onsdag, september 30, 2009

Fnisstjejerna.


Höstplanteringar


Kul att ha lite fint nu när Tuvan snart fyller år. Hon fyller den 24 oktober, på FN-dagen.

Fniss och trams.

Har nu skjutsat tre fnissiga tjejer till gympan. De speedade verkligen upp varandra. ;-)

Jag var effektiv under tiden tjejerna gympade och gynnade grannbyns Ica-affär, tre matkassar bar jag därifrån. Jag handlade bla ingredienser till den kaka jag ska baka till fre, som är min sista dag på jobbet. Det åkte även ner matsäcks-mat till Freja som ska gå Skoljoggen på fre. Den har pågått några år tror jag och barnen går/springer ju till förmån för Barncancerfonden. Olika skolor går olika dagar och på olika ställen. Freja ska gå runt sjön i "vår" by. En ganska lång sträcka faktiskt!

Igår kväll skulle jag gått på föräldrarmöte på Tuvas dagis, men det var inställt. Jag blev lite nervös när Tina från dagis ringde mig på jobbet för att säga detta, då jag trodde Tuva var sjuk igen! Tina skojade och sa när vi hämtade igår "jag vet inte hur man ska säga det egentligen, hej det är Tina från dagis och NEJ ditt barn är inte sjukt men...". ;-) För alla föräldrar de hade ringt hade låtit lika nervösa innan de hörde hennes ärende! ;-)

Det var ganska skönt att "slippa" trava iväg på möte, då hann jag istället plantera ut de höst/vinterväxter vi köpte i måndags. Barnen var ute en stund med mig, de hoppade studsmatta och plockade av våra gooooda hösthallon. Magnus grejade i källaren med vår dator som var paj.

Idag har jag varit iväg på sk Nätverksträff. Det innebär att vi träffas ett helt gäng från olika förskolor för att diskutera pedagogik, men det funkar även som ett rent utebyte av tips och idéer. Det var jag och sju andra jättetrevliga personer. :-) Dessutom är vi på olika förkolor varje gång, och man får så mycket inspiration av att besöka en ny förskola! :-) Jag blev så glad att jag "hann" vara med en gång nu innan jag slutar, för sist jag skulle gått i jan var både Freja och Tuva sjuka i influensa med hög feber...

Må väl!

tisdag, september 29, 2009

- Jag hade bara lite sand.


Jo tack, lite sand var det... Tuva går med en hel sandlåda i skorna. Detta var sand från ena skon, det var lika mycket i den andra men Magnus hann stoppa henne från att hälla ut det också på golvet. ;-)
Tuva älskar sand. Idag när vi hämtade henne på dagis och inte såg henne direkt, sa Magnus "ja hon sitter väl och häller sand någonstans". :-)

Ha en mysig tisdagkväll och härlig onsdag! :-)

måndag, september 28, 2009

Formex-mässan.

Läste på mammas affärs blogg nu att det börjar komma in grejer som vi beställde på mässan. Kul! :-)

Kolla in!
http://prylarochpresenter.blogspot.com/

Den goa skivan jag lyssnade på. :-)


Bo Kaspers Orkester. Rekommenderar låt nr 3, I samma bil och låt nr 11, Den enda sommaren. Njutfull musik!

Skoköp och goda vänner.




Frallor, skor och utekrukväxter.

Oj vad mycket man hinner med på en ledig måndag! När jag och Tuva lämnat Freja i skolan körde vi bort till Nette och Sanna. Sanna verkar ha samma feber som Tuva har haft, så Netta var hemma med Sanna idag. Jag hade klipptid kl nio så jag frågade om inte Tuva kunde vara hos dem den korta studen jag klippe mig och det gick bra.

När jag körde hem körde jag inom cafét i byn och köpte med frallor som vi förmiddagsfikade på. När vi kom hem igen ville Tuva spela dataspel. Jag satte på en go skiva och diskade upp och tömde diskmaskinen mm.

Vid tolv åt Tuva och jag resterna av potatismoset sedan igår och så stekte jag lite köttbullar till. Mums, älskar hemmagjort potatismos.

När vi hade hämtat Freja skulle vi egentligen kört direkt och köpt gympaskor till Freja. De vi köpte då när skolan började har redan gått sönder... Men alltså så som Tuva såg ut när vi kom ut till bilen, ja så kunde hon inte se ut när vi gick i affärer! Hon hade ett par för korta byxor och såg för rolig ut! Men vi var sena så vi körde och hämtade Freja och sen körde vi hem och bytte Tuvas byxor.

Slutligen var vi iväg!

Först anhalt Coop och Maxi. Meeen inga gympaskor som passade kräsna damen. ;-) Däremot hade de 50 % på sina uteväxter så jag köpte ute-krukväxter för 200 kr, bla en jättestor vacker ljung. Får se när jag hinner planetera, kanske till helgen. Jag blev lite inspeirerad av Frejas kompis Wilmas mamma när Freja lekte där i söndags. Hon höll på att plantera ut i krukor och det blev så fint.

Vi tog en sväng till Sko Punkten, Freja brukar inte hitta skor där, men idag hade vi tur. Vi hittade ett par jättefina svarta "sport kängor" (lite lika basketkängor). Det fanns inga gympaskor hon ville ha, men dessa tyckte jag vekade bra som höstskor. De satt ordentligt på foten också. Freja har jättesvårt att hitta skor som sitter bra på foten. Många kan vara lagom i storlek men de åker upp i hälen och det HATAR Freja. Freja blev glad att hon hittade ett par, det märktes!

Tuva var på toppenhumör där inne på Sko Punkten. Hon provade skor för glatta livet och pratade på med den hjälpsamma expediten, OCH med övriga i butiken. Hon bjöd expediten på halstablett, men hon avböjde. ;-) Vi hittade faktiskt ett par fina prisvärda vinterstövlar till Tuva också. Helsöta, svarta med pälskant upptill och med snöstjärnor på.

Sedan blev Tuva kissig, och på Beckers Nya hem har de en kundtoalett. Vi travade dit innan vi betalade skorna, för Tuvas ärende verkade ganska akut. ;-) När vi var klara på toa sa Tuva "det gick ju fort det här, ska vi säga till han (expediten på Beckers) att det gick fort?". Jag svarade att det var inte nödvändigt.

Väl hemma lekte Freja och Tuva en stund med Manda här hemma hos oss. När hon gick hem och åt middag värmde vi våra tacorester sedan lördagen. Kl sex var vi "inbjudna" till Nette Sanna och Manda på god chokladkaka de hade bakat. Det blev en kortvisit, Freja skulle hem och göra matteläxan.

Ja det var vår dag!

söndag, september 27, 2009

Blå bandet.

För rättvisans skull! Glöm inte Blå Bandet. Av naturliga orsaker är det väldigt aktuellt i vår familj just nu.

Blå Bandet symboliserar kampen mot prostatacancer. Symbolen uppstod i USA i mitten av 1990-talet och den har blivit en internationell symbol som tillsammans med Internationella Prostatacancerdagen den 15 september ger stor medvetenhet om sjukdomen.

Magnus och Freja var ju och hälsade på farmor och farfar idag och farfar hade kommit hem och mådde efter omständigheterna bra! Blomman var uppskattad!
Nu väntar en kopp te, sedan sängen. En febervarm Tuva ligger redan där.


Snart oktober...

Blir en för mig på många sätt Rosa månad. ;-) Jag ska stå och sälja rosa bandet produkter tillsammans med en annan tjej som är med i Blekinge Bröstcancer Förening inne på Kronan köpcentrum den 17 okt. Titta gärna förbi! :-)

Det andra rosa i oktober är Tuvas födelsedag. Hon ska ju få ett rosa Barbiehus och massor av rosa barbiemöbler (heter t o m Barbie Pink).

Ha ha nu var jag väl fyndig! :-)

Tuva leker igen!

Kort uppdatering.

Tuva sov nog bort sin sjuka igår för hon sov verkligen HELA dagen! Hon sov mellan 11 och 16, mellan 16.30 och 18, och somnade för natten 18.45! Har sedan sovit hela natten med alvedon i kroppen. Men det var otäckt igår efetermiddag. Vi blev inte kloka på om hon hade ont i halsen eller hade svårt att andas... Hon liksom "flämtade" korta rosslande andetag som kunde tyda antingen på ont i halsen (liksom svårt att svälja) eller på att hon hade tungt att andas och bara kunde ta dessa korta flämtande andetag.

Gnydde som om hon hade ont (halsen?) vid fem i morse och då fick hon sista dosen alvedon. Hon vaknade sedan kvart över sju och var superpigg och hungrig. Tänkte det var alvedonen som fortfarande verkade men hon är forsatt pigg och glad. Jag hör henne leka med Pippi-huset och Duplolego i källaren.

Jag är ju fortfarande ledig på måndagar så hon är ledig imorgon och det tror jag hon behöver. Tempade henne nyss och tempen ligger på 38 grader och hon har en rosslande hosta, men det är ju sååå skönt att hon är pigg och man känner igen hennes personlighet igen! Lite läskigt när de blir så himla allmänpåverkadde. Och jag lär mig ju aldrig heller - Tuva BLIR ofta väldigt allmänpåverkad då hon är sjuk.

lördag, september 26, 2009

Godiskaktus.

