lördag, oktober 31, 2009

Buuuuuu!


Första bilden: Vid middagen gick strömmen. Lite "kuslig" stämning blev det allt. ;-) Jag tog först kort med blixt, men det blev ju ingen kul effekt alls. Man såg inte att det var mörkt och att oljelampan var tänd tex. Testade att ta utan blixt, lite suddigare, men en helt klart häftigare bild! Min käre bror (och far) har lärt mig endel om fotografering och de säger just det att ibland är en helt klar/perfekt bild inte att eftersträva, som i detta fall. Effekten blev verkligen "Halloweenig" när den blev lite suddig, och oljelampan framträdde så bra. ;-)
Sista bilden: Barnen precis färdigt Hallomweensminkade. :-) Hade tyvärr ingen svart klänning till Freja i år. Blev nya oranga Blingo-klänningen. Tuva i svart kjol och en "ärvetröja" från Freja med Spöket Laban på. Häftig!

Förvirrat ang Halloween

Det är lite virrigt ang Halloween...

Jag var på en jättespännande häftig "Alla Helgona Vandring" (upplevelsevandring) i Kungsmarkskyrkan förra året med den femårsgrupp jag ocn en kollega hade på jobbet (ja gamla jobbet då).

Oj vilka fantastiska församlingspedagoger de har i Kungsmarkskyrkan! Vi fick gå in i ett helläbbigt svart rum med spindlar och ormar och där satt en häxa och berättade om Halloween och att det är heeelt ok att fira Halloween etc, ja att det ju är en rolig "högtid", en chans till fest så där mitt på hösten. Sedan gick vi in i ett rum till och träffade den Heliga Birgitta som berättade lite om detta med helgon och att bli helgonförklarad. Därefter gick vi in ett rum som de hade "förvandlat" till en kyrkogård med gravstenar och tända ljus på gravarna mm. Superbra gjort!

Kontentan av allt var att "vädja" till barnen att INTE gå och plinga på dörrar och säga Bus eller godis på lördagen, utan att göra det på fredagen. På lördagen är det Alla Helgons Dag och då hedrar många våra döda mm.

Meeen, det är tydligen så I ÅR att dessa två högtider sammanfaller - på lördagen. ;-) Jag trodde inte att Halloween var en fast dag men det är det tydigen, den 31 okt - varje år, alltså varierar det vilken veckodag den 31:e infaller på. Det gör ju att ibland "krockar" högtiderna. Alla Helgons Dag är ju så att säga "samma" helg varje år.

Puh, rörigt! ;-) Tänk om man kunde "bestämma" att på fredagen är det ALLTID Halloween (alltså en "fast" veckodag") och på lördagen var det då "vanliga" Alla Helgons Dag (också en fast veckodag varje år).

Må så gott, rörigt och "hott"! :-)

Pys (ibland säger hon pyssel) eller godis, som Tuva tror att man säger! :-)

Strömavbrott och Halloweenfirande!

När jag kom hem från jobbet igår fredag sminkade jag upp Freja och Tuva som små häxor (väldigt basic sminkning och "kostym"). Oj vad nöjda de blev! "Hemmapappan" (Magnus) stod och gjorde tacomiddagen.

Precis när vi hade satt oss till bords, Magnus och hans tre (?!) häxor (jag dock heeelt osminkad - jag behöööver inget!) gick strömmen i hela området! Det hade precis början skymma rejält och vi fick snabbt leta upp fler värmeljus än de som redan brann på matbordet.

Det var både mysigt, men även lite läskigt tror jag Tuva tyckte. Jag ringde pappa och mamma som jag vet alltid har radion på för att be dem lyssna extra noga och höra om de sa något om strömavbrottet på radion. Jo då, felet skulle avhjälpas under kvällen, någon gång mellan 20 och 21.


Vi ställde in oss på myskväll med tända ljus och att spela något spel. Men plötsligt, efter bara ca 45 minuters strömavbrott kom strömmen tillbaka, i alla fall här på gatan. Några gator bort var det bäckmörkt en och en halv timme till! Vi fick dock inga gatlyktor fören senare.

Nu är det lördag... Att städa huset, plocka ner studsmattan och hinna ta det lite lugnt står på agendan idag. ;-)

torsdag, oktober 29, 2009

Döskalle-teckning i Halloween-tider


Ååå, gulle-Freja. Ikväll när jag var inne och sa godnatt till henne ville hon visa mig sin dödskalle hon hade ritat förut ikväll.

Jag tycker den blev sååå söt! :-)

Freja är spänd inför imorgon kväll. Det är ju Halloween! Jag har lovat att Freja och Tuva ska få klä ut sig lite "häxigt". Vi vill inte att de ska gå ut och ringa på dörrar och säga Bus eller Godis. Att gå påskkärring är helt OK, det är en gammal tradition. Det är dessutom på våren, det är ljust och mysigt mm. Men nu i okt, nej huu... ;-)

Vi gjorde på samma sätt förra året, barnen klädde ut sig och "skrämde" de som ringde på! Och fick så klart godis när vi delade ut till de som ringde på.

Ikväll rinde det på två tjejer i 14-15 års åldern och sa Bus eller Godis! Jag blir lite irriterad att de kommer en vanlig torsdag! Jag sa till dem att det inte är inte rätt dag, vi har inget godis! ;-)

RÄTT DAG ÄR ALLTSÅ FREDAG! Och då är det heelt ok! :-)

Men gå INTE på lördag, då "sörjer" vi och tänker på våra döda. En stor högtid i den kristna världen.

Tuvas dagisfoto har äntligen kommit!


Första bilden: Dagisfoto när Tuva var två år. Precis så där "allvarlig" var även Freja på fotograf-kort i den åldern. Precis som att hon undrar vad det är som sker liksom. ;-)
Det andra är det nytagna, alltså Tuva 4 år.

Fantastisk liten "dikt"

Såg denna lilla "dikt" på bibblans barnavdelning igår. Grymt tänkvärd. :-) Barn är fantastiska!

