söndag, januari 31, 2010

Så var det dags...


Freja började kräkas nu ikväll. :-( Bara tre gånger än så länge. Nu sover hon gott i soffan. Hoppas hon sover bort det, lilla kråkan...

Hon lekte med en klasskompis i några timmar på eftermiddagen. De var bla en stund i pulkabacken. Klockan tre åkte jag och Freja till en bekant på sk Blingo-klädparty. Kul att komma bort en stund! :-) Tuva och Magnus kucklilurade hemma. De gjorde bla chokladpudding till efterrätt idag.
När vi kom hem ville Freja inte ha någon spagetti och köttärssås... Hon har känslig mage, vår lilla tjeja, så vi trodde bara det var allmänt orolig/gasig mage. Hon var verkligen ledsen... Vi blev allt lite oroliga, det är lite ledsamt med Frejas onda mage... :-( Jag blev nästan "glad" att det VAR magsjukan, då vet vi liksom vad det var med magen den här gången och kan avskriva oron för den här gången.

Simskolan i morse gick bra! Freja är ett vattendjur. Det har hon nog efter pappa Magnus som tävlingssimmade i sin ungdom. Det var svinkallt när vi skulle köra! Min pappa sms:ade att det var 20 grader kallt och att vi skulle ta med varma kläder utifall att bilen strejade. Omtänksamt! Och han har ju så rätt! Det är inte kul att bli ståendes, om så bara i en kvart, med tunna byxor, utan vantar och mössa i 20 minusgrader. ;-)

Blingo. Underbara färgstarka ekologiska barnkläder! :-) Av en händelse gick jag in på hemsidan i torsdags och blev förtjust i vårkollektionen. Vi var på ett party i höstas och de grå velourbyxorna i sk "baggy-modell" jag köpte till Freja då, har hon "bott" i. I fredags ringe Louise och frågade om jag var intresserad av att komma på ett party på söndagen. Om jag var!

Så idag blev man 2000 kr fattigare. ;-) Köpte en massa fina kläder. Bla en underbar femiotalsinspirerad röd klänning med vita prickar till Freja och en grymt snygg grå-svart kjol och en tröja med samma prickar på till Tuvan, matchande men ändå inte samma. Till mig själv blev det nu äntligen ett par grå "baggy-byxor" i trikå, ja, ett par "slafsa runt i hemma byxor". Tittade på dem sist också, men då blev det inga köpta. Då blev det en tunika istället.

Imorgon är jag ledig så då blir Freja hemma med mig och Tuva. Men på tisdag har vi planeringsdag med jobbet en heldag och det kan jag bara inte missa, så då blir Magnus hemma.

Nu väntar goa kudden. Får se hur natten blir...

Må så gott!

lördag, januari 30, 2010

Dimension III


Det behövdes en nytändning på vinter-uteleksakerna kände vi. Det snöade i natt, och det skulle komma lite mer nu i helgen. Läser man löpsedlarna säger de att det blir en fortsatt "vargavinter" i hela landet.

Så snöleksaker, Dimension III är inköpta! (Dimnesion I är vanlig pulka, snowracer och te-fat, Dimension II är skidor, denna indelning, helt efter egen idé.) ;-)

Jag såg dessa roliga "åkdon" inne på BR Leksaker för en och en halv vecka sedan. Tjejerna har testat att åka något åk med sådana i Santaget en gång, då de fick låna av några andra barn. Det är en enkel åk-idé. Det är liksom bara som en skumgummibit klädd med plast.

Jag ringde leksakaffären igår och kollade om de hade några kvar, och det hade de. Jag skickade in Magnus där efter jobbet. De var billiga, 99 kr st. Först hade jag tänkt att vi skulle köpa bara en, men vi bestämde att det får bli varsin till tjejerna.

Igår var det ju underbart vinterväder, med sol i alla fall halva dagen. Idag vaknade vi till snålblåst och yrsnö... ;-) Men klart vi skulle testa de nya åkdonen. Vi gick bara till lill-pulkabacken här i området.

Freja behövde detta, det blir liksom något mer än bara pulka och snowracer. Oj oj, vad hon åkte, hela hon var snöig, hon åkte i ett gupp gång på gång och hade sååå kul! Man kan åka på olika sätt med dem, och hon testade det mesta! Det roligaste sättet var att sitta på knä på det och åka (jag och Magnus kan intyga, det VAR kul!). Tuva gillade dem också, men åkte bara vanligt några gånger, sedan valde hon att åka pulka.

Det verkar som att Tuva är piggelina nu. Igår kväll var hon för första gången sedan innan vattkopporna uppe till lite efter åtta (förutom då i mån på Banankontakt)! Skönt att se att gamla vanliga Tuva är tillbaka! (På vardagarna brukar vanliga pigga Tuva somna runt halv åtta.)

Nu väntar tacomiddagen. Ska hämta Freja hos en klasskompis alldeles strax.

Ha en skön kväll!

fredag, januari 29, 2010

Fyra år mellan bilderna

Vi har ju en oerhört snörik vinter i år. Det hade vi även 2006, då jag var mammaledig med Tuva. Minns att jag ofta i jan-feb hade Tuva i vagnen och drog Freja i pulka, på det viset slapp vi den jobbiga ståbrädan som Freja annars alltid skulle stå på.
Idag för ca två timmar sedan.
För fyra år sedan.
(Freja snart fyra år på "toppen", Tuva i vagnen 4 månader.)

Inte samma snöhög, men på samma ställe, i slutet på vår gata. :-)

Lite reklam

Måste bara flagga för min mammas presentaffärs hemsida! Den har blivit så himla fin! Och pappa är så duktig på att ta till sig, och lära sig nya saker, om exempelvis hemsidor, digitalkameror mm. Ja, han kan definitivt mer än jag kan!

http://www.prylarochpresenter.com/

VAB-fredag


Jaha, så sitter man här hemma med pigg men ändå eventuellt smittbärande Tuva, som därför inte får vara på dagis. Idag är det den där dagen som tidningen Mama har en lite roligt artikel om i senaste nummret:

37 grader-dagen. Så blir den härlig!

Februari är vabbens högtid. Och sen äntligen - 37 grader på morgonen! Lilla sjuklingen är inte redo för dagis, men för pigg för att bara hänga i soffan. Varsågod, här är tipsen som tar er igenom "den feberfria dagen".

Endel av de tips som kom upp i tidningen var just pyssla pyssla pyssla. ;-) Exempelvis rita på disktrasor med textilpenna (gjorde vi i höstas) och retropysslet dvs den gamla hederliga "loppan" som man viker och skriver uppdrag på flikarna.

Tuva och jag har slagit två flugor i en smäll, hon gjorde en bok med en ritad saga om en häxa, en magisk prinsessa och en prins. Oj oj, vilken enorm fantasi den ungen har! ;-) Jag fick gjort 15 st sk "sykort" till mitt jobb. Jag har enkla mallar på tex nalle, hund, päron och kanin. Dessa ritar jag av på hårt papper och sedan trycker jag hål med en vass nål. Dessa kan nu barnen sy i med tråd och en trubbig nål! För att lära sig själva "sy-principen". Och de blir så himla fina! Både Freja och Tuva har gjort sådana.

Tuva sjöng en rolig sk "nonsens-sång" på en påhittad melodi, i morse då vi hade lämnat Freja i skolan:

Min mamma är så snäll men ibland kan hon bli arg...

Hon är för skön, den! :-)

Här i familjen är ingen annan magsjuk ännu. Jag trodde jag skulle bli det igår kväll för jag hade sådan magknip, men det gick över, tack och lov. Oftast börjar mina magsjukor med magknip...

Freja hade sagt i skolan att hennes lillasyster var sjuk IGEN! Hon berättade vid middagen igår kväll att hon hade sagt så här:

Jag sa att min lillasyster har maginfluensa. För det är ett mycket trevligare ord än magsjuka tycker jag.

Vi frågade om fröken Lisbeth sagt något om att man skulle säga maginfluensa i stället för magsjuka, men det hade hon inte sa Freja. Det var bara hennes egna högst personliga åsikt! Härligt med egna åsikter tycker vi! :-)

Må väl!

PS. Min egna högst personliga åsikt är att magsjuka använder man om en lindrig variant på maginfluensa! ;-)

torsdag, januari 28, 2010

Glassbilen i snökaoset!

Tyvärr hann jag inte ta kortet så att det syns att det är glassbilen.
Tuva äter en macka. Hon var sååå hungrig och hon fick ändå vänta ett bra tag innan jag vågade ge henne.

Snöoväder och magsjuka

Igår kväll när jag skulle ta mig hem från mitt jobbmöte hade årets snökaos redan hållit på i några timmar. Egentligen skulle jag haft bilen men jag överlät den gladeligen åt Magnus när jag hörde att det skulle bli snöoväder.

Så jag tog bussen hem vid halvåtta tiden. Räknade med smått kaos även där, men det gick förvånandsvärt smidigt! Den slätt vi måste ta oss över för att komma hem brukar vara riktigt besvärlig. Men busschauffören klarade det galant. Jag som, det skall erkännas, är URDÅLIG på att komma ihåg säkerhetsbältet på bussarna, knäppte ordentligt på det igår kväll. Dumt att jag glömmer det så ofta, för jag är så oerhört rädd om livet. Det är mig kärt.