Nu har Freja och jag tillverkat denna fina godikaktus som Freja och Magnus ska ge farfar imorgon. Freja och jag var en sväng borta hos Sanna och Nette efter middagen. Barnen lekte och jag fick mig en kopp kaffe.

Tuva är inte piggelina alls... Nyss hade hon 39 graders feber och hon bara sover. Tror att det eventuellt skulle kunna vara halsfluss... Hon blev ju så att säga förkyld redan förra helgen (mest heshet men även lite nästäppa), detta känns som en följdsjukdom på förkylningen nästan. Vi får se vad som händer imorgon.

De ringde från Blekinge Sjukhuset i Karlshamn

I torsdags eftermiddag när jag kom hem från jobbet och bara stupade i säng kl halv ett blev jag väckt bara en halv timme senare av en sköterska från Blekinge Sjukhuset i Karlshamn. De hade en tid för den bröstförminskningsoperation som jag "står i kö" för, nu i oktober (jag har vetat att operationen skulle ske i höst någon gång).

Planerna är att först göra denna förminskning av mitt befintliga högra bröst. Detta för att sedan i en annan operation kunna göra en "snygg" rekonstruktion av mitt vänstra bröst som opererades bort pga av bröstcancern (ja ni alla som läser här kan ju min historia nu). Det är lättare att göra en snygg rekonstruktion om man har ett lite mindre dekolltage om man säger så. ;-) Ja, det säger ju sig själv, hur kul är det att göra en rekonstruktion av mitt 34-åriga bröst som varit med om två graviditeter och en och en halv ammningsperiod, varav den längsta (Frejas) varade i 9 mån? (Tuvas bara i en och en halv månad.)

Jag har dock i min ensamhet tänkt och tänkt på detta, och jag har bestämt att jag väntar med hela operationskarusellen på obestämd tid. Jag hade väl egentligen gärna gjort den nu, men jag är ju vikarie, och vikariens lott är litegrann att alltid "vara till lags"... Jag känner att jag bara inte KAN komma och säga efter två veckor på mitt nya jobb "jo förresten, jag ska opereras nu i okt och blir borta två, max tre veckor". Jag menar min tjänst där sträcker sig bara tre mån (med chans till förlängning), det känns inte rätt då. Hade jag varit fastanställd hade jag inte tvekat. Visst, jag känner mig inte dåligt behandlad som vikare, har absolut inte känt mig så på den förskola jag nu jobbar på, men visst är man i en lite annan sits än om man är fastanställd.

Rekonstruktionsoperationen är en ganska "stor" operation där man tar hud (vävnad, alltså både fett och hud) från buken och då väntar en sjukskrivning på i alla fall sex veckor. Man har sår både i buken och även ett sår där det nya bröstet sätts fast så att säga. Det är otroligt skickliga plastikkirurger som gör denna operation. Det är, som plastikkirurgen jag har träffat säger, rörmokeri på HÖG nivå! De tar alltså vävnad och blodkärl mm från buken och formar ett SNYGGT (!) bröst och kopplar ihop det med ett blodkärl på min bröstkorg. Det är viktiga timmar och dagar därefter då man måste övervakas så att det nya bröstet så att säga "överlever" och inte "dör", blodtillförseln måste tillgodoses. Detta sätt att rekonstruera passar kvinnor som fött barn, eftersom vi ofta har ganska mycket "att ta av" i buken. ;-) Den trevliga plastikkirurgen sa på skoj att jag får både bröstplastik och bukplasik på samma gång!

Detta sätt att rekonstruera passar då man inte har någon "överskottshud" kvar, eller om man är strålskadad. Jag har inte blivit strålad, men jag är totalt barskrapad på bröstkorgen, det är bara tunn hud kvar och sedan ser man bröstbenet (och hjärtat som slår). Magnus har berättat att han tyckte det såg otäckt ut när jag var nyoperarad och låg där platt i min sjukhussäng, han såg tydligt varje slag mitt hjärta slog eftersom det bara var tunn hud framför. Jag är jättekänslig på mitt opererade område... Min bröstprotes funkar nu nästan som ett skydd för stötar mm. Utan den på mig bär jag knappt Tuva, bara en liten stöt känns obehaglig. Läkaren berättade för mig att en rekonstruktion kan göra gott på många sätt, jag kommer att känna mig ”hel” som kvinna, men jag kommer även att känna att jag får tillbaka mitt ”skyddande fett” (alltså mitt bröst!) på bröstkorgen.

Men jag har nu fattat mitt beslut, jag väntar med förminskningsoperationen och rekonstruktionsoperationen i alla fall några månader. Läkaren sa när jag träffade honom i våras att det är helt och fullt mitt beslut när eller om jag vill göra operationerna, de står redo och väntar när jag känner mig redo, och det kan man göra ett år, två år eller tre år efter att man är färdigbehandlad med cellgifterna, eller efter kanske femton år.

Vi vände i dörren till Ica.


Jag och Tuva skjutsade Freja till en kompis och därefter skulle vi in på byns Ica-affär och köpa det sedvanliga lördagsgodiset, och grejer till dagens tacomiddag.

Jag tyckte Tuva hade varit lugn, liksom inte sitt vanliga jag på morgonen. Men jag tyckte ändå inte hon var febrig längre. Hon la sig i vår säng en lång stund efter frukost och jag la mig hos henne och vi myste. Men det är INTE riktigt likt henne. Fast mysigt det hade vi, jag pussade henne på kinden tre ggr, och då pussade hon mig på min kind tre ggr. ;-)

Men när vi precis gick in genom dörrarna på Ica tvärstannade hon och ville upp i famnen. Hon sa hon hade ont i magen och ville köra hem. Inte likt Tuva som älskar lördagsgodis! ;-)

Jag tvärvände och körde hem med Tuva, kanske verkar lite löjligt, men vi har stått i Ikea entrén och Tuva har kräkts kaskadkräkningar där... Vi höll just på att skriva in Freja på Barnens Ikea då, men det var bara att vända ut till bilen... ;-)

Jag körde och handlade själv. När jag kom hem sov Tuva... Så helt 100 är hon inte. Hon vaknade nyss och då hade hon 38 graders feber och hon hostade och klagade på halsont. Tror inte det är magen, utan snarare halsont, barn kan ju ibland ha svårt at avgöra VAR de har ont liksom... Har hört av andra på dagis att det går feber och halsont, och att det liksom är ganska utdraget. Jo tack, det känns så, Tuva blev ju hes redan förra helgen!

Nog om sjukor... Men det är lite av vardagen som småbarnsförälder. ;-)

Köpte en fin orange/röd ljuslykta på "min" loppisbutik idag, snart är man väl riktig stamkund! ;-) Den blir fin i vardagsrummet. Jag gissar att den ger mysigt sken, den är lite 70-talsinspirerad, eller rättare sagt, den ÄR från sjuttiotalet!

Imorgon skulle vi allihop åkt till farmor och farfar efter Frejas simskola. Farfar opererades för prostatacancer i måndags (tidigt upptäckt tack och lov, men det är ändå en himla stor operation de gör) och han kommer nog hem från sjukhuset idag, hoppas vi. Han har varit "på väg hem" sedan i torsdags, men några komplikationer har tillstött så han har fått stanna kvar. Vi har nu inhandlat grejer till att göra en klassisk "70-tals gå bort present", en gurka i en blomkruka med Polly runtom som "jord" och geléhallon på tandpetare som blommor. Men tror Magnus och Freja får åka själva. Dumt att smitta ner en nyopererad farfar ju.

Jag mår ganska bra nu, har lite ont i halsen och snyter mig titt som tätt bara. Huvudvärken har inte visat sig ÄNNU idag i alla fall. :-)

Må väl!

fredag, september 25, 2009

God natt.

Freja ville spela spel ikväll innan Dobidoo började (hon gillar det programmet). Här säger en gnällig Tuva god natt till pappa med napp och snutte i famnen. Hon var så rödrosig märkte jag, och hon frös så huden knottrades på henne. Tempade och såg att hon är allt lite febrig, lilltjejen, inte mycket alls, 37.8, men det är mer än vad hon brukar ha som kvällstemp. Nu sover både "tjejorna" sött. Nu väntar även sängen för trötta mamman. God natt!

Tuva leker.

Tuva i eftermiddags efter att Magnus hämtat henne från dagis (tjejerna hade lång dag i dag då jag varit hemma och vilat). Hon klädde ut sig med en härlig lurvig basker som barnen fått till utklädningsgarderoben av en gammal släkting. Hon är för söt, ser ut som en liten videkisse! ;-)

Blev förlyld ändå...


Jag har, som övriga familjen har eller har haft, något virus i kroppen. Är inte speciellt snuvig/täppt men har ont i höger öra. Känns som huvudvärk. Eller så är det en blandning av spänningshuvuvvärk och "tung i huvudet huvudvärk" av förkylningen. Gick hem från jobbbet med sprängande huvudvärk igår... och stannade hemma i sängen idag också. Oj vad jag har sovit! Hoppas jag sovit bort huvudvärken... Det känns bättre nu, men tar jag i och gör något kommer den tillbaka.

