söndag, februari 28, 2010

Opererad utan komplikationer,


som det står på sjukintyget. ;-)

Sitter här i soffan. Tuva har nyss kommit in efter att ha varit ute och lekt i vårvädret. Hon fick ta fram sin cykel! Lycka! ;-) Magnus är ute och slipar något, och Freja leker hos klasskompisen Wilma som ringde så lägligt i morse. Freja gillar att leka med kompisar och inte behöver hon sitte hemma och titta på mig. ;-)

Jag fick ett enkelrum med tv när jag blev inskriven i torsdags morse. Magnus och jag var lite "fnissiga" och skrattade högt åt toastolen som var en sådan för sådana som tex har opererat höften. Man satt liksom framåt, det gick väl an när jag skulle kissa, men Magnus skulle göra nr 2! Fast man tog bara bort den stolen så var det en vanlig toaring under. Sedan skrattade vi åt särken jag fick, den var stor som ett hus, jag skulle ta den på bak-och-fram, och den hade liksom hängt på någon galje såg det ut som, för den var liksom ut-töjd vid axlarna.

Jag fick kanyl till dropp i armvecket och sedan var det bara att vänta. Halv tio sa de att snart var det dags, så då körde Magnus till jobbet. Jag fick träffa läkaren Martin Raichman och han ritade en massa streck på mitt bröst och ett kryss på port a carten för att den skulle tas BORT. Det såg baske mig ut som bara kladd, men någon mening hade det säkert! ;-)

Jag kände mig väl omhändertagen hela tiden. Jag fick hoppa över till operationsbordet och de gav mig först en dos lugnande i kanylen. He he, fan vilkn drog, jag bara tänkte "aahhh, det här kommer gå braaaa". ;-) Sedan låg jag där och tittade upp i taket. Så kom sköterskan fram igen och sa att jag skulle få en liten dos till, och av den dosen somnade jag! Och det var inte ens själva insomningsmedlet.

Jag vaknade av att de sa till mig att allt var klart, och jag tyckte det hade tagit typ två minuter! Men jag var klar i skallen och tittade på klockan och då såg jag att det hade tagit ca en timme. Jag låg där på "uppvakningsavdelningen" och kucklilurade. Med jämna mellanrum tas ju blodtrycket med någon slags automatik. Jag var så PIGG, antagligen av den "drogen" man så att säga får för att vakna igen. Jag ringde pappa och bad honom förmedla till Magnus och farmor, farfar och barnen att allt var bra.

Jag somnade till litegrann efter ett tag och vaknade och var kissenödig. Den trevliga vänliga personalen frågade om jag trodde jag kunde gå på toaleten och det trodde jag. Det gick finfint med hjälp av, jag tror tre personal! Men OJ, musten rann ur mig när jag kissat klart, jag "slängde mig" fram till sängen och de sänkte huvudänden snabbt som 17, och jag fick syrgas... Sådan här "svimningsdramatik" har jag varit inblandad i flera gånger under torsdagen och fredagen. Låg med syrgas fram till tio på torsdagkvällen. Man blir ofta sådan av både narkosen och de smärtstillande läkemedlen.

Barnen var på Kreativum med farmor och farfar på torsdagen och de hade fått se det höga sjukhuset där mamma låg. Barnen har haft det bra när jag varit borta. Freja har dock mycket tankar etc, nu när jag är "sjuk" igen. Hon hade frågat om jag skulle tappa håret igen!!! Lilla tjejen!!!

På fredagmorgonen kom en sköterska in och sa "du vill ha en tv va?". De rackarna hade nämligen tagit bort min tv medan jag var på operationen. Jaaa, sa jag! Jag orkade inte läsa eller så, men lite ljud är alltid trevligt.

Oj oj vad man hamnar snabbt i "sjukhusbubblan", man blir tex superglad när man själv kan gå upp på toa! ;-)

Jag har tyckt att det har varit periodvis jobbigt att ligga där inne. Jag har blivt påmind både om min stora bröstcanceroperation, men även om de fjorton dagarna under sommaren -07, jag låg inlagd under min cellgiftskur. Dofter har ju länge påmint mig OERHÖRT mycket! Fyy för lukten av den alldeles vanliga koksaltlösnining de sprutar igenom kanylen till droppet med. Och deras tvålar etc som finns på toa, blä, de påminner mig! :-( Även själva känslan, hur jag har mått, har påminnt mig...

Dränet drogs på fredag eftermiddag och aj, vad obehagligt det var!!! Minns att jag ju hade drän vid min stora op också, ja det satt flera dagar då, men har inget minne av att det gjorde ont när det drogs sist. Men då var jag så smärtpåverkad att jag inte tänkte på det tror jag. Detta drän sitter liksom igenom hela bröstet och jag kände hur sköterskan drog det igenom hela bröstet, från bröstvårtan och ut, otäck känsla!

Nu har jag, precis som vid den stora op, ett "snyggt" tillklippt linne i någon slags elastisk gasbinda. ;-) Detta ska jag har några dagar, upp till en vecka, sedan ska jag ha vanliga sport bh. Jag ska till kirurg mottagningen här i stan i slutet på veckan, jag gissar de klipper bort linnet då, om inte jag har vågat förr! ;-) Men det är lite "krabb" med bh:ar för mig. Jag måste ju prova ut ny protes till vänstersidan (den gamla är ju för stor nu), och det behövs sys i sk fickor att lägga protesen i. Det är inte skönt att ha plastprotesen mot huden bara. Så, lite mer "krabb" än för den som så att säga "bara" gör en bröstförminskning, det har jag ju.

Må väl! :-)
PS. På bilden ser man "dränet", barnen var hemskt nyfikna på det nämligen. ;-)

lördag, februari 27, 2010

Äntligen hemma!

Min pappa hämtade mig på sjukan i Karlshamn vi elva-tiden. Hade jag åkt hem igår hade Magnus hämtat mig, men nu var han med Tuvan på kalas. Hon ville INTE att pappa Magnus skulle lämna henne där! ;-) Freja lekte med Sanna, de har ju inte träffats på hela veckan.

Jag mår efter omständigheterna bra. Är dock matt, yr och väldigt trött. Har "slaggat" på soffan mest hela eftermiddagen. Har ibland blivit väckt av Tuvas lek med Barbie (härliga ljud!!!), och någon gång när hon tutade med en sådan "kalastuta" rakt i örat på mig. ;-)

Mer rapporter kommer längre fram.

Må väl! :-)

onsdag, februari 24, 2010

Och så var det BILDER!

Kaffe och sommardrömmar vid köksbordet. Ja, och så 2000 kr fattigare. Men oj vad mycket mer barnkläder jag fick för de pengarna, än för de 2000 på Blingo! ;-) Har bla beställt en sk soft shell-jacka till Freja, som vårjacka.


Så här kul hade Freja och Tuva det på Marinmuseum i går! Det var massor av pyssel och aktiviteter. Freja sa att hon hade letat länge innan hon hittade någon tjej att använda till denna grej. Tuva blev en (bus?) kille! ;-) Bilderna är målade i akvarell av Blekingekonstnären Åke Franzén och barnens ansikten är ett riktigt foto de tog på Marinmuseum. Ja, det är inte en original-akvarell, utan bildena är jobbade med i tex Photo Shop. Det kunde tydligen bli samlarvärde på sånada här "bilder".



Våra älskade tjejer i morse på väg ut till bilen och den korta färden till farmor och farfar. Tuva med gosedjur och snuttefilten. Frejas älskade delfin från Kolmården var redan ordentligt nerpackad.



Ha ha, där under finns en altan! Vilken underbar vår-vinterdag vi haft idag! Tyvärr gav jag (och Jenny, Emmie och Elvira) oss ut på promenad för sent, då hade solen skymts av moln. Men skönt att komma ut lite ändå!





Nu som först

Ja nu som först har jag tänkt och tagit i beaktande allt som sades vid inskrivningssamtalet i torsdags i Karlshamn. Ja, det var alls inga ruskigheter eller så. ;-)

Jag ska duscha hemma kvällen innan operationen med Descutansvamp och ha flytande Descutan i håret två ggr. Usch, vet inte hur jag ska klara att inte smörja in ansiktet med min mjukgörare. ;-) Ansiktet blir ju helt stramt om jag inte smörjer det varje kväll! I-landsproblem eller?

Sen ska jag ta på rena nattkläder och har renbäddat i sängen. Jag ska som brukligt vid operationer vara fastande från kl 24. På morgonen ska jag upprepa samma duschningsprocedur igen, och ta på rena kläder. Tvättar just nu mina mysiga Blingo-baggy-mjukisar. De blir mysiga och bra att ha på tror jag. Jag ska låna en skjorta av pappa att ha när jag åker hem. Vill slippa dra på en vanlig tröja över huvudet då. Minns från den stora canceroperationen -07 att det var i stort sätt omöjligt att försöka få en tröja över huvudet. Har några blusar hängandes i garderoben från den tiden, mamma köpte bla en till mig när jag skulle åka hem, men de har blivit liiite små... Jag var mager då, efter den pärsen... Sen blir jag för mycket påmind av dem. :-(

På morgonen ska jag direkt upp på avd, de kör mig sedan till operationen när det är dags. Då vid bröstcanceroperationen skulle jag gå raka vägen till operationsavdelningen kl sju på morgonen. Inge vidare för en person och medföljare, i chock... :-( Jag hade alltså fått mitt besked på torsdagen, och skulle opereras på måndagen. Vi hade en helg att förbereda oss...

