går på Formex Mässan i Älvsjö. Hon gör där sina inköp till affären för hösten/vintern. Har blivit en "tradition" att jag hänger med på den. Det började när Freja var liten, hoppade dock över någon gång under Tuvas småbarnsår. Jag var med mamma hösten efter cellgiftsbehandlingen och gick där med snusnäsduk om huvudet.
Jag träffade en av mina nya arbetskompisar på Lindex idag. Jag var inne för att köpa gympadräkt till Tuvan. Tänkte det kunde vara kul med en ny, även om hon har mängder att ärva av Freja egentligen. ;-)
Jag ska nämligen inte vara kvar på mitt underbara jobb där jag trivs så bra... :-( Jag har bara haft ett grav vik där och det tar slut i okt. Har fått ett vik på en annan "fri-förskola" (jobbar alltså inte inom "tråkiga" kommunen). ;-)
Till saken. Jag ska jobba 80 % och jag trodde jag skulle ha en ledig dag, men jag har kortare arbetstid och jobbar fem dagar i veckan i stället. Ja ja, det går det också! :-) Det verkar vara ett jättetervligt och mysigt ställe. :-)

På torsdag ska ev Freja bli klippt, äntligen. Nu väntar en kopp te, sedan sängen.

måndag, augusti 24, 2009

Första skoldagen avklarad!




Mina ögon svämmade över av "lycko-ömhetstårar" i morse när Freja kom ut från badrummet påklädd och med nyborstat hår, "mamma jag är klar nu". Lilla-stora skoltjejen, jag tycker det känns som för bara några år sedan jag kånkade och kånkade på liten söt bebis-Freja som skrek och skrek av kolikont. Jag var tvungen att förklara för Freja att jag inte var ledsen, utan glad för att hon skulle börja skolan, men att jag inte fattade att hon hade blivit så stor!

I Frejas klass kommer det att vara en fröken, fröken Lisbeth, och en fritidspedagog Annika, som Freja redan känner från fritids. Båda två verkar jättegoa på alla sätt och vis. :-)

Jag trodde Freja skulle vara blyg men hon räckte upp handen flera gånger och svarade på saker och berättade vad hon gjort i sommar. Mitt hjärta blev varmt då det första hon sa var "badat i havet hos farmor och farfar". Det känndes gött att det var det enkla "klassiska sommarlovsaktiga" hon sa först, inte Kolmården och Vildmarkshotellet eller Vimmerby. Efter lite allmän info och presentationer delades kritor, blyertspennor och "fin-färgläggningspennor" (såna "blyerts-färgpennor") ut. Dessa saker ska de vara rädda om, ska räcka i tre år! ;-)

Först uppgiften blev att rita vad de hade gjort i sommar. De fick lära sig att nu i ettan när de ska rita så ska de först använda byertspennan och rita det de nu ska rita, sedan ska de färglägga med kritorna, de små detaljerna ska man använda färgblyertspennorna till.

Freja fick genast idétorka och lite presetationsångest... ;-) Jag föreslog en massa saker men hon sa bara "jag kan inte rita det". Tillslut satt hon i alla fall ingång, det blev en jättefin bild av Freja och Tuva när de badar i poolen. :-)

Därefter blev det rast och då gick de allra flesta föräldrarna. Freja var helt överens med mig om att hon skulle klara sig utan mig resten av dagen. ;-)

Jag körde in till stan för att uträtta ärenden, och lockade med mig Helene, Frejas kompis Karolinas mamma, som sällskap. Vi började med en kopp kaffe och smörgås med "räk-gegga" på Lennarst Konditori. Därefter köpte jag lite höstkläder till barnen. Deras garderober behöver påfyllning. En kommande julklapp inhandlades även till Freja på BR Leksaker där de hade rea.

Vi var tillbaka till kl ett när barnen slutade. Då kom en stålande Freja emot mig och ville promt ha in mig i klassrummet för att visa mig sin bänk. De hade nu fått sin Läsebok som vi tog hem för att klä in (klä om, vad det nu heter). ;-)

Freja och jag passade då på att köra och köpa gympaskor till gympan när vi ändå hade mormor som barnvakt till Tuvan. Freja var glad och sprallig men ganska okoncentrerad. Jag har väl en viss förståelse för det, efter allt hon varit med om i skolan. Det blev i alla fall två par gympaskor inhandlade.