När jag gick av här i byn hörde jag på håll glassbilens melodi. När jag sedan gick vägen hemåt blev jag omkörd av den!!! Undrar om det var någon som gick ut och handlade? ;-)

Farmor och farfar hämtade barnen på dagis igår då jag hade jobbmöte och Magnus hade besök på jobbet. De hade det tufft både hit och när de skulle köra hem. Slätten är otäck. Helene skulle kört Freja och Karolina till gympan, men de fick vända precis utanför byn pga en olycka. Hon kom sedan inte hem pga att deras lilla väg (de bor utanför byn) inte var plogad, det hade blåst upp oerhörda drivor där. Det är bara åker runtomkring så det yr bra.

Farmor och farfar bjöd henne på kaffe och fruktsallad medan hon väntade på att hennes man skulle ringa och säga att det gick att komma fram på deras väg. Freja och Karolina tyckte det var spännande med "snökaos". ;-)

Tuva kom upp till mig precis när jag hade gått upp i morse och ville kräkas... Hon kräktes väl en fem-sex gånger mellan kl sex och halv åtta. Det var ju inte mycket som kom upp, då ju magen var tom vid den tiden.

Jag har hört om något fall av magsjuka på dagis och Tuva är säkert väldigt mottaglig efter vattkopporna. Hon har ju verkligen visat att hon inte riktigt återfått krafterna ännu.

Må väl!

onsdag, januari 27, 2010

Glöm aldrig förintelsen

Det är tydligen minnesdagen av förintelsen idag. Jag tycker det är viktigt att dessa grymheter aldrig glöms! Visst det har hänt fler oerhörda grymheter i våra dagar, men Hitlers grymheter var i en klass för sig. Det handlade om så OERHÖRT många människoliv... Att det faktiskt finns människor som hävdar att det aldrig har hänt, är en skymf mot de människor som överlevde (och inte övelevde!) förintelsen.

Jag gjorde år 2000 en resa till Polen och bla Auschwitz, med mina kursare på Växjö universitet. Det var en otäck men nyttig upplevelse, med många kontraster. Från Krakows underbara gränder och gamla stan, till koncentartionslägret Auschwitz, till den dystra moderna industristaden Katowiche, till omoderna jordbruksmetoder.

Det ohyggliga som inträffade där för lite mer än 50 år sedan blev verkligt för oss alla, och många av oss blev ordentligt tagna. Speciellt en judisk tjej som var med på resan hade det jobbigt... Auschwitz var uppbyggt lite som en utställning och vi hade guidning där. Ett utställningsrum var riktigt jobbigt att se, det var barnteckningar och dikter skrivna av barn-och ungdomar som hade varit i lägren. Befriarna sparade en hel del sådana dokumet till omvärlden. Ett annat minne är den säkert 7 kvadratmeter stora ytan med människorhår!

Men jag gillade faktiskt Polen och skulle gärna åka dit igen! Speciellt Krakow var en underbar stad. Den var dock Kulturhuvudstad det året och hade fräschats upp rejält inför det, Katowice var nog mer urtypen för en Polsk industristad. Något som också förvånade mig där jag satt på bussen och fraktades genom norra europas bördigaste delar, var att vissa fortfarande använde häst och vagn på åkrarna!!!

En liten minnesanekdot så här i kvällningen...

tisdag, januari 26, 2010

Sushi och te


Ja det går det med! :-)

Magnus kom hem sent nu i kväll. Han har storhandlat. Han hade även med sig sushi. Mmmmm! Jag tackade inte nej till några bitar, tillsammans med kvällskoppen med te.

Han köpte även några citron- och apelsinträd på Netto. Vi ska ha dem på altanen eller i uterummet i sommar. Nu är bara frågan var man ska förvara dem till dess? ;-)

Igår förmiddag, innan Banankontakt-konserten, var det dags för Freja att ta andra svininfluensavaccinations-sprutan i skolan. Hon ville ha mig med och det passade bra då jag var ledig. Farmor kom och passade lill-Tuvan så länge. Tuva säger, nu när hon inte är riktigt piggelin "jag ska gråta alltid" ("gråta" säger hon med riktigt härligt skorrande blekinge-r). Så farmor var "gråtsällskap" . De satt i Frejas säng när jag åkte.

Freja var lite nervös innan hon tog sprutan, men hon var nummer två att ta den så hon hann inte jaga upp sig den här gången. Förra gången hade hon det tufft, vår älskade tjeja... Hon hann sitta i 30 min och vänta och jaga upp sig. Jag tycker sättet att hantera det förra gången var under all kritik. En hel klass på 25 barn skulle sitta i ett trångt grupprum och vänta på att deras namn ropades upp efter klasslisan. Freja ligger på mitten... Jag tog upp detta med skolpersonal, jag vet inte om det är min kritik, eller om fler har sagt något, för nu tog de i alla fall halva klassen i taget.

Skönt, nu vet vi att Freja fixar detta med sprutor. Det känns lugnt skönt för framtiden.

Må väl!

Banankontakt-bilder

Väntan på att det ska börja.

Trött men nöjd Tuva i en blöt fläck efter konserten.

Banankontakt av tredje graden

Igår kväll klockan nio kom två trötta, men nöjda tjejer och deras föräldrar hem från en angenäm upplevelse - Banankontakt i Konserthuset.

Tuva gnällde lågfrekent HELA eftermiddagen igår så jag höll på att bli tokig, jag har ett enomt tålmod, men igår tröt det flera gånger. Så fort Freja nämnade konserten vi skulle gå på så gick Tuvas gnäll upp en oktav! ;-) Hon sa t o m att hon inte ville gå! Men jag sa att det är inget du bestämmer, vi SKA gå på detta. Men vi hade med i beräkningarna att det kunde gå hur som helst, att någon av oss (Magnus, farmor, farfar eller jag) skulle behöva lämna konserten med Tuva.

Men hon tinade upp direkt när föreställningen började och sedan var hon på topp HELA föreställningen! Vi tog ju upp sex stolar på rad, och hon dök under våra fötter och hängde på stolsraden framför, stod rakt upp och ner och tittade etc. Freja är stor tjej och satt still hela tiden och klappade på rätt ställe mm. Freja njöt av föreställningen, och skrattade mycket, speciellt åt den köttätande växten. På slutet dansade Tuva lite där hon stod (de dansade på scenen då) och klappade för fullt!

Föreställningen är ett sammarbete mellan Riksteatern och Naturskyddsföreningen. Lasse Åberg har ju alltid varit en "miljökämpe", redan från start på 70-talet. De ville få oss att förstå att vi håller på att förstöra vår jord, våra regnskogar och vårt ozonskikt mm. Fröken Öken och hennes veliga medhjälpare Herr Kamelont är "på den elaka sidan" och vill skövla den regnskog där Trazan och Barnarne och den köttätande växten Roger (som är vegetarian!) bor i sin bambukoja.

Slutet gott allting gott, Kamelonten bestämmer sig för att bli snäll, och fröken Öken blir skickad till Mars av utomjordingar, där det varken finns träd, skogar eller luft.

Alla skådespelainsatser var på topp, speciellt Herr Kamelont och den köttätande växten Roger (spelades av samma person). De karaktärerna gav oss många skratt! :-) Mycket av musiken var gamla godingar, men det fanns även endel nyskrivna texter.

Må väl!

söndag, januari 24, 2010

Söndags bilder

Frejas rum med nya lampskärmen. Hon gillar inte att sova uppe i sin loftsäng, så nu har vi gjort som så att vi satte en resårmadrass under sängen (som hon ska sova i) och lite mysiga kuddar mm. Hon sitter där mycket redan efter en dag! Satt och läste bok innan middagen, och pusslade innan dess. Hon har nog haft dåligt med "mysutrymme" tidigare.

Nya kökslampskärmen. (Ja och vaxduken.)


Emmie och Tuva leker för fullt i Tuvas rum. De var så duktiga, de var knappt alls i Frejas rum.



Sova över

Igår lekte Freja med en klasskompis hon inte leker med så väldigt ofta, söt lite blyg tjej. Hon fick följa med dem till ishallen för att se när kompisens storebror spelade match. De lekte sedan vidare hos flickan. Halv fyra ringde kompisen och frågade om Freja fick sova över där. Ha ha, Freja ringde inte själv! ;-) Freja har ju pratat mycket om det där att sova över. Hon och Sanna har velat det länge, men det blir ju aldrig av.

När nu Freja ville det, och de hade lekt så fint under dagen kände vi att klart hon skulle få prova det. Jag körde dit med sängkläder mm. Jag betonade att det gör INGET om hon ringer och vill hem, om det så är mitt i naten.

Vi åt middag, entrecote. Tuva är inte riktig sig själv efter vattkopporna, det tog nog hårt på henne... Hon somnar numera varje kväll senast halv sju (det är tidigt!) och hon är såååå gnällig! Vi känner inte igen henne. När Tuva hade somnat såg Magnus och jag på filmen Änglar och Demoner, med bla Tom Hanks. Den var lika spännande som Da vinci-koden!