Herre förbarma dig och se med särskild ömhet
till dessa personer
som är så väldigt logiska,
så väldigt praktiska,
så väldigt realistiska,
att de blir irriterade
över att man kan tro på
en liten blå häst.
Dom Helder Cámara

Ååååå, vad skönt med stora barn!

Jag kom nyss hem från jobbet (kl är nu när jag skriver 14.00).

Magnus har varit höstlovsledig med barnen idag. Jag kom hem till ett hus där barnen leker så fint i Frejas rum. Freja stack ut huvudet och sa hej till mig, sen dök hon in på rummet igen. Hon har en höstlovsledig klasskompis här. Tuva lekte fint med Barbie på sitt rum men nyss hörde jag de stora tjejerna ropa på Tuva att hon fick vara med. Det var en glad Tuva som sprang in i Frejas rum! :-)

Magnus åkte nyss och veckohandlade. Jag skulle egentligen gjort det men jag fick sms av honom att han gärna tog handlingen då Coop hade sista skriket på sin "byggutförsäljning" idag. Coop-bygg ska läggas ner här i stan nämligen. Jag gillar inte att veckohandla så jag åkte gärna hem! ;-)

Så jag, och jag själv sitter här själva! ;-) Ska väl ta ett ryck och tvätta upp lite, Tuva fick lite nya kläder när hon fyllde som behöver tvättas upp första gången separat.

Tänk att man har så stora barn nu... och större ska de bli. Tänk om bara 5 år, då har vi en 9 åring och en 11 åring!!! DÅ har man tid med allt man ibland känner att man inte hinner med nu! Fast visst, då lär det väl vara lite mer "meck" med skjutsningar till olika aktiviteter kanske, vad vet jag!? Jag var i och för sig en riktig hemmatjej när jag var liten/tonåring, så någon av dem blir kanske så. Vi får väl se! :-)

Må väl! :-)

onsdag, oktober 28, 2009

Bibblan






Första bilden: Trötta barn när vi var klara på bibblan.
Andra bilden: Freja tittar på ett jättefint "Tittskåp" som fanns på barnavd på bibblan. Otroligt detaljrikt!
Sista bilden: Tuva i "gropen".

Ååå, härlig dag!

Vaknade i morse och var helt pigg igen. :-) SKÖNT!

När jag slutade jobbet kl två hämtade jag en speedad Freja på fritids, de hade haft "spökfest" och druckit spökdricka och fått liten godispåse. De hade fått ett "meddelande" på samlingen att gympaläraren Peder hade blivit kidnappad av en häxa. Jag frågade om Peder blev fritagen på festen och då berättade hon att det hade han inte blivit, men om de dansade massor nu i veckan så kanske häxan släppte honom fri. ;-) Jag frågade om hon dansade något men hon är för söt Freja, hon berättade att det hade hon inte gjort "jag tycker liksom inte om att dansa om jag inte har kjol eller klänning". Idag hade hon sina snygga grå/svarta plyschbyxor från Blingo, i sk "baggy-modell". Sååå häftiga! :-)

Vi hämtade en glad Tuva på dagis. Hon hade blivit firad idag. Hon hade med sig Päronsplitt till alla dagiskompisarna. Jag hade lagt ner några av Magnus hembakade chokladmuffins i söta rosaprickiga formar till fröknarna. (He he, formarna har jag köpt på Åhléns!)

Ingen av tjejerna hade ätit mellammål så vi körde till Max hamburgerrestaurang och åt. Där var det lite trist, rena byggarbetaplatsen... De hade brutit upp hela golvet och man fick äta i en barack de hade ställt upp. Jag frågade om karusellen de brukar ha där skulle komma tillbaka igen men det skulle den inte. Det var något med säkerheten, att man var tvungen att ha grindar för den. Men det skulle komma någon annat rolig leksak sa de. Trist att de tar bort karusellen, barnen gillade den. Mc Donalds är ju så tråkigt numera, de har ju knappt några leksaker inomhus längre.

Därefter körde vi till Biblioteket i stan. Är lite trött på vår lilla bibbla här i "byn". Känns som att det finns ett ganska litet utbud av barnböcker här. På bibblan dök Tuva ner i en stor "tyg-grop" och lekte med dockorna, Freja hittade en bok som hon satte sig och tittade i.

Vi fick tips om några roliga "ordentliga" kapitel-böcker. Vi har endel hemma men kände att vi behövde en "nytändning". Vi lånade bla Lasse-Majas detektivbyrå.

Hej och hå, lilltå!

tisdag, oktober 27, 2009

Aha, nu vet jag! Ang Tuvas vaccination.

Fick tips via sms av en kompis (som jag vet läser min blogg, taack! :-)) att man kan gå in på Landstinget Blekinges hemsida http://www.ltblekinge.se/ Där kan man se när och var barn 3-6 år ska vaccineras. 6 år och uppåt vaccineras ju av skolan.

Jag hittade lätt informationen. Jo då, lill-Tuva-luvan ska vaccineras på Vårdcentralen den 11 nov mellan kl 15 och 18. De hade samma princip som för mig nu när jag var där, att de delade upp det beroende på när i månaden barnet var fött. Bra tid, jag slutar 14 den dagen så jag slipper ta ledigt.

Barnen har haft det bra med farmor och farfar idag. De har varit på Marinmuseum, de hade höstlovsaktiviteter där hela veckan. När jag hämtade tjejerna bjöd Mia på goooda Kåldolmar. :-)

Hej svejs! :-)

Lägesuppdatering tisdag...

Puh, kände mig inte helt 100 igår kväll... Gick och la mig vid tio men sov dåligt då jag inte kunde ligga på min högerarm som jag är van vid. ;-) Ligger sällan på min vänsterarm då den inte riktigt är som "förr" efter bröstcanceroperationen. Fick ligga mestadelen av natten på rygg. Måste ändå ha legat endel på vänsterarmen vilket inte var skönt på mogonen, fingertopparna var bortdomnade... Min vänsterarm är inte som förr om man säger så. Har dock fått tillbaka 100 % rörlighet i armen sedan operationen och det är jag såååå tacksam för. :-)

Pallrade mig upp och duschade men kände mig helkonstig, yr och lite illammåande... Och nacken kändes inte kul. :-( Kollade febern och jag hade faktiskt lite feber, men för mig som aldrig annars har feber märktes det kan jag säga! ;-) Jag velade hit och dit, velig som jag är, men ringde jobbet och sa att jag blev hemma idag...