Men nu är det något annat! Detta är en positiv operation! Jag är ju frisk och ska bli "människa igen"! Ja, det är i alla fall en början till att se ut som en människa igen. ;-)

Operationen tar faktiskt bara ca en timme. Hade jag haft två bröst att förminska hade det kanske tagit två! ;-) De ska även ta bort min Port a carte jag har på den sidan (höger) och som har suttit sedan jag blev sjuk. Den har jag fått mina cellgifter genom, och även Herceptinet som jag fick var tredje vecka i ett år. Alltså de sticker i den och så går den rakt till ett blodkärl och på så sätt kommer medicinen in i mitt blod. De slapp leta kärl hela tiden.

Sedan får jag åka hem på fredagen, mest troligt. Men jag kommer att ha ett sk "drän" (dränage) där blod samlas upp, detta för att det inte ska samlas massa blod inne i mig så att säga. Oftast kan detta drän dras dagen efter, men iblande behöver det sitta lite längre, och då kan det bli så att man får stanna ett dygn till. Vi har sagt till Freja och Tuva att aningen kommer mamma hem på fredag, men det kan bli på lördagen också. Tuvan ska på sitt första barnkalas på lördagen, till grannflickan Alicia. Tuva utbrast när jag gav henne inbjudningskortet i går kväll "jag blev bjuden i alla fall mamma!". Alicia hade tydligen sagt till Tuva när de lekte här då förra måndagen att Tuva inte skulle få komma på hennes kalas. ;-)

Ja ja, operation är operation ändå... Är allt lite nervös! Tänk om, ja TÄNK OM, man liksom inte vaknar ur narkosen? ;-) Jag menar, man säger till barnen "mamma kommer hem på fredag", men det gör man inte! Min mormor skulle göra någon slags "by pass operation" och hon vaknade aldrig ur den narkosen... Detta hände för många år sedan, när jag var 14 år, och hon var i mycket dåligt skick i och för sig.

Äsch, nu ska jag "ta tag i mig" och dricka en kopp kaffe och njuta av den vackra vinterdagen.

Må väl! :-)

tisdag, februari 23, 2010

Tuva spexar


Vi var ju tvungna att klippa naglarna på tjejerna då de ska sova hos farmor och farfar imorgon. Så de inte rivs i sömnen! ;-)

Tuva hittade Frejas simglasögon och vi skrattade så gott, för hon blev lite lik Herr Kamelont från Banankontakt-konserten!!! :-)

Nu har vi packat inför "sova-borta-natten" och de har berättat allt roligt som de har varit med om idag på Marinmuseum.

Jag tycker mig må mycket bättre! Hoppas det fortsätter så!

Hej svejs!
PS Ja, vi har skötbordet kvar över badkaret... ;-) Är så himla bra avställningsyta så jag vet inte hur jag skulle klara mig utan det! Måste komma på någon idé med någon slags avlastningsyta över badkaret, men i tex ek. Finns det tros? ;-)

Förkylt...

Detta blir ett trist blogginlägg.

Jag blev själv mer förkyld under natten till måndagen. Så den lediga måndag jag skulle ha med barnen och eventuellt hitta på något, gick till att vara hemma och kurera mig! ;-) Det var vila vila vila. Kör en nässprayskur vilket jag inte brukar när jag är förkyld, men tänkte att nu är det nog befogat... ;-) Äter även Strepsils, som är någon typ av halstablett med lite bakteriedödande effekt. Ja som ni ser gör jag ALLT för att bli frisk! ;-)

Tjejerna lekte med Sanna igår. Nette kom ner på en snabb kaffe och tårta. Vi hade kvar sedan söndagen. Mockarutorna föll Sanna i smaken.

Jag har sjukskrivit mig idag och ons, och sen ska ju operationen ske på tor - det hoppas jag verkligen den gör!!! Jag har ju inte någon feber, men jag har ont i halsen och är väldigt täppt i näsan. Jag har ju dessutom min astma, så jag hoppas VERKLIGEN de vågar söva mig på tor.

Älsklingarna Freja och Tuva är hos farmor och farfar idag. De skulle till Marinmuseum, det var "Sportlovskul" där. Tanken var att jag skulle ha mött upp dem där när jag slutade kvart över ett, men nu är jag ju hemma.

Tjejerna ska vara med farmor och farfar hela veckan, det de har planerat är Marinmuseum och så Kreativum på torsdag. Vi kommer med andra ord att vara i Karlshamn hela fam på torsdag, men på olika ställen! ;-) De andra dagarna ska de ta det lugnt (tjejerna ÄLSKAR tex att spela vanliga sällskapsspel), inte aktiviteter varje dag. ;-)

Tjejerna ska sova hos farmor och farfar natten till torsdag. Magnus ska ju skjutasa mig jättetidigt till Karlshamn, skönt att slippa dra upp dem så snor-tidigt. ;-)

Må väl! :-)

söndag, februari 21, 2010

Hostar i kapp...


Sent söndag kväll...

Tjejerna ligger och hostar i kapp i sömnen nu... De är väldigt förkylda inser jag nu. Jag blev förkyld under dagen i dag. Trodde först det var Mysan (mamma och pappas hund) jag reagerade på med nysningar etc, eftersom jag började precis när de kom vid tolvtiden. Men det har bara eskalerat under eftermiddagen och kvällen. Nu nyser jag i ett i ett... Mår ändå hyfsat, ska inte klaga, bara nysningar än så länge. Värre om jag också börjar hosta, som barnen. Kan nog bli problem med sövning mm vid operationen på tor.

Hoppas min förkylning inte blir värre nu, så operationen kan bli av som planerat!

Håll tummarna, hör ni! :-)

Dagens bilder, tårta och tappad tand

- Nä nu har du sagt varsågoda mamma, nu tar jag en kaka!

- Hallå, jag vill börja nu! (Magnus fina tårta och blomman jag fick av Gulli, en doftranka.)


Stolt 7-åring med nionde tappade tanden. :-)



Firar-söndag

Hurra för Freja-tuffingen! Hon har idag dragit ut sin lösa tand! Efter middagen lyckades hon få den "sne" i munnen. Den pekade rakt fram liksom. Hua. ;-) Hon gick med den så och gnällde i ca en timme, sedan bara, plötsligt, var den "tappad"! Hurraaaa, skrek Magnus och jag, nu slipper vi höra denna "tandagnisslan" hela söndagskvällen. Får se om tandfén kommer i natt. ;-)

Idag skippade vi Frejas simskola. Hon är så hostig. Vill inte ha henne mer sjuk än hon redan är, nu när hon, Tuva och farmor och farfar ska hitta på en massa mys under sportlovsveckan. Vi sov länge istället och åt en sen frukost. Freja somnade sent igår kväll då hon var så hostig. Hon somnade tillslut sittande i soffan. Vi tittade på melodifestivelen och vi föll pladask för tjejgruppen Timotej med låten "Kom", i folkviseton. Härlig och väldigt väldigt trallvänlig! Den LÄR spelas i vår bil på väg till skola och dagis under våren, det kan jag nästan lova. :-)

Klockan tolv kom våra födelsedagsgäster, mina föräldrar och Mia och Bengt. Jag fick en stor påse av Mias farligt goda hembakade knäckebröd, jag hade ju redan fått skidorna förr-förra veckan. Av mamma och pappa fick jag ju två par jeans (de jag köpte i Karlshamn) och den randiga klänningen. Den hade mamma slagit in och den fick jag öppna idag. Mia och Bengt hade med en blomma från Magnus farmor Gulli, en jättevacker doftranka. Mamma gav Freja en söt blå tröja med rosa blommor och en liten diskret Milla dekal (Alfons och Milla) som hon köpte i Emma-shopen på Karlshamns sjukhus, Tuva fick en söt blommig tunika med smock från Lindex. Tuvas tunika blir fin fin med svarta leggings nu under tidiga våren, sedan längre fram kan hon ha rosa leggings till.

Vi fikade en lite onyttig "lunch" idag; kaffe och bullar, mockarutor och två sorters torra kakor som Freja och Tuva har bakat med farmor en dag i dec. Ja och tårta så klart! Magnus gör fantastiska tårtor!!! De ser ut som att de kommer från ett kondis. :-)

Efter fikat tittade vi på film sedan Tuva var nyfödd och ett år framåt, Freja var ca 4 år. Detta uppskattades verkligen av alla! Vi har tidigare tittat på film sedan Freja var liten, men vi har aldrig sett detta filmade på Tuvan. ÅÅÅÅÅÅ, så roligt att se! Det var bäbis-joller, första smakportionen, bad i baljan, bad i poolen på tomten med Tuva 8 mån, sittandes i bäbis-badring med "stol" i så att säga och Freja som sjöng julsånger för sin sex vekor gamla lillasyster som sitter i babysittern och - kräks en jättesjö nästan på Freja! ;-)

Frejas kompis Ellen kom och lekte en liten lagom stund på eftermiddagen. De satt bla och pysslade små prinsess-kronor till några gosedjur i köket.

Nu är klockan snart åtta och Freja och Tuva leker sååå fint tillsammans. Sista två veckorna har de lekt de jättemycket tillsammans, det är en fröjd att se. :-) Det verkar som att Tuva på riktigt har "växt i fatt" Freja nu. Klart att det är en åldersskillnad på dem, men Tuva har mer och mer förstått detta med roll-lekar. Freja har även börjat uppskatta detta med Barbiedocks-lek, de kan sitta tillsammans med Barbiedockorna nu. Freja som förut aldrig har velat leka med Barbie!