Ska väl erkänna att det vakum jag befnner mig i just nu är lite jobbigt. Jag har en vecka kvar på mitt nuvarande jobb, och börjar på mitt nya nästa måndag. Det ska bli spännande, men visst är det ju nervöst att börja på ett nytt jobb. Jag har en massa idéer i min skalle men jag vet ju inte alls hur barngruppen eller något ser ut, jag måste helt enkelt vänta... Snacka om vakum. ;-)

Pratade med Frejas goa fröken Lisbeth i telefon onsdags eftermiddag när Freja var på sin gympa. Det verkar verkligen vara en jättebra och engagerad fröken. Jag ville liksom bara ta ett "snack" med henne och se att vi var på samma nivå ang Freja. Vi bestämde att i största möjliga mån skicka henne till skolan även om hon klagar på magont. Vi ska säga "vi provar att gå till skolan, mår du inte bra när du väl är i skolan så säger du till fröken så ringer hon mamma eller pappa så att du får komma hem". Just för att komma över hindret hemma. Hemma kanske hon känner det motigt att gå till skolan, hon kan tex vara smånervös för något, det är ju mycket nytt för barnen i ettan, men ofta går det ju över när barnet väl kommer till skolan. Några av de nya sakerna är att de har en speciell gympalärare, Peder, och en speciell musiklärare. Sådant må vara både roligt och nyttigt, men kanske aningens nervöst för en liten sjuåring. ;-)

Hoppas du/ni får en mysig fredagkväll! :-)

Christina


tisdag, september 22, 2009

Dagens bildskörd.



Tuva är för söt! Hon har radat upp alla Briogubbarna i "kö" för att få åka det betteridrivna tåget runt tågbanan. ;-) På den andra bilden, Freja dansar för fullt på den häftiga dansmattan.

Freja är stolt.

Hon vågade ta blodprov i armen i eftermiddags på Vårdcentarelen. ;-) Freja är en underbar glad och pigg tjej, meeeen, hon har klagat på magont till och från under ett års tid nu (sen hon började lekis). Hon hade aldrig ont i magen under dagistiden... Vi är allt lite oroade av detta...

I morse var det dags igen... Det är så svårt att veta vad man ska göra i det läget. Nu sa vi att hon kan inte bara vara hemma för magont hela tiden, ni fick vi ringa vårdcentralen. Magnus tog hela den biten (jag har tagit det andra gånger, ex i maj var vi inne på akuten då trodde de att det var blindtarmen pga att hon även hade feber då).

Nu tog hon blodprov jätteduktigt, med Embla plåster (bedövningsplåster) i armvecken. Vi (och läkarna) tror ju inte på något medicinskt fel, men vill ju så klart utesluta det, utan vi tror mer på allmän "oro", Freja är en känslig tjej och hon känner efter väldigt mycket. Har hon ont någonstans känner hon efter och känner efter. ;-) Vi ska även kolla upp med skolan OM det skulle kunna vara något i klassen som skulle kunna oroa henne.

Idag har Freja annars varit himla pigg och glad sa Magnus. Har knappt inte alls klagat på magont... De har inte bara "slappat" utan Freja har läst en lång lättläst bok från bibblan som hon har lånat när hon varit där med klassen.

För att lugna henne och göra henne avslappnad inför provtagningen i eftermiddags tog Magnus fram den nyinköpta dansmattan till vår PlayStation. Det var svårt men kul enligt Freja och Magnus.

Men hon är svår vår kära Freja, nu är hon precis som vanligt igen, glad och pigg. Men hon har nog en känslig personlighet... Tror den personligheten visade sig redan när hon var bebis, hon hade skrikmycket kolik, lääänge, i ca 9 mån höll den på.... Stackars lilla flicka...

Men hon är så fin, och alla duger som de är!!! :-)

Må väl! :-)

måndag, september 21, 2009

Tuva i lekparken

Denna underbara plyschkjol hade Freja när hon var i Tuvas ålder. Då var Tuva i den goa "tult-åldern" (hade ganska nyligen lärt sig gå) och hon hade motsvarande bruna plysch-hänglsebyxor med ett turkos hjärta i baken. Sååå jäkla fräcka! ;-)

Barn är underbara!

Idag har jag och Tuva varit i stan och hälsat på mormor och morfar som har kommit hem efter en veckas semester. Jag var tvungen att gå in på kemtvätten till Magnus och då ville inte Tuva följa med, så hon stannade hos mormor och morfar i affären och luktade på mormors doftljus och åt en massa kex. ;-)

I min lilla tur till kemtvätten ingick en liten snabb sväng inom Kronan köpcentrum och inom "pysselaffären" SimSalaBim. Där köpte jag textilpennor och vita disktrasor, här skall tillverkas kommande presenter! Ja, barnen ska tillverka, är det tänkt. :-)

Sedan gick jag snabbt inom Stadium och köpte en ny baddräkt till Freja. På simskolan vill jag inte gärna att hon har bikini. Hon har faktiskt bara en badräkt som är funktionsduglig. En är för liten och en slängde jag här om dagen, den var heeelt slut som baddräkt, ingen elasticitet kvar, och så tunn så tunn i tyget. Välanvänd! ;-) Nu köpte jag en "sportbaddräkt" av märket SOC (Stadiums eget märke). Jätteläcker, svart med massa rosa sträck kors och tvärs och med någon rosa och orange (!) detalj. I ryggen var det liksom ett hål, som en "riktig" simbaddräkt. ;-) Freja blev helnöjd!

Annars var detta en dag fylld av goa kommentarer från Tuva (ja OCH från Freja!).

I affären kom det in en asiatsik tjej som talade engelska med mamma. Hon ville prova en t-shirt (souvenir-tröja). Mamma brukar låta folk prova inne på toaletten. Så även denna tjej. Efteråt bad jag Tuva gå och tvätta händerna efter alla kex mm. Inne på toan prat-viskar Tuva fram "det är nån som har varit och kissat här, nån som kommer från Indien". Lilla stumpan, var får hon allt ifrån? Men Tuva har väl lite koll på "folkslag" eller vad man ska kalla det, och hon såg ju att tjejen inte var ljushyad liksom. ;-)

I eftermiddags var jag på ett litet läkarbesök. Jag skulle testa min lungkapacitet, som jag inte kollat på läääänge. Men det var goda nyheter, min lungkapacitet ligger helt inom normala värden, inte fantastiskt bra, men ok. Min astma är för det mesta ansträngnings- och köldutlöst. Men jag tillhör dock de sk "riskgrupperna" inför den kommande mass-influensavaccinationen, både pga av astman (har man medicinerat för det under de senast tre åren tillhör man riskgruppen) och pga allt det tuffa jag gått igenom med min bröstcancer. En lång tuff sjukskrivning pga svininfluensan är INTE vad jag behöver just nu. ;-)

Väl hemma efter läkarbesöket körde jag bort Freja till kompisen Ellen en stund. Jag och Tuva fortsatte till biblioteket. Vi var lite tidiga, biblioteket öppnade inte fören om tjugo minuter, så vi körde till lekparken. Där lekte vi en stund. Tuva ville leka skola och gick mellan "lekhusen" där i parken. Jag skulle vara fröken och "ropa upp" barnen. När jag sa "är Tuva här?" sa Tuva "nej hon är sjuk, hon har hoppat från ett tak".

När vi körde därifrån fick jag en kommentar från Tuva som både värmde, men även gav mig ett litet sting i hjärtat:

(Tuva) - Mamma...
(Jag)- Ja gumman...
(tuva)- Vad roligt att du lekte med mig.

Jag må jobba på en förskola mm, men någon lekmamma är jag INTE! ;-) Jag är ganska pysslig, gillar att spela spel och läsa böcker med barnen. Ja, jag tror jag PRATAR mycket med mina barn, men leka roll-lekar, njaeee.... Tuva vill allt som oftast leka Pippi Långstrump med mig, och jag ska vara Annika men jag känner mig inte bekväm med det. ;-) Men uppenbarligen tycker Tuva det är jättekul de få gånger jag leker med henne. :-)

Slutligen, jag försöker, efter många barnpsykologers råd i föräldrar-tidningar etc, undvika att ge barnen beröm av typen "vad söt du är med den tröjan", "vad duktig du var på matteläxan" etc. Visst, det är klart att jag berömmer Freja om hon gjort läxan bra, eller för att hon är just söt, men man ska försöka ge mer "allmänt" beröm, tex "vilken bra tjej du är Freja", "du är en fantastisk tjej Freja", "jag tycker så mycket om dig Freja". Idag när jag sa godnatt till Freja pratade vi och hade ett hel-mysigt, rent allmänt samtal. Jag sa när jag skulle gå ut ur rummet "vad du är bra Freja, jag älskar dig så mycket". Då säger ungen "mamma vill du ha en kastanj av mig?". Jag svarade väl aningens fråvarande "jaaa, det vill jag väl". Ungen reste sig snabbt och visade mig tre kastanjer hon hade liggande i sitt rum och jag fick välja en. Lill-gumman, det betydde mer än rusen ord från dig!!! :-)

Ha det bra!

söndag, september 20, 2009

Ibland ska man göra något som man aldrig gjort förr.


Det har jag gjort idag! :-)

Idag har jag varit på fotbollsmatch i grannbyn. Kompisen Nettes damlag spelade mot Kallinges damlag (div IIII). Nette är en en stjärna i laget har jag förstått! :-) Hon gjorde ett mål idag. Tyvärr slutade matchen oavgjort (2-2). Ni som känner mig vet att jag aldrig aldrig varit en fotbolls tjej, eller sporttjej överhuvudtaget. Men detta var riktigt roligt! Det var himla mysig stämning där inne på området.

