tisdag, september 01, 2009

Äger jag en raritet? ;-)


Coop och Kooperativa Förbundet (KF) fyller 110 år i år. De har därför gett ut en "jubileumskollektion" med bla muggar, diskhandduk och servetter. Formgivaren är den kände femtiotalsformgivaren Stig Lindberg. Han jobbade mycket för Gustavsbergs porslinsfabrik och den ägdes ett tag av KF, detta mönster kommer från den tiden och heter Fallande löv.

Stig Lindberg (1916-1982) var en av Sveriges största och populäraste formgivare. I tusentals hem står fortfarande serviser från Gustavsberg som bär hans motiv. Spisa Ribb, Berså och Terma var några av de vanligaste. Men Lindberg gjorde också mycket annat inom konst och design, allt från fajanser för Gustavsberg, TV-apparater för Luma till barnboksillustrationer av Krakel Spektakel.
För den stora allmänheten är dock Lindberg mest känd för det han gjorde under den svenska konstindustrins glansdagar från 1940 talet till 1980 talet. Framförallt på 1950 och 1960 talet var Lindberg en av de mest framträdande formgivarna av det svenska folkhemmet. Än i dag är hans formgivning eftertraktad och även enkla pjäser stiger raskt i pris.


Man fick köpte tre paket muggar per hushåll (med två muggar per förpackning) och jag såg detta i Coop-reklamen i måndags och blev alldeles förälskad i mönsteret! :-) Jag ringde helt upphetsad till Magnus på jobbet och sa att han var tvungen att köra inom Coop på vägen hem och köpa tre paket muggar och två diskhanddukar! ;-)

Svärföräldrarna Mia och Bengt var här och fikade idag och förälskade sig också i muggen och tänkte eventuellt ha den i stugan, men när de körde inom Coop på vägen hem var de helt slut redan! De skulle troligtvis inte få in fler då det ju var en begränsad upplaga.

Så frågan är om man äger en raritet? ;-) Under står det KF 110 år Stig Lindberg "Fallande löv". Egentligen spelar det ingen roll, jag bara älskar muggen oavsett pris, värde i framtiden etc! :-)

2 kommentarer:

  1. Cool mugg, synd att vi äger hundra redan bara*skrattar*
    Lätt att samla på sig det.

    Go natt.
    Kram JO

    SvaraRadera
  2. Jo men vi har gjort oss av med massor av muggar nu! ;-) Nette ska ha loppis med sin klubb och ville ha loppisprylar så till henne gav vi våra Höganäs-muggar. Min Nittsjö Keramik servis (bla mat-tallrikar och muggar) skall jag FÖRSÖKA sälja på Blocket.

    Ha det gött!

    SvaraRadera