Må väl! :-)

lördag, februari 20, 2010

Karlsson på taket


Bilderna: Karlsson skriver autografer. Man ser Freja och Tuva stå och hålla varandra i handen på sista bilden. Tuva skyms dock av annat barn. De fick båda två alla tre "autogreferna" på sina kort. :-)

Igår kväll var vi på sista teaterföreställningen vi fick i juklkapp av farmor- och farfar-tomtarna. Nu var det Karlsson på taket i Konserthuset.

Det var fullsatt salong. Både vuxna och barn fick skratta gott! :-) Karlsson och fröken Bocks dialog och klantigheter var underbart att se! Freja är en sån person som det tar ca 10 min för innan hon "slappnar av" och njuter av föreställningen. Tuva gapskrattade från start.

Det var inte en så lång teater, bara en akt och efteråt kunde man köpa "kort" med bilder från föreställningen. De tre skådespelarna (Lillebror, Karlssson och fröken Bock) kom ut i foajén och skrev "autografer".

Vi hade Freja (och Tuva) hemma igår, sista dagen innan sportlovet. Det var studiedag och alltså ingen skola, utan bara fritids. Freja blev förkyld på natten och jag kände att fyy är hon då hostig och drar in snor mm, så är hon kanske extra mottaglig för magsjukesmittan som går där nu. Dessutom fick hon vila så hon orkade med teatern. Synd att missa den när vi nu hade biljetter. Nu är tjejerna lediga hela nästa vecka också. Skönt! Hoppas magsjukesmittan har försvunnit från dagis och fritids då.

Tuva tog andra svininfluensavaccinationen igår och det gick bra. Hon grät till precis när Gunnel stack, men sen var det bra. Precis som Freja sista gången. Lite lustigt föresten, när Freja tog andra dosen skulle vi på Banankontakt konserten och nu när vi skulle på Kalsson på taket, var Tuva nyvaccinerad.

Idag lördag har Magnus skottat snö från garagetaket. Nu när all snö töar är den riktigt tung! Tuva var ute och lekte lite då. Med solglasögon på - för det hade pappa. Det var riktigt ljus ute, väldigt "vårlikt". Freja har lekt hos Sanna. För en stund sedan kom de hit och nu leker de med Tuva.

Jag har bakat Mockarutor på förmiddagen. De kan även heta Snoddas eller Kärleksmums men min mamma har alltid sagt Mockarutor. Tänkte att det är bra att ha något i frysen, vore ju kul med något besök de två veckorna jag är sjukskriven! ;-) På söndag kommer mamma och pappa och Mia och Bengt och firar mig, då ska jag också bjuda på Mockarutor. Jag minns att jag ofta hade sådana på mina barnkalas när jag var liten, eftersom jag älskade dem redan då! :-) Tyvärr gillar varken Freja eller Tuva dem. Ändå slickade Tuva slickpotten och kastrullen med glasyren, och den älskade hon.

Jag har städat hela övervåningen ganska grundligt. Det känns skönt att ha det gjort nu när jag ska opereras. Jag har även hängt upp gardinen mamma har sytt till köket. Den blev ok, men jag hade nog inte valt det tyget själv, men det är ett ombyte i alla fall! :-)

Nu bakar Magnus bullar och sedan ska han göra tårta till imorgon. Mmmmm.

Må väl!


torsdag, februari 18, 2010

Karlshamn


Allt har gått jättebra idag i Kalshamn. Har träffat läkare och sköterskor och faktiskt även en annan tjej som också haft bröstcancer och som skulle göra någon form av rekonstruktionsoperation. De "samlar väl ihop" patienter med samma bakgrund. Hon skulle opereras dagen innan mig men vi kanske ses på avdelningen sedan.

Freja vaknade fem i fem i morse, och jag skulle upp fem. Hon kunde inte somna om när jag gick upp, så hon satte sig framför tv:n och tittade lite på OS (Barnkanalen börjar sända först halv sex). Jag gick och duschade och fixade håret och sminkade mig, först efter de vanliga morgonbestyren kom jag på att det ju var min födelsedag! ;-) Jag sa till Freja "det är ju min födelsedag idag!". Jag lämnade min stora skrutta framför tv:n tio i sex och gick till bussen.

Karlshamns sjukhus var himla "mysigt", det kändes "litet". Sköterskan vi frågade om vilken hiss vi skulle ta råkade vara samma sköterska vi skulle träffa uppe på mottagningen. Uppe på mottagningen var det så trevligt och välkomnande. Det bjöds på kaffe och liten kaka. Det smakade gott må ni tro, efter att ha varit uppe sedan kl fem! ;-)

Förmiddagen innehöll provtagningar, snack med sjuksköterska, plastikkirurgen, narkosläkaren och även en liten "shopping" i Emma-shopen, deras "personalbutik där även andra kan handla. ;-) Där köpte jag en jättefin röd- och vitrandig klänning/tunika (väldigt "Polarn&Pyret") för en del av födelsedagspengarna från mamma och pappa.

När vi var färdiga på sjukan var vi superhungriga. Först tänkte vi äta i restaurangen där, men vi tog bussen in till stan och åt den goda buffén på Gourmet Grön på Norra Piren vid högskolan.

Sen "gjorde vi stan" kan man säga. ;-) Mitt första ärende var viktigt, jag var inne på en speciell guldsmedsaffär och beställde en ny förlovningsring då jag tyvärr tappade min på julbordet på Gästis i Kristianopel. Denna affär har funnits i Karlskrona men tyvärr lagt ner. Men i Karlshamn fanns den! Snacka om tur att jag hade ärende dit! Sköterskan jag träffade på skukhuset rekommenderade mig att köpa en sport bh att ha efter operationen, så det bidde en SvegmarksLindex. Jag köpte även två par ursnygga jeans på Kappahl för mina födelsedagspengar. Och, OK då, erkänner! Det blev en munkjacka till Tuvan också... och mamma köpte också något till tjejerna som hon ville ge dem på söndag då de kommer för att fira mig.

Farmor och farfar hämtade barnen innan mellis idag, och Magnus opererades ju också under dagen. Magnus operation gick bra. Vi fick oss många goda skratt under middagen hos farmor och farfar då han bla berättade om hur de stoppade in tre gånger 25 centimeter gasbinda indrängt i bedövningmedel i näsan. Han sa att han förstår nu hur det måste kännas för Carl Einar Häckner att dra en kondom genom näsan! ;-)

Innan vi åkte hem mot vår lilla by åt vi Semlor och tittade på Anja Pärsson när hon åkte slalom. Det gick bra idag, inget otäckt fall som hon gjorde igår kväll! Huuu, jag blev riktigt rädd då jag såg henne falla igår. Jag tänkte bara "hon blir förlamad som Thomas Fogdö. :-( Verkar som att fallet såg värre ut än det var, tack och lov.

När vi kom hem fick jag min födelsedagspresent från Magnus (och barnen) som jag köpt (och slagit in) SJÄLV. ;-) Ha ha, det blir bäst så! Skämt och sido, det var ett täcke, och sådana är bäst att prova ut själv. Det var härligt, med "dunkänskla" (jag tål ej riktigt dun).

Må väl!

onsdag, februari 17, 2010

Onsdag igen


Imorgon torsdag kl 07.11 sätter jag mig på buss 600 mot Karlshamn. Mamma kommer att stiga på i Ronneby. Hon ska vara med som "sällskap" under dagen. Skönt att slippa åka själv.

Magnus var mina ögon och öron när jag fick cancerbekedet och var med på alla sjukbesök mm runtomkring. Men imorgon ska Magnus själv lägga sig på opertionsbordet och låta operera bort sina polyper i näsan. Den operationen görs under lokalbedövning här på sjukhuset i Karlskrona. Men på operationsdagen nästa vecka ska han skjutsa mig till Karlshamn - och hämta mig dagen efter. Om man inte får någon typ av taxi därifrån till Karlskrona. Antagligen sådan praktisk information jag får imorgon vid inskrivningssamtalet, plus provtagning mm.

Sätter in bild på vackra blommor från vårt uterum i somras (plockade i vår trädgård), bara för att bilden gör mig så GLAD. :-)

Må så gott!

tisdag, februari 16, 2010

Idag har vi lufsat hem



Jag hämtade både Freja och Tuva innan mellis idag, så jag "mutade hem" barnen med lite goda Tom & Jerry kex. Det är inte lätt att gå hem på fastande mage. ;-)

Utanför tvätten i vår by hänger det ENORMA istappar. Vi plumsade in till huset och plockade ner jätteistappar. De är verkligen vackra, de tillkommer ju på samma sätt som droppstenar som finns i grottor mm. Jag har varit i Lummelunda grottorna på Gotland och i Agia Sofias grotta på Kreta och där finns såna vackra droppstenar. Jag försökte lära Freja ett nytt ord, "förgänlig". Dessa istappar är vackra, men de är inte för evigt, de är förgängliga.

Idag har Jenny, Ellens och Emmies mamma varit och lagt ett jättefint halsband i vår brevlåda. Tack jag blev såå glad! Har det på mig nu. Vi gjorde en liten "bytesaffär", jag och Jenny. ;-) ;-) Jag hade en extra burk barnvitaminer hemma som är som "gelegodis" och som jag skickade med Ellen hem igår. Emmie äter inte vilka vitaminer som helst, och vi kom och prata om det då jag var där och fikade sist. Jag berättade om dessa "godisvitaminer" och sa att jag hade en burk över som vi inte kommer "hinna" äta upp innan de går ut i okt.