Tog en alvedon vilken hjälpte mot febern men aj aj, den jäkla nacken gjorde fortfarande ont. :-( Körde barnen till farmor och farfar och sen körde jag hem och sov i fyra timmar!

Nu har jag varit uppe och ätit och nu när jag bloggat klart ska jag vila en liten stund till innan det är dags att hämta barnen.

Känner mig dock bättre och hoppas kunna jobba imorgon.

Må så gott mina vänner!

måndag, oktober 26, 2009

Lägesuppdatering (influensavaccinationen)

Dagen har varit heeelt ok. Men visst är jag öm i armen på stick-stället. Under eftermiddagen har jag även fått ont i nacken, aj! :-( Antagligen också en vaccinationsbiverkning... Provade att ta alvedon men det hjälper inte. Men överkomligt helt klart. Ingen feber.

Barnen har haft det bra med mormor i Ronneby. Tuva hade hållit låda hela vägen till Ronneby igår! Hon berättade och berättade om allt mellan himmel och jord sa mormor. ;-)

Må så gott!

Så var det dags... Vaccination


Oj oj, vilken rusnig! Inte alls! ;-)

Jag hade fått besked via telefon med Vårdcentralen för två veckor sedan att de vaccinerade riskgrupperna under två veckor (förra veckan och denna) enligt principen att exempelvis idag måndag tar de alla födda dag 16-19 i varje månad.
Hon rekommenderade mig att vara där halv nio även om de inte började vaccinera fören kl nio, och jag var FÖRST. ;-)

Jag blev lite nostalgisk, vaccinationerna skedde nere i källaren på Vårdcentralen, där MVC (Mödravårdcentralen) låg när jag väntade Tuva. Vaccinationen skedde i Nancys (barnmorskan jag hade) rum. Tyvärr finns nu inte MVC i vårt samhälle, vi får pallra oss till grannsamhället. ;-)
Sköterskan började med att berömma min fina stora Rosa bandet-"bling bling-brosch" jag har på jackan. Älskar den själv! :-) Sedan frågade hon om jag ville sitta eller ligga. Jag svarade att jag sitter gärna. Sedan kom frågan "är du vänster eller högerhänt, det är bra att ta i vänster arm om du är högerhänt". Då fick jag svara att det finns inga alternativ för mig, det måste bli i höger arm även om jag är högerhänt. Har man opererat bort en massa lymfkörtlar i vänster arm få man inte ta vare sig sprutor eller prover i den armen.

Sedan kom... STICKET... som jag INTE ENS kände! Mitt minne från vaccinationen i skolan (måste ha varit i sjätte klass) var att det ändå faktiskt gjorde lite ont just när de stack. Men inte nu. Jag sa glatt till den trevliga sköterskan "tack, nu har jag ett positivt minne av sprutor". Hon svarade "hoppas att du nu då inte får någon influensakänning i kväll". Hon sa att får man någon biverkning brukar den komma efter sex till åtta timmar.

Jag var tvungen att ringa mormor och be henne säga till Freja att jag hade tagit spruta och att jag inte kände den alls! Freja är nervös för influensasprutan... Vi fick för minst en månad sedan förfrågan från skolan om ens barn skulle vaccineras eller inte. Sedan har vi inget mer hört. Antar att skolan inte heller vet mer... Men vi får säkert mer information snart. Har hört något om att det kan komma att ske på kvällstid, vilket jag tycker låter bra. Då har man ju möjlighet att kunna följa med barnet. Hur vi gör med Tuva vet inte jag... Ska ringa BVC och höra med dem.
Jag hann hem här och ta en kopp kaffe och blogga lite. Barnen är ju hos mormor och morfar. Snart ska jag köra till jobbet.
Må så gott!

söndag, oktober 25, 2009

GRYMT bra Dire Straits-skiva...

Har lyssnat på denna skiva nu i em/kväll. Alltså sådana låtar ändå... Odödliga. Brothers in arms, Why worry, The man´s too strong etc.

Barnkalas-bilder




Första bilden: Vår "tårta", två Sia-glasspaket (ett stort med hallonsmak, ett litet med goood mango-sorbet) över varandra med minichokladlinser på och maränger runtom.
Andra bilden: Dansleken i full gång.
Sista bilden: Vår "kalasiga" entré. :-)


Tuvas första barnkalas.

Nu har fyra kompisar till Tuva varit här på 4-årskalas. Freja och kompisen Ellen var med som "lekledare". Ellens lillasyster Emmie är lika gammal som Tuva, och hon var bjuden. Passade ju bra då att storasyskonen kunde vara med, men ändå få känna sig "stora". :-)

Allt gick bra. Barnen kom lite pö om pö så Tuva öppnade paketen i omgångar. Hon fick BARA Barbiegrejer! Alla vet vad Tuva gillar! ;-) Jag blåste upp lite ballonger till dem medan maten blev klar. Oj vad kul man kan ha med några ballonger! Halv ett åt vi pommes, chicken nuggets, köttbullar, morotsstavar, gurkstavar och oststavar. Lite plockmat så där i all enkelhet. Alla åt bra! :-)

Den ena flickans mamma var med fram till vi skulle äta, och gav henne en insulinspruta (hon har nyligen fått diabetes), därefter var det "fritt fram" för henne att äta det som bjöds. ;-) Mamman sa att de har knappt några restriktioner på kalas, då ska hon få känna sig som alla andra. Den enda "restriktionen" var läsk, det är så OERHÖRT mycket socker i det sa mamman. Ett glas saft, sedan var det vatten som gällde.