Och ringde hem, det var vad Freja-Beja gjorde klockan halv ett på natten, eller rättare sagt, kompisens mamma ringde. Lillgumman. Hon hade somnat, men vaknade och då ville hon hem till mamma.

Men vi sa att detta gör vi ingen stor sak av! Jag har alltid varit en hemmagris (fråga min mamma och pappa!), jag var nog tio-elva år innan jag ens VÅGADE sova över hos en kompis, och det var hos min allra allra bästa kompis Linda, och jag minns än idag hur jag låg där i mörkret, efter "bus- och fniss-stadiet" då Linda sov gott i sin säng, och längtade hem. Men jag vågade/ville inte väcka föräldrarna. Så jag låg där i min ensamhet och somnade väl tillslut.

Idag har Freja lekt med Ellen hemma hos Ellen. Tuva och Emmie (Ellens lillasyster) lekte här hos oss. En bra "deal", att byta barn några timmar! ;-) Det har gått jättebra! Tuva var lite låg när Emmie kom, men tinade upp efter en tallrik fil och flingor och en macka. De har lekt och lekt i hennes rum! :-) Ellen och Freja hade också haft det bra.

Imorgon ska vi på första "teater-julklappen", Banankontakt-konsert i Konserthuset (Riksteatern), kl sex. Medverkande är bla Nassim Al Fakir och Ayla Kabaca som barnen känner till från Bolibompa. Det är Lasse Åberg och Janne Schaffer som jobbat med text och musik. Vi får hoppas Tuva orkar, men det är ju en rolig grej, så vi hoppas på det.

Må väl!

lördag, januari 23, 2010

Lördagen i bilder

Tuva och jag har varit en sväng till lekparken. Det var länge sedan!

Tuva med nya trosorna och nya mössan på. Vår lilla "vätte".

Klart fåglarna ska ha påfyllning av sitt matförråd. Oj vad de har ätit sedan vi fyllde på sist.


Att fåglar behöver fett på vintern vet ju alla. Hos oss har fåglarna, när vi inte fyllde på matförråden, tagit sitt matproblem i "egna händer" och börjat äta fett från grillen. Aja baja oss, vi borde tagit in och rengjort gallret för länge sedan! ;-)



Namnsdag!


Idag har Freja namnsdag. :-)

Mitt i frukosten sa jag att det var henne namnsdag och gav henne ett litet paket. Tuva fick också ett då hon bara har en namnsdag (Christina, Saga har ingen namnsdag), medan Freja har tre (Freja Inez Ingrid). Pappa Magnus hade sovmorgon och sov så gott. Zzzzzz....

Freja fick ett paket Bindeeze med blandade mönster ("moderna" pärlplattor som man även kan göra tredimensionella figurer med). Hon fick ju Tingeling Bindeez i julklapp av farmor och farfar. Hon blev jätteglad, men det är svårt, står 5+ på kartongen, och det är ett riktigt pill-jobb.

Till Tuva hade vi bara köpt några stämplar till hennes Aqua Doodle-ritmatta. Hon fick den i julklapp för ett år sedan. Man målar liksom med vatten på en matta. Inga fläckar, som reklamen säger! ;-) Det ingick en penna, nu har hon stämplar till också.

Idag har jag varit och handlat mat på Maxi, och fyndat massor av strumpor, strumpbyxor och leggings till Freja på Lindex på rea "tag två betala en". Tuva fick en mössa och ett par trosor. Jag köpte även en lampskärm till köket på Rusta. Jag var där i onsdags också, då köpte jag lampskärmar till barnens rum och en ny vaxduk till köket. Behövde lite nytt så här i början på året! :-)

Må väl!

fredag, januari 22, 2010

Är det migrän tros?

Idag vaknade jag med huvudvärk, och det blev bara värre och värre under morgonen. På bussen började jag må illa också, precis som sist, då på jullovet. Det gick även ner i nacken den här gången, precis som förra.

Jag stannade bara på jobbet en timme, fram till nästa personal kom. Jag fick i mig en halv macka och lite te till frukost.

När jag kom hem tog jag en Ipren och gick och la mig. Magnus jobbade hemma idag. Annars hade jag inte tagit en Ipren då man inte ska ta den och tex Treo, när man har astma. Nu kunde Magnus lite koll på mig. Jag är ju inte van att ta den tabletten så den "slog ut mig" fullkomligt, jag bara sov, djupt. När jag vaknade hade jag ingen huvudvärk, men kände mig "groggy". Min läkare har sagt att jag absolut kan ta den om någon finns hemma att kolla upp mig. Det är bara en liten procent av astmatikerna som reagar på tabletten.

Jag får väl ta tag i min huvudvärk....kolla upp det ordentligt. Fast jag trooor ju det är stress och spänningsutlöst migrän eller något. Jag vill inte skriva allt här men det ÄR fullt ös på jobbet om man säger så.

Nu skriver vi inte mer om detta, mamma blir så orolig då. ;-)

Tuva är trött efter en dag (vecka) på dagis... Hon bara grät och gnällde för jag vet inte riktigt vad, efter middagen, som hon FAKTISKT åt upp. Men jag tror gnället hade med att hon ville ha hjälp att måla sin pappersloppa, sedan tyckte hon nog det dröjde innan vi plockade fram fredagsmyset. Vi tyckte det var tidigt att plocka fram det innan kl sex och Bolibompa.

Vi tog på Tuva pyjamas och plockade fram myset kl sex, men kvart över sex, efter ca tre ostbågar sa hon "jag är trött jag vill sova". Halv sju sov hon! Hon säger alltid, efter att jag sagt god natt, god natt sen mamma, hon menar att jag ju inte ska sova då, hon menar helt enkelt god natt sen när jag lägger mig.

Freja fick vara uppe och se Let´s Dance som hon tycker är kul. Men hon somnade tjugo över nio. Freja kom med en skön kommentar när Let´s Dance började. Det pratades om Gudrun Schymans stora blåmärke på låret och hon visade det även i bild. Det var stort! Då utbrast Freja:

- Jag har också ett stort blåmärke, i barnstorlek i alla fall!

Freja fick nämligen ett riktigt stort blåmärke förra helgen då hon gick i in hörnet på soffbordet i källaren.

Må väl!

torsdag, januari 21, 2010

Första L-läxan


Läsförståelseläxa. Denna läxa får de när de är mogna för det, och VILL ha det. Några barn har haft det ända sedan de börjde, några har fått det under hösten, jag tror dock inte alla har det ännu. Det är alltså några korta frågor om läsläxan de har varje vecka i sin läsebok.

Det står att det ska vara fint och ordentligt, stor boksav och punkt mm, så jag rättade hennes fel. Men jag måste prata med fröken och fråga hur mycket jag ska rätta och lägga mig i. Jag är ju lite "emot" att lägga mig i och rätta allt barnen skriver, jag vill inte släcka deras glöd och skrivglädje.
Duktig var hon i alla fall! :-)


Lamineringstanten


Det är jag det!

I eftermiddag/kväll stannade jag kvar på jobbet och gjorde lite planering. Jag laminerade ett rim/sångkort om snögubbar, namnbrickor med alla barnens namn, en flanosaga om spökena som ändrade färg mm. Det är fullt upp på jobbet nu! Det brukar vara så i början på en termin, sedan brukar det lugna ner sig lite, efter det kommer i och för sig alla utvecklingssamtalen, men den tiden den sorgen! ;-)

Jag hade en enorm huvudvärk i går... Somnade helt utmattad kl nio. Vaknade som en ny människa i morse. Klockan tre i natt vaknade jag i och för sig av att Magnus snarkade så oerhört mycket. Jag skickade faktiskt ner honom i källaren, jag kände att jag verkligen behövde min "skönhetssömn". ;-)

Tuva njöt sin första dag på dagis i tisdags. Hon blev besviken då jag hämtade henne innan mellanmålet. Det blev lite tokigt. Hon var inställd på att äta mellis. Jag hade skrivit tre på schemat men det var ju väl tilltaget då jag åkte buss. Jag hann med en tidigare buss, eller rättare sagt den buss jag RÄKNAR med att hinna med, men aldrig kan vara riktigt säker på att hinna med. Men det märktes att hon var trött efter dagen, hon somnade redan kvart över sex!

Men säg den lycka som varar för evigt? Igår och idag har det varit bara en fast personal och resten vikarier på Tuvas dagis. Det går förkylning med hög feber bland peronalen på hennes avdelning. I morse när jag lämnade henne och hon insåg att det var bara vikarier blev hon sååå ledsen... Hon grät men jag kunde ju bara gå... Jobbet väntade. Jag ringde i förmiddags för att höra hur det var, och den fasta personalen som svarade var ärlig (tack för det, bättre veta sanningen än att de säger att det är bra även om det inte är det) och sa att det var inte 100 med Tuva, hon gick omvägar runt den ena vikarien som var en kille, och grät endel efter mig...