Tuva vaknade genomförkyld idag. Hon var så hes så hon lät som en hel karl! ;-) Hon har inte fått leka med någon idag utan varit hemma och tagit det lugnt, ingen feber dock. Freja lekte hos en klasskompis.

När Nette sa i eftermiddags att hon hade match så tänkte jag att det vore kul att hitta på någonting så där en vanlig söndag. Vi kör dit tänkte jag. Vackert sommar (!) väder var det ju! Tuva och jag körde och hämtade Freja hos kompisen och så körde vi direk dit.

Barnen blev överlyckliga över att träffa Sanna som var där med pappa Simon och tittade på sin mamma när hon spelade. De sprang runt där och fick en varsinn liten chipspåse och dricka. Barnen var en bra hejarklack kan jag säga, de hejade omväxlande på både Nette och på själva laget. ;-)

Magnus har skrapat fönster idag. Han skulle ha flyttat Rhododendron ut till vår sk allmänning, men han vaknade också genomförkyld så han ville inte göra något så tungt som att gräva. Imorgon ska han jobba hemifrån. Nu i svininfluensatider vill hans jobb att de i största möjliga mån jobbar hemifrån vid förkylningar.

I förmiddags var vi även i församlingshemmet och röstade i kyrkofullmäktige-valet. Känner mig inte jätteinsatt i det hela precis. ;-) Jag röstade på samma parti som i riksdagsvalet. Jag tycker dock det är viktigt att utnyttja sin rösträtt. Sedan har det pratats om att nazisterna skulle försöka komma in i kyrkofullmäktige, och kan jag med min röst undvika att det sker så är det OERHÖRT viktigt!

Må väl!

lördag, september 19, 2009

Blir allt lite nostalgisk...

Fick denna tidning med posten den veckan Freja började skolan. Blir liksom lite nostalgisk när jag läser "Nybliven förälder? - Ja till ett skolbarn menar vi. Fatta vad mycket sådana tidningar man fick/köpte när man var nybliven förstagångs förälder! Jag kan inte fatta att det är sju år sedan.

Jag satt i somras, när barnen var hos farmor och farfar en vecka, och sorterade gamla föräldrartidningar sedan massor av år tillbaka. Jag sparade några nummer som var speciella, några från våren/sommaren -02 när Freja föddes och några från sommar/höst -05 då Tuva föddes. Kul att ha kvar några nummer, det var bla barnvagns tester. ;-) Jag är ju som sagt väldigt historieintresserad, dock inte så mycket av kungar och krig, utan FOLKETS historia, och detta är i allra högsta grad folkets historia, det blir, om inte annat! :-)

Historia ja. Vi råkar "känna" (bekanta till bakanta) ena grabben som är uppvuxen i vårt hus. Han är i vår ålder och har två barn. Deras pappa (som vi alltså köpte huset av) har nyligen gått bort. De hade suttit och sorterat gamla fotografier och hittat en massa bilder från huset, bla när altanen (som vi har rivit!) byggdes. Vi skulle få dem. Det är nutidshistoria det! Det är viktigt med historia, man kan lära mycket av historien. Många hemska misstag hade kunnat undvikas om man hade sett på historien...

Bli inte historielös, hellre byxlös! ;-)

Dirty Dancing

... är inget som jag gör numera. ;-) Men satt bänkad framför tv:n det gjorde jag igår kväll när den gick på TV. Den visades med anledning av att Patrick Swayze lämnade jordelivet alldeles för tidigt i början på veckan, i den hemska sjukdomen bukspottkörtelcancer.

Det är en fantastiskt bra dansfilm! Jag minns att jag ca 12 år gammal (tror det var -87) såg den TRE (!) gånger på bio i Täby Centrum med mina kompisar Anna och Linda. På den tiden (ha ha, det låter som att jag är lastgammal!) var det ju hyfsat billigt att gå på bio. Vi dreglade över Patrick Swayze och hans läcka dans! Det är otroligt bra musik i den filmen också! Den har ju faktiskt blivit något av en klassisk dansfilm.

Nu är huset barnfritt för tillfället. Tuva är inne hos grannarna och Freja är på kristen "Rockkonsert" nere på skolan tillsammans med en massa kompisar. Det skulle bjudas på fika.

Ikväll blir det räkmacka när barnen somnat. Vi åt tidig middag i dag eftersom Freja skulle på konsert.

Måste se Här är ditt liv ikväll, gillar den programidén.

Ha det gött!

fredag, september 18, 2009

Freja är pigg igen.


Freja vaknade feberfri i morse, men man vet ju inte, febern KAN ju komma tillbaka i kväll igen ju. Men det ska vi inte hoppas på. Jag gissar att hon haft något virus i kroppen. Hon hade en jättegnällig tråkig dag i onsdags, hon höll tex på att somna i bilen till gympan, och då hade hon ändå en kompis i bilen! Torsdag morgon var en halvjobbig morgon för vår Freja. Så något var nog inte som det skulle, och det kände hon. Och som jag skrivit här förut, det känns skönt när man liksom får någon form av "facit" på varför de (dvs barnen) inte har varit som vanligt.

Idag har jag haft även Tuva hemma. De har sett film varvat med att Tuva leker med Barbie och Freja spelar lite Nintendo.

Jag har länge tänkt att Freja ska få börja skriva lite på datorn. Barnens speldator är inte kopplad till någon skrivare ännu (är dock på gång med att koppla skrivare till och ansluta den till Internet). Idag tänkte jag att hon kan få sitta och skriva på får gamla hök, en stationär dator i vår källare. Den pajade i förra veckan men jag trodde Magnus hade beställt och kopplat in reservdelen till den, men tydligen var han inte klar med det för den startade inte. Hon fick sitta och skriva på min lilla söta bärbara i stället (som är kopplad till vår skrivare). ;-) Oj vad glad hon blev! Det roliga är ju att skriva ut på skrivaren.

Hon skrev ett fint brev till farfar och valde en fin bild på solnedgång över sjön i Vimmerby när vi var där. Jag har inte så mycket bilder i min dator, de flesta finns på datorn i källaren ju... Hon önskade farfar lycka till på sjukhuset på mån. Hon skerv adressen själv på ett kuvert och så ska vi skicka det med posten. ;-)

Vi väntar hem Magnus om någon timme, då har han med sig mat från Max hamburgarrestaurang. Vi hade ju lovat Freja "snabb-mat" i dag ju. ;-) Vi gillar Max mycket bättre än tex Mc Donalds. Max smakar ju MAT, Mc Dolnalds har blivt totalt smaklösa tycker vi!

Ha en fortsatt trevlig fredag!

torsdag, september 17, 2009

Marimekko-bricka

Igår var jag på mitt sista "stormöte" ("föräldrarmöte") på jobbet. I en av punkterna har vi i personalen ordet och då drog vi först den information vi skulle dra, sedan ville jag bara tacka för min tid där (ett år, som har gått så RUSKIGT fort!). Jag fick tårar i ögonen och kände att jag ville inte bli långrandig eller så, så jag tackade bara och sa att jag hade trivts toppenbra! :-) Då reste sig ordföranden och jag fick en present och en lång kram, det kändes liksom så gott!
I presenten låg alltså en Marimekko-bricka! :-) Det var bara så rätt, en grön Marimekko-bricka, det är liksom bara jag! Jag älskar ju Marimekko! ;-)

Imorgon blir jag dock hemma för vård av barn... När jag kom hem idag såg jag på en gång att Freja inte var pigg. Jag ser det både på hennes ögon och så kändes hon varm. Och jo då, 38.8... Hon har suttit i soffan hela kvällen och somnade även där. Hon låter inte förkyld eller så, men det kan ju komma under natten kanske.

Må väl!

tisdag, september 15, 2009

Fick sååå dåligt samvete!


Idag var det "grillkväll" på Tuvas dagis. Frejas fritids hade grillkväll i förra veckan. Vi HADE lovat att vi skulle gå på Tuvas också, men idag kände jag bara "neeeej". När jag hämtade Freja på fritids hade hon helkoll på läget och visste att det var grillkväll på dagis (klasskompisar med småsyskon på samma dagis). Jag "mutade" Freja och sa att vi skippar det, vi beställer pizza istället och har det lugnt och skönt hemma, gör läsläxan mm. Hon accepeterade det. Väl på dagis mötte oss en glad Tuva som inte sa ett ord om någon grillfest. Vi åkte hem och Tuva började leka med sina barbiedockor, men plötsligt kom hon på grillfesten! Fröken Helene sa när jag hämtade henne, att de hade pratat om det hela dagen. Jag hade hoppats att hon skulle ha "glömt". ;-)

Jag hade inte hjärta att säga nej då... Klart vi skulle gå på Tuvas grillning! Vi var ju på Frejas i förra veckan. Klockan var då tio över fem, det började halv sex... Det var bara att dra ett kort sms till Magnus att han skulle gå av bussen vid Ica, vi körde ner dit i turbo, och köpte grillkorv mm. Vi var på dagis fem över halv fem! ;-)

Det var faktiskt riktigt trevligt. Trevligare än Frejas fritids grillfest... Men det är väl för att man är "tryggare" i dagismiljön, man har tillhört detta "dagis" sedan Freja började där tre år gammal. Det är en fantastisk förskola!!! :-) Och barnen njuter ju av sådana här tillställningar, det märker man. De njuter av att vara en del av ett sådan här sammanhang. Jag fick en liten välbehagsrysning när jag såg barnen springa tillsammans på dagis "på kvällen" som de sa, och jag tror de känner en enorm trygghet när de ser oss sitta och fika med kompisarnas föräldrar. :-)

Åååå, överhuvudtaget trivs jag så fantastiskt bra här i "vår" by. Det är fin sammanhållning, man hejar på många, vi har ett fantastiskt bra "dagis" till Tuva, och superbra skola och barnen har mängder med kompisar. :-) Det är en enorm trygghet tycker jag!

