onsdag, januari 13, 2010

Stackars lilla barn...

Vilka gräsliga barnsjukdommar det finns ändå! Och då har vi i västvärlden ändå nästan utrotat både Röda hund och Mässlingen. Och jag VET att det finns betydligt sjukare barn ute i världen. Men nu är jag bara mamma Christina, och jag skriver om mitt lilla barn.

Tuva har haft hög feber hela natten och har gått på alvedon. I morse åkte Magnus tidigt till jobbet då han hade en kurs i dag.

Tanken var att jag och Tuva skulle lämna Freja i skolan när hon började, precis som vi gjorde i måndags. När jag gick upp för att duscha vaknade Tuva och gnällde på vatten. Jag gick för att hämta det och när jag kom in och tände nattlampan ligger denna vår eländiga tjej där och säger inget, men tittar bara bedjande på mig med ett öga! Det högra ögat var helt stängt och hon fick inte upp det... Jag påpekade det men hon bara gnällde ynkligt och bad än en gång om vatten, lilla tappra tjej! Jag sa att vi måste badda upp ögat på henne, men hon ville inte. Jag försökte med ljummet vatten men då såg jag att det inte var igengeggat eller så (som vid ögoninflammation som hon haft några grr), utan helt enkelt bara helt igensvullet!

Jag tempade henne och feben låg på 40.0... Jag konstaterade att vi kan ju inte köra Freja till skolan så dålig som Tuva är. Jag tänkte lite snabbt och kom fram till att jag kollar om Frejas klasskompis Wilmas mamma kunde skjuta henne. De bor här i närheten. Skickade ett sms och frågade och fick snabbt ett svar "självklart skjutsar vi Freja". Det känns skönt när man kan hjälpa varandra. :-)

Freja blev orolig och bestört när hon såg sin lillasyster. Freja sa "om det inte är vattkoppor som göra ögat svullet, vad är det då mamma?". Jag garanterade henne att det var pga vattkopporna. Jag har även förklarat för Tuva att hon kommer att bli bra igen, och kunna se med höger öga, för hon bara ligger här i soffan helt apatisk, kände att jag ville förklara för henne att hon inte ska se sån här ut alltid. ;-) Usch, man vet ju inte vad hon tänker på där hon ligger...

Ringde vår BVC-sköterska Gunnel när Freja hade åkt. Hon sa att ögat kan man inte göra något åt, mer än att tex badda med vatten. Men hon skev ut Tavegyl som är klådstillande. Tuva har börjat klia nu... Gunnel sa att tänk att vi i dagens samhälle är så skonade från hemska barnsjuksommar. När hon var liten för 50 år sedan gick man igenom ett antal riktigt otrevliga barnsjukdommar. Så sant så sant.

Jag får i Tuva dricka, men det är också allt. Provade med en Päronsplitt men hon åt halva. Nyss testade vi blåbärs-sorbet och hon åt tre skedar. Huvudsaken hon dricker!

I eftermiddag kommer farmor och farfar ut och hjälper mig att hämta Freja i skolan. Farfar har även hämtat ut Tavegylen och köpt en ny flaska alvedon på Sjukhusapoteket.

Imorgon och fredag ska jag jobba, lilla mamman ska lämna över ansvaret över sjukt barn till lilla pappan som inget hellre vill än ta hand om sin lilla sjuka dotter! :-)

Må väl!

4 kommentarer:

  1. Hej Christina!
    Stackars Tuva som är så hängig och prickig. Mina barn fick också prickar i två omgångar, så jag tänkte som du först..att det här var ju lindrigt tills den andra omgången prickar kom. Vincent blev smittad av sin lillebror. Vincent ska ju alltid vara värst och hade otroligt mycket vattkoppor, till och med i öronen. Han grät och sa att han ser ut som en vårtig groda.
    Det värsta med vattkoppor är att man tyvärr får fula ärr och det bästa är att man bara får vattkoppor en gång i livet.
    Ha det så bra och hoppas Tuva kryar på sig snart.
    Kramar från...Anette.

    SvaraRadera
  2. stackars Tuva, usch inget kul alls att få vattenkoppor men hon verkar vara en stark tjej som inte ger sig i första taget.

    Hörde att man kunde lägga sig i badet om det kliade för mycket så lindrar vattnet klådan, ett tips...

    Hoppas det ger med sig snabbt och inte smittar någon annan i familjen.

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Nu måste du ställa in tiden på din dator. Vi vet bestämt att kl nu är 2154 svensk ronnebytid.
    Pappa

    SvaraRadera