När Magnus och Freja hämtade henne "bröt hon ihop" och började gråta, liksom av tacksamhet att de äntligen kom. När jag kom hem ikväll och frågade om dagen mm, sa hon gång på gång att hon inte ville till dagis mer... Hon kunde inte säga varför, inte ens när vi gav en "ledande fråga" och frågade om det var för att det var många vikarier. Vi lovade att vi skulle försöka hämta innan mellanmålet i morgon. Lilla gumman, hon har varit ifrån dagis för länge, det blev ju en hel månad, med vattkopporna.

Freja har åkt skridskor i ishallen med skolan idag och var så nöjd med dagen. Farmor och farfar var med även den här gången. Nu hade farfar också skridskorna med! :-) Freja hade varm choklad och kex med sig, och farmor bjöd nog också på något.

Annars har kvällen varit lugn, när jag kom hem skulle Tuva precis sova, Freja och Magnus såg High School Musical-filmen tillsammans i källaren medan jag åt lite mat. Nu sover båda barnen. Dock vaknade Tuva nyss och var ledsen, något hon mycket sällan gör. Antar det har med dagis att göra, hon somnade nämligen ledsen och "nygråten" för att hon skulle dit imorgon.

Nu väntar sängen! Må väl!

måndag, januari 18, 2010

Vår fina kinesiska snögubbe.


Det töar ju nu, upptäckte vi i eftermiddags. Vi hann gå ut och göra en snögubbe innan jag var tvungen att köra till mitt jobbmöte och mormor tog vid.

Visst blev hon fin? Vi hittade inga stenar, kastanjer el liknande till ögon, så jag bröt några pinnar till ögon, och vips hade vi en kinsesisk snögubbe! :-) Ser ni att Tuva pussar snögubben?


I tapetaffären.


Idag har jag haft min lediga måndag med hyfsat pigg Tuva hemma. Jag hade klipptid i morse kl nio, så efter att vi hade lämnat Freja i skolan 8.10, körde vi till farmor och farfar där Tuva var medan jag klippte mig. Tuva och farmor och farfar åt frukost på en gång när jag hade lämnat henne. När jag kom tillbaka fick jag mig en kopp av livets dryck (dvs kaffe!) och en macka med Brieost på. Mmmm, gott!

Därefter skulle jag och Tuva köra till Human Bridge och lämna ännu lite fler grejer. Jag berättade vart vi skulle och då ville Mia och Benht hänga på, för Mia hade en del grejer hon också ville lämna in där. Men typiskt nog hade de stängt på måndagar! Jag blev så irriterad då jag hade massor i hela bagaget, Magnus hade tom fällt ena baksätet för att få plats (hade bla ett sideboard också). Jag sa att fasen i mig men jag kör till tippen med det nu, jag vill bli av med det!

Mia kom på att vi kunde se om Röda korset på Pantarholmen hade öppet. Jag gillar ej att parkera där då det är så trångt på gatan utanför, men sagt och gjort vi körde dit! De öppnade kl tolv och vi var där halv tolv... Men Mia såg folk därinne så hon knackade på och de öppnade och tog emot våra saker! :-)

Mia gick därifrån, och jag och Tuva började färden hemåt. Jag kom på att vi kunde stanna till på Beckers Nya Hem (där Tuvas dagiskompis pappa är delägare) och låna hem tapetkataloger med tapetprover. Vi ska tapetsera hallen nu under vintern. Dagiskompisens pappa är så trevlig och himla barnkär. Tuva fick en ballong, och fick välja en till storasyrran också.

Nu kan vi ägna kvällarna åt att titta i tapetkataloger! Men det får bli till helgen kanske. I kväll ska jag på p-möte på jobbet kl fem. Det fanns så mycket tapeter att välja på, så vi får väl se om vi kan enas. Men det får bli något neutralt då vi ska ha ett stort Marimekko-tygstycke på "trapp-väggen" så att säga (det klassiska Marimekko med de stora röda blommorna). Vi fick det av mamma i julklapp för två-tre år sedan. Jag har inte velat hänga upp det innan väggarna är fräscha och fina.

Imorgon blir det dagis för Tuvan igen! Hon ska ha sin guldklänning har hon bestämt. Det är värt att fira att det är dagisdags igen efter en hel månad hemma tyckte hon! ;-)

Må väl i snöyran (tänk vilken snörik vinter vi har!)!

söndag, januari 17, 2010

Skridskoåkning på viken

Mys efter middagen. Lill-Tuvan med alla kopporna!
Men de flesta har torkat nu. :-)

Freja och jag

Farmor och Tuva tittar på isjakterna som ligger i viken.


Skridskoåkning med farmor och farfar

Idag har vi åkt skridskor i viken vid farmor och farfar. Tuva visade farmor och farfar att hon kunde åka riktigt bra på sina skridskor. Freja har tuffat till sig rejält och kom upp i riktigt bra fart med skridskorna.

Vi började med att åka en gång runt lunch. Sen gick vi in och fikade lunch. Därefter ville Freja ut igen men då valde Tuva att stanna inne och sitta ramför brasan med farmor, så helt pigg är hon inte.

Farmor Mia bjöd på god god gryta på fläsytterfilé med pressad potatis till middag. Freja åt bra, men Tuva har inte riktigt fått igång smaklökarna igen.

Må väl!

lördag, januari 16, 2010

Ritat sig själv med vattkoppor.


Tuva har ritat denna teckning på sig själv med vattkoppor. Med på teckningen är även pappa Magnus, Freja, mamma Christina, farfar bebis och farmor bebis (bebis antagligen för att de blev så små!).


Ringa mormor och rapportera!

Freja är för härlig. Igår kväll plockade vi fram tubfärgerna barnen fick i julklapp av mormor och morfar. Jag kände inte igen märket, det var inte sådana jag har på jobbet. De började måla och då såg jag att färgen var då inte helt lätt att få bort... Oj oj, kaos i köket! ;-) Jag muttrade väl något om "fasen, vad är det för färg mormor köpt?".

De målade i alla fall färdigt och sedan skulle då saneringen av köksbord, händer, ansikte och kläder påbörjas. Vi fick skrubba... Så gott det nu går på en unge med vattkoppor i hela ansiktet... Även bordet fick massor av färg på sig. Jag trodde nog att vaxduken var helt förstörd, och det kan jag tala om att det trodde nog Frejan också! Hon kom in till mig i köket och sa:

(Freja) - Fick du bort färgen mamma?
Tystnad, då hon tittar på matbordet som jag har sprejat med massor av köksrengörings-spray.
(Freja, med snusförnuftig röst) - Jag ringer till mormor om det här mamma.

Hon ringde till mormor och berättade, och sen fick jag luren och kunde förklara närmare, och vi skrattade gott! :-) Och färgen, ja den gick faktiskt bort då den hade torkat till lite, då kunde man skrubba bort den med en skrubb-svamp och den försvann i stora flagor.

Annars går allt sin gilla gång. Tuva var himla pigg och busig i går kväll. Men hon började klia som bara 17 när hon hade sovit i kanske 45 min... Lustigt då jag en timme tidigare pratat med Patrik och sagt att hon INTE hade kli! ;-)

Hon var jätteledsen i sömnen och fnattade och höll på... Vi bestämde att, för att inte både jag och Magnus skulle vara jättetrötta i dag, låta Tuva sova i gästrummet/kontoret i källaren, med mig eller Magnus. Lotten föll på Magnus. ;-) Han fick dock sovmorgon på morgonen då jag gick upp med tjejerna. Tavegylen hjälper bara någon timme, sedan dröjer det ändå innan man får ge henne nästa dos...

Tuva ÄR himla gnällig och säger ibland "jag önskar jag var frisk nu". Kliet är nog jobbigt. Men hon "pular på" här hemma, med pussel (som hon annars inte gillar!) och spel av fiskespelet.

Må väl!

fredag, januari 15, 2010

Självlysande pyjamas!


Barnen fick häftiga självlysande pyjamaser av tomten. Det såg så roligt igår kväll när jag släckte efter mig i tvättstugan där de hängde på tork! :-) De var dessutom ett kap för tomten, bara 50 kr st på Netto! ;-)


Hallå Pippi!

- Hallå Pippi! Jag har vattkoppor!

Detta utbrast Tuva när jag påpekade (när vi för femtioelfte gången tittade på Pippi hittar en Spunk) att Pippi ju rabblar en massa sjukdommar, bla vattkoppor och kikhosta. Hon leter ju efter och undrar vad Spunk är för något. Hon spånar ju bla om det möjligtvis skulle kunna vara en sjukdom. ;-) Tuva gillar också när Prussiluskan i samma avsnitt blir alldeses brun "jag vill se när Prussiluskan blir brun mamma". Prussiluskan går in i Villa Villekulla och få en hel hink med brun sörja över hela sig!

Tuva är piggare nu. Leker inte ännu, men vad kan man begära? Hon sitter eller ligger i soffan och tittar på Pippi och äter med jämna mellanrum (någon plätt jag stekte till lunch, men mest korvgrytan som hon gillade skarpt). Hon har börjat babbla igen, underbara ljud! :-)

Jag slängde henne i badet i morse, men det var för jobbigt för henne... Hon ville upp direkt och lekte inget med sina bad-Barbie, som hon annars brukar. Hon blev i alla fall ren, och erkände när hon hade kommit upp att det kändes skönt.