Efter maten lekte vi "musikleken", jag spelade musik och vi dansade, när jag pausade musiken skulle barnen vara förstenade. Först spelade vi lite Doris och Knäckebröderna, sedan lite Melodifestival 2009. Oj vad glatt och spralligt det var! :-)

Därefter lekte vi Karo och benet och sen hade Magnus dukat upp lite fika. Vi sjöng för Tuva och åt glass som vi hade lagt upp på ett trevligt sätt med ljus i mm.

Kalaset avslutades med fiskdamm nere i källaren. Magnus hängde massa tokigheter på kroken, bla en blinkande cykelbaklykta, ett hänglås, en foppatoffla och ett skosnöre. Men slutet gott allting gott - alla fick sina godispåsar! :-)

Nu i eftermiddags har mormor och morfar hämtat tjejerna för färd mot Ronneby. De ska sova hos dem i natt och vara där i morgon. Det är ju höstlov och vi vill försöka få Freja ledig så mycket det går. Vi tror på det här med ledighet, det är "bra" de får vara hemma och ha lite tråkigt, för det kommer de säkert att ha emellanåt på höstlovet (ja och även på andar lov). Men då får de chansen att längta till skolan/fritids. De ska bara gå på fritids en kortdag på onsdag. Farmor och farfar tar dem på tisdag, Magnus har tagit ledigt torsdag och fredag. Jag ville inte "böka" med ledighet på nya jobbet.

Imorgon förmiddag inna jobbet ska jag ta influensavaccinet på Vårdcentralen. De betar fortfarande av riskgrupperna ju. Min kollega tog i tordags och hon var urdålig på fredagen... Feber, ont i kroppen och ONT i armen där de stack... Hon fick gå hem från jobbet efter någon timme. Hua, vågar man? Min pappa tog dock också i förra veckan och han kände inte av något alls!

Nu ska Magnus och jag äta middag på tu man hand! Ha ha, det blir rester! Har endel i kylen. ;-)

Må så gott!

lördag, oktober 24, 2009

Tuva fyra år:


























Nu har vi firat en fyraåring!

Oj vilken dag! Tuva somnade nästan mitt i vällingen ikväll. Annars brukar vi borsta tänderna efter vällingen och sedan lägga henne i vår säng så somnar hon själv där.

Vi väckte henne med sång i morse kl halv åtta. Då hade Freja varit vaken i en timme och spelat lite Nintendo och tittat på TV.

Vi fick sjunga Ja må hon leva två gånger, första gången sov hon sig igenom. När hon sedan vaknade till tog vi den en gång till.

Hon blev nöjd och glad för alla presenter. Vi gav henne ett "badrum" till Barbiehuset på morgonen. Hon hade ju inte fått Barbiehuset då, det fick hon när farmor och farfar kom, men hon blev så glad och dockorna fick genast bada och gå på toa. ;-) Hon fick även en Barbiedocka med två bebisar, vagn och en bärsele.

När farmor och farfar kom fick hon alltså Barbiehuset i ett stooort inslaget paket. Mormor och morfar kom med en köksinredning till Barbiehuset. Mormor hade även sytt nytt täcke och kudde till min gamla Sindy-säng som passade så fint i huset med lite justeringar, vi fick ta bort sänghimlen för att den skulle få plats. ;-)

Mormor hade på begäran gjort en god förrätt, Bruschetta. De bjöd oss på det i somras och vi gillade det skarpt! :-) Till huvudrätt åt vi Magnus goda kycklinggryta med kokosmjölk och nudlar, eller för den som ville, ris.

Efterrätten blev den goda rulltårtan jag bakat. Men innan efterrätten spelade vi det Bingospel Freja fick på morgonen när Tuva öppnade sina presenter. Det var en uppskattad present! Alla kan ju vara med på sina villkor och allt handlar ju bara om tur! :-)

Tuva fick även en hel-läcker klänning som farmor köpte till henne på Astrid Lindgrens värld. Den är väldigt mycket Pippi Långstrump! ;-) Av Magnus morbror och moster fick hon en Ken-docka, en kille måste ju bo i Barbiehuset! ;-) Vi gav henne guldklänningen, ett nattlinne och en liten söt oktober-tavla.

Slutet gott allting gott - sov gott! :-)

fredag, oktober 23, 2009

Förberedelser för kalas.


Jag bakade två rulltårtor i kväll efter att vi fått i barnen lite pannkaks-middag. Tuva hjälpte mig med den första. Imorgon kommer farmor, farfar, mormor, morfar och Mysan.
Freja ser nästan mer fram emot Tuvas födelsedag än Tuva själv. Freja har pysslat ihop en massa smågrejer till Tuva, ja förutom kaninen hon köpte på BR Leksaker i helgen med pappa.
Freja och Tuva pratade om kalas, presenter mm i eftermiddags. Magnus och jag hörde inte hela samtalet, men vi hörde att Tuva sa något liknande detta:
- Ja men Freja jag vill inte ha några teckningar eller så. ;-)
Må gott!

Åååå, kan det inte starta snart?

För fyra år sedan var det söndag i dag. Vi var allihopa hos mamma och pappa i Ronneby. Jag fick kanske tre kraftiga värkar under hela den dagen, vilket jag inte fått någon gång tidigare under graviditeten. Så jag förstod att NÅGOT var på gång. De andra gick en långpromenad men jag valde att stanna hemma och vila i mamma och pappas sköna fåtöljer.

Vi dividerade om vi skulle lämna lilla Freja hos dem när vi körde hem, om det skulle dra igång på natten, men vi bestämde att inte göra det.

Måndag morgon kände jag också EN kraftig värk, jag satt i badrummet och satte upp tofsar på Freja och Magnus och jag dividerade om han skulle till jobbet eller stanna hemma. Vi bestämde oss än en gång för att ha is i magen. Han körde och lämnade Freja på dagis, och vi lovade varandra att hålla kontakten under dagen.

Jag la mig och sov gott hela förmiddagen. Kände någon enstaka värk. Min kompis Stina från Malmö ringde vid två-tiden för att kolla läget (jag hade gått över tiden 3 dagar då) och under hennes samtal började värkarna plötsligt ändra karaktär. De kom tätare och jag fick liksom säga till henne när en värk kom, att hon skulle vänta lite, så kunde vi prata igen. Hon sa "men Christina det är nog på gång nu".