Nu väntar sängen, det har varit en händelserik dag även för mamman!





söndag, augusti 23, 2009

Freja, blir hon mattemänniska tros?




Idag bakade Freja chokladbollar när lillasyster var inne hos grannflickorna.




Det var första gången hon rullade hela smeten själv. Annars har jag oftast hjälpt henne. Jag blev så full i skratt idag. Hon radade upp chokladbollarna i riktiga rader på brickan. Alltså jag reagerade verkligen, för när jag rullar chokladbollar bara lägger jag dem huller om buller på brickan.

Det jag ville komma till är att hon är himla olik mig! ;-) Ska bli spännande att se vad det blir av barnen över huvud taget. Jag är ju humanist, Magnus är mer mattemänniska. Han ser livet lite i ettor och nollor. ;-)

Wow, hittat Barbiehus!

Svärfar Bengt hittade som av en slump nästan, en annanos som var inlagd på Blocket i dag. Tyvärr i Ängelholm, men vi löser det på något sätt! :-) Svärföräldrarna har ju stuga i Skåne, dock inte i närheten av Ängelholm, men som sagt, vi löööser det. ;-)

Har lagt handpenning nu så hämtar vi det när vi kan. Det var en jättetrevlig tjej (mamman gissar jag) jag pratade med. Jag sa att innan okt hämtar vi det i alla fall! ;-) Hon sa att det går så bra så, det står inte i vägen där det står nu.

Har tittat på många Barbiehus och de är ju så sköra och rangliga, i plast oftast. :-( Detta var ett hembygge i playwood, sååå otroligt fint! Hade tänkt be svärfar bygga ett (hade redan pratat med honom) men när vi såg detta till det priset (500 kr) så kände vi att då köper vi det. Han har ganska mycket att göra nu under hösten också. Magnus hinner inte heller. Fullt upp med jobb, jobbresor och jobb på huset. Han har byggt leksaks spis- och vask till Freja när hon fyllde två, det räcker. ;-) Då bodde vi i lägenhet och hade ju den tiden!

Nu behöver vi bara hitta lite möbler. Endel kan jag nog göra själv, men skulle vilja ha bla ett kök.

Idag har vi som mest haft 8 barn här (under ca 3 timmar i eftermiddags). Men funkade bra! :-) På förmiddagen var Tuva inne hos grannflickorna och de är ju så vettiga männiksor. Mamman och jag sa nästan i mun på varandra "de kan inte springa fram och tillbaka idag". Vi bestämde att de får vara en stund på varje ställe. Det funkade bra. Annars blir det helstirrigt!

Må väl!

lördag, augusti 22, 2009

Barbie-hus?

Tuvan fyller ju fyra år i oktober. Vi funderar och funderar vad vi ska ge henne. Känns som att det finns ju ganska mycket leksaker i vårt hus, det blir ju så när syskonet har samma kön liksom. ;-)

Men de leker ju inte alls med samma saker, så i och för sig finns det ju vissa saker man faktiskt kunde fundera på att ge Tuva. Vi har börjat fundera på om vi skulle försöka få tag i ett begagnat Barbie-hus. Har kollat Blocket och hittat två i Blekinge, har mailat dem, men det var ganska gamla annonser så de är kanske redan sålda... Och ett nytt är inte lätt att hitta, och de är väldigt dyra...

Hittade ett jättefint i Luleå av alla ställen! Har ju massa släkt där, men vet inte hur man skulle kunna frakta det hit ner till Karlskrona... ;-) Tips någon? ;-)

Blä vilka otäcka odjur det finns!

Fast annars ganska nöjd med bilden! ;-)

Britt-sommar, kallas det inte det?

