söndag, november 29, 2009

Gesällbrev i pepparkakshus-bygge?





Hela söndagen har ägnats åt pepparkaksbak hos barnens farmor och farfar. Vi har haft så mysigt. Mia hade gjort två olika goda pepparkaksdagar.
Vi kom hem halv åtta och då var det dags för nattning av barn. Magnus har lite jobb att sitta med ikväll, han har mycket på jobbet nu.

Freja var som vanligt enträgen med baket. Ända sedan hon bakade första gången vid två års ålder har hon bakat så duktigt, plåt på plåt. Tuva åt mest deg, och färdiggräddade pepparkakor. Det ligger liksom inte för henne att sitta och baka plåt på plåt om man säger så! ;-)

Efter pepparkaksbaket fikade vi på glögg och nybakade pepparkakor. Mmmmm....

Sedan kom kraftprovet! Mia hade köpt ett färdigt pepparkakshus, bara att sätta ihop med smält socker. En baggis tänkte vi! Men oj oj... Bengt mitt uppe i hela härligheten, massor av sockertrådar över hela diskbänken mellan hus och stekpanna, ett knäckt tak och en knäckt vägg! Vi skickade Magnus att köpa ett nytt hus, men under tiden lyckades vi rädda det gamla! Vi värmde på det smälta sockret igen och DÅ plötsligt funkade allt!

Vad lärde vi oss? Jo, att man måste ha RIKTIGT varmt smält socker, är det för kallt "segt" bara knäcks huset.

Mia agerade "glasmästare" och satte in "riktigta" fönsterglas av gelentinblad! Det blev sååå läckert! Nästa år har vi spetsgardiner också! Vi kom på för sent att vi kunde haft tårtpapper som gardiner!
Barnen kunde ju inte hjälpa till vid själva ihopsättningen, det var för varmt. Men de hjälpte mig att dekorera med vanlig sockerkristyr (florsocker och vatten). Först ville båda samtidigt och de skrek i munnen på varandra. Tillslut sa vi att först får Freja dekorera exempelvis taket, så kan Tuva ta exempelvis väggarna. Det gick bättre! Jag duttade ut en kristyrdutt, de satte dit den godisbit de ville. Vi använde mest NonStop och Ahlgrens bilars "jultillbehör", dvs bilgranar! :-)

Låt julen komma in i vårt hus! :-)

Stort grattis till Jenny med familj som fick dottern Elvira idag kl 11.45! :-)

1 kommentar:

  1. Vad stor Freja ser ut på första bilden, så koncentrerad;-) Härlid dag ni haft då vi födde barn:-O Men underbart det oxå, på sitt sätt.

    Tack för grattis i inlägget.
    Kramar från oss.

    SvaraRadera