Halsbandet jag fick köpte Jenny till sig själv för kanske två år sedan, då hon hade TVÅ döttrar. Nu har hon ju tre, och halsbandet "passar" alltså inte henne längre. Men jag har ju två döttrar - och fler blir det ju INTE, så jag tog tacksamt emot det. :-)

Nu är jag nyss hemkommen från jobbmöte, och som alltid uppe i varv. Detta kaffe, vad det ställer till. ;-) Behöver alltid sitta en stund och "varva ner" när jag kommer hem. Jag fick blommor av arbetskompisarna i för tidig födelsedagspresent. Jag är ju på inskrivningssamtal på sjukhuset i Karlshamn den dagen jag fyller.

Barnen och Magnus hade haft lugn mysig kväll ikväll. Freja och Tuva sov så gott när jag kom hem.

Blä och urk förresten! Nu går det magsjuka både på dagis och fritids igen... :-( Idag när jag hämtade Freja hade de skickat hem Sanna och en tjej till från fritids, och igår skickade de hem någon också. Freja (och Ellen) som lekte med Sanna igår! Fast som tur var lekte de mycket ute då.

Alltså nu är jag himla "ego", men jag FÅR inte bli sjuk till min operation nästa tor!!! Jag är som en idrottsman som laddar för en tävling. Skulle den inte bli av, ja då bryter jag ihop, det skulle bli en sån antiklimx för mig. :-( Håll tummarna för mig! Tjejerna är ju lediga hela sportlovet (de ska vara hos farmor farfar) så jag HOPPAS de lyckas hålla sig bort från smitta! ;-)

Må väl!

måndag, februari 15, 2010

Och så var det bilder. ;-)

Den prickiga krukan jag fick av Helene. Bredvid står alla hjärtans dags tulpanerna från Mia. Bakom står den fina plåtburken jag fick av Magnus, med målning av Ulrika Hydman Vallién. Grejer är KUL! ;-)

Ellen, Freja och Tuva pärlar, och trär pärlorna på piprensare istället för
på gummitråd.


Överraskning

Helene, Karolinas mamma, ringde efter lunch för att se om jag var hemma. Hon sa att hon hade en grej till mig.

Hon hade köpt en gul-orange Våreld i en fin prickig kruka! Hon hade sett den nere i blomsteraffären och tänkt att det var ju bara Christina. Hon sa det var en för tidig födelsedagsblomma till mig. Ååå, vad glad jag blev, det värmde. :-)

Ellen hängde med Freja hem efter skolan idag. Tuva ville också leka när vi kom hem och lägligt stod mamman i grannvillan på sin uppfart. Tuva frågade om hon fick leka med hennes flickor, Alicia och Meja (de lekte mycket här i somras och höstas). Meja, lilltjejen hade lunginflammation (stackaren!) men Alicia kom in en stund. Men alltså, det funkade inte idag. Alicia ville inte leka något som Tuva förslog, tillslut blev det allmän jaga-runt-i-huset lek som tyvärr slutade med att Alicia gjorde sig illa. Jag sa ändå flera gånger att de INTE skulle springa runt, vår lilla övervåning är inte anpassad till sån lek.

Efter det ville Alicia gå hem... Tuva blev sååå ledsen, hon VILLE ju leka med någon sa hon! :-( Men jag sa att det funkade ju inte idag, men Tuva var lika ledsen för det... Inte lätt...

Nu kom Sanna hit. Freja, Ellen, Sanna och Tuva leker nu. Lycka för Tuva! ;-) Nette skulle skjutsa Manda till gympan och Sanna ville hellre leka med Freja. De kom insvängande på vår uppfart i ny fin blå Mazda. ;-)

Mamma är ledig på måndagar. Hon hade varit på Mairo i Ronneby (de bor jättenära Mairo) och köpt gardintyg till en hissgardin hon ska sy till Frejas rum. Jag gav mamma fria händer till gardintyg till Freja. Freja ska få den i födelsedagspresent. Tuva ska då få överta den gardin Freja har nu. Det är en jättefin hisgardin av ett Sandberg-tyg. Tuva har nu en hissgardin av tyget med massa djur på som Karin Mannerstål designade för Mairo för några år sedan.

Mamma hade även hittat ett annat fint tyg. Hon tänkte på vårt kök, så hon köpte det på vinst och förlust. Gillar jag det så gillar jag det. Det var rea på Mairo nämligen. ;-) Mamma är ju inte så "haj" på mobiltelefoner direkt. Hon hade lyckats ta ett fint kort på tyget, men hon lyckades inte skicka det i mms till mig. Typiskt mamma. ;-)

Må väl!

Besiktigad och klar



Tuva gick igenom en något försenad fyraårskontroll utan anmärkning. Hon fyller ju den 24 okt så det blev en fyra år och tremånaders kontroll. Dagen till ära skulle hon än en gång ha sin "guldklänning". ;-)

Tuva vägde 15 kg och var 99,5 cm lång. Hon är väldigt jämn i sin längd- och viktkurva, har legat på samma kurva i stort sätt sedan hon föddes.

Tuva blev lite uttråkad då vi väntade på att få komma in. Hon satt demonstartivt på en stol och sparkade med de toss-försedda fötterna.Men Tuva tinade upp, tack och lov.

BVC/distriktsköterskan Gunnel har ett fint enkelt sätt med barnen. Hon är himla naturlig och enkel och tränger sig inte på och "gulli-gullar" inte med barnen.

Tuva skattade när Gunnel visade piratögon-bindeln Tuva skulle ha när Gunnel kollade hennes syn. Det var på fyraårskontrollen som det upptäktes att Freja hade ett synfel och därefter fick hon glasögon, men Tuva såg bra och behöver inte glasögon. Jag hade inte trott det heller. Freja snubblade supermycket i fyraårsåldern så vi misstänkte att hon inte såg som hon skulle.

Freja sa idag när jag hämtade henne i skolan att hon hade ont i låren av skidåkningen, precis som jag har! ;-)

söndag, februari 14, 2010

Många bilder!

Hemma efter skidåkningen. Tjejerna myser framför TV:n i källaren Freja fryser och ligger under en filt.

Grillning.

Jag och Freja skidar fram. Rena rama Vasaloppet. ;-)


Här åker farmor, Tuva och Freja släde. Vilken tur man ska ha ibland!



Farfar och Freja.




Farmor och Tuva.


Det blev så många bilder jag ville visa er idag! :-) Har tänkt blogga så här mycket som jag gör nu i ett år ungefär, sedan blir det nog mer sporadiskt. Har tänkt skriva ut allt och kanske ge tjejerna vid tillfälle, tex i 18-årspesent.

Muskler som legat i dvala

Har idag använt muskler som jag inte använt på myyycket länge! Jag har åkt längdskidor för första gången på ca 25 år! Hoppsan vad gammal jag plötsligt kände mig, oj 25 år liksom! ;-) Tror det var 1985-87, i Täby, jag åkte då endel med pappa och min bästa kompis Karolina på sportlovet.

Mia och Bengt hämtade mig och tjejerna här på förmiddagen. Magnus stannade hemma och fick en hel del gjort i hallen. Han måste få det klart, och det är helgerna som finns till hemma-arbete. Han tog sig ju tid att åka till Äventrysbadet förra lördagen.

Det var fint spårat där vi åkte. Det fanns en slinga på 6 km i skogen, men de hade även spårat upp en trevlig bana på 1,2 km på en äng. Där på ängen åkte Freja, farfar och jag först två varv, sen vila och lunch, sen ett varv till. Freja var superduktig!!! Tuva åkte ett halvt varv med farmor som "medhjälpare" (farmor plumsade i djupsnön bredvid). Tuva var duktig. Men hon har inte så bra skidor som Freja och jag, hon har mer ett "barnskidset". Freja har ju riktiga grejer!

Precis när Freja började "säcka ihop" av trötthet (efter nästan två varv) hörde vi så vackert bjällerklang på håll. Det var två slädar med hästar som kom närmare på vägen. Det var så vackert! Farmor stod nära vägen med Tuva på skidor. Hon hejade på dem och jag och Bengt vinkade. Bengt, jag och Freja stod en bit ifrån så vi hörde inte vad farmor sa, men plötsligt började farmor spänna av Tuva skidorna. De skulle få åka med! Jag sa till Bengt att Freja måste ju också få åka med! Så vi ropade och sa att Freja ville åka med. Klart hon skulle, farmor hade inte tänkt annat, men hon hade fullt upp med att få av Tuva skidorna. Freja tog snabbt av sina skidor och sprang över ängen bort till slädarna.

Vilken upplevelse för farmor, Freja och Tuva! De åkte inte långt, men ändå! :-) När Bengt och jag anslöt oss till slädåkar-tjejerna kramade jag om dem och sa att nu har de gjort något jag aldrig gjort! Precis som i Bullerbyn, och Emil i Lönneberga! :-)

Efter slädturen plumsade vi i ännu mer djupsnö, till en helt igensnöad grillplats. Men där fick farfar igång en eld och vi kunde grilla korv och farmors "grillspett" med köttfärs. Som vi sa till Tuva, köttbullar på pinne.