Vilken underbar varm härlig sensommardag. Kallas det inte britt-sommar? Freja har lekt med kompisen Wilma som går i samma klass. De två är ena riktiga baddjur. ;-) Tuva följde med när jag skulle skjutsa tjejerna till Wilma för fortsatt lek där. Vi skulle och handla på Ica därefter, och sedan köra hem och baka blåbärspaj. Men Tuva ville ju stanna där och leka... Det slutade med att Tuva fick stanna den lilla stunden det tog för mig att köra och handla, sedan hämtade jag henne och vi körde hem. Oj, vad glad och "stolt" Tuva blev! ;-)

Mamma och pappa kom i eftermiddags när de stängt affären. Idag hade de bättre tur med vädret. Det gick utmärkt att måla! :-) Idag bjöd jag på blåbärspaj med vaniljsås. Mamma har ofta med sig något fikabröd, idag skickade jag sms och sa att nu bakar jag en paj, ta inte med något fikabröd. ;-)

Tidigare på förmiddagen var Tuva med pappa Magnus och uträttade ärenden. Tuvas viktigaste ärende var lördagsgodisinköpet på Coop, Magnus viktigaste ärende var hämtning av jordfräs hos farmor och farfar. Liiite olika fokus om man säger så! Men tur det går att kombinera olika fokus i samma ärende. ;-) Vi ska inte slänga Rhododendron utan sätta ut den på allmänningen och vi behöver blanda ut jorden lite. Bra att ha en jordfräs då. ;-)

Freja säger varje dag nu att hon längtar till skolan börjar. Det känns ju skönt! ;-) Under semsterna sa hon inte ett ord om skolan eller fritids. När vi frågade henne en dag i slutet på semestern sa hon att hon inte längtade utan ville ha semester jämt. Men nu har hon gått på fritids en vecka och har tittat in i sitt klassrum och pratat lite med fröken, så nu lääängtar hon! Hon har sett sin bänk, sa hon igår. Kompisen Ellen som hon lekte med igår hade gjort lapp där hon räknar ner dagarna till skolan börjar, Freja gjorde en likadan i morse. ;-)

Ta hand om dig/er! :-)

fredag, augusti 21, 2009



Vardagsrumslampan (har två st). Blev sååå förtjust i dem, men de är kanske liiite låga. Men det är kanske en vanesak, de andra är högre. Ja ja, 200 kr, jag har dem ett tag, som ombyte.
Nedan, glad Tuva cyklar hem från dagis.

Alla kan behöva dra på smilbanden så där på morgonkvisten!

Jag går en mycket vacker väg från bussen till mitt jobb. Mitt i ett samhälle och nära en stor väg men där finns ett stort djur- och växtliv. Det betar tex får där nu på sommaren.

Jag gick där i mina egna tankar, kl var halv sju. Man möter endel folk både på cykel och gåendes. Plötsligt hörde jag två får som tävlade om vem som bräkte högst! De var för söta, den lilla började, och den stora svarade med att låta ännu högre!

Jag drog verkligen på smilbanden och de jag mötte gjorde det samma! :-) Man kan behöva le så där tidigt på morgonen, då får man en bra dag tror jag!

Det har annars varit en lugn dag på jobbet idag, fredag och allt. Vi har firat ett födelsedagsbarn med nybaktafrallor och varm choklad på morgonen och glass lite senare på förmiddagen.

Idag skulle Freja med kompisen Ellen hem från fritids så jag hade för ovenlighetens skull bara ett barn att hämta efter jobbet. Tuva blev så lycklig för hon fick cykla på sin egna lilla cykel hem idag. Magnus tog den i bilen i morse och ställde den på dagis. Min cykel fick stanna hemma idag, den fick värsta punkan i ons när vi cyklade hem från dagis/fritids...

Idag när jag gick från jobbet gick jag snabbt inom Jysk och Rusta för att se om det fanns något kul att eventuellt köpa. Ja, jag är väl liiite en shopoholic kanske... ;-)

Inne på Jysk (av alla ställen!) hittade jag två helläckra lampor! Det var rea på dem, 150 kr styck, men när jag kom fram till kassan kostade de bara 100 kr styck! :-) Jag är jättenöjd, men när vi satte ihop dem förstod jag liiite varför de var så billiga, det lääär ju bli ett jox att byta glödlampa i den... Ja ja, den dagen den sorgen! ;-) Jag har dem i vardagsrumsfönstren. Lite kul med nytt ibland, och i de fönsterna har jag inte bytt lampor sedan vi flyttade in för fem år sedan. (Ja, i dec har jag alltid julstjärnor på fot i de fönstern.)

