tisdag, mars 30, 2010

Överraskad Freja!

Jag måsta bara berätta om en mysig händelse idag! Jag har "överraskat" Freja.

På morgonen när Magnus lämnade Freja på fritids berättade personalen att hela fritids skulle till stan och gå på Marinmmuseum och äta på Mc Donalds. Freja blev jätteglad! Magnus ringde mig och sa att hade sagt att de beräknade vara hemma i byn lite efter tre.

Jag slutar kvart över ett på tisdagar, men har alltid mycket planering att göra, så jag brukar sitta med lite planering då. Jag misstänkte att Freja skulle åka hem med den bussen som kommer till Lyckeby kvart i tre, så jag planerade att ta den.

Och det stämde, visst satt Freja med fritidskompisarna på den bussen! Min gullunge, vad glad hon blev av att se mig! Hon är ju i den åldern då hon fortfarande är "stolt" över lilla mamma! ;-) De hade haft en toppendag. Detta är första gången Freja "gör" något stort med fritids, jag vet tex att i somras var de på leklandet, men då var Freja ledig.

Nu är deras Hallo Kitty-väskor packade. De kommer garanterat att få några toppendagar med farmor och farfar i stugan! :-) Vi ses ju på fredag igen! Och Magnus och jag får lite lugnt hemma, det är inte helt fel. Ladda batterierna kallas det. ;-) Magnus ska ta sushi med hem på torsdag. Vi gåt inte ut och äter, utan vi tar det så enkelt. Magnus vill jobba med hallen. Och jag vill ha den färdig! ;-)

Ikväll när Tuva och jag läste godnattsagan blev jag lite full i skratt. Jag läste en enkel bok som Freja hade läst för Tuva bara en stund tidigare. Pinos 1 2 3 hette den. Jag missade en liten kommentar Pino gör i boken, men då pekade Tuva och sa att det måste jag också läsa. Men hon visste redan vad det stod (det stod snyft) för det hade Freja läst för henne.

Jag har läst en rymdbok för Freja ikväll som för MIG, var hyfsat lättläst. ;-) Det var Figges Kundskapsklubb - Rymden. JAG hängde med, och Freja hängde med, det var riktigt faccinerande läsning! :-)

Må väl!

måndag, mars 29, 2010

Nu funkar bilderna!

Tuva och Freja håller upp äggen jag "pysslade" ihop i morse. Man målar ögon (eller ögon och glasögon, ja bara fantasin sätter gränser) med en icke vattenlöslig tuschpenna. Sedan klipper man en näbb av orange silkespapper och klistrar på. Busenkelt! Anette (som skriver mysiga snälla komm här inne) på gamla jobbet gjorde sådana förra påsken på jobbet.

Freja och Mysan idag i affären. Mysan är tyvärr väldigt rädd för små barn. Vi tror att hon blev dåligt behandlad av barn i den fam hon bodde sitt första år. Hundar glömmer aldrig...
:-( Men Freja har nu blivit "vuxen" i Mysans ögon, och är därmed "accepterad". ;-)


Mysdag!

Ledig måndag, och påsklov!!! :-)

Vi (läs Christina) sov till åtta idag. Tjejerna var uppe tidigare. När jag hade gått upp fixade vi frukost. Jag kokade faktiskt ägg idag, tyckte det passade första dagen på påsklovet. När inte tjejerna såg det "pyntade" jag upp äggen med lite ögon och näbb. Detta härliga tips fick jag av min goa arbetskompis Anette, på gamla jobbet. Jag gjorde på samma sätt förra året, fast då på påskdagen.

Tandkäkaren idag med Tuva gick jättebra! Hon var så duktig och gapade så bra. Ha ha, jag minns första gången hon var hos tandläkaren (gissar hon var två år), då vägrade lillstumpan öppna munnen! Hon tittade då frågande på tandsköterskan och såg ut att undra varför hon skulle öppna munnen för henne! ;-)

Efter tandis körde vi hem och jag gjorde kycklingryta med red curry paste, och oj vad god den blev! Barnen åt jättebra, vilket gladde mig. De är himla dåliga på mat nämligen...

Efter maten började tjejerna leka med varandra, vilket också glädjer mig! Jag fick avbryta dem, för att vi skulle köra mot stan. Första anhalt var mitt gamla jobb. De var alla ute på gården när vi kom, så vi klädde på oss och gick ut till dem alla. Det var såååå kul att vara där igen! :-) När de skulle gå in körde vi till mormor och morfar i affären och fick där mellanmål. Vi hade tur så vi hann hänga med morfar till Hemköp och barnen kunde välja "fikabröd", att äta efter mellanmålsmackan. Freja valde en munk med choklad och strössel på, Tuvas munk hade rosa glasyr och strössel på. ;-) Mormor och morfar delade på ett Winerbröd, jag åt ett vaniljhjärta.

Mormor hade fixat så söta små plåtburkar med lite smått och gott i, till påsk till tjejerna. De fick öppna dem nu, så fick mormor vara med. Det låg bla söta sommarlinnen från Name It i.

Det passade så bra så vi kunde hämta upp Magnus på jobbet kl fyra och köra hem. Vi har haft en mysig dag! Känns skönt att man haft det då tjejerna ska med farmor och farfar till stugan på onsdag. :-)

Nu sitter jag här, och Magnus har mystid med tjejerna, och ser på filmen Alvin & gänget. Jag hör dem skratta nerifrån källaren! :-)

Ha det så bra! :-)

PS. Skulle ha lagt in bilder på de fina äggen, men det funkar inte att lägga in bilder här i blogger idag... :-(

söndag, mars 28, 2010

Sommartid

Tuva imorse med de nya väskorna.

Så var det dags, i natt skulle man ställa om klockan till sommartid. Jag laddade även för att skjutas Freja till simningen på morgonen. Pust, vi skulle gå upp kl sju, men det kändes ju som kl sex!

Jag gick upp och duschade och sedan väckte jag stortjejen. Hon var lättväckt. Därefter råkade jag av någon anledning titta på almanacken på väggen och såg att simningen var inställd idag!!! Jag bara stönade! Freja var pigg och såg på TV och spelade Nintendo DS. Jag ursäktade mig och sa till Freja att då måste jag få gå och sova igen, jag var sååå trött! Hon tyckte det var ok. Jag somnade bums då jag la ner huvudet på kudden igen.

Magnus och jag gick sedan upp vid niotiden. Då ursäktade jag mig igen för att jag hade väckt Freja i onödan, och berömde henne för att hon "tog det så bra". Jag berättade att jag var jättetrött och hade behövt sova mera. Då sa kloka Freja "barn har inte så lätt att somna om, men det har vuxna". Det ligger nog något i det, som småbarnsförälder, med allt vad det innebär, är man nog ofta trött! ;-)

Hallenoveringen fortskrider i lånsamt tempo, Magnus hinner ju bara jobba med den på helgerna. Nu idag har han brottats med den gamla garderoben utanför Frejas dörr, som skulle ut. Farfar ryckte ut sent i eftermiddags, med både fysisk, men även "stöttande" hjälp.

Tjejerna fick idag nya Hallo Kitty-väskor att ha när de tex ska sova över hos farmor och farfar eller mormor och morfar. Jag hittade dem i onsdags på Netto för 99 kr st. De har liksom inte haft någa "egna" väskor, och bla farmor, har önskat att de har kläderna packade i varsina väskor när de kommer till dem. Deras storlekar på tex trosor, är numera ganska lika ju.