Jag rinde Magnus och förvarnade litegrann. Han började avsluta lite, han visste ju att han inte skulle till jobbet på 10 dagar. Jag ringde även mamma och bad henne hämta Freja på dagis vid halv fem.

Jag tog en lång härlig dusch, tänkte att ren ska jag då vara när jag kommer in till förlossningen! ;-) Sedan drog det igång mer! Klockan var väl halv fyra och jag ringde Magnus igen och "stressade" hem honom. Han var hemma vid fyra, åt en pirog och sedan körde vi. Vi ville inte vara hemma när mamma och Freja kom hem från dagis. Jag ville inte göra Freja ledsen om hon såg oss åka...

Vi var inne på förlossningen klockan fem, klockan 20.17 tittade Tuva ut, som skjuten ur en kanon! Jag hann inte få av mig mina egna kläder eller få något annat än lustgas, vi hade bara precis fått ett förlossningsrum, barnmorskan trodde INTE det skulle ske under hennes arbetspass (hon slutade kl nio). Jag fick bara snabbt dra av mig BH:n för att Tuva skulle kunna komma hud mot hud. På första bilderna ser man att min randiga tröja liksom bara är dragen bakom ryggen på mig, och BH:n är kvar i midjan. ;-)

Magnus och jag såg på en gång att detta var en HELT annan typ av bebis än Freja när hon föddes. Freja var en bastant liten bebis, 3,6 kg. Lilla Tuva vägde bara 2,8 kg och var bara 47 cm lång! Inte konstigt hon kom ut som skjuten ur en kanon, Freja hade ju banat väg drygt tre år tidigare!

Oj oj vad tiden går fort! Att lilla Tuva i morgon fyller fyra år! Det har hänt så oerhört mycket under dessa år. Att vi bara har hunnit med allt, ja både positiva och negativa saker! Tänk att vi hunnit gå igenom en hel cancerkarusell!

Vi är så glada att Tuva kom till oss! :-)

Det är lite känslosamt alltihop detta med att vi har lilla Tuva hos oss, måste jag säga. Jag (eller läkarvetenskapen) vet ju inte NÄR cancern började växa i mitt bröst, men antagligen hade jag väl den när jag var gravid med Tuva...

Jag är liksom så "tacksam" att jag hann vara gravid med Tuva, hann vara mammaledig precis som vanligt med henne.

Hade jag upptäckt cancern innan Tuva blev till hade det nog inte blivit någon Tuva... Så, jag är såååå oerhört tacksam för vår lilla Tuva!

Vi hade planerat att ha två barn, och vi hann få våra två fina barn! :-)

Vi hade nog inte skaffat någon trea, oavsett min cancer eller ej. Två barn räcker gott, det är precis vad vi hinner med ska jag säga. Skjutsningar hit och dit, läxor, kompislek mm, tar sin lilla tid vill jag lova! ;-)

Meeen, det lite jobbiga i kråksången är väl att jag INTE är rekommenaderad att skaffa fler barn. Jag/vi kan liksom inte ens LEKA med tanken på en liten trea, om tex tre-fyra år...

Nuuu ska jag ta en kopp te, men först ska jag och gå och pussa lite på våra fina ungar! :-)

onsdag, oktober 21, 2009

Legat på Volvo.

Vår gamla padda (ja, vår Volvo) har ju varit på Volvo-verkstaden i ca en och en halv vecka. Vi fick ju den tillbaka i torsdags och allt var frid och fröjd igen. :-)

Igår, på väg hem från dagis sa Tuva "vår bil har legat på Volvo". Jag har väl skojat och sagt att bilen var på på bil-sjukhuset, och jag tror att på dagis hade de pratat om att en av dagiskompisarnas pappa som jobbar på Volvo, hade tagit hand om vår bil.

Men det lät så kul, människor ligger på sjukhus, bilar ligger på Volvo! ;-)

I eftermiddags har Magnus och barnen varit på Frejas gympauppvisning. Tuva valde att hänga med och titta på Freja heller än att gå på sin egen gympa. Jag var med på förra uppvisningen och även terminsavslutningen i våras så det var liksom Magnus tur denna gång.

Jag har varit hemma och liksom bara plockat och städat upp lite. Vi ska fira Tuva med farmor, farfar, mormor, morfar och Mysan på lördag då Tuva fyller år. På söndagen ska hon ha sitt lilla barnkalas. Det behöver inte vara skinande rent på något vis, men lite upplockat vill jag ha.

Må så gott!

tisdag, oktober 20, 2009

Stolt Freja.




Korv Stroganett

- Mamma vad ska vi har mer i korv stroganett? (Med betoningen på korv.)

I em när jag gjorde Korv Stroganoff kom Tuva bärandes på en stol och skulle titta ner i grytan. Hon har dock inte helt uppfattat att det heter Korv Stroganff! ;-)

Annars inget nytt under solen. Jobbet är ok, idag har jag haft min "mördardag" med jobb 8-16.30. Sådana dagar kan ger mig huvudvärk, dock inte idag eller förra tisdagen.

Idag efter jobbet susade jag supersnabbt in på ÖB och köpte en liten present som Freja ska få när Tuva fyller år. Våra barn fyller år med nästan exakt ett halvår emellan, och då kan det kännas skönt att få en liten grej när syskonet fyller år. Nu köpte jag ett "Bingo-spel" med en sådan grej som man snurrar runt nummerkulorna i, 55 kr på ÖB. :-) Tror det kan passa Frejan! När Freja fyllde i maj fick Tuva faktiskt nya "Hallo-Kitty" sandaler.