Blä vad äckligt! Imorse när jag väntade på bussen stod en man (arbetsklädd, typ vägarbetare) och han bara släppte sig!!! Högt och ljudligt. Faktiskt inte trevligt! Visst, jag kan väl också "smygsläppa" mig men då oftast om jag tex går, inte när jag väntar på bussen och någon sitter bakom mig på hållplatsen!

Tuva tjatar och tjatar att hon vill ta av stödhjulen på sin cykel. Hon tror nog att det liksom bara är att sätta sig och cykla utan stödhjul! ;-) Hon blir säkert jättebesviken när hon inser att det inte är så!

Hon utbrast helt spontant idag när hon cyklade hem från dagis, "men varför har inte pappa tagit bort stödhjulen?". Som att det ju vore en självklarhet att han gjorde det och att hon då bara skulle kunna sätta sig och cykla! Vilket enormt självförtroende! Det är bra att ha! :-) Freja lärde sig cykla någon månad innan hon fyllde sex år. Får se om Tuva blir tidigare. Jag tippar på att hon kanske kommer att lära sig i vår/sommar (fyra och ett halvt år). Tror ju att ett småsyskon kan bli sporrad att lära sig tidigare, eftersom storasyskonet kan.

Slutligen vill jag tala om att Freja har en lös hörntand, höger "Draculatand". Det var jättelänge sedan hon tappade några tänder nu. Magnus och jag sa till varandra att hon har nog inte tappat en tand under hela "nollan". Hon tappade väldigt många tänder sista året på dagis nämligen. Nu måste vi verkligen bli nogrannare att använda flourtandkräm till Freja, det är ju hennes vuxentänder som kommer fram nu. Hon är inte överförtjust i flourtandkrämen. Vill gärna ha Bamse-barntandkrämen. ;-) Fast tänderna borstar vi i alla fall alltid på henne på kvällarna. Tandis Magnus Nilsson (heter samma som pappa och han tar barn så OTROLIGT BRA!) säger att kvällsborstningen är viktigast.

Hej svejs! :-)

torsdag, augusti 20, 2009

Goda nyheter under det senaste dygnet

Planeten fortsatte att vrida sig runt sin axel som vanligt
med resultatet att solen gick upp överallt på jorden.
Miljarder fåglar och ett oändligt antal blommor blommade.
Jorden välsignades med 340 000 nya helt ljuvliga människobarn.
Intelligenta, kärleksfulla och mycket modiga handlingar utfördes varje sekund
någonstans på planeten.
Miljoner människor avstod från att göra något elakt.
Hundratusentals nya verkligt bra idéer kläcktes.
Miljarder människor skrattade, lärde sig något nytt, rörde med ömhet vid varandra, älskade livet och vägrade att ge upp.


Verkligen riktigt tänkvärda ord. Vet inte var jag hittat denna fina enkla text, men tänkvärd är den! :-)

onsdag, augusti 19, 2009

Cancerbilder


Första bilden: Jag nyss hemkommen från sjukhuset. Har inte träffat barnen på två veckor. Freja visar sin tand hon har tappat då jag var borta. Hon tappade en väldig massa tänder våren/sommaren -07.
Nedersta bilden: första cellgiftsbehandlingen (håret ännu kvar, det rök efter den andra behandlingen) Se färgen på cellfifterna, hallonsaft-röd! ;-)
Tack grannen Linda för att jag fick scanna in bilderna hos er. (Vi var ännu antika då, och körde med filmrullar.) Jag var inte glad över att bli fotograferad alla gånger, men pappa var den som övertalade mig att ta bilder, och som tog massor på mig. Han gissade att jag skulle behöva se dem sedan. Och det är sant. Är tacksam att jag har lite bilder, man behöver det för att minnas och bearbeta tror jag. Ändå tog han inga bilder när jag var som sämst, då vägrade jag!

Dofter och mat kan påminna mig...

Alltså, min personlighet är ju på något vis ”Christina, glad livsnjutare som haft cancer”. Jag går inte och tänker på det alltid, men nog kommer jag att tänka på det någon kort sekund varje dag (om inte annat så när jag duschar på morgonen!).