De kommer att åka till stugan med dem först på onsdag, farfar renoverar deras badrum och behövde en dag till på sig. Så det blir dagis och fritids på tisdag. Imorgon är vi lediga. Sååå skönt! Tuva ska bla till tandläkaren.

Må väl!

lördag, mars 27, 2010

Tunnel-fascination, mm

Tuva klär på skor och överdradsbyxor i mormors affär. Mysan tittar på från sin favoritplats.

Tuva fascinerad av tunneln under stortorget.

Här tittar vi på tunnelmynningen på andra sidan torget, för övrigt mitt emot Frejas dagis som hon gick på när vi bodde i stan.



En dag i stan

Men vädret var ju inte direkt som igår eller i förrgår. Torsdag och fredag har nämligen varit underbara, i fredags var det 17 grader på eftermiddagen!!! :-) På jobbet åt vi mellanmål ute både torsdag och fredag. Då kan man säga att man har ett "gött" jobb! :-)

Idag var vi "portförbjudna" hemma då Magnus skulle måla i hallen. Han målar ett varv vitt under tapen vi skall sätta upp, man bör ha vitt under OM tapeten skulle dras isär något.

Tuva och jag har varit i stan, och Freja har lekt med klasskompisen (och grannen) Tilde. Freja och Tilde har lekt både hos Tilde och hos oss. De har dock "skött sig själva" så Magnus har kunnat måla. Det var mest Tuva vi behövde ha undan, för hon drar tex utklädningskläder fram och tillbaka i hallen.

När vi körde till stan var det toppenväder, jag körde med solglasögon och fick såna vårkänslor! Väl i stan kunde vi parkera på innergården till mammas affär. Det är så skönt att man kan göra det, sparar många kronor i parkeringspengar! ;-) I affären fick vi oss lite förmiddagsfika/lunch.

Stackars Tuva, hon såg fram emot att få leka i de två lekparkerna i Hoglandspark. När vi var på väg dit öppnade himlen sig och och det regnade katter och hundar! ;-) Men vi gick till parken i alla fall, och blöta det blev vi! Vi hade en mysig stund, och jag tror inte Tuva for speciellt illa. :-)

Hon upptäckte tunneln som går under Stortorget och blev väldigt fascinerad. Den är ju inte i drift men vi "följde den" över torget och tittade där den mynnade ut på andra sidan. Vi får ta och åka till stan en annan dag och ta med fikakorg och gå till de lekparker som finns där mm. Jag hade tänkt göra det idag, men vädret ville annorlunda.

När vi var klara i lekparken gick vi till en godisaffär och köpte lördagsgodis. Tuva var så blöt, rakt igenom! ;-)

- Jag är skitblöt inuti.
- Så där ska man inte säga Tuva...
- Förlåt då.

Utanför Åhléns satt en kvinna och spelade dragspel. Tuva blev nyfiken och ville gå fram. Jag sa, att idag gör vi inte det. Då sa Tuva helt spontant "hon spelade sorgligt tycker jag". Det gjorde hon verkligen, det var en sorglig melodi i moll!

Efter stan körde vi vidare till farmor och farfar och fikade en gång till! Vi var hungriga igen då. Tuva åt som en häst där, först åt hon säkert tre köttbullar och en liten knäckemacka med ägg. Då tyckte vi hon hade ätit bra och hon fick en mockaruta. Sedan ville hon ha en glass och fick det. Därefter slank det nog ner tre köttbullar till! ;-)

Imorgon är det simskola för Freja. Då är det min tur att åka med henne, Magnus har kört senaste fyra gångerna. På måndag börjar påsklovet och på tisdag åker tjejerna med farmor och farfar till stugan. Magnus och jag kommer att ansluta på långfredagen.

Må väl!

fredag, mars 26, 2010

Fredag!

Nu har jag jobbat en hel arbetsvecka och det har gått bra måste jag säga. Är i princip så rörlig som jag annars brukar vara. Dock inte på natten, jag ligger fortfarande bara på rygg, känns inte bekvämt att ligga varken på sidan eller rygg. Saknar att kunna röra mig i sängen. :-(

Idag hade Freja påskfest i skolan och alla barn fick vara påskutklädda om de ville. Jag blev lite ledsen och bestört när jag fick höra att bara ca fyra-fem av tjejerna i klassen var utklädda! Är det "töntigt" nuförtiden eller? När jag var åtta år för 27 år sedan var det ju superkul att få klä ut sig till påskkärring! :-)

Men idag är det kanske tuffare att gå på skoldisco och sminka sig? Jag blev bestört på sista skoldiscot Freja var på för några veckor sedan, då några tjejer i klassen hade rejält med smink, t o m mascara! De är ju så söta/vackra som de är, dessa små-stora sju-åtta åringa tjejer! :-) Sen att de kan gilla att ha lite färg i håret eller våffla håret och kanske ha lite läppglans etc, det kan väl gå, det känns oskyldigt tycker jag.

Freja fick en sminklåda i julklapp för något år sedan, men ENBART för att sminka sig när hon leker och har kompisar här. Hon vet vad som gäller, och jag tror ju det är bra att de får "testa" hemma, ja så att de "lär" sig. För jag inser ju att den dagen Freja VILL sminka sig till ett dicso kommer att komma någon gång! ;-)

Idag följde Freja med Ellen hem när skolan slutade. De hade bla påskpysslat supersöta "prinsesskycklingar" från Panduro. Kl 17.30 var det 8-årskalas/disco hos klasskompisen Wilma och dit skjustade Ellens mamma Jenny. Hon fixade till dem till kalaset med lite nagellack och hårfärg mm. :-) Sedan hämtade vi halv åtta när det var slut. Då körde vi raka vägen till Sanna, som TYVÄRR hade kalas samma tid!!! :-(

Jag kan tala om att det var ledsna miner och tandagnisslan när Freja fick inbjudningskortet till Sanna här om dagen, hon ville ju gå på BÅDA kalasen!!! Vi hade tackat ja till Wilma först, så det var inget snack om den saken, det var till Wimla hon skulle. Och hon ville ju till BÅDA! Vilka bekymmer för en sjuåring va? ;-) Man vill ju lära dem lite "vett och etikett". ;-) Men vi gick bort med presenten till Sanna i alla fall, och Freja fick en godispåse där också! ;-)

Ellen och Freja var sååå nöjda med Wilmas kalas/disco. De hade bla dansat och ätit hamburgare och pommes. Alla var så rosiga om kinderna av alla upptåg. :-)

Förresten jag vaknade i förrgår natt vid fyra-tiden av att någon satt lutad över mig, och klappade mig på kinden, och det var Tuva! Bara så där! Jag frågade om hon var kissig (hon har precis slutat med blöja på natten) men hon sa nej och så somnade vi om igen. :-)

Må väl!

tisdag, mars 23, 2010

Vår lilla astronom!


Nu äntligen är det den tiden i månaden som månen börjar synas igen. Idag var den exakt halv. Morfar lånade ut sin alldeles vanliga kikare för någon vecka sedan, när Frejas rymdintresse verkligen tog fart. Idag då det var stjärnklart och halvmåne, var det dags att gå ut och kika!

Så, snälla rara grannar, Freja är INTE fönstertittare, utan bara eventuellt en blivande astronom! ;-)

Det funkar riktigt bra att titta i en vanlig kikare, i alla fall i detta stadie av intresse. Man kan ju sedan köpa enkla stjärnkikare, kanske en blivande present?