Magnus jobbar och jobbar, man ser inte röken av honom. Han får mycket gjort när han jobbar hemifrån. Nu sitter han i telefonmöte. Nästa vecka blir inte kul säger han, de har en deadline då fick han reda på i går. Han och kollegerna har häcken full... Och i hans nya "tjänst" har han ingen övertidsersättning heller (ett helt annat avtal). Han lär sitta tills de är klara med uppgiften de har.

Må väl! :-)

torsdag, januari 14, 2010

Ser ut som en boxare.

Jag är hemma med Tuva veckan ut. Magnus jobbar hemifrån. Anledningen till att vi fattade det beslutet är att igår eftermiddag kräktes Tuva upp först blåbärs-sorbén och när jag en stund senare tempade henne hade hon 40.0 i feber, när jag då gav alvedon kräktes hon upp den också...

Vi kände att det är skönt att vara båda två hemma när hon är så dålig. Jag ÄR väldigt medveten om att jag är aningens hönsig. ;-) Sedan är den krassa verkligheten den att det blir betydligt mindre pappersexercis när bara en är hemma under en sjukperiod, för annars ska förskolan skriva på två lappar från Försäkringskassan. Jobbigt system tycker jag, och många med mig!

Men det var som att kräkningarna och den höga febern var kulmen på sjukan, för efter det blev hon liksom lite bättre! När farmor och farfar och Freja kom hem vid halv fyra tiden kom hon gåendes i hallen in mot oss i vardagsrummet! :-) Hon låg i soffan och "var med oss", hon var med liksom rent socialt och det var så skönt att se.

Men trött är hon ju, och feber har hon ännu, dock är den idag torsdag mycket lägre. Nu får hon upp sitt öga en liten springa och verkar på något sätt ha "vant sig" vid hur hon ser ut, och verkar ha insett att hon blivit bättre bara på dessa timmar sedan igår. Men hon se ut som en boxare som har fått värsta smällen i ansiktet! ;-)

Det märks att hon liksom "varit med", även om hon bara har legat, nästan som i dvala, dessa dagar. Freja kom hem med ett par "prinsess-skor" från kompisen hon lekte med i tisdags. De var för små för kompisen och hennes lillasyster, och lillebror ville inte ha dem. ;-) När Freja kom med dem sa Tuva bara "lägg dom i mitt rum". Men i morse kom hon ihåg dem för hon bad Magnus hämta dem och ställa dem vid soffan där hon låg, så hon kunde se dem. Sedan ville hon veta var pärlorna farmor gav henne och Freja igår var någonstans, Magnus hittade dem vid kaffebryggaren i köket. Så koll på läget, det har hon, lill-Tuvan! ;-)

Hon har så smått börjat äta. Jag värmde mammas korvgryta till mig själv till lunch, och hon verkade gilla lukten för hon ville ha en korv sa hon! Jag satte henne på en stol i köket och så fick hon några korvbitar. Hon fick äta med en roligt liten "kalasgaffel" som tjejerna brukar ha på sina barnkalas när vi ofta bjuder på sk "plockmat". Hon åt bara en korvbit men det var ju lite i alla fall. Och de korvbitarna drog nog igång smaklökarna för efter det ville hon ha en bit päron och sedan har det varit igång.

Hon småäter, något vi ogillar i vanliag fall, men nu är det nog bara bra att hon gör på det viset. Hon har faktiskt inte ätit sedan måndag (förutom lite fil i tisdags morse). Nu har hon plockat i sig en tre fyra små salamiskivor och en liten ostbit. Kroppen verkar ha ett enormt saltbehov efter att hon bara ha druckit!

Freja var glad och nöjd och lite väl uppspelt igår kväll när hon kom hem efter första gympapasset för terminen. Det var uppspelthet pga trötthet och den uppspeltheten är påfrestande. ;-) Vi läste dock läsläxan vid sjutiden och hon var riktigt duktig! I slutet på förra terminen var hon lite ledsen över att hon blandar ihop lilla b och lilla d, men det börjar lossna nu. Både jag och fröken har sagt att det är såååå vanligt att man gör det felet när man lär sig läsa, det är nog det nästan vanligaste felet! Freja berättade för mig i tisdags att Lisbeth sagt att hon från och med nästa vecka ska få sk "L-läxa", det är läsförståelse-uppgifter till läsläxan. Roligt!

Må så gott!


onsdag, januari 13, 2010

Stackars lilla barn...

Vilka gräsliga barnsjukdommar det finns ändå! Och då har vi i västvärlden ändå nästan utrotat både Röda hund och Mässlingen. Och jag VET att det finns betydligt sjukare barn ute i världen. Men nu är jag bara mamma Christina, och jag skriver om mitt lilla barn.

Tuva har haft hög feber hela natten och har gått på alvedon. I morse åkte Magnus tidigt till jobbet då han hade en kurs i dag.

Tanken var att jag och Tuva skulle lämna Freja i skolan när hon började, precis som vi gjorde i måndags. När jag gick upp för att duscha vaknade Tuva och gnällde på vatten. Jag gick för att hämta det och när jag kom in och tände nattlampan ligger denna vår eländiga tjej där och säger inget, men tittar bara bedjande på mig med ett öga! Det högra ögat var helt stängt och hon fick inte upp det... Jag påpekade det men hon bara gnällde ynkligt och bad än en gång om vatten, lilla tappra tjej! Jag sa att vi måste badda upp ögat på henne, men hon ville inte. Jag försökte med ljummet vatten men då såg jag att det inte var igengeggat eller så (som vid ögoninflammation som hon haft några grr), utan helt enkelt bara helt igensvullet!

Jag tempade henne och feben låg på 40.0... Jag konstaterade att vi kan ju inte köra Freja till skolan så dålig som Tuva är. Jag tänkte lite snabbt och kom fram till att jag kollar om Frejas klasskompis Wilmas mamma kunde skjuta henne. De bor här i närheten. Skickade ett sms och frågade och fick snabbt ett svar "självklart skjutsar vi Freja". Det känns skönt när man kan hjälpa varandra. :-)

Freja blev orolig och bestört när hon såg sin lillasyster. Freja sa "om det inte är vattkoppor som göra ögat svullet, vad är det då mamma?". Jag garanterade henne att det var pga vattkopporna. Jag har även förklarat för Tuva att hon kommer att bli bra igen, och kunna se med höger öga, för hon bara ligger här i soffan helt apatisk, kände att jag ville förklara för henne att hon inte ska se sån här ut alltid. ;-) Usch, man vet ju inte vad hon tänker på där hon ligger...

Ringde vår BVC-sköterska Gunnel när Freja hade åkt. Hon sa att ögat kan man inte göra något åt, mer än att tex badda med vatten. Men hon skev ut Tavegyl som är klådstillande. Tuva har börjat klia nu... Gunnel sa att tänk att vi i dagens samhälle är så skonade från hemska barnsjuksommar. När hon var liten för 50 år sedan gick man igenom ett antal riktigt otrevliga barnsjukdommar. Så sant så sant.

Jag får i Tuva dricka, men det är också allt. Provade med en Päronsplitt men hon åt halva. Nyss testade vi blåbärs-sorbet och hon åt tre skedar. Huvudsaken hon dricker!

I eftermiddag kommer farmor och farfar ut och hjälper mig att hämta Freja i skolan. Farfar har även hämtat ut Tavegylen och köpt en ny flaska alvedon på Sjukhusapoteket.

Imorgon och fredag ska jag jobba, lilla mamman ska lämna över ansvaret över sjukt barn till lilla pappan som inget hellre vill än ta hand om sin lilla sjuka dotter! :-)

Må väl!

tisdag, januari 12, 2010

Oj oj oj, Tuva är dålig...



Igår kväll fick Tuva hög feber och har haft det hela natten. Hon har sovit så oroligt. När hon vaknade förstod vi varför...

Magnus lämnade Freja på fritids till frukost, så vi lät Tuva sova, men hon vaknade innan Freja och Magnus körde. Upp kom en eländig jätteprickig tjej... Hela ansiktet och ryggen var fullt av röda prickar som under dagen har blivit än rödare och endel har även utvecklats till koppor. Detta är ingen lindrig variant längre! Hon har i stort sätt sovit hela dagen, vilket ju är bra då man är sjuk och har feber. Tuva är bra på att sova bort sina sjukor!

Tuva är så pass stor att hon far illa över hur hon ser ut... Man får inte titta på henne säger hon. Mamma hämtade Freja i skolan och när de kom hem fick de inte heller titta på henne. Lill-stumpan...

Jag lovade Tuva att vi skulle baka en sockerkaka tills mormor och Freja kom, men hon orkade inte hjälpa mig när det kom till kritan. Hon satte sig hos mig i köket, men sa efter bara en kort stund att hon ville sova och gick och la sig i soffan igen.