Vi har haft en så fin Alla Hjärtans dag. Freja hade lagt egentillvekade hjärtkort på våra platser på köksbordet i morse. Freja, Tuva och jag hade köpt en fin ram på vilken det stod "puss och kram" i ett fastsatt hjärta, och satt in ett kort på tjejerna då de står i vårt plommonträd. Magnus ska ha den på jobbet. Magnus (och tjejerna) gav mig en fin plåtburk med god choklad, med målning på burken av glaskonstnären Ulrika Hydman-Vallién. Jag köpte en sådan till mamma som "gå-bortpresent" när vi var där på middag i nyårshelgen, och jag köpte den för att den var sååå läcker (= jag ville ha en själv!). ;-) Från mig och Magnus fick Freja och Tuva varsina porslinsmuggar med hjärtan på ("örat" var också i form av ett hjärta) med massa goda karameller i. Nu kan de ha dem som frukostmuggar. Jag vet att Alla Hjärtans dag är en sååå oerhört komersiell "högtid", men jag älskar att glädja andra, Alla Hjärtans dag eller inte! :-)

Farmor och farfar hade med en fin bukett tulpaner, och varsin söt sukulent-växt i form av ett hjärta, i en hjärtkruka, till tjejerna.

Härlig söndag, men jag lär väl knappt ta mig ur sängen i morgonbitti! ;-)

lördag, februari 13, 2010

Lördags-bilder

Freja och Tuva leker någon "mamma-pappa-barnlek" de klär ut sig och leker att de åker till ishallen och åker skridskor etc. Kortet taget nyss i källaren. De bad mig sätta på Abba Gold skivan. De klär på låtas ytterkläder (bla en gammal badrock) och skor mm . Vi har massor av utklädningskläder. Freja har haft på sig mina gamla bruna stövlar. Kul att se dem leka tillsammans! :-)

Magnus sågar ny täcklist till sovrumsdörren. Tuva tittar på, hon har bra sikt där uppe i snödrivan. ;-)

Hjälp, plogbilen! ;-)


Skotta städa spackla slipa spisa

Vår lördag i "S". ;-)

Ja och SUPER lös tand! Freja satt i sitt rum och pysslade i morse och kom plötsligt ut till oss och grät. Då hade hon (aja baja!) försökt öppna en limflaska med tänderna. Som tur var var det en mjölktand, nedre vänster hörntand. Hon kände att den var lite lös redan i augusti eller något, men sedan har det inte hänt mer med den. Men nu plötsligt blev den jättelös och det blödde lite. Men den är kvar i munnen än, vi får se hur länge. ;-)

Freja har lekt hos Sanna idag. Tuva har kuckilurat hemma. Hon var även med pappa Magnus och köpte brädor och lördagsgodis i förmiddags.

Jag började skotta medan de var i väg och när de kom tillbaka hjälpte Magnus till. Oj vad snö det har kommit nu! Nu börjar det bli svårt att veta var man ska göra av all snö man skottar bort från uppfarten.

Efter det städade jag av övervåningen supersnabbt. Kändes inte som att jag ville lägga ner en massa tid på det när Magnus ändå skulle slipa dörrposten in till vårt sovrum under dagen.

Jag och Tuva gick och hämtade Freja hos Sanna vid halvfyra tiden. På hemvägen mötte vi plogbilen och båda tjejerna blev lite rädda och stirriga när den kom. Den ÄR stor och vi visste inte vilken sida den skulle ploga på. Dagens dramatik här hos oss. ;-)

Nu är klockan åtta och vi väntar på att Melodifesivalen ska börja. Tjejerna har lekt så fint tillsammans nu ikväll, de leker att de åker skridskor på vardagsrumsgolvet med raggsockar på fötterna. Tuva har sin Tingeling-dräkt och Freja sin High School Musical klänning på sig. Det blir liksom halt med raggsockar. ;-)

Vi har lovat Freja att få titta på Melodifestivalen, hon är ju stor nu, snart åtta år! Tuva får vänta några år, så hon skall snart nattas. Tror det är viktigt att Freja får känna sig stor, när Tuva är sju-åtta år får hon också vara uppe och titta på melodifetsivalen! ;-) Tuvas tid kommer liksom.

Vi har även hunnit Skypa med mormor och morfar efter Bolibompa. Tuva visade och höll upp de potatisskruvar vi festade på.

Hoppas på att få tillfälle att prova mina skidor imorgon.

Må väl!

PS: Vi SPISADE på tacos i dag.

Ledsamt mail igår...


Sent igår kväll när jag kollade mailen hade jag fått ett från en på mailinglistan "Unga viktorior", den förening jag är med i, med unga kvinnor som drabbats av bröstcancer. Det är en "underförening" till den vanliga Blekinge Bröstcancerförening.

I mailet stod det att en av de mycket aktiva tjejena i föreningen hade dött i går... Jag visste att hon hade en spridd variant av cancern, men jag hade inte uppfattat att det var så illa. Men jag är ju - tyvärr- så sällan med på aktiviteter med Unga viktorior. Jag har varit med på 2-3 aktiviteter, plus att jag vill försöka sälja Rosa Bandet en dag i okt. Jag har fullt upp med barnen, familjen och alltid nya jobb (känns det som ibland!). Jobbar man på förskolor är det mycket kvällplaneringar mm.
De flesta som är med i föreningen har vuxna barn, eller barn i övre tonåren, vi är bara några som har yngre barn. Men, hua, det otäcka är att vi ju bara blir fler och fler i föreningen... Denna tjej heter Lotta och var i 40-årsåldern, med två tonårsfllickor har jag för mig... Jag minns Lotta som en tuff brud som alltid var glad och käck och med sån grym humor! Skojade ofta! Jag kände mig välkommen i föreningen av henne.

Vi stannade och snackade några gånger när jag mötte henne på stan jag fick sånt "beröm" av henne för den artikel jag skrivit om min "bröstcancer-resa" och som var med i BLT för ett och ett havt år sedan.

Mina tankar går till Lottas flickor och Lottas föräldrar. Usch, att förlora sin mamma i de känsliga tonåren! :-( Och barn ska inte dö före sina föräldrar!
Ta hand om varandra.

fredag, februari 12, 2010

Vinter

Detta är Frejas och Sannas "ispyssel" de gjorde i tisdags. De ställde en liten prinsessa i en skål med vatten på altanen. He he, bara det att jag fick gå ut i all nyfallen snö i går kväll och gräva fram skålen med isprinsessan i.

Vår slätt på vägen hem från jobbet idag. Tufft väglag vid snö och vind... Såg en bil som bärgades från diket. Men det gick ändå bra att köra hem vid halv fem. Det är ju ljusare ute nu, det märkes tydligt nu! :-)


Fantastiska fröknar!

Vi vet INTE vad det är med vår Tuva. Hon är så gnällig och ledsen igen... Gråter hela morgnarna för att hon inte vill till dagis. Hon tycker inte om att vara där sent säger hon. Hon vill hämtas efter mellanmålet. Senaste dagarna har hon gråtit när jag har lämnat henne... Hon har vinkat tappert men tårarna har runnit... Hon är så verbal nu, hon kan ju uttrycka sig! Hon säger att hon inte tycker om sitt dagis, att hon vill gå hem tidigt mm... :-(

IDAG däremot, hade varit en toppendag, sa fröken Eva-Britt. :-) Det hade varit superlugnt med få barn där. Vi tror Tuva uppskattar det lugna tempot, hon leker ju gärna själv hemma med Barbie etc. Visst, hon gnäller ju ibland på att hon så sällan får leka med kompisar, men för det mesta är hon ju nöjd i sin ensamhet vid barbiehuset. Hon ligger ju mer än gärna själv en bra stund i vårt sovrum när hon ska somna, och kucklilurar. Hon verkar behöva lugn och ro.

Dagen började i alla fall med ett fantastiskt överlämnande till fröknarna Cicci och Ingela. De är proffs på sina jobb! Tack till dem! :-) Jag hoppas verkligen de känner yrkesstolthet, det är de värda! Cicci berättade att Ludde och Lukas hade ringt och frågat om Tuva skulle vara på dagis. Ludde och Lukas är en kanin resp hund som tydligen är med på samlingarna (handdockor). Cicci lovade även att Tuva skulle få hjälpa henne med diabilds-sagan de skulle se på. Så Tuva travade in, inte överlycklig, men helt ok. Ingela "fångade upp" henne och sa hej, satte henne i sitt knä en stund. Jag sa "nu säger jag hej då gumman". Då hoppade Tuva ner och sa att hon ville vinka. Hon travade själv till fönstret. Cicci följde med som vinksällskap.

Tuva var glad här hemma till en kort stund efter middagen - då var hon så trött och grät och grät igen... Hon sov halv åtta. Missade fredagsmyset som de flesta fredagar sista tiden...

Nu sover hon, och hon hostar som 17, så det är väl en förkylning på gång kan jag tro...

Freja ligger här bredvid och ser Let´s Dance, hon vill hinna se sin favorit Claudia Galli, men hon dansar sist idag, så vi får väl se om hon orkar. ;-) Claudia har en av rösterna i ett animerat barnprogram Freja brukar titta på, och hon spelade även dottern i de senare avsnitten av humor TV-serien Svensson Svensson (som i och för sig inte Freja har sett).

Vilket väder vi har igen!!! Det yr som bara den här utanför fönstret. Nu kan till och med jag tycka att det kan räcka med snö! Jag som skulle ut i skidspåret i helgen... Den spårade slingan här i närheten lär väl ha snöat igen.