Söta Freja, hon tycker rymden är sååå spännande, ofattbar och liiiite kuslig, ja, precis som hennes käre morfar, och många med honom, gissar jag! ;-) Det tog en stund innan hon VÅGADE kika på månen. Hon frågade mig vad jag såg och bad mig berätta först.

Det ÄR spännande, ofattbart och liiite kusligt, det tycker jag också! Freja och jag har läst en bok om månen och månlandningarna (Vår måne av Hans Peterson) och den slutade:

När du någon kväll tittar på månen kan du tänka på att två människor en gång gick omkring där uppe. Och nu vet du att de också lyckades ta sig tillbaka till jorden.

Häftiga tanke!

Jobbet idag har gått över förväntan. Vi fick bara göra små byten så jag slapp ta disken av de tunga matkantinerna, men det var inga problem. Jag är så klart jättetrött i armen och över bröstet men det ger sig väl allteftersom antar jag. Jag och barnen skulle promenerat hem idag, men pappa skjutsade hem oss. :-)

Nu ser vi klart Äntligen hemma, sedan väntar bingen!

måndag, mars 22, 2010

Vanlig ledig måndag igen


Idag har jag inte haft Tuvan eller Freja på dagis eller fritids. Jag är ju inte sjukskriven längre. Freja hängde med klasskompisen Saga hem efter skolan, och Tuva och jag fick besök av Jenny och bäbisen Elvira 4 månader.

Tuva och jag hann baka en kladdkaka innan de kom och hade med frallor, och vaniljsås att ha till kladkakan.

Det var trevligt att "prata bort" några timmar. Tuva lekte på själv som vanligt. Emellanåt "lekte" hon lite med Elvira, eller "Elevira" som hon säger. Tuva fick sitta med henne i knät i soffan - lyckan var uppnådd. :-) Till vår familj kommer det ju ingen mer bäbis, så det gäller att "låna" så mycket man bara kan, det gäller både mig själv men även barnen! ;-) Men jag tycker det räcker sååå gott och väl att "låna", då får man det "göttaste". Idag kunde jag dock inte "avlasta" Jenny och ta Elvira, jag vågar inte bära ännu.

Elvira låg en bra stund på en filt på golvet i köket, med en kudde bakom huvudet, så hon "hade lite koll" på var mamma var. Tuva kom med gosedjur till henne emellanåt! ;-)

När de hade åkt plockade jag undan lite i köket och Tuva lekte i vardagsrummet. Plötsligt hörde jag henne prata med sig själv i vardagsrummet "den luktar Elevira". Jag tittade med ett getöga in i vardagsrummet och såg då henne lukta på kudden som Elvira hade legat på! Efter en stund hörde jag henne igen "mmm, den luktar mums". Hon är ju för skön!

På eftermiddagen promenerade vi till "byn" för att hämta Freja hos Saga. Magnus hade bilen idag, det gäller att ge och ta. Jag har den ändå mest. :-) Men det var faktiskt jobbigt att gå med Tuva i vagn, det spände som 17 i bröstet... Tuva fick gå långa sträckor. Vilket hon i och för sig ska, men jag tänker ju på hur det egentligen ska gå på jobbet imorgon... Vi har tunga tvillingvagnar... Faktum är ju att arbetskamraterna får dra ett tyngre lass... Men det är så det nya sjukskrivnings-systemet fungerar, och jag kan tycka att det inte känns helt rätt, den sjuke blir ju då lätt en "belastning" för arbetskamraterna. Nu säger jag inte att det är så det komme att bli för mig, men rent krasst är det så systemet fungerar. :-(

Nu ska jag gå och sova min skönhetssömn, har öppningen imorgon så jag ska upp i svinottan!

Må väl!

lördag, mars 20, 2010

Fina genomtänkta kommentarer. :-)

Hall i renovering.
Frejas cernitlera-gubbe. Sååå söt!



Tack för fina kommentarar på mitt inlägg i torsdags. :-) De värmde!



Lördag.

Hallen i ett enda stort kaos, men det kommer att bli bra! Vi är lyckliga, tapeten går att bara dra ner i stora bitar. Magnus slipper spackla och slipa så mycket.

Freja på 8-års kalas hos kompisen Karolina.

Tuva har kompisen Emmie här. De leker med Barbie, klär ut sig och leker mamma pappa barn. Frejas CD-spelare spelar Melodifestivalen.

Huset i en enda "renoverings-röra", men det är på ett sätt ganska SKÖNT, nu när jag inte har ork att städa massor mm. Jag mår bra, men blir "trött" över bröstet när jag jobbar med armen eller står framåtlutad mm. Pust, blev trött när jag torkade matbordet efter frukosten, på jobbet har vi tre stora bord! ;-)

Intalar mig mer och mer att det ömma på magen har med operationen att göra. Låter ju inte helt otroligt i alla fall! :-) Fast fasen ändå vad öm jag är, när jag står och tex diskar och lutar mig mot diskbänken gör det ont...

Jag ska inte jaga upp mig nu, men OM det nu är något som man kan känna så här efter en operation så tycker jag att de BORDE ha informerat mig om det! Jag är ingen vanlig tjej som gör en bröstförminskningsoperation, jag är en tjej som har en cancerdiagnos i bagaget... Knölar gör mig DÖ-RÄDD! :-(

Sedan har läkaren (den fantastiske men icke ofelbare Martin Reichman) glömt skicka mig på mammografi innan operationen. :-( Blev kallad nu i maj, då det är ett år sedan sist, men enligt bröstcancer-sköterskan Linda som jag träffade i ons kan jag INTE gå på det då. Tidigast i höst kan jag göra det... Uttrycket "man måste vara frisk för att vara sjuk" stämmer verkligen. Man måste vara om sig och kring sig. För jag HAR haft mammografi-tanken i bakhuvudet någonstans, men jag har skjutit den bakåt i hjärnkontoret. Det är ju massor att ta stå i, i vardagen i alla fall, barnens tandläkarbesök, ögonläkarbesök och fyraårs-kontroller etc. ;-)


Ha dé gött!

torsdag, mars 18, 2010

Leva livet... ;-)

Pust, nu blir jag väl för pretantiös...

Men jag vill bara försöka förklara att, pust, ibland ÄR det jobbigt att leva med att man en gång haft bröstcancer... Många ser mig nog som glad och sprallig, vilket jag verkligen ÄR! :-) Men mitt i det där glada spralliga tänker jag ju på exempelvis mycket på detta med knölarna på magen.

Igår var jag och la om såret under bröstet och nämnde då detta med knölana för sköterskan. Hon kände lite men hon kände ju inte på riktigt rätt ställe, och jag var för "rädd" att visa henne exakt, jag var rädd för hennes reaktion... Hon sa istället att det ändå är dags för den årliga kontrollen nu snart. Var ju på årlig kontroll förra året då när jag hade ont i höften. Så hon bokade in mig om någon vecka. Min läkare, isländskan Asa Cetti har slutat, och även den andra kvinnliga bröstkirurgen, så det är två nya läkare där nu, en manlig och en kvinnlig. Blir säkert bra det med. ;-)

Men försöker intala mig att det ju bara inte kan vara cancerknölar då de ju uppkom efter bröstförminskningsoperationen. Måste vara något annat, broskbildning?