En klasskompis ringde och ville leka med Freja när hon hade varit hemma en liten stund. Freja blev överlycklig! Jag lånade mormors bil och körde bort Freja dit en stund, här var ju rena sjukstugan. Mormor lagade Korvgryta till oss till middag, en rätt vi åt ganska ofta när jag var liten och som är hemskt god. Falukorv, potatis, purjolök, kålrot och ärtor kokt i ett spad. Enkel vardagsmat.

När jag lämnade Freja hos komisen valde Tuva att lägga sig i vårt sovrum istället för på soffan. När mormor åkte (vid femtiden) kom Tuva upp en stund. Ungen var skållhet. Tempade henne och febern låg på 39.5, dvs alvedondags igen. Hon låg i soffan medan Freja åt middag (jag och mamma hade ätit tidigare) och när vi gjorde läxan. Jag fick då i henne en Päronsplitt.

När Bolibompa började kl sex ville hon ha välling och la sig i vårt sovrum och sa god natt till oss! Trötta lilla sjuka tjej...
Bilderna ger inte rättvisa till hur hon ser ut. Hon är mycket mer rödmosig och liksom flammig... Blixten "blekar till" bilderna. Jag tog ändå med de bilder på vilka hon ser "piggast" ut, av hänsyn till Tuva. På den ena bilden äter hon sockerkakan jag bakade.
Må väl!


måndag, januari 11, 2010

Dagen i bilder

Tuva berättar för farfar i telefonen att hon har vattkoppor. Hon berättade att hon trodde hon skulle smitta ner både mig, Magnus och Freja nu. Farfar fick reda ut begreppen, dvs att vi redan haft det och inte kan få det igen. Tuva leker och är gärna i Frejas rum, som här på bilden. Tuva sitter under Frejas loft-säng.

Middagsdags hos oss idag. Freja äter med god aptit, Tuva ligger och halvsover i saccosäcken.

Första skoladagen.

Tuva har idag fler koppor, men helt överkomligt. Tack och lov har hon i stort sätt inte några koppor i ansiktet. :-) Skönt, då slipper hon få ärr där. Tuva har mest koppor på ryggen, nacken och i rumpan.

Jag hämtade en nöjd Freja hos en klasskompis hon hade följt med hem idag efter skolan. Första skoldagen för terminen hade varit bra. De hade fått skriva vad de hade gjort på lovet. Freja hade bla skrivit Jag och Tuva har åkt skridskor.

Efter skolan hade Freja och kompisen bla åkt pulka. Vi åt god köttfärs- och pastasoppa när jag hade hämtat Freja. Tack Findus säger jag! ;-) Findus har ett antal nya frysta soppor "på påse" utan onödiga tillsatser stod det. Jag läste faktiskt innehållsförteckningen och det fanns inte ett enda E-nummer!!! :-) Det stod bara helt vanliga saker som köttfärs, tomater etc. Freja älskade soppan. Tuva var trött och febrig och ville inte ha någon mat. Hon låg och nästan somnade i saccosäcken framför TV:n i köket.

En trött och tjurig Freja somnade tio i åtta. Nu märks det att skolan har börjat! Tuva sov kl sju redan, men vaknade nyss och bara grät och grät och sa aj, och hade över 39 graders feber. Då är det alvedondags tycker vi! Lill-snuttan ligger nu hos pappa i soffan i källaren.

Må väl!

PS. Kusinerna Matilda och Jesper-Jonatan har också haft vattkoppor nu. Matilda hade ungefär som Tuva har det, J-Jo hade ENORMT mycket koppor, han såg ut som köttfärs i ansiktet sa Patrik. :-( ;-)

söndag, januari 10, 2010

Vattkoppor

De är här nu, ja, vattkopporna! ;-)

Redan i förrgår såg jag några blekröda märken (som de kallas i alla beskrivningar på läkarsidor), men de utvecklade sig aldrig till koppor, som de ju ska. Tuva är ju torr och lite "eksemig" i hyn, så det kanske bara var det. Däremot såg vi tre nya små märken på skinkan, axeln och ryggen i går kväll, och de har under natten blivit vätskefyllda. Men oj så små de är! Hon hade också lätt förhöjd temeratur igår kväll, vilket också ingår i symtomen.

Vi minns ju hur Frejan hade det när hon var 17 månader... Stackars lilla tjej, hela hon var full! :-( Vi får hoppas att Tuva får det så här lindrigt som hittills. Men jag var lite otålig ett tag innan vi liksom hade konstaterat att det var vattkoppor. Jag vill liksam VETA, är det koppor eller inte! Det är ju jobbigt att inte veta om de haft det eller inte, i framtiden. Jag hade det själv när jag var 12 år och det är ett riktigt otäckt minne... Jag smittade ner brorsan också, och han den stackaren var 19 år!!! Han var riktigt riktigt dålig... Freja är liksom solklar - hon HAR haft det! ;-)

Tuva är hyfast pigg, kanske anigens lugnare än vi är vana vid. Hon har sett mycket TV och film idag. Vi var ute en kort stund men då ville hon in igen.

När vi sa att "jo men Tuva du har nog faktiskt vattkoppor" så blev hon arg som ett bi och sa "nej jag har INTE vattkoppor!". Hon är så söt när hon är så där lite "skojarg", man vill bara pussa och krama henne då. Sedan kom då själva "acceptionsfasen" då hon sa "mamma han har också vattkoppor" om Barbiekillen.

På tal om Barbiekillen, han är nu tillbaka i familjen Barbie igen. Han har varit borta i säkert tre veckor. Jag har inte sagt det rakt ut, men jag har nog undermedvetet undar vart den dockan har tagit vägen. Hon fick den när hon fyllde år. Det är en "riktigt" Ken-docka. Jag har köpt någon annan kill-docka till henne förut och den gick sönder nästan direkt. Freja hittade honom i alla fall under soffan i källaren här om dagen, oj vilket puss- och kramkalas det blev i Barbiehuset! ;-) Tuva (alltså de övriga Barbiedockorna) utbrast "ååå, du är tillbaka!".

Nu är Freja och leker hos en klasskompis som ringde lägligt då vi kom in efter att ha varit ute en stund i blåsten. Magnus har målat ett verktygsskåp han har fått av sin pappa. Tydligen ett himla praktiskt skåp med massa små lådor så han kan strukturera upp allting.

Imorgon väntar min första lediga måndag denna termin! :-) ... Dock med sjukt barn hemma.

Må väl!


lördag, januari 09, 2010

"Julgransplundring"


Igår bestämde vi oss för att på lördag plockar vi bort julsakerna. Visst har det varit mysigt att ha dem framme nu när det är snö och allt, men det är ändå skönt att få bort dem innan allt drar igång med skola, dagis, fritids och gympa mm.

Senaste två eller tre åren har Freja fått ha en enkel julgransplundring med några kompisar. Jag har då varit sjukskriven och har kunnat plocka ner alla julsaker och klätt av granen på förmiddagen, och hängt upp lite godis i trådar i granen istället. Sedan har jag har jag hämtat på dagis/fritids efter lunch och så har vi haft lite "julgransplundring".

I år orkade jag bara inte... Men igår kväll kl kvart i nio kom jag på att jag kunde ju klä av granen på kvällen, och hänga upp lite godis, så kunde Freja och Tuva "plundra" den på förmiddagen.
Klockan var kvart i nio, Ica stänger kl nio, och Magnus satt i källaren med Freja i knät och hade just sett klart på nya Tingeling-filmen. Själv var jag "nattklädd".

Jag fick helt enkelt skriva en lapp och ge Magnus där han satt, och ber honom köra ner till Ica och handla. Freja blev ju JÄTTENYFIKEN i en strut! Freja-nyfiken som hon sa själv! ;-) Jag fick först dra en vit lögn att jag ville att Magnus skulle köra ner till Ica och köpa en Coca Cola till mig. Men hon gick liksom inte på det utan malde på om vad det var han skulle köpa. Jag sa att vi måste få ha liiite hemligheter, allt får hon inte veta! Vi sa att på morgonen fick hon veta hemligheten.

Freja kom på att hon måste skriva en påminnelselapp till sig själv till morgonen så hon kom ihåg att fråga vad hemligheten var. Vi skrattade och sa att det kunde hon ju göra. Så här skrev hon i sin Hello Kitty-anteckningsbok, och la den på köksbordet: FRÅGA MAMMA ÅM HEMLIG HETEN.

Hon sa att när hon visste hemligheten sen på morgonen kunde hon ju skriva det i boken. På morgonen när tjejerna hade plundrat granen sa Freja att nu kunde hon ju skriva in det i anteckningsboken. Sagt och gjort. Freja skrev i sin anteckningsbok: AV KLARAT. :-)

Annars har jag idag, utöver att jag städat ut julen, dammsugit övervåningen, och Magnus nedervåningen. Även om vi har platsgran "barrar" den endel. ;-) Freja var hos Sanna på förmiddagen.

Vi har också hunnit med en tur till Sandtaget för pulkaåkning. Det gäller att passa på när nu snön är här, och där är det faktiskt RIKTIGT roligt att åka. Det är vacker omgivning där också. I alla fall när det är snö på alla tallar där runt omkring, det är kuperat där, och ser ut lite som "fjäll". ;-)

Efter pulkaåkningen kom Nette Simon och barnen hit och fikade en stund. Vi passade då på att "slå sönder" vårt pepparkakshus. "Nu är glada julen slut slut slut!" Det blev inte så sent då vi alla kände att vi behövde ha i säng våra barn.