Den snö vi har nu får gärna ligger över sportlovet, men sedan får gärna våren komma! ;-)

Må väl!

onsdag, februari 10, 2010

Pyssel på jobbet

Sådana här fina Alla Hjärtans-dag hjärtan har barnen på mitt jobb gjort. Enkla, men sååå fina!
:-)

Trött Tuva

Det bidde ingen gympa för Tuvan idag. Hon ville inte.

Farmor och farfar hämtade som vanligt på onsdagarna barnen på fritids resp dagis. Tuva hade längtat efter farmor under dagen sa hon. Redan i morse sa hon att hon hade velat vara med farmor hela dagen. ;-)

Freja hämtades av Helene och Karolina för färd till sin gympa. Jag var hemma till fem och hann därför skjutsa Tuva till sin gympa kl sex. Hon var så laddad för gympan här hemma. Väl där fick hon av sig overallen, men sedan ångrade hon sig... Hon började snyfta och sa att hon inte ville gympa idag utan hon ville hem. Jag försökte övertala henne, men det gick INTE. Vi satt en stund och tittade på när barnen började gympa, för att se om Tuva skulle ångra sig, men hon ville verkligen inte. Så vi körde hem. Förra ons skjutsade farfar henne och då var hon med en stund. Men hon krockade med ett barn då ville efter det hem. Hon ÄR ju hemskt trött på kvällarna...

När vi kom ut till bilen berättade hon varför hon inte ville vara med. Det är nya fröknar den här terminen! Jättegoa fröknar tycker jag! Mycket mer "barnvänliga" än förra terminen. Men Tuva känner sig nog inte riktigt bekväm med nya fröknar. Barn är ju vanemänniskor. ;-)

Vi får se om hon vill gå eller ej. Vi ska kanske skippa gympan den här terminen... Tuva är ju hemskt trött märker vi... :-( Ibland jämför vi med Freja i samma ålder, men det är ingen rättvis jämförelse, när Freja var fyra år var jag mammaledig och Freja gick 15 timmar per vecka på dagis. Tuva har ju ganska tuffa dagar...

Mamma och pappa minns ju mig när jag var liten. De ser mycket mig i Tuva, samma "eksemiga" hy, samma trötthet, samma ensamlek, mm. De tänker om hon har någon allegri eller dyl (som jag hade, plus astman). Men det TROR jag inte. Hon verkar tåla det mesta, och jag tycker eksemen är helt överkomliga, och astma har hon inte heller. Vi får väl se tiden an helt enkelt.

Freja kom hem nöjd från sin gympa. :-)

Må väl i snöyran (ha ha vilken vinter!)!

tisdag, februari 09, 2010

L-läxan


Freja skulle som vanligt svara på tre frågor till texten. Därefter skulle hon rita något från sitt fönster. Hon ritade den "kruka" med de karaktäristiska molnen från Färg & Form som står i fönstert i Frejas rum. :-) Gunilla Axén designade tyget redan på 60-talet, då för den sk 10-gruppen. Mormor säljer moln-grejer i sin affär. Det Freja har ritat av är liksom "påsar" i vaxdukstyg med molnen. De är så snygga, finns i massa färger och man kan ju ha dem till mycket, som kruka, men även i badrummet till exempelvis bomulls-pads eller topz.
Hon ritade så fint tycker jag!

Uppe fem i morse...


Ja, det är hårda tider! ;-) Börjar jag halv sju måste jag gå upp så tidigt för att hinna med bussen. Men jag har faktiskt sovit bra i natt, det är inte alltid jag gör det då jag ska upp så tidigt.

Idag fick Sanna följa med Freja hem. Vi hade en så trevlig pratstund när vi traskade hemåt. Det är himla kul att verkligen prata och höra vad tjejerna har att säga. :-) För de har massor att berätta oftast!

De har lekt och lekt, först skola, och sedan superhjältar! De var för sköna, i korta kjolar och mantlar, "flygande" genom luften med ena handen fram liksom.

Idag skickade jag Magnus till Rusta för att köpa ytterligare en rund stjärn-badrumsmatta. Kände att bara en var för klent till vårt långsmala badrum. Det blev så fint med två st! Första badrummsmattan som jag har hittat med exakt samma blå färg som vårt kakel.

Nu ser vi Bygglov, sedan väntar sängen för mig. Jag är trött!!! ;-)

Må väl!


måndag, februari 08, 2010

Ledig men intensiv måndag

Freja och Ellen "passar" Elvira. Denna bild fick jag i mms från Jenny när jag provade skidor.


Tuva och Elvira.

Tjejerna leker frisör.
Oj vad jag har hunnit med mycket idag!

Dagen började med att Tuva och jag lämnade Freja i skolan. Sen åkte vi hem och förmiddagsfikade. Vi körde sedan till Rusta, Ö&B, Willys och Blomsterlandet så att vi hängde på låset kl tio. På Rusta inhandlades bla en ny vit och blå rund badrumsmatta med en blå stjärna på, och två par foppa-tofflor till mig. Jag bor i sådana under sommarhalvåret och dessa var så fina med "blom-hål" i stället för vanliga hål, och pärlor på. På Ö&B köpte jag åtta flaskor av min favorit hand/hudkräm, Vaseline intensive care, bäst att passa på då de har dem!

Blomsterlandet mötte vi farmor och farfar. Tuva berättade för dem att vattenrutschkanan på Äventyrsbadet var så snabb som en rymdraket! ;-) På Blomsterlandet köpte jag två "Vårglöd" att ha i köket. Sedan var vi snabbt inne på Willys och köpte med oss fika till Jenny och Emmie.

Vi fikade en gång där vi tolv-tiden, sedan hämtade jag Freja och Ellen i skolan och körde bort till dem igen, och, FIKADE. ;-) Klockan kvart över två lämnade vi Tuva där, och körde till skolan för att gå på utvecklingssamtalet.

Utvecklingssamtalet gick bara bra. Det är en go "egotripp" att sitta i 30 min och bara prata om sitt älskade barn! ;-) Det kändes gött att få credit för att mitt eviga läsande för barnen verkligen ger resultat. Lisbeth märkte att Freja hade en enorm "sammahangs-förståelse", hon kunde "läsa mellan raderna" när Lisbeh läste högt ur böcker för barnen, och skattade och hängde med i humorn mm.

Freja är möjligen lite FÖR noggrann i allt hon gör skolan, hon behöver jobba på lite snabbare med uppgifter mm. Hon behöver även läsa lite snabbare, hon läste så pass långsamt att hon ibland inte uppfattade vad hon läste, ex i instruktioner i matteboken eller annan arbetsbok. Och detta kan bara avhjälpas genom att öva öva, på att läsa, gärna samma bok flera gånger om, så att hon "lär sig" boken, och uppfattar alla nyanser i språket mm.

Farfar Bengt ringde i eftermiddags och bad mig komma in till Team Sportia för att prova ut skidor och pjäxor som jag ska få i födelsedagspresent. Freja och Ellen bönade och bad att Freja skulle få stanna kvar hos Ellen medan jag och Tuva körde till farmor och farfar. Tuva var med farmor och jag och Bengt körde till sportaffären.

Så nu är jag med längd-skidutrustning!!! :-) Fyller ju 35 om två veckor men jag fick dem redan nu, ska jag hinna åka något denna säsong är det ju nu till helgen och nästa helg jag hinner åka. Sen ska jag ju opereras. Det ska bli så kul att åka med Freja och Tuva! Jag minns att jag åkte med mina föräldrar när vi bodde i Täby. Det är sååå roligt! Jag gillar även slalom, men det är svårare här nere i söder. Men längd kan man ofta åka någon gång varje vinter. Och denna utrustningen kan jag ju ha lääänge, jag växer ju inte mer, inte på längden i alla fall! ;-)

Freja njöt i fulla drag av att få "snusa bebis" hemma hos Ellen. Ja, jag satt också lääänge med lilla Elvira i famnen, vilken snäll söt liten bebis-tjej! :-)

Må väl! :-)

söndag, februari 07, 2010

Uppfräschad blogg

Idag har vi haft en hemmasöndag. Freja och Magnus var på simskolan i morse. Det blev mycket bad för Freja den här helgen!

Jag fick sova kvar till kvart i nio - gött! Freja och Tuva vakande fem över sju. Då gick jag bara snabbt upp och satte på TV:n till dem. Magnus duschade och gjorde sedan fruksot till dem. Kl tio över åtta körde Magnus och Freja till simskolan. Då fortsatte Tuva att se på TV och jag fick som sagt lite mer sömn. Nästa söndag blir det omvänt, då går jag upp och gör frukost och kör Freja till simningen.

När Freja var på simningen ringde klasskompisen Wilma och ville leka. Freja ringde genast upp henne då hon kom hem. De bestämde sig för att börja leka hos Wilma och kanske gå vidare hit sedan.

Jag städade huset. Det känns aningens "tråkigt" och Svensson-aktigt, men faktum är att jag mår bra av dessa "rutiner". Det gör att jag när jag snabbt har gjort det jag så att säga "måste göra", kan ägna mig åt att Fånga dagen; få egentid, men även umgås med familjen. Jag tycker jag har blivit BÄTTRE på att Fånga dagen sedan jag började jobba på riktigt - men det är för att jag måste planera och planera för att få in allt jag ska göra.