Så jag är glad och sprallig för det mesta, vill ej oroa barnen. :-) Tror inte Freja mår bra av det, ja så klart inte Tuva heller! Men det ÄR ändå så vårt liv ser ut, och KOMMER att se ut. Det måste nog TYVÄRR barnen lära sig leva med också. Det är så vårt familjeliv liksom blev. ;-) Man lever med dödan ganska närvarande då man har haft en dödlig sjukdom, så är det för alla, vilken sjukdom det än må vara. Det gäller bara att lära sig leva med det. Och jag kan inte påstå att jag är världsbäst på det precis... ;-) Men jag försöker!

Jag är så glad förresten!!! Mitt vik på fri-förskolan jag har jobbat på sedan okt -09 blir förlängt ett år till från nu! :-) Pust, alltid skönt att veta vad man ska göra ett år frammåt. En trygghet rent ekonomiskt, vi vill ju hitta på lite med våra underbara barn! :-)

Ytlighet och djup, ja.., det är namnet jag hade på bloggen första månaderna. Det stämmer ganska bra det med... ;-)

Nu har vi bestämt oss för skjutgarderobsdörrar från Elfa, som ser ut som så: ek, vitt glas, ek. Vi ska lägga ny klinker i mörk mörk grå färg. De vi har nu är gula. Egentligen helt ok, men vi sa att gör vi nu om hela hallen väljer vi en klinker som är snygg till skjutgarderobsdörrarna, och som vi verkligen gillar. :-)

Har gått och tittat på en varmrosa trikåklänning med vollanger på H&M till Tuva lääänge, egentligen inte dyr, bara 99 kr men har dragit mig för att köpa den. Hon är INTE direkt klädlös! ;-) Nu kom en ny H&M katalog igår och där var kläningen med. Nu gjorde jag slag i saken och beställde den! Har en beställning inne där nämligen. Freja fick en likadan fast grå för någon vecka sedan. Fast tanken är INTE att de ska ha dem på sig samtidigt! ;-) Jag gillade bara modellen, och vet att Tuva älskar volanger och prinsessiga saker! I grått var den mer tuff, har för mig Freja sa att hon skulle ha sin på nästa kalas. ;-)

Ha det bra mina vänner!

(Ha ha, ja nu är ni inte många som har min nya bloggadress, skönt att ha "hyfsad" koll på vilka jag gett den till! Observera, känn ingen press att skriva kommentarer, vänner.)

tisdag, mars 16, 2010

Behöver jag säga mer?

Carpe Diem. Har suttit ute en timme i solen, först med vinterstövlarna på, men fötterna blev så "kokta" att jag fick svalka dem i snön på altanen! ;-)
Tänk vad gött att få träffa solen på riktigt efter en lååång vinter.

Lite bilder

Freja blev så glad när hon fick ha sin vårjacka (softshell) och nya baskern igår när vi lite snabbt skulle till bibblan. :-)

Freja har fått ett nytt nätt litet intresse! ;-) Hon är sååå intresserad av rymden! Hon har miljoner frågor, som man inte alltid kan svara på. Jag hänvisar till morfar, som är mycket rymdintresserad, och har NASA:s hemsida bland sina favoriter. ;-) Freja lånade en bok om rymden när hon var på bibblan med skolan sist. Dessa tre lånade vi igår. De var hyfsat "lätta", ja för MIG, så jag kan förklara och dikutera. ;-)

Freja tittar i rymd-bok med Tuva.



Promenad

Startade dagen "hurtbulle-aktigt" med en promenad. Jag behöver komma i gång, både efter operationen, men även rent allmänt för välbefinnandet, med motionen. Jag åkte med Magnus och lämnade barnen och så gick Magnus och jag in på den byggvarauaffär som finns i vår by för att titta på skjut-garderobsdörrar till hallen. Det tog inte många minuter och så körde Magnus till jobbet, och jag promenerade hemåt. Det var soligt och ganska kallt ute, men "friskt".

Har man haft bröstcancer som jag kan man lätt hitta saker att oroa sig för... Nu har jag blivit orolig igen... Sist var för ett år sedan då jag hade sååå ont i höften. Gjorde skelettröntgen då men det visade inget. Tack och lov! :-) Nu har jag ända sedan operationen känt mig öm under bröstet, mera på magen. Här om dagen kände jag liksom "knölar", ja, eller "något" där, som ömmade... Alltså, man VILL men KAN inte sluta tänka. Hade önskat jag bara kunde stänga av, men det kan inte jag. Jag är inte medicinkunnig heller, men försöker ju hitta förklaringar, tex att det är lymfkörtlar i magen (vet man har massor i magen) som "jobbar". Jag har ju såret precis under bröstet och körtlarna jobbar väl med att läka det... Tänker jag.

Såret ja... Det läker inget vidare tycker varken Magnus eller jag. Fick i förra veckan med kompresser och "salvkompresser" att lägga på såret, så att det inte fastnar så illa. Vi tar sista nu ikväll när vi lägger om det. Det är något "gul-vitt" i såret som vi inte vet om det är var, eller vad det är. "Min" sköterska har semester denna vecka men jag ringde kir mott idag igen och berättade läget. Jag ska få komma och få det kollat imorgon igen, av Linda Vau, en jättegullig sk "bröstsköterska" jag träffade mycket då jag operades förra gången. Jag ska ta upp det ömma på magen då också.

Avslutar med sköna kommentarer från barnen i söndags eftermiddag vid middagen. Jag gjorde en lättlagad "kababgryta", och skulle röra ner redning, men det sket sig. Det blev små klumpar... Ja ja, tänkte jag, barnen märker nog inte det! ;-) Freja fräste ut första tuggan och sa "är det fett?" (hon är hyper-rädd för fett), i nästa antetag säger Tuva "mamma varför har du snor i maten?". Ha ha, ja vi fick oss i alla fall ett gott skratt, när nu inte maten smakade. ;-) Det fick bli kvällsmacka en stund senare. Som det kan gå.

Må så gott! :-)

söndag, mars 14, 2010

Aaaah, första stunden i solen!


Har suttit ute i solen för första gången i år. Det är så underbart den där första gången på vår-vintern som man får lapa sol. :-)

Man ser ju ut som en gammal tant med baskern, men har en bad hair day idag, dvs mössa på. ;-)

Jag plockade fram en plaststol som var enkelt undanstuvad i uterummet, och satte mig utanför i solen. Tuva kom efter och höll på att riva hela uterummet för att få ut sin gula plaststol för att kunna sitta och hålla mig sällskap.

Må väl!

"Frisörar" dockan


- Mamma jag har ätit två citronfilar. Nu är jag mätt!

Ja ha, så var dagen igång. Tuva fick lite frukost av Magnus och Freja när de åkte. Jag låg och låtsades sova för att få vila en LITEN stund till. Jag är seeeg idag... Blev sent både igår och i fredags kväll. Freja är på simskola och då är det stående inslaget att Tuva ska bada lääänge själv i badkaret. Sagt ooh gjort, efter min kopp te och macka tappade vi upp vatten.

Nyss tittade jag till henne:

- Jag LEKER frisör och jag frisörar min docka.