Här om dagen på jobbet hade vi en maträtt jag bara inte klarade av att äta. Jag fick ursäkta mig och bara ta potatis... Det var grekiska färsbiffar med fetaost i. Det var den maten som serverades första gången jag fick cellgifterna på Onkologiska dagvården på lassa här i Karlskrona. Hu, det vände sig i magen, och vänder sig nu när jag skriver detta.

Jag kunde under mammaledigheten med Tuva (alltså precis innan jag fick cancerbeskedet) dricka enorma mängder kolsyrat vatten. När vi storhandlade åkte det alltid ner en storpack EuroShopper-vatten. Första gången jag var på Onkologen frågade de om jag ville ha något att dricka medan jag fick cellgifterna och jag sa att jag gärna ville ha lite Vischyvatten. Jag blev lite arg på mig själv efteråt, för jag hade läst i informationspapper från Cancerföreningen att man inte rekommenderades att äta eller dricka sin favorit mat/dricka eftersom man kunde få en enorm avsmak för det i framtiden. ;-) Kolsyrat vatten dricker jag alltså inte längre...

Under de dagar jag mådde pyton av cellgifterna hemma (man skickades hem direkt när man fått i sig cellgiftsdosen och mådde sedan de närmaste dagarna ungefär som vid magsjuka) var jag enormt sugen på apelsinjuice och wienerkorv!!! Detta klarar jag dock av att äta och dricka även idag, tack och lov. ;-)

Under min två veckor långa sjukhusvistelse (då jag blev VÄLDIGT mycket sämre av cellgifterna än vid en magsjuka) var jag enormt sugen på vattenmelon, även om jag kräktes upp den. Svärmor Mia kom med det några gånger, pappa tog det med sig någon gång :-) Ahh, jag minns den goda friska söta smaken, jag var ju så törstig också! ;-)

Under tiden jag var som sämst klarade jag inte av lukten av maten som kom med matvagnen till avdelningen. Jag ville gärna ha dörren lite på glänt övrig tid (kände mig lite ensam...), men när maten kom fick de lova att stänga dörren! ;-)

När jag blev bättre var jag ju så klart SUPERHUNGRIG! Men jag klarade INTE av sjukhusmaten. Så min pappa körde inom sjukan varje dag med en massa mat jag beställde av honom. Jag fick micra den i personalens mikrovågsugn. De var för goa och hade varit med om cancerpatienter som var som jag förr! ;-) Det kändes ju liksom skönt! Det jag minns att jag var oerhört sugen på var Findus räk-creps och fryst fiskgratäng med potatismos!!! När jag slutligen kom hem från sjukan bad jag Magnus göra räkmackor till mig, dock utan vitt vin till! ;-)

Varför jag kom att tänka på detta i dagens inlägg är för att jag var med om en annan märklig händelse här för någon vecka sedan. Vi var på stranden, och där pratade den kompisen jag var där med, med sin granne. Det var ett allmänt trevligt samtal, och jag pratade också på. Men någonstans kände jag dofter, dofter som påminnde mig OERHÖRT mycket om doften jag förknippar med Onkologiska dagvården inne på sjukhuset... Plötsligt såg jag att tjejen vi pratde med var så otroligt lik en av sjuksköterskorna inne på Onkologen! Det var därför den lustiga doften kom upp i min näsa. Detta är första gången jag är med om något liknande sedan jag så att säga blev "frisk". Jag har läst om det och förstått att det inte är helt ovanligt.

Det var en lustig känsla i alla fall!

Detta blev dagens inlägg. ;-) Må väl!

tisdag, augusti 18, 2009

- Äntligen!

Detta utbrast Freja, och Tuva instämde, när jag väckte dem i morse kl sju för att åka till fritids resp dagis. Fast först åt vi lugn frukost hemma, jag börjar inte fören kl 9.10 på tisdagar. Jag har full koll på mitt schema igen. ;-)

Freja blev glad att träffa kompisen Sanna som nu äntligen har börjat fritids (hon är ett år yngre än Freja). De hade och vävt massor idag, de hade suttit både ute och inne.