Jag köpte även en liten "sak" att lägga i godispåsarna till Tuvas barnkalas hon ska få ha för fyra kompisar på söndag. Det kommer att vara en liten sak i påsarna, och bara lite lite godis, en av flickorna som kommer har just diagnostiserats med barn-diabetes... :-(

Idag var Freja klar med en present hon jobbat stenhårt med på fritids, som Tuva ska få när hon fyller år. Freja har sytt ett helgulligt litet plysch-hjärta! :-) Hon berättade att när hon såg att några kompisar sydde sådana hjärtan, kom hon på att ett sådant skulle hon sy till lillasyster! :-)

Hej svejs!

måndag, oktober 19, 2009

- Mama Mia tuttarna klia!

Lite bröstsnack så här i "bröstmånaden" oktober! ;-)

- Mama Mia tuttarna klia!

Detta säger Tuva ibland, hon säger att hon lärt sig det på dagis av något barn där. Hon fnissar glatt när hon säger det, så hon förstår ju att det liksom är lite så där "busigt".

Men åååå ändå så charmigt harmlös hon är vår lilla snart fyraåring! Magnus frågade henne när de gjorde henne i ordning för natten "vad är tuttarna då?". Då säger lilltjejen "napparna", som att det vore den mest självklara sak i världen! Här nere i Blekinge säger man ju tutte till napp. Vi har dock aldrig sagt det här hemma, men på dagis tror jag de säger det.

Så i hennes värld betyder det alltså helt enkelt att napparna kliar! :-)

söndag, oktober 18, 2009

Ränder ränder ränder!



Våra randiga barn! Tuva 2 månader hemma på skötbordet, Freja ca 2 år, i mormors och morfars kök. De lär väl hata ränder när de blir större. ;-)

Polarn & Pyret VS Guldklänning


Jag gillar randigt och prickigt väldigt mycket!

Maxi Stormarknad kan man hitta så himla fina både barn- och vuxenkläder. Tycker jag! :-)

Igår hittade vi en helsnygg klassisk grå kofta till Freja, ett par röda mysbyxor till Tuva, som hon ska ha till sin fina tunika med ryska dockor som jag köpte på Blingo-partyt jag var på. Slutligen, ett impulsköp (de andra var ganska planerade inköp), en rosa-cerice-randig klänning till Tuva.

Alltså, jag är och har alltid varit svag för Polarn och Pyrets randiga kläder. Hade endel på Freja när hon var liten, lite mindre på Tuva tyvärr. Men de håller ju så god kvalitet, och är så klassiska, att Tuva i alla fall har kunnat ärva det jag köpte till Freja. Ja, de har tom gått vidare till kusiner, och nu senast en granne. Mamma och värmor har ibland köpt något plagg också.

Denna klänning var lite Polarn-inspirerad tycker jag! :-) Så, den var mitt impulsköp!

Igår var Freja och jag snabbt inne på Cubus inne i Wachtmaister. Där gick vi av en händelse på en "guld"-klänning . Ja det låter väl vedervärdigt kan jag tänka, men den var himla söt. En riktig festklänning! Den var inte i glittrande guld-tyg utan mer "siden-liknande" (matt) om ni förstår vad jag menar. Kan lägga in bild sedan när hon fått den på lördag, nu är den inslagen.

Tuva säger nämligen när man frågar henne vad hon önskar sig när hon fyller år "jaaa, jag önskar mig guldklänning, guldgardiner, guldskor" etc. ;-) Allt ska vara guld.

Nu uppfyller vi hennes önskan om guldkläning! Det andra kan hon se i stjärnorna efter ska jag tala om! Det kommer inte en guldgardin innanför min ytterdörr kan jag lova! ;-)
Jag skriver om högt och lågt, stort och smått, RANDIGT och GULD! :-)

lördag, oktober 17, 2009

Obesrevera - NYTT namn på min blogg!

Hej hej! Byter namn från Ytlighet och djup vandrar sida vid sida till DV- Dagens Vanligheter.

Ett annat Rosa Bandet.


Det är ju numera många aktörer som säljer Rosa Bandet, tex GuldFynd. Och det är ju bara roligt, det blir ju bara mer pengar till forskning mm. :-)

Affären Dag & Natt inne i Wachtmaister hade en stor Rosa Bandet brosch på en skyltdocka. Sååå läcker! I samma storlek som reflexen (om du/ni sett den) ungefär. Alltså mycket större än de pinsen vi säljer och GuldFynds i strass. Jag var tvungen att fråga om Dag & Natt sålde sådana. Då sa den trevliga expediten att de fick dem från ett BH-företag, Abecita, och att de hade bestämt sig för att sälja dem och ge pengarna till bröstcancerföreningen.
Jag har satt min på min svarta ull-vinterjacka. Det behövdes något större på den! :-) Men jag har vanliga pins på andra plagg, och det klassiska i riktigt "band" så att säga, och reflexer mm.

Bra försäljning av Rosa Bandet idag!


Jodå, jag infann mig som jag skulle i Wachtmaister kl elva i förmiddags. Familljen och jag körde hemifrån vid halv elva.

Stod där och sålde till klockan två, sedan tog en annan tjej över. Klockan ett fick jag sällskap av en fantastiskt kvinna på 78 år som hade varit med om att starta Viktoria föreningen (Blekninge brsötcancerförening) för många många år sedan. Hon var också ung när hon fick bröstcancer, bara 48 år gammal, år 1979. Hon är ett så härligt bevis på att allt kan gå jättbra! :-) Ordföranden i föreningen kom också förbi och hon sa att hon tycker det är såå viktigt att vi unga som fått bröstcancer får träffa och höra talas om såna här "fall" där ju allt gått så bra!

Jag insåg också plötsligt att jag hade träffat ordföranden i föreningen någon annan gång, i ett helt annat sammanhang. Jo då, efter mycket om och men kom vi fram till att det var på Barnavdelningen på sjukhuset här i stan. Hon jobbar där. Tillslut var jag tvungen att fråga om hon jobbade där för sju år sedan. Det hade hon gjort! Jag och Freja låg inlagda där några nätter när Freja var nyfödd pga hennes oerhört jobbiga kolik... Jag såg plötsligt allt så tydligt framför mig; Freja, jag, Magnus och hon i Frejas och mitt rum där inne på barn. Hon vaggade ill-skrikande Freja i famnen... Och jag minns att hon sa "ja det är tydlig kolik, hon drar upp benen så här". Och jag kände då på något vis "tack, vad skönt, det ÄR något med henne, och de vet VAD". Det var liksom skönt att veta vad det var. Oj vad tiden går. Och vilken fin fin tjej vi har, tänk att hon är sju år nu!