Freja var vaken hela Melodifestivalen igår! Det trodde jag inte. Under alla andra deltävlingar har hon slumrat mitt i någon låt. Men hon var så med i hela omrsötningen, ja hon var med rent intellektuellt, med poängräkning mm. Herre jösses vad stor hon blivit! Precis så minns jag ju att jag satt under melodifestivalerna när jag var liten. Nu satt jag och nickade till under omröstningen, och vaknade till ibland av att Freja hoppade till och utbrast ett argt "neeej!" när inte Timoteij fick högar röster. Vinnere blev Anna Bergendahl 17 år. Hyfsat bra ballad, men ingen schlager och den kommer INTE att gå hem i den stora finalen i Oslo.

Vill inte bara ha med massa sorgligt i min blogg men måste berätta att Annas kamp mot den spridda bröstcancern nu är slut. Jag skrev ett inlägg om hennes vackra modiga blogg för någon månad sedan. Nu har hon som hon uttryckte sig då, rest mot okänd destination, utan sin familj. Hon hade ett fantastiskt sätt att uttrycka sig på!

Må väl. Nu ska jag sätta på kaffe till Magnus (och mig själv) när han kommer hem med Freja från simningen.

lördag, mars 13, 2010

Ny blogg-adress

Heja Timoteij i kväll!


Har bytt bloggadress idag. Känner att jag inte vill "skylta" med mitt efternamn. Jag finns i och för sig inte i någon sökmotor etc, men det kändes ändå bra att göra så här. Gillar namnet Dagens Vanligheter. Hoppas ni som brukar titta in och läsa min blogg hittar mig, ha ha, ja läser du detta har du ju hittat mig! ;-)

Mår helt ok efter min operation, men ÄR lite orörlig ännu... Körde bil för första gången idag för att hämta Freja hos en kompis, och det var ju tur det var på "känd plats" och inte på någon trång plats för jag kunde inte vrida mig för att se döda vinkeln, katter, barn eller liknande! ;-) Jag hade också enorma problem med att spänna fast Tuva, Freja fick hjälpa mig. Bra med en hjälpreda och hon blev så stolt!

Idag har vi haft "långkok" på gång. Vi har gjort Sölles kanandensiska köttgryta. Sölle, eller Sören, är min farbror i Fagersta. Magnus och jag bilade upp till norrland och Luleå för ca 10 år sedan (till släkten på mammas sida, och brorsan, som bodde där då), med vår "pärla", vår lilla Ford, och stannade till hos Sölle och hans son. Vår käre Ford gjorde sitt under resan och svek oss inte en gång, men när vi kom hem började den strula, och sen var det igång... ;-) Stackars nästa ägare...

Köttgytan ja... Den ÄR så god så god, men det är ju ett långkok, på gott och ont. Det gäller att ha TID på sig. Det hade inte Sölle när vi var där.... Han satte igång när vi kom kl fem och underbara dofter spred sig i lägenheten, men det tog ju TRE timmar innan vi fick mat. Vi började hjälpa till att duka mm, när det började lukta gott, men det blev ju inte mat på länge! Utsvultna var vi, men oj vad gott det var! ;-)

Är sjuksriven nästa vecka också. Är inte redo för lyft, hårde kramar och att dra 18 overeller över 18 par barnstövlar, och liknande rörelser. Är rädd om mig själv, och mina sår/ärr. Vill ju att det ska läkas fint. Men känns lite "konstigt" då jag liksom är helt klar och "frisk" i knoppen, men inte i kroppen, så att säga! ;-)

Ikväll hejar vi på tjejgruppen Timoteij och låten Kom, i Melodifestivalen!!! Freja och jag bara älskar den! Man får nostalgi-tankar till melodifestivalerna i min barndom på 80-talet, då det var sådana glasklara HITS med. ;-)

Må väl!

fredag, mars 12, 2010

Madagaskar 2

Ååå, vad härligt med fredag! :-) Fredagsmys med popcorn och chips till Hotell Kantarell och Amigo och sedan när Tuvan somnat, Let´s Dance och humorprogrammet Solsidan på fyran. Oj vad jag skrattar, man både känner igen sig - och inte. ;-) Freja brukar somna precis innan Solsidan börjar, och lika bra är det, för det är väl inte helt barnanpassad humor. ;-)

Efter Amigo, innan Let´s Dance började, tittade vi på Madagarskar 2 på dvd. Det märks att Freja är äldre nu och tänker mer, för hon blev jätteledsen när hon såg den lilla lejonungen i filmen återförenas med sina föräldrar i vuxen ålder. Den hade kommit bort från föräldrarna när den var liten. Det var inte speciellt sorgligt skildrat, men hon TÄNKTE sig det sorgliga liksom. Lilla gumman.

Fick värsta chocken idag... Mamma ringde mig och sa att en ytligt bekants dotter på 33 år hade dött under snorkling med familjen i Egypten... Hon lämnade efter sig två flickor i Freja och Tuvas ålder. Det måste göra så ont för de efterlevande att man inte fattar hur de ska ta sig upp ur avgrundsdjupet! Två flickor har förlorat den mamma de så väl behöver under uppväxten. :-(

Ta vara på livet.

onsdag, mars 10, 2010

Giltigt orsak

Här visar Freja Tuva hur man ska hålla pennan.

Uppradade för lek efter själva uppvisningen. Jag på läktarplats idag. ;-)



Idag hade Freja sin gympa som vanligt. Det var en sådan gång då föräldrar var välkomna att titta på. Jag och Freja kunde åka med Helene idag, så jag slapp köra mm. :-) Det brukar vara så att man får titta på en gång mitt i terminen och sedan på avslutningen. Det brukar "ingå" att man allihop leker en lek på slutet. Idag hade jag giltigt skäl att inte vara med! ;-) Ledarna säger till barnen "spring och hämta din mamma eller pappa så ska vi leka". Men Freja visste att jag inte kunde vara med och leka idag, men hon förklarade för mig att hon ville ändå springa fram till mig och liksom "göra något",

- Så jag sprang liksom bara fram och kramade dig mamma!

Men Freja var så nöjd, hon sprang och lekte Under örnens vingar med Karolins mamma Helene och Sannas mamma Nette. Och Freja var så glad att jag i alla fall var där. :-) Det kändes gott i mammahjärtat.

Annars händer inte jättemycket när man går hemma så här... :-( Ganska tråkigt. ;-)

Dagens andra händelse är väl att jag har fått ett sår under bröstet som inte läker så bra. Känner ju själv att det inte känns helt ok... Det spänner och ömmar under liksom. Men har tänkt att så ska det väl vara efter en operation... Ha ha, lite sån är jag! Efter Frejas förlossningen fick jag urinvägsinfektion som hann gå upp i njurarna. Jag trodde man skulle ha så ont efter en förlossning... Det var först när jag fick 40 graders feber och låg och skakade och hackade tänder som jag fattade att allt nog inte var som det skulle. ;-)

Det är ABSOLUT ingen fara på färde nu, men det måste läggas om varje dag. Av Magnus. ;-) Det är tydligen det vanligaste stället det läker lite dåligt på efter den typ av operation som jag gjort. Jag ringde kirurg mott idag och fick komma direkt. :-)

Yippi! Tuvan håller pennan rätt nu! Det har tagit lite tid och jag vet eftersom jag har lite kontakt med specialpedagoger mm i jobbet, att man SKA påpeka, påpeka det för barnen. Man ska inte tänka att det ordnar sig förr eller senare. Man ska i alla fall kunna påpeka det från att barnet är ca fyra år. Jag har kört hårt någon månad nu, och nu FRÅGAR hon varje gång hon ska hålla en panna "mamma håller jag rätt nu?". I början blev hon bara tvärarg på mig då jag kommenterade och rättade till. ;-)

Må väl!

måndag, mars 08, 2010

Har lekt vid datorn idag.