Ha det bra!
PS, Dealen med Freja blev att på fredag ska vi köpa pizza el dyl. Mysigt. ;-)

måndag, september 14, 2009

Som när jag och brorsan var små!


Titta på alla cyklar på uppfarten! Mitt minne av min tidiga barndom, är en massa cyklar på uppfarten och kompisar i massor. Härliga minnen! Jag bodde alltså i det bostadsområde vi bor i nu, tills jag var sju år (brorsan var 14 år), då flyttade vi till Sthlm och då blev kompiskonstellationerna lite annorluna, jag lekte då på lite annat sätt. Men jag har goa minnen även från Sthlms-tiden.
Sista bilden, vår härliga kaffekvarn. Vi har börjat köpa hela kaffebönor och mala istället (i alla fall på helgerna när man hinner), det blir sååå gott! :-)

Ha ha ha, långkalsong!

Idag har Tuva tagit "dagisfoto". Vi är ju lediga på måndagar så jag fick skjutsa dit henne vid halv ett när de skulle ta kortet. Allt hade gått bra. Det tog ca en timme allt som allt. Hon hade fått säga "långkalsong" när fotografen tog det enskilda kortet på henne. Det tyckte Tuva var tokigt!

Jag hade lovat att Freja skulle få ta med Ellen hem efter skolan idag. De lekte så fint igår och hade precis börjat på en ny lek när Ellen skulle hem. Därför lovade jag att de skulle få fortsätta leka idag. Så jag hämtade dem vid ett och körde hem dem. Sedan körde jag och hämtade Tuva. Tjejerna växte en halvmeter då de fick förtroende att vara hemma själva en stund. ;-) Men Freja vet vad som gäller; stängda dörrar, inte gå ut, inte öppna om det ringer på dörren. Och att mitt mobilnummer finns på en lapp.

I morse när Tuva och jag lämnat Freja i skolan hade jag fått sms av Jenny, Ellens mamma. Hon frågade om jag var sugen på frallor, hon kunde köra och köpa och komma på en fika. Jag sa att absolut, det hade inte suttit fel. Jag malde och bryggde kaffe. Tuva tyckte det var kul med lite "besök" även om inte kompisen Emmie var med. ;-) Tuva skötte sig "exemplariskt", satt och ritade vid bordet, la pussel vid bordet, lekte själv med sina dockor, och med Frejas dockskåp.

Annars har vi idag, som vanligt haft "70-talsidyll" här hemma, med massor av ungar här! :-) Freja hade tre kompisar här, och Tuva lekte lite med grannarnas barnbarn. Puh, visst är det jobbigt ibland med alla ungar, men de roar sig ju ändå hyfsat bra själva. Jag fick ändå gjort det jag skulle, laga middagen. ;-) Det är barndom det, att leka med en massa kompisar dagarna i ända! :-)

Ha det bäst!

söndag, september 13, 2009

Söndagen i bilder, typ . ;-)






Något jag ALDRIG skulle göra!

Freja hade simskolan i morse. Det var Magnus tur att gå med henne. Freja var så glad när hon kom hem, hon hade hoppat från trampolinen! De har tydligen det som avslutning i denna gruppen, det sk avslutningshoppet från trampolinen. Jag ska ärligt erkänna att jag aldrig, vad jag kan minnas, har hoppat från en trampolin. De hade även börjat nosa på detta med att lära sig dyka. Spännande! Hon hade även simmat tvärs över bassängen på det djupa (4 meter djupt).

När Freja kom hem åt vi "Hattings-frallor" man färdig-gräddar i ugnen. Mmm, gott! Därefter kom Frejas kompis Ellen. Strax därefter ringde det på dörren igen och då kom en flicka som bor här i området, som har börjat vilja leka med Tuva, hon har precis börjat på Tuvas dagis. Tjejen är fem år och hade nog GÄRNA velat vara med Freja och Ellen, när hon såg att de var hemma, de små ser ju upp till de stora tjejerna. Men jag sa att Freja ville leka ifred med sin klasskompis, nu var det ju Tuva hon skulle leka med. Strax därpå rinde det på dörren igen, då var det ännu en klasskompis till Freja som bor här i området, som ville leka med Freja. De lekte alla tre en stund, sedan skulle den flickan gå på bio.

Under tiden barnen lekte passade jag och Magnus på att storstäda huset, han tog källarplanet, jag övervåningen. Jag bytte även vaxduk på matbordet. Har kört med vaxduk sista åren och tycker det är toppen! Det finns så många läckra nu, då det ju är "inne" med vaxduk. Sätter bara dubbelhäftande tejp på bordet för att den inte ska glida så mycket.

Vi har fått mycket gjort idag ska ni veta! Under tiden vi städade huset, pumpade vi ur vattnet ur poolen. Blä, ett äckligt med nödvändigt jobb att göra rent den för att kunna stuva undan den för vintern. Jag stod i den med badshorts, men behöll foppatofflorna på. Nu hänger den på tork över gungställningen.

Åååå, dessa barn! Som de höll på i kväll och "trissade upp" varandra! De betedde sig som att de hade värsta sockerchocken, vilket de MÖJLIGTVIS hade! ;-) Jag hade nämligen klippt Tuvas hår ikväll eftersom de har fotografering imorgon och jag "mutade" henne med en klubba, och då fick även Freja en. ;-)

De höll på och busade och lyssnade inte på vad vi sa överhuvudtaget. Vi ville att de skulle varva ner och välja bok så vi kunde läsa godnattsaga. Tillslut blir man ju riktigt arg och ryter till ordentligt! Då börjar Freja skrika halvt på skämt (var ju liksom "glad" och uppsprallad) "jag flyttar, jag flyttar imorgon!". Och oj oj oj, vad Tuva blev ledsen! Hon grät helt förtvivlat och sa "jag vill inte att min storasyster ska flytta, jag vill inte att Freja ska flytta, hon ska ju hjälpa mig med saker!". Freja malde på "jo jag flyttar, jag flyttar". Jag fick förklara för Freja att Tuva var helt förkrossad, att Freja måste förklara att hon INTE skulle flytta. Då förstod Freja, och hon kramade om Tuva och Tuva höll krampaktigt om henne och grät och pussade henne. Lillstumpan! Jag blev alldeles "rörd" när jag såg syskonkärleken. ;-)

Slutligen en liten språkförbistring från Tuva i morse då vi skulle äta frallor.

(mamma) - Tuva vill du ha en fralla?
(Tuva) - Ja men jag vill bara ha stjälken.
(mamma) - Eh, va?
(Tuva) - Ja det under där. (Hon menade underdelen!)

lördag, september 12, 2009


Det är det röda tyget vi ska ha. Just denna provbit ger inte det vackra tyget rättvisa.
Det kommer att bli fantastiskt vackert. :-) Observera att tygerna ligger på de avtagna delarna till nya stolen, vilka ligger på den gamla fåtöljen som skall slängas på tippen. Ovan, Tuva bär lyckligt sitt "frisyrhuvud" till bilen.

Gamla goda vänner.

Vad har annars hänt hos oss idag då?

Jaaa, Freja har haft gamla kompisen från tiden vi bodde i stan här. De "lekte" redan på Öppna förskolan i stan. Så himla kul att ha kvar en sådan "gammal" kompis! Hoppas de kommer ha någon form av kontakt även framöver! Det är underbart att ha detta "sjuttiotals gemyt" vi har i vårt bostadsområde, då kompisarna bara springer mellan varandra och ringer på etc, men det är även bra att ha lite "kontakter" på annat håll tycker vi. ;-)

Tuva och jag har varit en sväng till en närliggande "by" där fotbollsklubben hade "familjedag" med hoppborg, loppis, försäljning av våfflor, hamburgare etc. Freja och kompisen skulle hängt med, men de ville heller stanna hemma och leka här. De missade inget jättejippo, men trevligt var det! Tuva hoppade lite hoppborg, fick lite godis och en glass. Jag köpte hambakade äpplemuffins som vi fikade på när vi kom hem. Slutligen fyndade jag ett sk frisyr/smink-huvud till Freja och Tuva för 10 kr! Jag gav tjejklubben 20 kr när jag betalade. Det går ju till ett bra ändamål, ungdomsidrotten! :-)

Nu har Magnus och jag i stort sätt bestämt oss för tyg till fåtöljerna/stolarna vi ska klä om. Det blir nog ett tyg från Jobs handtryck från Leksand. Tyget heter Folklore och har röd botten med underbara blommor på. Jag föll för detta tyg på en gång! Jag gillade även ett annat, Pumpor, med svart botten. Men det röda blir toppen, stolarna blir som karameller i vardagsrummet med det tyget! Passar fint till vår grå soffa. :-)

Nu återstår bara omklädningen... ;-)

Värme från en brasa...