Må väl!

fredag, januari 08, 2010

Tomtar som betyder något

Jag har definitivt inte massor av tomtar framme, men de jag plockar fram betyer något för mig. Här kommer tre exempel:
Den här tomten har Magnus gjort på en "pysselkväll" vi hade med våra kompisar under tiden vi bodde i stan. Många år innan vi fick barn! Oj oj, vad han pustade när han gjorde den, och strumporna vände han ut och in, men den blev riktigt bra! Vi köpte pysselsatser från Panduro.
Dessa tomtar inköptes ca 1996 på Vellingeblomman i Malmötrakten. De har varje år en stort tomteutställning. Visst är de söta!? Detta är nog de första tomtarna jag och Magnus köpte tillsammans.

Denna tomte är ganska nyköpt, för tre år sedan. Köpte den hos en presentaffärs-konkurrent till mamma. Fy fy! ;-) Jag bara föll direkt för den då jag såg den i ett skyltfönster! Jag kallar den min Polarn & Pyret-tomte. Den har precis de Polarna & Pyret-ränder jag kom att älska när Freja var liten! Den fanns även i en storlek mindre, men då var det inte längre "Polarn-randigt", då var det fel bredd på ränderna mm. Så det fick bli denna storlek. På tal om Polarn & Pyret, de sålde massor av "reklam-saker" för några år sedan, och gör det kanske fortfarande, bla nappar (Tuva hade dem), vattenflaskor, reflexer etc. Ja, och även stearinljus kring jul! Jag köpte så klart både grön-vitrandiga och röd-vitrandiga stearinljus. Hoppas de får in sådana någon gång igen! Fast det är ju så sällan jag är där inne numera så jag hade väl missat det även om de hade haft det. ;-)

Aaaaa, jag är en ny människa!

Vaknade i morse huvudvärksfri! :-)

Kvart över nio ringde dessutom Frejas kompis som hon "lärde känna" på Öppna Förskolan i stan . De drog sig till "förorterna" ungefär i samma tid som vi, dvs när tjejerna var runt två år. Fast de hamnade inte i samma "by" som vi. Det är kul när tjejerna vill leka med varandra så här ibland! Vi brukar kalla dem "lyxkompisar"; då de leker så sällan är det så HIMLA kul att leka då de får tillfälle till det. De kan lugnt leka i fem-sex timmar! Jag och mamman tog oss en enkel kopp kaffe vi vårt köksbord innan hon körde hem med lillebror igen. Alltid kul att snacka, och munnen går i ett på oss båda!

Jag gjorde våfflor till mellanmål och nu leker tjejerna med Tuvas Barbiehus. Jag sitter här vid köksbodet och pustar ut, skönt med lite "egentid", eller vad man ska kalla det. ;-)

Må väl!

torsdag, januari 07, 2010

Sparkcykel

Tuva fick ju en sparkcykel i julklapp av farmor och farfar. Det är väl så sällan en vit jul, så vi tänkte att det blir ju en perfekt julklapp till Tuvan! Hon har varit så sotis på syrrans. Sin egen "trehjuliga" variant (som hon haft sen hon var två år) har hon ratat sista tiden. Men givetvis blev det i år en vit jul- och nyårshelg. ;-) Alltså inte sparkcykel-väder.

Men sådana "utomhussaker" lär ju Tuva få önska sig i julklapp och födelsedagspresent, eftersom hon ju fyller år i okt. Hennes "present-dagar" ligger ju på hösten/vintern. Freja fyller ju år i maj, det är precis ett halvår mellan "present-time" för henne.

Nu sparkar Tuva i källaren, tills vädret slår om! ;-)

Aj aj aj, huvudvärk!

Har haft ont i huvudet nu i tre dagar, med kulmen idag tror jag... Det har hela tiden hjälpt att vara utomhus, i frisk luft, liksom. I går mådde jag helt ok då vi var ute och åkte skridskor.

Idag var det arbetsdag för Magnus igen och det var knappt att jag tog mig ur sängen och kunde göra frukost till barnen... Min huvudvärk har uppträtt på samma sätt i flera flera år; ont i höger öra, som strålar ut i panna/ögon och idag även ner i nacken. Blä! Idag kändes det även som att "öron-ontet" liksom påverkade balanssinnet för jag var yr och lätt illamående också. Nu ikväll mår jag bättre, Magnus kom hem med pizza och diskade upp och fixade. Jag var nog smått hungrig också! Och en viktig punkt, jag slappnade av. ;-)

Men har man haft cancer är det svårt att bara tänka bort det... Det är omöjligt. Nu lever jag dock att helt vanligt liv, och tänker inte speciellt mångar gånger per dag på att jag haft cancer, tack och lov. Men får jag ont någonstans kommer alltid tanken på spridning... Men jag har bestämt mig för att får jag ont någonstans, så ger jag alltid smärtan en chans att försvinna i ca en månad. Går inte det onda över då, ja, då vill jag faktiskt kolla upp det hela, för att få ro, och kunna slappna av. Men denna huvudvärk TROR jag mig ha haft ändå sedan innan jag fick barn, så jag hoppas ju att det bara är den vanliga gamla huvudvärken. ;-)

Till morgonen igen. Jag la mig i alla fall igen efter frukost. Freja ville leka med en kompis. Väldigt lägligt ringde Helene, kompisen Karolinas mamma. Vi hade snackat om att ses något i mellandagarna, ev för en fika. Nu när hon ringde kände jag att varför inte gå ut en sväng, när jag nu vet att jag mår hyfsat utomhus. Så vi bestämde oss för pulkaåkning i det sk "Sandtaget" här i närheten. Det är en hög härlig backe som alltså är ett gammalt sandtag. Jag åkte i den backen då jag var liten, innan vi flyttade härifrån upp till Stockholm. Man kan inte åka där när det bara har kommit lite snö (för mycket sly och högt gräs mm), som det varit nu dessa dagar sedan nyår, men i natt har det kommit minst en halv decimeter snö, då går det att åka där! (Vi var ju även där och åkte lördagen innan jul, den 21 dec, då ver det ju också en hel del snö).

Väl hemma ville Freja och Karolina leka. Jag kände varför inte, leker de så har ju Freja något att göra, och jag slipper hennes tjat om att hon inget har att göra. Tuva roar sig bra själv, det vet jag. Helene skulle börja jobba en halv timme senare.

Vi stannade kvar ute efter pulkaåkningen, alla tre tjejerna lekte så fint på baksidan i snön, och jag skottade hela uppfarten och fram till ytterdörren. Skönt för Magnus att slippa det när han kom hem. Och jag njöt i snöyran. ;-)

Nu hoppas jag att jag vaknar huvudvärksfri imorgon.

onsdag, januari 06, 2010

Vilket jullov ändå!!!








Idag Trettondagen: Skridskoåkning på liten "göl" ute på en sank åker en bit härifrån. Vi skojade och sa att på vintern duger den, på sommaren är den nog värsta mygg-kläckningsstället! ;-)

Vi fick först skotta upp en liten skridskobana. Sedan var det bara att åka! Det var första gången Tuva provade på att åka skridskor och det gick riktigt riktigt bra! :-) Hon åkte på de skridskorna jag köpte på Human Bridge för 15 kr! Tyvärr har vi inte fått tummen ur och fått dem slipade ännu, så de var inte direkt vassa, men Tuva var lika glad för det! Det KAN ju också har gjort det lite lättare för henne så här i början.

Vi åkte med Nette, Simon och deras barn, och några kompisar till dem (det var de som "kände till" skridskobanan). Vi körde först ner till vår badvik och hade tänkt åka där. Det har ju varit kallt länge så jag och Nette var helt säkra på att det skulle vara åkbar is, men isen var väldigt porös. Det är nog saltvattnet som gör att det inte fryser på samma sätt i havet, som i tex sjöar.

Freja var lite försiktig i början men sedan kom hon igång, hon ville knappt med hem när det var dags för hemfärd. Vi började faktiskt med att fika, vi behövde lite eneri, vi hade kört runt ett tag i omgivningarna och letat åkbar is. Vi körde faktiskt förbi ett ställe (havet) där de hade skottat upp en bana, men där pågick en väldigt intensiv hockeymatch, så det fanns inte "plats" för oss kände vi. Och det var ju de som spelade som hade kämpat med att skotta upp den banan.

Nu har vi ätit rester, kycklingrytan sedan i måndags. Den var såååå god, tänk vad lite grädde kan göra i en gryta ändå? ;-)

Tuva har duschat och nu ligger Freja i badet.

Må väl!

tisdag, januari 05, 2010

Härligt med ett café i byn!



I morse försökte Freja ringa kompisen Sanna, men hon skulle bort idag. Freja valde att inte ringa någon annan. Vi bestämde oss istället för att promenera ner till cafét här i byn och fika.