Freja och Tuva maj 2007.

Tuva 9 månader, Freja 3 månader.

Nytagen bild på tjejerna i nya Blingo-kläderna. Glamour på hög nivå! ;-)


Ja, det är väl ungefär det jag fixar nu.

Usch, vill inte vara gnällkärring, men alltså jag är ju hemma för att vila upp efter operation som det står i sjukintyget. Jag tänkte jag kunde vikt lite tvätt idag, men den smockfulla korgen var i tvättstugan i källaren, och den orkar eller kan jag inte bära upp... Nu har Magnus lovat att bära upp den till mig imorgon, så jag kan vika lite då. För lite VILL jag bistå med i familjen. Det underlättar för alla.

Jag har suttit och lekt med bider på en rolig hemsida: http://www.photofunia.com/

Sedan har jag, KORS I TAKET, gått med i Facebook. ;-) Kommer väl inte att skriva massor där eller så, men många i "byn" är med, och de flesta är "klasskompis-mammor" till Freja. Bra att vara lite social, och "hänga med", vilket jag ju är. ;-)

Må väl!







söndag, mars 07, 2010

Älskade barn...


Tycker denna bild är så fin, så talande. Freja behöver sin mamma lite mer än vanligt nu, närhet är ledordet nu. På dagarna funkar hon precis som vanligt, det är på kvällarna hon börjar tänka verkar det som. Min arm med det fula blåmärket jag fick när en sköterska stack mig fel när hon skulle sätta dropp. Ha ha, det var ju bara en bagatell, men det reagerade både Freja och Tuva på när jag kom hem! ;-)

Freja ÄR nog allt lite orolig för sin lilla mamma och behöver hemskt mycket närhet för tillfället. Hon har nog en hel del tankar som poppar upp i huvudet, idag frågade hon om cancer var vanligt. Ja, vad svarar man på det? Vi sa att den typen av cancer jag HADE (vi poängterade ordet hade) är vanligt bland äldre människor och lite ovanligare bland yngre.

Hon verkar dock tänka en hel del... Hon hade frågat farmor när hon sov hos dem, om jag skulle tappa håret nu. Hon blandar ihop min canceroperation med den medicin jag sedan fick (cellgifterna). Inte lätt att reda ut allting, när hon dessutom inte har jättemycket minnen av min sjukperiod, hon var ju bara fem år.

Det känns ändå skönt att hon pratar lite om det nu, för vi har faktiskt funderat på om hon överhuvudtaget FATTADE allt vad som hände för tre år sedan.

Jag tror det är jätte viktigt att vi pratar om detta med tjejerna, för det kommer att vara något som följer dem under hela livet. De kommer garanterat att ha tankar om sin egen risk att få bröstcancer, och sätt att undersöka sig kontinuerligt.

Nu har tjejerna tittat på mina tejpade sår. De var väldigt intresserade. Vi kände att det var lika bra att de fick titta, och slippa fundera.

Idag har varit en dag då jag verkligen märkt att orken inte riktigt finns ännu. Det spänner och stramar över bröstet. Jag gör det jag orkar och vilar mycket. Jag når tex att ta ut eller sätta in tallrikar i skåpen, men glasen står för högt upp. Och jag ska inte "tänja". Jag går och plockar lite här och var, men här pågår ju även hall-renovering, så jag låter det se ut som 17 också! Det känns otäckt att böja sig, då tyndlagen ger sig till känna, om man ska uttrycka sig lite vitsigt. ;-)

Tuva tycker säkert att jag varit tråkiga mamman idag... Freja har lekt hos Wilma några timmar. De hade så kul igår och ville fortsätta leka. Vi pratade lite löst om att Tuva skulle lekt med Wilmas lillebror som är lika gammal och går på samma dagis. Men Tuva är en STOR hemmatjej, hon ville inte leka där utan i så fall hemma. Och jag kände att jag inte orkade Tuva + kompis hemma, det är ändå ganska mycket pass med två fyraåringar... Freja och hennes kompisar ser man ju inte röken av då de leker! ;-)
Tuva som annars leker så väldigt bra själv, har idag insett att jag inte orkar, och då ska hon gnälla och trotsa lite. ;-) Jag ser ju nu ut, och låter som jag brukar, så hon tror ju allt är helt bra med mig nu, lilla skruttan. Visst, jag är ju inte superdålig på något vis, men helt i form är jag ju så klart inte ännu.
Må väl!


Våga vägra vinter!


Nu är det VÅR! Det tycker i alla fall barnen.


lördag, mars 06, 2010

Vackertväder-lördag


Idag har Freja haft klasskomisen Wilma här hela dagen. Det har gått så bra så, de sköter sig själva. När de lekte inne fick inte Tuva vara med, och så SKA det också få vara. Freja ska kunna säga nej. Jag och Tuva gick ut en liten stund efter lunch, jag promenerade och Tuva cyklade lite i kvarteret. Det har varit klarblå himmel och sol, men ganska kyligt i luften. När vi kom tillbaka hade Freja och Wilma faktiskt gått ut, och lekte på baksidan. Tuva fick först vara med PÅ NÅDER, men de började leka riktigt fint, Tuva accepterade lotten att vara lillsyster i leken. ;-)

De lekte så fint ute på baksidan, så jag fixade snabbt lite mellanmålsfika till tjejerna att få fika ute i vårt halvsmälta "snö-fort". Jag värmde lite saft och varm choklad och la ner några kex. Perfekt, för på detta sätt kunde jag sedan själv sitta och vila i soffan en stund.

Jag mår annars hyfsat. Det yra är mycket bättre tack och lov! Det var lite läbbigt och jobbigt... Trött blir jag fortfarande, men kroppen läker ju faktiskt sår, så jag antar att detta är kroppens sätt att säga "nu räcker det ta det lugnt nu ett tag och kör sedan på igen".

Men lyfta och "jobba med armen" (ex dra Tuvas overall över vinterstövlarna) kan jag inte göra ännu, och beröring känns inte ok. Jag sover i Frejas rum, jag är livrädd att få en spark av de två huliganer till barn vi har i vår säng. ;-)

Magnus har slipat nedre delan av trappan och trapp-spaljén idag. Imorgon hoppas jag han börjar måla! ;-) Nu står han och steker den fläskytterfilé vi ska ha till middag idag. Det är riktigt team-arbete idag, jag ska sedan göra själva "gryt-såsen" och lägga i köttet, och då ska Magnus plocka undan det sista efter slipningen och även torka av slipdamm, för det finns i HELA huset gissar jag.

Må väl!

fredag, mars 05, 2010

Disco kväll.

Ikväll har Freja varit på skoldisco igen. Hon tycker det är sååå kul! Det roligaste är att springa runt och busa med alla kompisar och få "köpa" för lite fickpengar. Jag beställde en Hannah Montana tröja från H&M och den kom så lägligt här om dagen, så den ville hon ha idag på discot. ;-) Till har hon den kjol jag köpte från Blingo. Den är så läcker i två våder, och längre bak än fram. Jag våfflade hennes hår i eftermiddags. Hon fick ju våffeltången i 7-årspresent och den är faktiskt himla kul att ha! :-)

Största ansträngningen hittills

Här vilar jag på det stökiga lagret till mammas och pappas affär.