När Freja kom hem från fritids blev hon glad, för äntligen hade boken Kråke lär sig simma kommit med posten. Hon har tittat i de Kråke-böcker vi har, och sett att den finns, och som hon har väntat på den!
Hon konstaterade nu ikväll när vi läste den att de lär sig bentagen på lite olika sätt. Freja har lärt sig köttbulle, glasstrut och pinne (jag antar att det är en slags "kom ihåg grej". ;-)

Tuva skar sig i tummen när hon hjälpte mig att skära gurka till middagen. Hon sa inget när det hände men kom en stund senare och sa att hon hade gjort sig illa i tummen på dagis. Men när hon åt nektarin efter middagen började hon storgråta, hon visade tummen igen och sa att hon faktiskt HADE skurit sig när hon skar gurkan... Oj vad hon grät för det sved ju av fruktsaften! Men hon var också väldigt väldigt trött, så jag nattade henne och hon sov kl kvart över sju redan!

Slutligen, ett litet samtal mellan mig och Tuva i morse:
- (Chri) Oj vilka fina oranga tånaglar du har!
- (Tuva) Ja men det är ju du som har naglat dom!

Ha det gött!

måndag, augusti 17, 2009

God natt!

Har haft en himla lugn fin dag med barnen. Vi hade litet "spa" nu ikväll, inför fritids- och dagisstart. De badade länge i badkaret och efter det blev det hårföning och målning av naglar. Varannan neonrosa, varannan neonorange. ;-) Tuva skulle ha samma som Freja.

Slutligen läste vi boken Var är Fridoline? "Var är Fridoline, söt som socker, tovig som ett troll, busig som en boll?" Kanske aningen barnslig för Freja, men Tuva gillade den.

Ta hand om dig/er! :-)

Dagens pyssel

En fåtölj till Tuvas Barbie, tillverkad av två små lådor som vi klätt med en av Tuvas (och Frejas) gamla tröjor. (Bredvid står min Sindy-säng från när jag var liten.)

Kompisfri dag idag.

Freja och Tuva har inte lekt med några kompisar idag (av en massa olika anledningar). SKÖNT har det i alla fall varit! :-) Man har hunnit prata med dem och hunnit stå och göra lunch som båda önskade. Jag och Freja ville ha varma mackor med ost och skinka, Tuva ville ha sina älskade köttbullar. Vi brukar skoja och säga att snart förvandlas Tuva till en köttbulle! ;-)

Visst, Freja har gnällt lite på att hon inget har att göra, men vi har hittat på grejer, plockat plommon, pysslat lite och sedan tog vi cyklarna och fika i en ryggsäck, ner till en rolig lekpark en bit härifrån. Där brukar Freja vara med fritids ibland, och Tuva med dagis. Det är även där byns bästa pulkabacke finns.

Jag tror vi ska ta och sätta oss och titta på hur våra veckor kommer att se ut och bestämma vilka dagar i veckan det går att leka efter dagis/fritids. För att ha barn här alla eftermiddagar i veckan, det orkar inte jag med... Jag jobbar ju med barn hela dagarna på jobbet också. Jag älskar barn, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Men Freja säger att kompisarna vill ju vara här! Och det tar jag ju så klart som ett gott betyg! :-)

Hej hopp!

Plommon-plock







Dessa bilder är tagna med vår vanliga digitalkamera, även alla semesterbilder (Kolmården, Enköping, Vimmerby). Men till vardags tar jag ofta med min mobilkamera som duger bra till bloggen. :-) Kan bli lite suddigt ibland har jag märkt, beror ofta på dåligt ljus tror jag.



Det blev lite plommon ändå!

Nu har vi plockat plommon igen. De mognar lite allt efter som ju. Men det är inga enorma mängder i år.

Tuva är stolt som en tupp, hon lyckades klättra upp i trädet via ett bord! Freja kan ju utan hjälpmedel så att säga. Men det började med att hon tog en stol till hjälp när hon var i Tuvas ålder.

Nu skulle Freja visa Tuva hur man tog sig upp med en stol men det klarade inte lill-Tuvan (hon är kortare än Freja i samma ålder). Men då tog Tuva saken i egna händer "med ett bord kan jag nog mamma!" och flyttade fram plast-utebordet till trädet. Och jo då, det kunde hon. På det stora hela blev det lyckat, Freja fick ändå vara stor och visa henne hur man gör, och samtidigt glänsa lite och klättra högt högt upp (hua!) och plocka ner plommon.