Magnus är en riktig "kamin-mannen" ibland (minns ni som var "unga" på 90-talet NileCity, med Killinggänget?). Nu ikväll tyckte han det var dags att tända första brasan för "höstsäsongen" i spisen i källaren. Snart eldar han väl upp vårt hus. ;-) Den sketchen om kaminmannen slutar med att hustrun och barnen flyr iväg i bilen, och då drar mannen som det sista han gör av trälisten som de hade på bilen (sådan "amerikansk" bil). Ha ha, Magnus ska faktiskt göra ved av bla vår gamla spjälsäng, den får vi nämligen inget för om vi säjer den, det är gamla mått på den. Vet vet, han kanske hittar mer saker att elda upp?

Ha en trevlig lördag kväll! Det har vi, barnen ser på Madicken - på norska!!! ;-)


fredag, september 11, 2009

Fredags bilder


Freja radar upp det godis hon hade med sig hem från discot. Tuva somnade gott i pappas famn när han kom hem efter att ha varit och klippt sig och handlat.

Å, vad härligt med helg!

Fredagkvällar är väl härliga? Två hela dagar framför sig med familjen, man hinner greja lite hemma och får sovmorgon (nåja, lite i alla fall!).

I em/kväll mellan 17.30 och 19.30 var Freja på terminens första skoldisco. Hennes andra dicso i livet. Kort och gott kan sägas att hem kom en glad och sprallig tjej! Härligt!

Jag köpte för ett tag sedan glitterspray till håret och den plockade jag fram som en överraskning idag. Freja blev glad! Hon ville även ha lite rosa färg i.

Tuva var nöjd här hemma. Hon tittade på en gammal Meckar Micke DVD från när Freja var liten och åt ostbollar och salta pinnar. Hon vet inte vad disco är än. Freja var dock så snäll så hon lovade på eget initiativ att köpa med något godis till Tuva.

Godis, ja! Det är nästan det viktigaste med disco enligt Freja. Och att springa runt och busa med kompisarna. Hon hade dock dansat litegrann, dock inte med någon kille! ;-)

Tuva däremot har ett jäkla humör! Jag minns inte alls att Freja var sådan här! Tuva skriker och gormar om hon inte får som hon vill. Det positiva i kråksången är att hon inte är långsint överhuvudtaget! ;-) Däremot kommer det xxx antar utbrott per dag... Puh, jag blir gråhårig!

I morse skrek hon för att hon inte fick ta med en "vise-sak" till dagis (de brukar kunna ta med någon sak att visa upp på samlingen, ex en bok). Hon hade med sak både ons och tor så jag sa nej, det finns kanske andra barn som vill visa saker. Därefter skrek hon för att tröjan jag valt till kjolen var FEL, "det är ingen klänning" som hon sa. Nej tänkte jag för mig själv, tur det inte är en klänning, lite tokigt med kjol och klänning. ;-)

När vi kom hem från dagis skrek hon som en galning för att hon INTE ville ha den chili con carnen jag gjorde. Jag berättade helt lugnt att det blir ingen fredagsmys (snacks till TV:n) om man inte äter middag. Oj oj vad ungen skrek, ja, hon var inte bara arg, hon blev tillslut riktigt besviken och ledsen. Jag bar in henne på rummet och sa att hon fick lugna ner sig innan hon kom ut i köket igen. Hon var där inne ett tag. Tårarna sprutade när hon sedan kom ut i köket och "hackade" fram "du är dum mot mig mamma och då får du inte komma på mitt kalas". Jag kunde inte hålla mig utan sa "ja ha du jag undrar vem som då ska göra tårtan?".

Men hon satte sig slutligen och började äta lite och vips är det arga borta! Hon åt inte mycket men jag kände att syftet ändå var "uppnått" så att säga, hon hade inte "vunnit" denna kamp. ;-) Hon började prata på om kompisar och vad hon hade gjort på dagis mm. Tur hon inte är långsint! ;-)

Men det är ju så synd att hon ska lägga så mycket energi på att vara arg!

Må väl. Trevlig helg!

torsdag, september 10, 2009

Några vackra ord så här i kvällningen...

Om sommaren kläder sig jorden till brud
om vintern så drager hon svepningens skrud.
Så gjorde hon förr, och så gör hon i år,
om hösten hon gråter
om våren hon åter
med barnslig förnöjelse torkar sin tår.

Ur Hemsjukan av Johan Olof Wallin

onsdag, september 09, 2009

Nostalgitripp....


Oj, har liksom kommit in i skol-plugga-svängen igen! :-0 Först hade jag då ett trevligt givande samtal med Frejas fröken idag, sedan har vi på mitt jobb en förälder som läser till lärare och som håller på och jobbar med sin engelskauppsats. Oj oj, jag minns plötsligt alla de uppsatser jag skrev när jag läste på högskolan.... Nu när jag tittar i dem fattar jag inte att jag har skrivit dem!!! :-0 :-)
Ha ha, jag har faktiskt små planer på att "läsa in" så att jag även får förskollärarkomptens. Jag har varit i kontakt med Växjö universitet om detta för ett år sedan, men känner att jag väntar något år till, så att barnen blir lite äldre först.

Första samtalet med fröken avklarat.

Det var mest ett samtal HON ville göra med alla föräldrar, för att informera om hur hon jobbar och hur hon ser på läxläsningen mm. Jag ville också gärna informera henne om att jag har haft bröstcancer. Jag kände att det är en så pass stor och viktig sak så det bör hon veta. För Freja är det en helt naturlig sak och hon pratar sällan om det, men det kan ju komma upp och då är det ju bra att fröken Lisbeth vet om det.

Hon ville att man som föräldrer/vuxen som gör läxan med barnet, skriver sin signatur på sidorna i matteboken de har läxa i. Samma med läsläxan, en signatur, men då på ett litet papper som alltid följer med boken hem. Matteläxan skall vara rättad, vilket jag ser som en självklarhet. Hur kul är det för barnet att lämna in en matteläxa som inte är rätt? Hon hade haft någon föräldrar som hävdat att annars skulle hon ju inte se att barnet inte behärskade den saken. Men det märker hon ju på barnet i skolan. Ett barn ska kunna sträcka på sig, och känna sig nöjd med att ha gjort sin matteläxa RÄTT. :-)

Slutligen hade jag en fråga om hur hon ser på detta med att rätta barnet när det skriver mm. Freja har ju börjat skriva en del nu och hon skriver ju lite fel om man säger så, hon skriver ju enbart som det låter, exempelvis "mamma är guli", hon hör "g u l i". Hon har ju inte förstått våra svenska stavningsregler om att det efter kort vokal ofta ska vara dubbelkonsonant eller ck. ;-) Men det kooommer!

Jag är en skrivande person, jag skrev tidigt dagbok, och blev ju slutligen då svensk-lärare! Saaanslöst! ;-) :-0 Mina föräldrar har aldrig rättat mig när jag har skrivit, de har enbart uppmuntrat mig, till min lågstadielärares förtret! Hon slet sitt hår ibland, men pappa hävdade alltid att de ville inte släcka min entuiasm. Hon tillhörde den "äldre" skolan om man säger så!

Jag ville veta hur Lisbeth såg på detta med rättstavning. Hon tillhör tack och lov den "nya" skolan och de "nya" lärarna (hon har läst till lärare på äldre dagar, är förskollärare i botten). Hon rättar aldrig sådant barnen skriver spontant (exempelvis berättelser om vad barnet gjort under julen etc) berättade hon, men däremot skulle de få någon slags "skrivbok" kopplad till läseboken framöver, och den kommer hon att rätta i. Men det spontana ska få vara spontant.

Hon har heller ingen rättstavningsläxa, hon hävdade att lära sig stava gör barnen på ett eller annat sätt ändå. :-) Tack, jag gillar din inställning Lisbeth!

tisdag, september 08, 2009

Den fasta punkten rycks sakta bort...

Är i en lite jobbig, men för vikarier, vanlig sits. Mitt vik på den förskola jag nu jobbar på tar slut den 2 okt... Jag ska börja på mitt nya jobb den 5 okt.

Det känns bara sååå konstigt, medan mina kolleger är i ett sådant stort härligt "uppstart-stim" som man ofta har på skolor och förskolor på hösten, är jag inne någon form av mental process där jag medveten eller omdevetet håller på att "stänga av". Nu är inte jag någon psykolog, men jag gissar att det här är någon form av försvarsmekanism, för att det inte ska vara så jobbigt att lämna arbetsplatsen och kollegerna... För det är ju vikariens lott, att alltid veta att man bara är på ett ställe under en begränsad period (i mitt fall nu, ett års grav. vik.). Min nuvarande förskola har varit min fasta punkt under ett år och nu "rycks" den bort. ;-)

Jag har dessutom svårt att börja planera för det nya jobbet då mina nya arbetskamratater och jag inte har träffatas och planerat något ihop ännu. Det får ju helt enkelt komma när jag väl börjar jobba där. Jag måste först läsa in den nya barngruppen mm.

Ja ja, ikväll satt jag med en kort planering för vår grupp imorgon, då vi är i skogen. Gjorde ett sångkort med en höstsång, och ett ramskort med en höstramsa.