Så här ser det ut i det lilla motagningsrum/provrum Ortoped Tekniska på sjukhuset har, för utprovning av bröstproteser och speciella bh:ar för bröstcanceroperarade. De säljer bh:ar av märket Amoena. Men de är svindyra, och Annika är så go, hon "propsar" för att man ska kolla vanliga märken på stan först. Och så syr de i sk fickor i dem, för protesen. Hon är liksom inte "köpt" av Amonea. :-)

Största ansträngningen hittills
Idag hämtade pappa mig kvart i nio och skjutasade mig till sjukhuset. Jag hade tid på Ortoped Tekniska avdelningen för utprovning av ny protes. Idag har nog varit den dag jag har gjort mest sedan operationen.

De som jobbar på Ortoped Tekniska är sååå himla gulliga och trevliga. Speciellt en kvinna i 60-årsåldern som heter Annika. Hon kan skoja mm, men gör ändå ett toppenjobb. Hon skojade och sa att hon är totalt insnöad på bh:ar. Ser hon en bh tänker hon direkt om det skulle funka med ficka i för proteser etc.

Vi provade och provade proteser och kom, hör och häpna, fram till att den jag har hemma nog passar ÄNNU! Den har verkligen inte suttit bra nu innan operationen, jag har varit sååå sne... :-( Folk kanske inte har tänkt på det, men det har JAG. Vet att jag tittade mig i en spegel på äventyrsbadet och såg hur otroligt snett protesen satt i den sport bh jag badade i och jag tänkte att det var VERKLIGEN befogat med en operation.

Jag har väldigt svårt att hitta bh-typ. Jag vet att jag har berättat och förklarat om detta mitt stora problem för mina närmaste kompisar. Jag är liksom totalt "urgröpt" på den sidan de tog bort bröstet... De har skrapat in till bröstbenet. Så en protes kan sitta väldigt lustigt i vissa bh:ar. Det blir liksom så tomt ovanför bröstet. Jag har hittat "min" bh i Rönnisch sport bh. Den sitter liksom ganska högt upp mot halsen, så att protesen liksom ligger "inne i" bh:n. På vissa andra bh:ar blir det ett jätteglapp mellan protes och min hud/mitt bröstben så att säga. Jag har använt Rönnisch i säkert två år. Så de Svegmarks jag köpte på Lindex är ju bara helt fel. Men jag ordinerades ju att köpa dem... Skulle köpt Rönnisch på en gång. ;-) Ja ja, kanske i-landsproblem, men det är MIN vardag.

Så nu fick jag ta bussen in till stan och gå in på Inter Sport och se om de hade Rönnisch sport bh. De hade tyvärr inte min storlek hemma men de skulle beställa, och så kan Magnus hämta i stan vid tillfälle. De Rönnisch jag redan har kan jag inte ha då de är för uttöjda, nu efter operationen ska bh:arna sitta riktigt tajt för bästa läkningsresultat.

Så man kan säga att jag idag har fått "ingenting" gjort... Men jag hoppas allt löser sig under veckan som kommer. Vill ju känna mig hel.

Fått gjort och fått gjort... Jag köpte en klänning och bolero/kofta till Frejan på H&H, och till Tuva blev det en Pippi-klänning och en annan sommarklänning inne på Åhléns. Det är så roligt att köpa kläder till barnen då det ju alltid passar och sitter så bra på dem. ;-) (Till skillnad från mig.) Freja har några kalas att gå på nu i vår gissar jag, då är det kul med någon ny klänning. Det jag beställde på postorder var mer renodlade sommarkläder. På H&M köpte jag också hårspännen, det försvinner alltid sådana!

Men OJ, det tog på krafteran att åka till stan! :-( Tur jag har mammas affär att "mellanlanda" i. Jag blev hemskt yr och fick huvudvärk på stan. Usch, jag låter väl som värsta gnällkärringen, men operationen TOG banne mig hårt på mig... Det spänner väldigt i bröstet nu, jag känner att jag inte borde burit väskan på höger axel (men ska ju inte bära tungt med den andra heller, så det är ju inte helt lätt). Det känns också att jag tagit på och av bh:n flera ggr och för att prova mm.

I affären insisterade pappa på att jag skulle vila i den vil-stol (en Baden Baden solstol) som de har stående i där. Jag åkte sedan hem med Magnus. Han kunde sluta lite tidigare idag när det är fredag. Han ville hämta Tuvan innan mellanmålet, som hon ju så hett önskar. Men det har faktiskt gått bra på dagis nu sista dagarna. Igår hämtade Magnus halv fem, och hem kom en glad Tuva. Men det är ju så ljust nu på eftermiddagarna, så hon verkar inte känna det som att det är så himla sent, som hon verkade tycka det var förut. Det har ju hänt mycket med ljuset sedan innan sportlovet, och det är sista gången hon hade lång dag.

Må väl! :-)

onsdag, mars 03, 2010

Mörbultad

Idag har jag sett ut som Christina igen. Tröja och jeans, gelé i håret etc. ;-)

Pappa skjutsade mig till kirurg mott efter lunch. Där träffade jag en sjuksköterska som la om såren på mig. Hon hade ett väldigt försiktigt sätt, det var jag som drev hela besöket framåt. Hon ville DRA "linnet" över huvudet, men jag sa "snälla är det inte lättare att klippa upp det?". "Jo kanske det" svarade hon. Så gjorde i alla fall den snälla vänliga "bröst-sköterskan" jag gick till efter stora bröstcancer operationen. Hon jobbade speciellt med bröstcanceroperarade kvinnor.

Det hade fastnat lite i såret precis nere under bröstet. Men det var tydligen det vanligaste ställe där det brukar fastna och bildas lite sårvätska. Hon tog bort den tejp jag hade, och satte dit ny. Ju längre jag kan ha tejpen, desto snygare ärr blir det sa hon. Hon satte en kompress med lite salva, på stället som vätskade. Hon bad mig vänta med dusch i alla fall till på fredag.

Sedan återstod att ta på den nya sport bh:n. Det gick fin-fint. Men det ser ju sååå snett ut, det är ju ett faktum... Även här blev jag igen drivande. Jag frågade om hon kanske hade någon mjuk "protes" som jag kunde ha nu i början. Det hade jag sist, bara fylld med vadd. Det blir ett mer jämt intryck, och man känner sig liiite hel igen. ;-) Hade jag inte frågat hade jag gått därifrån utan. Men jag ska väl inte klandra henne för mycket, hon träffar ju mest kvinnor med TVÅ bröst, som förminskar dem. Men visst, många av mina medsytrar i bröstcancerföreningen har också startat sin bröstrekonstruktionsprocess med en förminskning av sitt befintliga bröst, så några av oss lär hon ha träffat. ;-)

Barnen blev glada när jag kom hem. De hade blivit hämtade av farmor och farfar. De tyckte jag såg ut som mamma igen. ;-)

Nu ikväll har jag, med Magnus försiktiga hjälp, tagit av bh:n och stått i badrumsspegeln och tittat. Magnus har tagit kort, det är intressant att följa processen ju. :-) Vi tog även kort innan operationen. Det ÄR skillnad vill jag lova! Martin Raichman (plastikkirurgen) tog bort 450 gram bröst från mig!!! Men visst är jag är mörbultad! Bröstet är gult och det är blått i själva såren. Men det såg liksom ändå "fint" ut. :-)

Dagens sköna kommentar av Freja kom då farmor och farfar pratade om att åka och se om sin stuga. Det smälter ju så mycket nu, så de vill se så att det inte är översvämning i källaren etc. Då säger Freja så här:

- Gud hade ju LOVAT att det aldrig mer skulle bli översvämningar.