Vi gav oss ut i snön. Vi tog vagn och en pulka. Freja drog Tuva en bra bit i pulkan! Hon är jäkligt stark, Freja. Det var värsta snöfallet ute då vi gav oss iväg och det snöade hela tiden! Det är så mysigt att gå ute i snöfall. :-)

Jag och Freja gick och småpratade, riktigt mysigt. Man kan verkligen samtala med Freja nu. Vi pratade bla om bad utomhus på vintern. Jag berättade att det finns endel som badar ute på vintern. På den långa sandstranden i Åhus har de på nyårsdagen ett jippo som heter "Nyårsdoppet". Freja och Tuva badade på den standen med farmor och farfar i somras. Det är kul när man kan relatera till en plats när man pratar. Jag kunde i samtalet säga "du vet den långa bryggan ni sprang på, på den står åskådarna och tittar på de som badar". På så sätt kunde jag även tala om vad "åskådare" var, för det visste inte Freja.

På cafét ville Freja ha en semla, hon gillar verkligen det! Tuva ville ha en jordgubbsbiskvie, jag tog en vaniljbulle och kaffe. Som jag antog, gillade Tuva inte biskvien. Jag smälte dock och gav henne en chokladboll istället. Freja satt och njöt med både sin semla och Tuvas biskvie.

Medan jag drack upp mitt kaffe satt tjejerna i lekhörnan och ritade teckningar som vi hängde upp där. Det är många barn som ritar när de är där och hänger upp teckningarna. Vi såg två av Frejas klasskompisars teckningar. Lite kul!

Det trista med promenaden var att jag måste ha tappat mitt långa Freja-Tuva-halsband på ditvägen... Jag vet att jag drog upp min sjal med fransar i halsen för jag drös, jag måsta ha tappat det då... Vi letade hela vägen hem, men hittade det inte. Men det snöade ju en hel del, och det sjunker ju ner i snön. Blev så himla ledsen... :-(

Nu ska jag laga Lasagnette. Må väl!

Mitt 2009

En liten egotripp! Läs om ni orkar. ;-)

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?: Läste en text i en kyrka kanske? ;-)

2. Höll du några av dina nyårslöften: Brukar inte ha sådana.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?: Bara en, Jenny, mamma till Frejas jämngamla kompis Ellen och Tuvas jämngamla kompis Emmie. Mina vänner/kompisar/bekanta börjar bli i samma ålder som jag, och har då även barn i ungefär samma ålder som jag.

4. Dog någon som stod dig nära?: Nej, tack och lov.

5. Vilka länder besökte du?: Inget... Låter trist hör jag. ;-)

6. Är det något du saknar år 2009 som du vill ha år 2010?: En utlandsresa kanske? ;-) Fast det blir ej i år, basta!

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?: Alltså, tror ej jag kommer att minnas något speciellt datum sådär faktiskt, mer händelser, ex Frejas första skoldag, kvällsdopp i solnedgången över badsjö i Vimmebytrakten, Vildmarkshotellet med den underbara utsikten över Bråviken mm.

8. Vad var din största framgång 2009?: Att jag JOBBAR på riktigt, efter min långa sjukskrivning pga bröstcancern. (Började ju dock jobba redan hösten -08) Att jag fick nytt vik på annat friförskola då mitt grav-vik på gamla jobbet tog slut i okt. Att det faktiskt flyter på! :-)

9. Största misstaget?: Misstag? ;-)

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?: Året började med rosfeber pga att jag inte har fullgott skydd mot hudinfektioner i min vänstra arm. Detta pga att jag är av med hälften av mina lymfkörtlar i den armhålan pga bröstcancern. Var rädd att rosfebern skulle bli ”efterhängsen” (sökte på nätet och blev ”skrämd”, då rosfeber kan vara det), men en pencillinkur hjälpte!

11. Bästa köpet?: Ställningspoolen vi hade på tomten i somras.

12. Vad spenderade du mest pengar på?: Kläder till barnen, inredning.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?: Att höra av Frejas fröken att det går bra i skolan, jag hade det själv tufft i skolan då jag inte var riktigt ”skolmogen” när jag började, pga att jag haft så hemskt mycket allergi och astma som liten.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?: Hör MASSOR av bra på radion, men kan ju sällan låtnamn eller artister. Longig for lullabies med Kleerup och Titiyo är himla bra. Även Are we human or dancers med The Killers, är bra.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?: Har varit ett bra år!

16. Vad önskar du att du gjort mer?: Kanske hittat på mer med barnen, ex åkt skridskor mer, åkt och badat i badhuset. Men det är väl bara det dåliga samvetet som spökar, man gör ju så gott man kan.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?: Druckit mindre Coca Cola. ;-)

18. Hur tillbringade du julen?: Tillsammans med Magnus och barnen och svärfäräldrarna Mia och Bengt i deras stuga i Skåne.

19. Blev du kär i år?: Bli småkär i Magnus till som tätt! Det kan vara saker han gör och åstadkommer tex! ;-)

20. Favoritprogram på TV?: Bonde söker fru, Familjen Annorlunda (om familjerna med så många barn), Let´s Dance, Dobididoo, Förlossningskliniken (när jag hinner se det).

21. Bästa boken du läste i år?: Usch, har inte hunit läsa klart Henning Mankells Kinesen ÄNNU! ;-)

22. Största musikaliska upptäckten?: Denne Odd Nordstoga, som sjöng på Sissels Julkonsert som jag var på, är ett stjärnskott, honom kommer vi att få höra mer av, även efter jul, det är jag säker på!

23. Var borta från den sidan jag kopierade detta från.

24. Något du önskade dig och fick när du fyllde år?: Minns inte, fyller ju tidigt på året!

25. Något du önskade dig men inte fick?: Nej tror inte det.

26. Vad gjorde du på din födelsedag 2009?: Var hemma och firade med familjen.

27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?: Två bilar kanske? ;-) Hade förenklat en hel del. Men jag vill inte klaga! Det funkar bra med bara en bil, jag har den mest eftersom jag hämtar barnen flest dagar. Och Freja är så duktig på att gå! Barn i dag skjutsas fram och tillbaka för mycket tror jag. Men med två bilar hade vi i familjen fått mer tid med varandra, det är ett faktum.

28. Hur skulle du beskriva din stil år 2009: Less is more? ;-)

29.Vad fick dig att må bra?: Min familj så klart! Men även en trivsam stämning på gamla jobbet fick mig att må bra. :-)

30. Vilken kändis var du mest sugen på?: Ingen ?

31.Vem saknar du?: Många släktingar uppe i Luleå var det länge sedan jag träffade. Lite trist... Även lite kompisar från tiden i stan.

32. De bästa nya människorna du träffade?: Träffade nog inga nya människor på det sättet förra året. Nette och Simon är himla trevliga men dem umgicks vi med även året innan ju.

måndag, januari 04, 2010

Pippi-spelet


Igår kväll spelade vi Pippi-spelet som Freja fick i julklapp för två år sedan. Då kunde Tuva inte vara med på det. Men nu gick det jättebra! Det är så roligt när tjejena liksom "växer i fatt" varandra, i alla fall litegrann! :-)

Det är faktiskt en rolig spelidé. Man samlar på guldpengar, och fräknar som man målar i ansiktet. Vinnaren är den som nära alla har gått i mål och när man lägger ihop fräknar och guldpengar, och får högst summa, exempelvis fyra fräknar och sex guldpengar ger summan tio. Under spelets gång ska man bla svara på Pippi-relaterade frågor. Tuva tyckte det var superkul!

Det negativa i spelet är väl att det än så länge kräver en vuxen med vid bordet, då läskorten är ganska så svåra. Visst att Freja läser nu, men orken tar fort slut. ;-)

Är lite allmänt "låg" i dag måndag, vardagen är här och Magnus är på jobbet. Jag och barnen är lediga den här veckan också, men det känns så "tomt" på något vis. Tuva säger att hon saknar dagis, det är ju så klart positivt, men känns lite "onödigt" att ha slagit knut på sig själv för att kunna vara ledig även den här veckan när hon säger så liksom! ;-)

Freja har kompisen Ellen här idag. Vi har varit i pulkabacken en stund, Tuva ville dit. När vi kom in drack vi varm choklad och åt lussebullar, vanliga bullar och pepparkakor. Freja och Ellen kan ju även kan gå dit själva en stund, de är så duktiga nu. Freja och Ellen har spelat teater för mig och Tuva. De spelade både Madicken och Emil! :-)
Nyss gick Freja och Ellen till pulkabacken men kom hem efter en kort stund igen. De hade sett ett hål i marken halvägs till pulkabacken och blivit rädda för "det passade en huggorm" som de sa. Jag skrattade lite, för jag såg hålet redan här om dagen när brorsan var här och det är ett kaninhål. Det är mycket kaniner här i området nu. Vi har tom några fastboende på vår tomt gissar jag. ;-) På nyårsafton kl tolv sprang det en stackars kanin i panik rakt över vårt tomt från vår ena höga täta Tujahäck och in i vår höga täta Tujahäck på andra sidan. Stackars krake, den trodde väl det var Ragnarök eller Aramageddon! ;-)

Må väl!