Har beställt Barbiemöbler, BarbiePink, och lite andra grejer från lekmer.se, och det kom i ett stooort paket idag. Oj vad läckra barbiemöblerna var! Vi köpte köksmöbler och badrumsmöbler (fyra olika kartonger, i två ingick en barbiedocka). Mina föräldrar ska ge något av det i födelsedagspresent till Tuva (de blev glada vi fixade möbler så slapp de ränna på stan och leta), vi ska ge något, och något möblemang får hon faktiskt vänta på till jul. ;-)

Vi beställde även häftiga "experimentlådor" från Kärnan till Freja i julklapp, bla en grej där man hackar ut "ädelstenar" ur gips. Tror det kan passa Freja, hon är ingen barbietjej som sin lillasyster!

Men oj vad Freja är "rörlig" och gymnastisk. :-) Nu har ungen nästan lärt sig hjula, något jag aldrig har kunnat göra! Ja, hon gör det, skulle jag vilja säga, men kroppen kan spännas lite mer än vad hon gör nu. Men det kommer! Herre gud, hon är bara sju år! Nu går hon ju i en sk sjuårsgrupp på gympan. Till hösten kan hon forstätta gå på vanlig "barngympa" i en åttaårsgrupp, men då finns också möjlighet att börja i truppgymnastik-gruppen. Vi får se vadsom händer, det är ju ett år kvar!

Idag har hela Frejas skola varit på Friluftsdag. De hade gått en lång bit med ryggsäck på ryggen, och väl framme hade de haft en mängd aktiviteter bla dragkamp och skattjakt. Freja hade bananplättar, yoggi, macka, minimorötter, vattenflaska och varm choklad med. Ja, och några lakritskex... ;-)

Hon var helnöjd med sin dag!

Må väl. Ta hand om varandra!

måndag, september 07, 2009

Husmorstips ;-)


Jaaa, detta med ledig dag i veckan har jag ju haft ett tag nu. Förut var jag ju dock sjukskriven 25 % pga bröstcancern. Det är jag ju så klart inte längre. Känner mig liksom helt frisk nu! Så nu har jag ju lill-Tuvan hemma på måndagarna.

Fyyy, det ständiga dåliga samvetet ger sig tillkänna... Man har tusen och åter tusen saker att göra liksom. Tvätten väntar på att vikas, diskmaskinen ska tömmas osv. Och jag VET ju att Tuva roar sig himla bra själv! Visst, jag måste lära sig att kunna vänta med vissa saker, "livet går inte i repris" eller vad det nu är man brukar säga. Men faktum kvarstår ju, tvätten måste vikas, annars bara växer högen och det är ju bra om man kan tömma diskmaskinen för att kunna ladda den med ny smutsig disk osv. ;-)

När jag får så där dåligt samvete tänker jag på min egen barndom, inte lekte min mamma med mig hela tiden, hon hade ju massor av hushållsgöromål. Inte lekte hon med mig dagarna i ända, och det blev ju människa av mig också! ;-) Ja, det blev det väl?

Jag tror vi vill våra barn så otroligt gott i dagens it-samhälle, att vi ibland kanske gör dem en gentjänst. Nu är ju Tuva tack och lov bra på att roa sig själv, men ändå säger hon "jag längtar till dagis och mina kompisar".

Några små enkla husmorstips:
I tvättstugan: låt barnet leka med motionscyklen som står där nere, så får du ner tvätten från linorna.
Vikning av tvätt: låt barnet bada, då får du tvätten vikt!
Tömnig av diskmaskin: låt barnet hjälpa till! Tuva älskar att hjälpa till att tömma alla bestick mm. Vi har en annan typ av bestickfack än de flesta andra diskmaskiner. Man lägger allting i en hylla längts upp i maskinen. Har man där en hyfsad ordning på gafflar mm, så är det jättelätt för barnet att tömma.
Vid matlagning: låt barnet skära gurka och paprika (he he, nästan de enda grönsaker vi har till middagen (ja morot också, men det är ganska hårt för barnet att själv skära).

Sedan måsta man så klart ha ett enormt tålamod!!! ;-)

Ha ha ha, jag tror jag ska gå tillbaka till dessa utomordentligta tips när mitt tålamod tryter, för det gör det allt som oftast! ;-)

Slutligen, TV och dator är också bra barnvakter! Det är tur det finns de allternativen också! Tuva har tex idag sett på Madicken. Men nu hör jag henne sjunga och bygga med klossar. Nu ska jag gå och krama henne!

Män som hatar kvinnor...


Sträckläste boken under sensommaren det året jag fick cellgifter. Satt där på onkologen och läste denna egentligen riktigt "vidriga" bok. Den är ju på sina ställen rent besialisk!

När biofilem kom ville jag gärna gå och se den, men det kom hela tiden något annat i vägen (som det ju så ofta gör!). Nu hade min käre kollega Anette köpt den och jag fick låna den. I går kväll fick Magnus och jag tid att se den.

Fyyy, vilken otäck men ändå bra film! Diskuterade med Anette vilket som var vidrigast, boken eller filmen, att hon tyckte nog boken var vidrigare, jag tycker nog filmen var värre, det är lättare att läsa om vidigia saker, än att se dem. En bok läser man ju (även om man sträckläser) i aningen mindre portioner åt gången.

Jag har försökt mig på att läsat bok nr två, Flickan som lekte med elden, men har inte varit i mood för det, rätt stämning har helt enkelt inte infunnit sig... Så nu ser jag fram emot nästa film som kommer nu under hösten. Kanske blir det ett biobesök för mig och Magnus då! ;-)

söndag, september 06, 2009

Det fina halsbandet.


Voljären med fåglar.


Lite käckt, för när man står i ders kök ser man fåglarna ute i voljären.

Äntligen kom den härliga britt-sommardagen!

Dagen började ju med regn och rusk men eftermiddagen bjuder ju på riktigt varmt härligt väder! Freja, Tuva och Frejas kompis Ellen har nyss badat i vattenspridaren! De ville bada i poolen men då sa jag nej! ;-) Den är inte renad eller något på säkert två veckor. Vi skall tömma den till helgen. Så den vattenkvaliteten kan jag inte garantera för!

I morse kl åtta var Freja och jag på simskolan som startade idag. Freja blev mallig som en tupp, hon blev uppflyttad en grupp! Förut var hon Silverpingvin, nu är hon Guldpingvin. Kul när de liksom "testar" och ser att de kan fytta upp endel barn! :-) Simskoleansvarige sa att det är ganska vanligt att endel barn har utvecklats massor under sommaren och är redo att flytta upp. För i våras när vi fick besked om grupp var hon inte redo för Guldpingvinen, men det har lossnat i sommar. Nu fick vi en bättre tid också, 8.50. Det har varit en pina att gå upp vanlig "jobbtid" på söndagmorganarna för att köra Freja till simskolan. ;-) Nu blir det ju lite sovmorgon!

Vid elva idag var vi bjudna på Blingo-klädparty hos en kompis till Freja, Wilma i tvåans mamma (som Freja lekt endel med i sommar). Det var första gången jag var på Blingo. Oj oj, vad fina kläder! :-) Blev en orange plysch-klänning med härligt blåa detaljer och blå leggings och svarta "mysepys-byxor" till Freja, en tunika med såna "ryska dockor" till Tuva, och en svart/grå klänning/tunika till mig själv.

Middagen hos grannarna igår em/kväll var mycket trevlig! Vi satt i deras stora mysiga uterum. Då klarar jag deras sju (är det rätt antal Linda?) hundar bäst. ;-) Linda har även ett antal olika sorters fåglar i en sk voljär. Jag fick skicka ett sms till henne och fråga vad det hette, annars hade jag kanske skrivit giljotinen, för det hade jag liksom på tungan! Och det är ju något HELT annat! ;-) Din hemmagjorda glass är fantastisk Linda!

Jag "tiggde" även till mig ett halsband från hennes smyckestillverkning. Hon har börjat kunna sälja dem så smått! Kul Linda! Jag hade verkligen inga baktankar, skrev bara ett sms när vi kom hem och frågade vad hon skulle ha för det. Hon svarade då 50 kr, bra pris tycker jag! :-) Men fick under morgonen ytterligare ett sms där hon skrev att med tanke på vad de tjänar in på att slippa köpa barnkläder så fick jag det av henne! :-) Tack!

Må väl!

lördag, september 05, 2009

Så här ser de ut!


Det svarta Marimekkotyget som pallen är omklätt i skall vi eventuellt klä om stolarna i. Skall stå där den står på bilden så att säga (ja två stycken då).

Gillar second hand!

När Tuva och jag var nere vid Ica och skulle köpa lördagsgodis slängde jag ett snabbt ögonkast in mot second hand affären som ligger precic vid Ica. ( Det gör jag varje lör de har öppet!)

Oj, jag såg två läckta femtio/sextio-talsfåtöljer/stolar. Ja, det var inget fint tyg på dem nu, men det gäller att se potentialen! Jag frågade den trevlige affärsinnehavaren vad han ville ha för båda. Han sa "jaaa, femtio kr styck..., du får båda för 75 kr". Jag hade cyklat ner med Tuva, så jag sa att jag skulle åtekomma. Jag tog några kort för att kunna visa Magnus.