I läroplanen tror jag det står att man har ganska mycket biblisk historia i ettan till trean och sen kommer väl mer vanlig historia antar jag. De börjar väl från noll typ! ;-) Freja har berättat att de har en guldbibel i skolan. Jag är glad att det läggs stor vikt vid religion- och historiaundervisning, det är oerhört viktigt i dagens samhälle!

Må väl!

tisdag, mars 02, 2010

Tvättat håret!

Ack så skönt! :-) Magnus hjälpte mig tvätta håret i vasken i köket när han kom hem från jobbet. Det är inte tvättat sedan torsdag morgon då när jag gjorde den där Descutan-duschen. Det var verkligen som svinto! Jag får inte duscha överdelen så att säga, på en vecka. Men jag duschar nertill varje dag som jag brukar, mår inget vidare annars. ;-) Men har inte orkat ta tag i håret förren nu. Jag har blivit kallad till kirurg mottagningen redan imorgon så jag kände att jag ville vara lite fräsch i håret.

Mår hyfast men känner aningens mer obahag på bröstet. Linnet de satte på under operationen känns "konstigt" nu. Det känns som att det har vätskat under och att linner har fastnat... Äter alvedon var sjätte timme (vilket jag är ordinerad), tänker INTE har mer ont än nödvändigt. ;-) Det känns skönt att få komma till kirurg mott redan imorgon.

Känner mig fortfarande periodvis yr och matt. Emellanåt rinner musten ur mig och jag får sätta mig och bara pusta. Hade högt blodtryck då jag åkte hem från sjukan, och har det säkert fortfarande, därav att jag är så yr, man blir yr av högt blodtryck. Tror att hela grejen, såret, upplevelsen, gör mig aningens "stressad", därav det höga blodtrycket. Bara detta läker till så mår jag nog bättre. För det yra ÄR jobbigt. :-( Minns att jag var det länge efter bröstcancer operationen också.

Idag vid lunch gick jag ut en stund i det vackra vädret. Oj vad ljust det var! Märks man varit inne i stort sätt sedan i förra veckan! Nette var hemma för vård av sjukt barn idag (förkylning) så jag gick dit på Sannas "te-party". ;-) Hon bjöd oss på grönt te i sin lilla leksaks te-servis.

Väl hemma igen la jag mig och vilade och sov i en timme, och laddade för att var goa mamman när tjejerna kom hem. Klockan tre hämtade farmor och farfar Tuva på dagis, och Freja hos Ellen. Jag laddade kaffebryggaren och Mia hade med varsitt vaniljhjärta.

Oj oj, nu har jag så mycket vackra blommor i köket! :-) Mamma kom med lila krokus i kruka igår. Idag kom farmor Mia med påskliljor i söt kruka, och när de hämtade Freja hos Ellen gav Jenny mig en vacker bukett tulpaner. :-) Jag fick ju dessutom doftrankan av Magnus farmor Gulli när jag fyllde år, och den har börjat dofta underbart på kvällarna nu!

Och barnen de bara leker och leker med varandra! Fattar ingenting! För tre veckor sedan bråkade de mest! Man får vara glad så länge det varar. Man känner sig som den tristaste personen på jorden när man klockan sju säger, att nu få de sluta leka, Freja ska göra läxan och Tuva sova för natten. Idag kom kläderna från H&M och de har lekt att de är på badstranden i sina nya badkläder. ;-)

Men visst, Tuva är ju lilla lillasyster, som får vara med "när det passar" Freja. Jag menar, för Freja duger ju Tuva litegrann "i brist på annat". Ringer en kompis är ju inte Tuva värd ett ruttet lingon. "Ja men vi skulle ju leka Freja..." , svaret blir "nej, jag ska till en kompis nu, vi får leka sen". ;-) Men så är det ju att vara lillasyster, och har nog varit i alla tider.

Nu märks det att barnen faktiskt längtar efter sommaren (eller våren kanske). Freja sa drömmande till mig i går:

- Mamma minns du altanen, när vi låg där på handdukar och filtar och solade?

Den blir ju alldeles underbart härligt uppvärmd av solen, det är sååå gött att bara ligga där och bli alldeles varm i hela kroppen, tex efter ett ganska kallt bad. ;-) Det var lite häftigt att hon nämnde just det, och inte tex poolen.

Avslutar med dagens kommentar från Tuva vid middagen:

(Tuva) - Vet du mamma, en på XXX (en annan avd på dagis) heter Kent Agent (ett barnprogram).
(Mamman) - Va? Neeej...
- Jo han heter Kent. Vi kallar honom för Kent Agent.
- Nej men det ska ni väl inte göra?
- Å, han tycker om det! Han vill nog bli agent när han blir stor!

Må väl!

måndag, mars 01, 2010

Från min position i soffan...


Mamma kom i förmiddags vid elva tiden. Hon hade vaniljbullar som hon hade bakat igår, med sig. Mmmm, gott.

Hon har hjälpt mig med städningen. Det var inte jättesmutsigt, jag städade ju förra helgen, men skönt i alla fall. Hallen brukar behöva en dammsugning. Magnus har i helgen koncenterat sig på renoveringen av hallen. Det är massor massor att göra när man börjar "rota" i det. Det ena föder det andra liksom. Bättre han lägger helgerna på det än städa huset känner vi. Vi vill bli färdiga nu, snart väntar ju "utejobben". I går målade han trappen och trappräckena och "trapp-spaljén". Oj oj, vad FINT och fräscht det blir! Nu blir det matt vitt, ja fräscht helt enkelt! :-) Förut var det blankt och liksom äckligt gammalt "gulvitt". ;-)

Mamma har även hjälpt mig byta gardiner i vardagsrummet idag. Hade dessa i ett skåp och jag tänkte att varför inte byta? De här är tunnare, härligt att få in lite ljus. Jag har dessa dagar hittat en bra plats i soffan, med bra uppsikt. ;-) Jag är inte van att bara sitta i soffan liksom. Jag är en "plockare" annars, som aldrig sitter still några långa stunder (mer än när jag bloggar då!).

Jag är fortfarande hemskt yr i huvudet... Värst har det varit på förmiddagen, både lör, sön och idag. Jag låg och vilade en timme mitt på dagen. Det var så skönt, och så hörde man mamma gå och mumla för sig själv i huset. ;-) Jag har lite ont i det opererade bröstet, inte så att jag lider massor, men det spänner och jag känner obehag vid ansträngning och vissa rörelser. Jag ska röra mig och "träna" axeln (det är den som kan stelna till efter en sådan här operation) men jag ska inte pressa. På natten ligger jag bara "pall" rakt upp och ner i sängen, inget sova på sidan, röra sig eller ligga på mage än så länge. ;-)

Mormor hämtade tjejerna efter mellanmålet. Tuva börjar gråta bara man pratar om dagis, och det första hon frågar är hur länge hon ska vara där. Hoppas detta vänder snart!

Mormor bjöd på färsbiffar inlindade med bacon, med ris och tomatsås till. Barnen gillar hennes sallad med vinegrett i!

Må väl! :-)