Jag hann lägga in Skype i datorn i eftermiddags! :-) Tuva och jag pratade en bra stund med mormor och morfar. Vi får väl ta och få in ett samtal med brorsan en dag framöver också. Jag hann även fräscha upp min blogg i eftermiddags. Dots heter mallen, det passar väl prickiga Christina! :-)

I eftermiddags kom Freja och Wilma och ville leka här en stund. De lekte bla dagis. Freja och Wilma fick även lite fika i Freja rum. De tycker det är mysigt. De fick dricka i våra stora Kolmården glas med lock och sugrör. Jag gav dem sådana glas eftersom jag inte ville ha saft på golvet, men Freja lyckads spilla i alla fall! ;-)

I kväll när Tuva hade somnat, innan Frejas och min "kvällsbok" , ville Freja "skypa" med mormor och morfar. Hon visade upp andra boken i Prostens Barnbarn serien för mormor och morfar. Vi börjde läsa den ikväll.

Freja och jag skrattade gott tillsammans:

- Mormor... mormor jag kan inte sova, säger han där han står i dörröppningen.
Prostinnan, som sover lätt som en fågel, sätter sig upp i sängen.
- Kan du inte sova lille vän.
- Nej för det ät lejon och tigrar i min säng, säger Anton.
Då börjar det röra sig i sängen bredvid. Det knarrar och brakar.
- Vad sa du att det var för nånting? hörs det i detsamma. Det är prosten. Vad sa du att de var i sängen för nånting?
- Lejon, säger Anton, lejon och tigrar... och andra hemska djur, tillägger han för att spä på lite. - Jo, jag tackar jag, säger prosten, lejon och tigrar och andra hemska djur. Det var inte dåligt. Då är det väl trångt därinne? Eller vad säger du, Elsa? Det verkar ju vara rena rama Kolmården...
- Anton lille, säger prostinnan, kryp ner och lägg dig här hos mormor, så ska du se att du somnar. (...)

Imorgon är det utvecklingssamtal med Frejas fröken Lisbeth kl halv tre. Jag och Freja ska gå. Mamma skulle egentligen ha passat Tuva då, men Jenny (Emmis mamma) föreslog att Tuva kunde vara hos dem den korta stunden. Varför inte tänkte jag!? :-) Vi åker dit lite tidigare och fikar lite så att Tuva hinner bli lite varm i kläderna. Bra att kunna hjälpa varandra! :-) När Tuva och Emmie lekte här hos oss en söndag för någon vecka sedan promenerade jag fram och tillbaka med Emmisen. Skönt för Jenny att slippa dra ut lilla Elvira-bebisen i det blåsiga vädret som var då.
Må väl!

lördag, februari 06, 2010

Vi har "skajpat"


Jag vet inte om det stavas så, men jag tror det.

Efter badet i Tingsryd bjöd mamma på middag i Ronneby. Skönt att slippa göra middag. Vi fikade bara lite på äventyrsbadet. Mamma bjöd på gryta med stark korv och fläskfilé och potatis.

De har något i sin dator som heter "Skajp". Man kan prata och titta på den man pratar med i en webbkamera, tror jag det heter. Brorsan Patrik med fam har också "Skajp", så vi testade att prata med dem. Tyvärr såg de oss jättedåligt (kan ha att göra med att många var uppkopplade samtidigt), men vi såg dem jättebra! Häftigt! ;-) Vi fick se att lille goa J-Jo nu kan GÅ! Heja J-Jo, stora dagiskillen! :-)

Hej hopp!

Idag: Vattenpalatset Kaskad






Vi har lovat tjejerna, sedan i sensomras, att vi skulle åka till ett sk Äventyrsbad någon gång under hösten/vintern. Vi "dealade" om det pga att det inte bidde att vi besökte Barnens gård (ett sommar/bad/lekland här i närheten) någon gång under sommaren, som vi lite löst hade lovat. Vi sa "tänk er en mörk tråkig november-söndag, då åker vi och badar!", det blev en snöig februari-lördag i stället! ;-) Nu ska jag ju snart opereras och då är ju inte bad så lämpligt på ett tag, så vi fick lite "eld i röven". Vi vill hålla vad vi har lovat i största möjliga mån.

Så imorse vid halv tiotiden åkte vi till Tingsryds äventyrsbad, Vattenpalatset Kaskad. Barnen var såå spända och exalterade! Varken jag eller Magnus är mycket för att "visa upp" våra vinterbleka kroppar men vad gör man inte för barnen? ;-) Jag tycker dessutom det är jobbigt att visa upp mig i duschen mm, pga av jag bara har ett bröst... Några kanske tänker att det är väl bara att duscha och låta folk titta, men jag fixar inte riktigt det... Det är ett bök med att jag får byta om på toaletten mm. Freja är så stor och duktig, hon vet och förstår hur det ligger till, så hon var med mig inne på damernas, och vilda Tuva var med Magnus på herrarnas.

Det var ett "lagom" stort äventysbad. Barnen har inga höga krav på sådana anläggningar då detta var första gången. Vi var ju på Vildmarkshotellet i somras, och där fanns ju äventyrsbad, men det var ju förhållandevis enkelt, där var det ju miljön i stort som var det fantastiska!

I Tingsryd fanns en stor bassäng med någon liten grotta att simma in i, vatten som sprutade, en ränna med strömt vatten mm, och en "avslappningsbassäng" där det var lite dov belysning och jättevarm och skönt i vattnet, en stor bubbelpool, en vattenrutchkana och slutligen en motionssimningsbassäng. Det Magnus och jag tyckte var lite negativt var att det var så pass kallt i luften. Man är där ju ändå i några timmar, vi vuxna började frysa ganska rejält sista stunden. Har hört att äventyrsbadet i Växjö har varmare i luften, det verkar gött. ;-) Så nästa gång provar vi kanske Växjö!

Freja och Tuva njöt i stora drag! :-) Freja-vattendjuret simmade och simmade och dök från kanten i motionsbassängen, åkte vattenrutchkana och simmade i strömmen. Tuva plaskade och höll på, med arm-puffar på sig, där hon bottnade. Hon vågade åka vattenrutchkanan då den var bra på det sättet att man inte "landade" i någon djup bassäng utan bara i en liten "kopp" vatten i slutet på rutchkanan. Bubbelpoolen var inte heller dum.

Må så gott!

fredag, februari 05, 2010

Prostens Barnbarn


Har börjat läsa kapitel-böckerna om Prostens Barnbarn (av Eva Bexell) för Freja. Dessa lästes i min familj som barn, om och om igen. De är helt underbara, och man skrattar åt olika saker som barn och som vuxen. Det är otroligt skickligt skrivna böcker.

Det verkade som att Freja verkligen uppskattade första boken, för det var det första hon berättade för farmor och farfar när de hämtade på fritids i ons. Jag tänkte annars att böckerna helt enkelt hade blivit för "omoderna" för dagens barn, vem vet vad en prost är idag, pensionat, televerket, vattenklosett, inga barnprogram på tv halv åtta på kvällen, mm mm. Men bara man förklarade lite för henne så gick det jättebra. :-) Boken utspelar sig i Borgholm på Öland och huvudpersoner är alltså den snåle vresige prosten, den väna prostinnan, och deras barnbarn Carl (sju år) och Anton (nästan fem). Jag var en hel del på Öland och i Borgholm som barn (pappas gamla faster bodde där) så jag känner ju igen många platser mm.

Carl och Anton är liksom bara Freja och Tuva! ;-) Oj vad vi skrattade åt kapitlet när Anton låser in sig i badrummet med morfar prostens nykokta kräftor! :-) Prosten passar Anton för prostinnam är i Kalmar med Carl:

- Anton, var håller du hus? Skriker han medan han springer från det ena rummet till det andra.
- Kommer "strax" hör han då en liten ljus röst ropa. (....)
Och då alldeles tydligt hör han Anton ropa:
- Kommer "strax", morfar. Kommer "strax".
Och när prosten tittar till, ser han att badrummsdörren visar rött. Dörren är låst.
- Anton, är du där inne? säger prosten och knackar otåligt på dörren.
- Mn, säger Anton.
- Vad hittar du på där då? säger prosten.
- Leker, säger Anton.
- Leker, upprepar prosten.
- Åskar lite och så, säger Anton då och drar i klosettsträngen som är ett vitt porslinshandtag i ett snöre hos mormor och morfar.(...)
- Anton, du blir evigt olycklig om du hänger i klosettsträngen som du gjorde häromdan, hör du det, säger prosten. Hela behållaren kan braka ner, och får du den i huvudet kan du hälsa hem, det vill jag bara ha sagt. Öppna nu istället.
Men Anton öppnar inte, för det har han bara inte tid med, så många kranar som han har att sköta.
När prosten hör hur det skvalar och rinner därinne, säger han:
- Anton du får inte hålla på och slösa med vattnet så där. Lås upp nu.
Men Anton låser inte upp.
- Anton, bönar prosten då. Anton var nu morfars lille snälle gosse och släpp in morfar, så jag slipper stå här som ett spektakel. (...)
Då ilsknar prosten till.
- Anton, nu öppnar du och det är på momangen, hör du det, ryter han.
Men om han tror att Anton ska öppna när han ryter så där, då har han misstagit sig.
- Är du"rirriterad", morfar? undrar Anton bara helt vänligt. Om jag får någonting av dig kanske jag öppnar, säger han sen efter en stund.
Det nappar prosten på.
- Ja, du ska få någonting, säger han ivrigt, du ska få någonting av morfar, bara du öppnar. Du förstår vad retfullt för morfar att behöva stå här när mormor kommer. Lås upp nu och var snäll pojke, så ska du få någonting av morfar.
- Va får jag för nånting då? säger Anton.
- Jaa, säger prosten och drar på det. Du kan få en glass.
- En transportbil vill jag ha, säger Anton.
Men prosten tycker att transportbil låter väldigt dyrt, så han lutar sig fram mot dörren och säger:
- Hördudu, det där kallas för utpressning.
- En transportbil vill jag ha så kanske jag öppnar, upprepar Anton.
Prosten suckar.
Han är utledsen på att behöva stå såhär.
- Anton, vad håller du på med egentligen, eftersom du inte kan öppna, säger han.
- Leker, svarar Anton precis som förut.
- Vad leker du med då? undrar prosten.
- Små röda djur, säger Anton.
- Små röda... Vad sa du att du lekte med för nånting, skriker prosten alldeles utom sig.
- Små röda djur, upprepar Anton helt lugnt.
- Anton, Anton, du menar inte att du tagit mina kräftor, säger prosten.
- Jag lånar dom bara, morfar, säger Anton.
- Spadet då? säger prosten ängsligt. Vad har du gjort av spadet?
- Det rann ut. svarar Anton.
(...)