Nu festar vi på plommon. Jag vågar mig på att par stycken, jag tål ju ej stenfrukter (äpplen, plommon, persika mm) men några plommon så här brukar gå bra. Äpplen går däremot inte alls längre.

Jag skickade mms till Magnus på jobbet med bild på klättrande barn i träd och han frågade om det blev några plommon kvar till honom. Jag svarade att då får jag nog lägga undan till honom för de har en strykande åtgång! Jag fick svar tillbaka att jag skulle lägga undan en fem sex stycken. Det är gjort.

Må väl! Imogon väntar fritids och dagis för barnen. Tror de tycker det ska bli skönt. :-)

söndag, augusti 16, 2009


Tuva har nya armpuffar. De andra gick sönder här om dagen. Liten skörd plommon i år... Men de är så goda!

Puh, börjar bli trött på att vara ledig...

Nu ska det bli skönt att börja jobba igen och komma in i rutiner!

Tuva är inne i en heljobbig tetig och retlig period nu. Hon längtar till dagis säger hon. Detta retliga och tetiga är väl en reaktion på det. På tis är det dags igen!

Sedan känner jag att jag är faktiskt trött nu... Har haft 3-5 barn här hemma nästan varje dag hela sem. Visst, Freja och kompisar sköter ju sig jättebra själva numera (till skilland från tex förra sommaren). Tuva brukar ju kunna leka superbra själv men nu på sista tiden har jag märkt att hon saknar egna kompisar att leka med. Och hon blir så påmind när Freja har kompisar här.

Vi har ju nya, jättetrevliga grannar på gatan som har barn i samma ålder som Tuva. det är HENNES komisar säger hon. ;-) Hon leker mycket med deras lilla flicka som är ett år yngre än Tuva, deras äldre är ett halvår äldre än Tuva. Så Tuva ligger verkligen mitt emellan i ålder.

Vi har märkt att lillsyster som ju Tuva, är styr hon gärna i leken och då är det nog lättare att få med sig den yngre tjejen på sina idéer. ;-)

Idag har de sprungit fram och tillbaka mellan oss, men de har nog varit hos oss till 75 % skulle jag vilja säga. Sedan har det "skurut sig" emellanåt, då har Tuva velat gå till dem, och de har velat vara kvar här. ;-)

Jag känner att det är ju mer pass med Tuva och hennes kompisar om man säger så! Och så ska man samtidigt vara tillgänglig för Freja med kompisar... ;-)

Så det ska bli skönt att börja jobba och komma in i rutiner.

lördag, augusti 15, 2009

Namnsdagspresent en vecka för sent!


Vi kom på igår vid frukost att vi glömde ju alldeles bort att Freja hade namnsdag i fre (6/8). Freja heter Inez i andranamn, efter min älskade mormor som tyvärr lämnade jordelivet alldeses för tidigt (hon dog när jag var 14 år).

Jag hade köpt en vattenleksak till Freja, en sk "WetHead". Det var en hatt man fyllde med vatten och sedan drog man liksom stickor ur hatten och skickade hatten runt och så fick man se vem som blev blöt, en av stickorna gjorde att vattentranken ovanpå hatten tömdes. En rolig sommarlek!
Den fick Freja och Karolina för sig att de skulle testa idag ute på altanen. Oj vad kul de hade! :-) Först fyllde jag hatten med kallt vatten men oj vad de frös, så då överraskade jag dem med att fylla den med varmt härligt vatten! :-) Jag tror faktiskt Freja och Tuva kan ha kul med denna i badkaret även i vinter. Bra köp för 60 kr! ;-)

Efter leken med WetHead värmde jag bullar i ugnen och så åt vi varma bullar och drack mjölk. Jag och Magnus drack kaffe.

Mamma och pappa kom ut idag efter att de stängt affären för att måla fönsterkarmarna men det gick tyvärr INTE! Regnet bara skvalade ner... Men mamma bjöd ändå på sina goda kåldolmar till middag. :-)
(Jag fick en bild på Freja precis när hon blir blöt!)

Hej svejs!