Magnus och Freja gick till optikern och lånade hem ett gäng glasögon för provning i lugn och ro hemma. Tuva stannade glatt hos mormor och hjälpte henne i affären. ;-) Magnus och Freja köpte även en födelsedagspresent till Tuva från Freja, en gosedjurskanin, och ett par jeans till Magnus.

Jag fick två besök av dem, en gång bara Magnus och Freja, och sedan kom allihop och hämtade mig. Jag sålde bla rosa helium-ballonger inne i Wachtmaister för 20 kr st där pengarna gick till Bröstcancerföreningen. Barnen fick varsinn till deras stora förtjusning. :-)

Sedan sålde jag det vanliga; pins, vanliga rosa bandet, penna mm.

Hej hej!


fredag, oktober 16, 2009

Rosa Bandet försäljning!


Det BLIR Rosa Bandet-försäljning för mig i morgon. I Wachtmaister. Så kom gärna och säg hej till mig! :-) Vi ska sälja himla fina saker, inte bara det traditionella Rosa Bandet i tyg. Det kommer finnas pennor, pins, tygväska, smörknivar och ett häftigt plastarmband där det står "Älska Livet". Jag har ett sådan från ett annat år. Man kommer att kunna köpa en rosa heliumballong och pengarna går oavkortat till bröstcancerforskningen. Magnus ska in med barnen och de ska få köpa en ballong var.

Nu ikväll är Freja på skoldisco. Hon följde med klasskompisen Ellen hem från fritids vid två-tiden och så blev de "partystylade" av Ellens mamma Jenny. Jag hämtade dem efter jobbet halv fem och så körde vi hem och Freja fick bara snabbt byta kläder, sen bar det iväg, dicsot började halv sex.

Tuva ligger i vårt rum och håller på att somna. Hon är alltid så himla trött den lilla tjejan... Brås på mig, jag har ett enormt sömnbehov! ;-)

Mamma passade ju tjejerna igår och hon hade ljusbollarna jag hittade på Formex-mässan med sig. Åååå, de blev sååå bra i vardagsrumsfönstren! Behövde något där då de nya "blomlamporna" jag köpte för någon månad sedan är lite låga.

Ha en bra helg!

torsdag, oktober 15, 2009

Föräldarmöte


Nu har Magnus och jag varit på föräldarmöte. Åååå, vad hon verkar vettig, Frejas fröken Lisbeth! :-)

Hon poängterade gång på gång vad viktigt det är att man läser för barnet och att man låter barnet läsa för föräldrarna. Med just läsningen gäller det ju att öva öva för att skaffa sig bra läsvana och läsförståelse.

Hon kändes så klok och "trygg" och pratade mycket av egen erfarenhet. Hon sa, ta vara på tiden, den går så fort och småbarnsåren kommer aldrig igen. Mycket i livet är utbytbart, men det är vi inte som föräldrar! Vi är viktiga för våra barn! Hon tyckte det kändes som igår hon själv var i samma sits som vi, dvs hade små barn. Nu skulle hon snart bli mormor!

Här hemma hade det varit lite "kalabalik" när mormor och barnen kom hem från dagis/fritids. Hon passade dem idag då jag jobbade till kl sex, och föräldarmötet började halv sju. Magnus hade också mycket på jobbet så vi bestämde att mormor hämtade barnen på dagis/fritids. När de kom hem glömde mamma att vi hade larmat och hon hade ingen nyckel med "larmbricka" (som man lägger mot larmet för att larma av) och hade glömt koden... Freja fick panik och blev helhispig och trodde polisen skulle komma och tro att de var tjuvar... Vi skojade sedan när vi kom hem och sa att inte skulle polisen tro att ni var tjuvar, en förvirrad mormor och hennes barnbarn. Och då skrattade Freja! :-) Sedan poängterade vi att polisen ska man INTE vara rädd för, de är snälla och vill bara hjälpa folk ju.

När vi kom hem sov Tuva så lugnt som på bilden. Freja var vaken men somnade så snart mormor och morfar åkt hem.

Puh, nu väntar sängen, har jobbat 11 timmar i dag + föräldarmötet.

Må så gott!

PS: TYVÄRR är försäljningen av Rosa Bandet för mig i helgen inställt.

onsdag, oktober 14, 2009

En rosa vespa, okt till ära!

Himla häftig tycker jag! Cool färg!

Nu på lördag är det dags att sälja Rosa Bandet-produkter för mig och en av mina "medsystrar" i Blekine Bröstcancerförening, avd Unga Viktorior. Jag skall stå antingen i Kronan eller Wachtmaister. Magnus och barnen skall köra in till stan och säga hej till mig. Bra för barnen att veta vad det är jag gör i okt varje år. Freja ska även till optikern och prova glasögon på lördag.

Nu ska jag skjutsa Tuva till gympan. Hon längtar!

tisdag, oktober 13, 2009

Ögonblick att minnas...


Igår eftermiddag när jag kom hem (stängde förskolan och var väl hemma runt sex-tiden) var Tuva på sådant myshumör. Vi satt och pratade länge länge i soffan medan Magnus och Freja gjorde läxan. Inte ofta jag fastnar på bild men här förevigade Magnus ögonblicket. :-)

Stora pupiller


Idag var Freja och Magnus hos ögonläkaren. Hennes syn hade (som oftast) förändrats sedan sist. Synen förändras ofta hos barn. Blir till att prova ut nya glasögon till helgen.

Hon får alltid ögondroppar som förstorar pupillen när hon är hos ögonläkaren. Hon tycker det är jobbigt, men det är ingen förgandlingssak, det är bara att stå ut. ;-) Det är lite besvärande de timmarna verkan sitter i, solljus är jobbigt då ju pupillen inte kan stänga sig.