Ett tips, läs de tre böckerna i serien om Prostens Barnbarn! :-)

Oj vad snö det har kommit!

Vår tomt sedd från ytterdörren. Man ser bara halva staketet!

Utsikt från vardagsrummet, kl tre natten till onsdagen.


Oj vad mycket snö det har kommit den här vintern, och vad länge den ligger! Nu måste den ju bara vara kvar över sportlovet tycker man. Klart man längtar till våren och värmen nu, men årstiden ÄR ju vinter och alternativet till detta är den andra typen av "vinter" vi kan ha här i söder, dvs fem grader varmt, snålblåst och dis. Då väljer jag snön och den riktiga vintern, tack! :-)

torsdag, februari 04, 2010

"Bomben" har fallit.

I tisdags när jag kom hem från från jobbet låg ett kuvert från Kirurgen på Blekingesjukhuset i Karlshamn och väntade på mig. Det var en kallelse till min bröstförminskningsoperation av mitt högra och enda bröst (det andra opererades bort 2007 pga bröstcancer).

Magnus hade sett det när han tog in posten då han ju var hemma med barnen den dagen. Han lät dock mig "irra klart" (packa upp väskan, kolla igenom Frejas läxa etc) och sa inget förren jag själv valde att titta igenom posten. Då sa han att han hade misstänkt att det var kallelsen till min operation.

Puh, jag som hade suttit på terminsplaneringsdag med jobbet hela tisdagen. Men det var bara att "släppa bomben" på jobbet på onsdagen. Och tack och lov, de tog det bra! :-) De förstod precis att jag var sååå laddad och redo för denna operation.

Så på min trettiofemårsdag, torsdagen den 18 feb, ska jag på sk "inskrivningssamtal" till Kirurgmott i Karlshamn. Då skall prover tas och jag ska träffa läkare och narkosläkare mm. Själva operationen sker sedan en vecka senare, torsdagen den 25 feb. Däremellan är jag inte inskriven på sjukan eller så, utan kommer jobba mm.

Jag kommer att vara inlagd bara över natten, är allt som det ska skickas jag hem på fredagen. Sedan kan jag räkna med en konvalescens på ca två till tre veckor, enligt den läkare jag pratade med för ca ett år sedan.

Det är sååå spännande och visst är det väl lite nervöst, men jag är så laddad nu. :-) Detta är ju första operationen av två, i min "bröstrekonstruktions-karusell". Det är inte bestämt när operation nr två skall ske, men det blir inte nu i det närmaste i alla fall.

Ibland kan jag tänka att jag kanske är "dum" som lägger mig under kniven igen, frivilligt. ;-) Men så tänker jag att neeej, det är jag INTE! Jag är 35 år, jag vill kunna klä mig lite urringat (hade jämt på mig sådana alldelse vanliga tajta lite urringade tröjor innan jag blev sjuk), jag vill kunna ha en vanlig bh och slippa sport-bh hela tiden. Jag vill kunna köpa ett snyggt plagg utan att behöva tänka om det kommer att passa mig "upptill", så att säga. Och jag vill kunna åka och bada med mina barn, som vem som helst, i en vanlig bikini!

Veckorna är intensiva må jag säga. Det är på gott och ont man jobbar 80 % med ledig dag. De fyra dagar jag jobbar blir ju så att säga heltidsdagar, om man ser tidmässigt. Jag kan tex aldrig skjutsa Freja eller Tuva till deras gympor på onsdagarna längre. De har ju gympa på olika ställen och olika tider. Vi har fantastisk hjälp av farmor och farfar i detta! Annars hade det ALDRIG funkat... Magnus behöver ändå köra från jobbet kl tre på onsdagarna för att "få ihop det hela". Men de andra dagarna får han ju så att säga jobba längre, för att få ihop sin heltid. Visst, han kan jobba lite hemma mm, men han måste ju få ihop sina timmar i vilket fall som helst.

Svärmor Mia säger att hon ser ju att det är tufft att få ihop det, och att hon förstått att så ÄR ju livet för den "moderna småbarns-familjen". Och visst är det så i dag. Jag menar, när Magnus var liten valde de att hon var hemma med barnen och när jag var liten var mamma enormt mycket hemma och pappa jobbade skift och var hemma en hel del med mig och brorsan. Så såg ju familjekonstellationerna ut på 70-talet.

Men allt har ju så klart positiva och negativa sidor, det finns ju också mycket positivt med dagens moderna samhälle, och så klart mycket positivt med hur det såg ut på ex 70-talet!

Må så gott! :-)

måndag, februari 01, 2010

Snö-fort och annat

Mellanmål i fortet.

Tuva dansar till Electric Banana Band. Vi kör "dansleken", hon stannar musiken och då ska man vara förstenad. Tuva hittade tygblomman bland mina gamla hårsnoddar här om dagen.

Freja leker simlärare och har faktiskt lärt Tuva flyta.



Magsjuke-måndag

Jag sov på golvet i Frejas rum i natt. Hon vaknade några gånger i natt och försökte kräkas, men kunde inte. Hon är så duktig och "sköter det själv". Jag vaknar bara av att hon är uppe och "stökar", stor-tjejen! :-)

Hon hade nog tömt magen fullkomligt på kvällen. Klockan tre i natt drack hon mängder av vatten, och då tänkte jag att då har hon ju något att kräkas upp, men icke då. Så sjukan hade samma lätta karaktär som hos Tuva.

I morse när Freja vaknade sa hon att magen kurrade som 17 - hon ville ha mat! Hon fick te utan mjölk och rostad macka. Sedan har det bara flutit på, hon verkar må bra.

Usch, det var en lite lömsk magsjuka. Vi trodde faran var över då ju Tuva kräktes i torsdags morse! Jag blev jättepaff när Freja började kräkas i går kväll. Bara inte Freja smittade ner folk som var på Bling-partyt igår eftermiddag...

I förmiddags var vi inne och mös, barnen badade bland annat. Med badkläder på! Längar de till sommaren tros? ;-) Jag lullade runt och gjorde en planeringsgrej till jobbet, och drack kaffe. På eftermiddagen fick barnen vara själva hemma den stunden det tog för mig att gå till klasskompisen Ellen och hämta läxan för veckan. Det var en del kan jag tala om! Det var individuell matteläxa, alla skulle räkna framåt till sidan 96. Det verkar som att många hade en hel del att räkna, så Freja var inte ensam! Freja hade väl en tio-tolv sidor att räkna, plus "sjukläxan", plus läsläxan och L-läxan på det...

Jag hade lovat dem att gå ut och leka lite i blöt-snön när jag kom hem. Det har blivit totalt väderomslag sedan igår, från - 18 grader, till 0 gradigt! Freja hade hjälpt Tuva med alla ytterkläder när jag kom hem, så det var bara att gå ut.

Ååååå, vad det är härligt att ha dessa underbara tjejer vi har! 7 och 4 år. Härliga åldrar! :-) Man kan göra så mycket med dem nu! Äntligen, kan jag faktiskt känna! Nu kan man lära dem, och göra allt det, man minns att man gjorde under sina tidiga skolår (lekar, pyssel etc), man kan börja läsa kapitelböcker man som vuxen faktiskt också har behållning av (humor, humor - det är härligt att skratta åt en bok tillsammans med sitt barn!), mm mm.

Idag var vi ute och gjorde ett mastodont snö-fort på baksidan. Tro mig, jag var HELT slut i armarna efter att ha rullat ca sex STORA snöklot, plus tre små att ha uppe på. Jag ska ju tänka på att vara försiktig med min vänsterarm pga risken för lymfödem... ;-) Men så läckert det blev! Vi satte en flagga på också, en snusnäsduk jag knöt fast på en pinne.

Vi fikade mellanmål ute i fortet. Barnen hade med mig i någon mamma-pappa-barn-lek, men de accepterade att jag var med bara lite på en kant. De lekte i princip själva.

Nu väntar en kopp te, och sedan min egen sköna säng (jag slipper madrass i Frejas rum). Imorgon väntar jobb. Magnus och Freja har lite matteläxa att göra! ;-)

Må väl!