Väl hemma visade jag Magnus bilderna och vi diskuterade och kom fram till att de där stolarna var enkla att klä om själva. Så han körde ner och köpte dem på studs!

Nu slipar Magnus av benen lite på dem. Jag anser att det hade gått att klä om dem ändå, men han ville det, och de är enkla att slipa av, så jag låter honom hållas. Är ju inga krusiduller på den typen av stolar direkt! ;-)

Åååå, detta blir bara så bra! Vi ska eventuellt köpa det klassiska blommiga Marimekko-tyget att klä om dem i. Ha redan ett par pallar omklädda i det tyget i vardagsrummet.

Min älskade femtiotals-fåtölj som jag köpte på auktion när jag flyttade hemifrån (för minst 15 år sedan, oj oj oj, vad tiden går fort!) är närmligen totalt sönder! :-( Det är därför vi är på jakt efter nya fåtöljer (vi vill gärna ha två). Min fåtölj måsta lämnas in till en tapetserare för omklädning och även lagning av fjädrarna, och det kan bli MYCKET dyrt. Jag kan inte med att slänga den, men jag får ställa undan den i källaren så länge.

Så nu är jag så glad att jag hittat två "nya" fåtöljer! :-)

Freja leker hos kompisen Ellen. Tuva leker med sina älskade Barbiedockor och själv sitter jag här och bloggar. Slipper laga middag idag då vi är inbjudna till grannarna bredvid. :-)

Må väl! :-)

torsdag, september 03, 2009

Barbie-hus



Nedersta bilden, vår lilla fuling. ;-)
Första bilden, Barbiehuset levererat till svärföräldrarna. Det är himla fint (helt klart värt sina 500 kr), men skall "fräschas upp" lite, och bla ställas på ben.

Mysigt med lite mer "höstväder".


Då kan man tända ljus! Men visst vill vi väl ha fler fina britt-sommardagar!? :-)

Lärt sig fläta.

Freja flätar på allt, allt nu! Ariel-barbiedockan har fått en fläta i sitt långa röda hår, trasdockan har fått fläta, och Tuvas barbiehäst också!

- Mamma du har röda ögon.

Tack guman! ;-)

Tuva och jag höll på med kvällsbestyren, bla pyjamaspåklädningen. Man pratar ju och gullar med sitt älskade barn, och så sa jag "vet du vad du är?". Då svarar ungen "ja en fuling"!! ;-) Lilla loppan! Jag svarade "nej men du är ju en söting!".

Så tittar hon mig länge i ögonen och sedan säger hon på bred blekingska "mamma du har röda ögon"! Tack, säger jag. Barn är för härliga. He he, OCH ärliga! ;-)

Nu har vi läst kvällsbok, först var Tuva med på en lite kortare bok, Klåfingerdagen (om familjen Pip-Larssons) och sedan började Freja och jag på en enkel kapittelbok Flickan i Gullregnsträdet. Den är från när jag var liten. Ja, det är i och för sig Klåfingerdagen också, men den är nyköpt. Freja berättade att fröken hade läst Klåfingerdagen för klassen igår och idag, därför orkade hon bara höra halva den idag sa hon. ;-)

Idag följde Freja med en klasskompis hem från skolan redan kl ett när de slutade, så det blev inget fritids alls idag. Jag sa till flickans mamma när de bestämde detta i förrgår att vi inte kunde hämta fören halv fem, eftersom tor är vår "sendag" (+ tis), men det var helt ok. När Magnus skulle hämta halv fem skulle de precis äta och Freja ville inte hem då, så det bestämdes att jag skulle hämta halv sex när jag körde från jobbet. De hade cyklat hem från skolan, tur vi ställde Frejas cykel på skolan i morse! Vi gjorde det för säkerhets skull, för Freja sa att kompisen brukade cykla hem ganska ofta. De hade ätit lasagne och Freja älskade det, det är en maträtt jag gör himla sällan. Så, tack för tipset!

Må väl! :-)

onsdag, september 02, 2009

Pappershanddukar, svininfluensa och jag som surkärring!

Idag har jag agerat "jobbig kanske aningen hönsig förälder"! ;-)

På mitt jobb har vi pappershanddukar och har helt slutat med frotté-handdukar, pga smittorisken. Jag skulle gissa att minst 75 % av alla förskolor idag pappershanddukar.

På Tuvas förskola använder de fortfarande frotté-handdukar. Jag påpekade det redan förra vintern när kräksjukan gick men inget hände då...

Igår började vi (för vilken gång i ordningen vet jag inte) än en gång tala om svininfluensan. Då började jag tänka på Tuvas dagis och att de var så "antika" där. Jag nämnde det för den fröken som var kvar när jag hämtade, och hon höll ju med till 100 %.

Jag är inte på något vis panikslagen inför en svininfluensaepedimi, men visst tycker jag att man ska tänka sig för och skydda sig så mycket man bara kan.

Jag tänkte att banne mig, jag ringer rektorn på Tuvas förskola och berättar för henne vad jag tycker om att de fortfarande har pappershanddukar. Sagt och gjort! Hon berättade då att de hade haft det uppe på en chefskonferens igår och att de beslutat att ha pappershanddukar nu under den värsta "epedimiperioden", men sedan var hon snabb med att säga att sedan skulle de börja med frottéhanddukar IGEN! Puh, jag blev alldes paff och orkade inte vara mer "gnällkärring", jag var ändå hyfsat nöjd med svaret jag fick. ;-)

Hon började med en massa andra argument, ex att barnens händer for illa av pappershanddukarna, och att det finns så många andra "smittoställen", ex leksaker mm.

Jag kontrade med att det nyss har gjorts en undersökning om det blivit färre sjukdomsfall efter att man börjat med papperhanddukar, och jag hävdar ju att så är fallet! ;-)

Ja ja, vi får se, pappershandukarna kanske plötsligt bara "blir kvar"! Hoppas kan man ju! :-)

Idag var jag även lite av en "surkärring" gentemot en mamma till en gympakompis till Freja. Man jag anser att jag hade "rätt". Denna flickan från Frejas klass började gympan idag, vilket Freja tyckte var superkul! :-) Jag och Karolinas mamma samkör ju, så vi kör varnannan gång. Går jättebra! :-) Men Tuva har ju också gympa nästan samma tid, här i byn. Så varannan gång får vi cykla eller gå ner med Tuva till hennes gympa ju.

Nu frågade denna mamman om hennes flicka kunde åka med oss och den andra familjen, eftersom hon hade "dubbelbokat sig" då hennes andra barn hade en annan idrott samma tid på annat ställe.

Jag kände bara att neeej, vi är också så gott som dubbelbokade, jag tycket inte det är rätt att jag och Helene ska köra varnnan gång och den andra mamman aldrig. För oss hade det i så fall varit toppen om vi kunde köra var tredje gång, det hade underlättat enormt för oss och Tuvas gympa.

Jag var inte arg eller otrvlig eller så, men kände att jag ändå ville ringa och förklara mig lite nu när barnen hade somnat. Hon förstod precis hur jag menade och hon blev inte arg eller så, men hon är lite småvirig så jag har inte full koll på hur hon egentligen täner om hur hon skall lösa det hela! ;-) Vi skulle höras av sedan. Men jag gav som förslag att köra var tredje gång. ;-)

Nu väntar en kopp gott te! :-)

tisdag, september 01, 2009

Äger jag en raritet? ;-)


Coop och Kooperativa Förbundet (KF) fyller 110 år i år. De har därför gett ut en "jubileumskollektion" med bla muggar, diskhandduk och servetter. Formgivaren är den kände femtiotalsformgivaren Stig Lindberg. Han jobbade mycket för Gustavsbergs porslinsfabrik och den ägdes ett tag av KF, detta mönster kommer från den tiden och heter Fallande löv.

Stig Lindberg (1916-1982) var en av Sveriges största och populäraste formgivare. I tusentals hem står fortfarande serviser från Gustavsberg som bär hans motiv. Spisa Ribb, Berså och Terma var några av de vanligaste. Men Lindberg gjorde också mycket annat inom konst och design, allt från fajanser för Gustavsberg, TV-apparater för Luma till barnboksillustrationer av Krakel Spektakel.
För den stora allmänheten är dock Lindberg mest känd för det han gjorde under den svenska konstindustrins glansdagar från 1940 talet till 1980 talet. Framförallt på 1950 och 1960 talet var Lindberg en av de mest framträdande formgivarna av det svenska folkhemmet. Än i dag är hans formgivning eftertraktad och även enkla pjäser stiger raskt i pris.


Man fick köpte tre paket muggar per hushåll (med två muggar per förpackning) och jag såg detta i Coop-reklamen i måndags och blev alldeles förälskad i mönsteret! :-) Jag ringde helt upphetsad till Magnus på jobbet och sa att han var tvungen att köra inom Coop på vägen hem och köpa tre paket muggar och två diskhanddukar! ;-)

Svärföräldrarna Mia och Bengt var här och fikade idag och förälskade sig också i muggen och tänkte eventuellt ha den i stugan, men när de körde inom Coop på vägen hem var de helt slut redan! De skulle troligtvis inte få in fler då det ju var en begränsad upplaga.

Så frågan är om man äger en raritet? ;-) Under står det KF 110 år Stig Lindberg "Fallande löv". Egentligen spelar det ingen roll, jag bara älskar muggen oavsett pris, värde i framtiden etc! :-)