Funderar på att byta optiker till Blic elle vad de heter, ja där man får två par glasögon. Jag funderar själv på att byta till dem. Jag hade gärna haft två par glasögon att byta mellan. :-)

På jobbet går det bra. :-) Kommer in i det mer och mer. En härlig arbetsplats! Ha ha, lät nästan som Martina Haags roliga bok Underbar och älskad av alla - och på jobbet går det också jättebra. Rekommendrar er att läsa den om ni inte gjort det! Ja filmen med samma namn är också helt ok. Tycker dock man bör läsa boken först. Det är mycket roligt i boken som inte är med i filmen.
Må väl!

söndag, oktober 11, 2009

Lill-Tuvan provar mina cancer-snusnäsdukar





Jag hade lagt fram dem på bordet då jag ska skicka dem till Magnus morbros fru Agneta (ja han kallar ju henne moster). Det var ju dem vi träffade igår hos svärföräldrarna.

Det var ett lite jobbigt möte. Hon har precis fått sin andra cellgiftskur mot sin bröstcancer, samma cellgifter som jag fick för två år sedan... Man tappar håret efter andra... Så är det obönhörligen, och där var hon nu. :-( Hon visade sin kala hjässa och jag höll på att börja störtlipa, Magnus "fångade upp mig" och såg att att nu behövde vi prata om något roligt, så han gjorde någon kommentar om barnen så att jag började skratta. Men det var en konstig situation...

Tuva var sååå intresserad av detta! Hon ville se Agnetas hjässa flera gånger. Freja sa att hon mindes att jag inte hade haft peruk utan bara använde snusnäsdukar. Men barnens minnen av detta HAR verkligen börjat blekna, ja Tuva minns inget alls egentligen.

Agneta använde till skillnad från mig peruk, och hon var så fin i sin grånade page-peruk!! Men hon använde snusnäsdukar/sjalar ibland också. Jag lovade att hon skulle få låna mina gamla jag hade kvar sedan jag var sjuk. De har varit utlånade till en annan tjej i min Unga Viktoria grupp (unga kvinnor med bröstcancer).

Agneta hade bröstcancer för tio år sedan och genomgick då cellgiftskurer och strålades. Då mådde hon inte så dåligt av cellgifterna som nu. Det är andra sorter idag. Puh, känns tufft att veta att man kan få tillbaka det efter så många år... :-(

Snusnäsdukarna var himla slitna och solblekta såg jag när jag plockade fram dem i dag. Men Agneta är bra på att sy. Hon var nyfiken på hur de såg ut. Det är nämligen en "ihopsydd" mer "stängd" modell. Men den var ändå tunn och skön då inte så mycket tyg blir dubbelt i den, vilket jag tyckte var skönt då jag ju använde mina under sommarhalvåret. Jag köpte mina på en greklandssemester med mamma flera år innan jag blev sjuk.

Nu i kväll efter badet hittade jag Tuva framför TV:n med min röda snusnäsduk på huvudet. Jag tog några härliga bilder på henne. Första bilden vet hon inte att jag tar, sedan börjar hon busa till det. ;-)






Frejas skolfoto.




Åååå, hon blev så fin! Hon ser plötsligt så "gammal" ut, mogen på något vis. Men hon är ju stor nu! Går ju i ettan!

Första kortet är dagisfoto, och där är Freja 5 år. Det andra är alltås det nytagna för i år. Vi köper inte alla år.




Liten nostalgipromenad


Vi gick vid högskolan där Magnus och jag har gått båda två. Det känns ibland som att det var i ett annat liv. ;-) Oj oj, vad de bygger ut högskolan nu! Kul! Det gula trähuset är (var?) Rotundan där alla studentfester hölls, och där även Magnus och jag träffades för första gången! :-)
Nedersta bilden: Freja står där hon badade i somras! Det var jättehögt vatten där nu!

Nu har vi firat första kalaset för oktober.




Igår var vi hos farmor och farfar och firade deras resp fördelsedagar. Vi åt mumsig förrätt serverad på en stor snäcka, och god varmrökt lax till huvudrätt. Barnen var på gott humör.

Vi åkte buss dit och lånade deras bil för att komma hem sedan på kvällen. Vår bil får vi om allt går som det ska, i nästan vecka någon gång.

Efter middagen var det skönt med en promenad.

Gammelfarmor är en helt underbar människa!! Pigg och alert med barnasinnet i behåll, och man ser att hon verkligen tycker om våra barn så himla mycket! :-) Hon och Freja spelade fia. Freja gilar det spelet.

Nu väntar allmänt söndagspyssel. Jag ska ta det lugnt varvat med att förbereda inför kommande arbetsvecka. Allt måste ju funka i veckorna. Men jag ska inte ta ut mig, jag gillar sköna söndagar.

lördag, oktober 10, 2009

Pyssel-time!




Vårt lilla lördagsmorgonspyssel. Diskdukar (Wettex-dukar) till famor, farfar och gammelfarmor. :-) Vi använde textilpennor.

fredag, oktober 09, 2009

Hösten ÄR så vacker...





Det finns ett sådan vemod i hösten, allt som växer dör, mörkare tider väntar, men det fina i kråksången är ju att det sedan kommer en VÅR! :-)

Bilder jag tog på baksidan med vår "riktiga" digitalkamera nu i eftermiddags.

Imorgon väntar födelsedagskalas hos svärföräldrarna. Bengt fyller idag, och Mia den 22 okt. Vi brukar vara i stugan, men i år blev det här i stan. Vi träffar vi även barnens pigga alerta gammelfarmor och Magnus morbror med fru.

Ha det bra!

torsdag, oktober 08, 2009

Hur många vuxenpoäng?


Påskklämma till sin godispåse i väskan?

Nästan pensionärsmässigt va? ;-)

Köpte denna påse med Ahlgrens Rosa Rattar igår innan mitt jobbmöte. Gynnade bröstcancerföreningen lite! :-) Och de rosa är ju godast!

Men skämt och sido, dessa påsar ÄR så irriterande, de går alltid sönder. I-landproblem eller? ;-)