torsdag, december 31, 2009

Dagens meny


GOTT NYTT ÅR


önskar familjen Nilsson-Lander!


Nu är det som allra mörkast i vårt land, men se här, vilken härligt hoppfull känsla man kan få i en fin dikt. Läs och njut, sommaren kommer! Ha en mysig nyårsafton och hoppas alla får en bra start på ett härligt nytt år. Nu går vi mot ljusare tider! :-)

Juninatt

Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.


Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat
spegla morgonsolens lågor.


Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Harry Martinson
(På bilden ser vi hela familjen framför en tusen år gammal ek i Vimmerbytrakten i somras. Snacka om häftigt, man började tänka bakåt, tänk vilka tider denna ek har "upplevet"!!!)

onsdag, december 30, 2009

Näst sista dagen i år.

Den har spenderats ungefär så här!







Fantastsikt vilken kvalitet ändå!


Ja, det är Brio-kvalitet! ;-)

Denna lära gå-vagn fick Freja i julklapp av mormor och morfar 2002. Sedan har den gått mellan mina och brorsans barn, efter Freja fick Hampus den, vi fick tillbaka den till Tuvan, lämnade den till Matilda, och nu har lille Jesper-Jonatan den, det är nu alltså femte barnet som har den. Lite kul ändå! Den är lite avskavd, men fullt funktionsduglig! Tuva hade den mycket ute då hon lärde sig gå med den på sensommaren.

Vilken söt liten kille lille J-Jo är förresten! Ååååå, man bara smälter! Och min bror med sambo passar så fantastiskt till att ha tre barn, vilket INTE jag och Magnus gör. Vi orkar precis med de två vi har känner jag. Det är verkligen ett faktum.

Jag för lite bohem för att ha många barn, jag är nog lite för pedantisk hemma tror jag! ;-) De har en härligt "bohemisk" stil (hoppas ni inte tar illa upp, säger det med hjärtat!) hemma hos sig. :-) Det skulle knäcka mig att hålla huset som jag vill, med tre barn som rör runt, dessutom med jobb utanför hemmet, där det dessutom är mycket kvällsmötem mm. Men som sagt, det kommer aldrig att bli tre barn i den här familjen, så jag har ju lätt att uttrycka mig så här då. Men barn är fantastiska!!! :-)

Idag har vi åkt pulka och tagit med matsäck med varm saft, varm choklad, lussebullar och lite goda kex. Vi var i backen en liten stund, vi började ganska snart frysa. Hampus är inte piggelin då han har åkt på Vattkoppor. Han är inne på tredje dagen och det kliar! :-( Han fick klådstillande utskrivet från vår Vårdcentral idag. Nu får vi se om Tuva åker dit, Freja hade det när hon var 1,5 år bara. Vi försökte smitta Tuva hos grannen för ett år sedan, och "misslyckades". Hon KAN ju ha haft det utan att vi märkt det, med bara få koppor. Vem vet?

Eftermiddagen har spenderats framför bilspel till Play Station. Tyvärr fick jag inte med någon på att sjunga Sing Star! ;-)

Nu har vi sett filmen Underbar och Älskad av alla - och på jobbet går det också jättebra. Jag såg den på bio när den kom, och tycker helt klart boken av Martina Haag är bäst!

Må väl! :-)

tisdag, december 29, 2009

Skumraskaffärer på parkeringen. ;-)


Idag har jag och Tuva varit på Second Hand-affären Human Bridge.

Jag skulle lämna bla vår gamla spjälsäng, vår Svanen-barnstol och lite annat "skröfs". Jag hann bara släpa ut barnstolen på parkerinegn så dök en kvinna (en mormor eller farmor) upp och sa "vilken fin barnstol, vad är det för typ?". Jag berättade att det var en sk Svanen. Hon sa "den där kan du få 50 kr av mig för". Jag visst inte riktigt vad hon menade så jag bar in den i butiken. Men hon stod kvar i dörren och liksom sökte min ögonkontakt. Jag frågade om hon menade allvar och det gjorde hon, så jag bar ut den igen och vi gjorde upp "affären". ;-) De var trevliga och liksom "vettiga" människor. Hennes man skojade och sa "vilka skumraskaffärer vi gör upp här på parkeringen". Ja sa att för mig var det lugnt, jag sa att jag skulle lämna in massor av saker till Human Bridge ändå, och jag ringde dit innan jag åkte hemifrån och de ville de knappt ta emot mina saker. ;-)

Väl där inne tog Tuva och jag oss en titt. Jag hittade ett par fina rosa myspyxor till Freja för 29 kr. Tuva hittade en förskräckligt ful urtvättad klänning hon bara SKULLE ha. Jag vägrade och visade henne en fin kjol jag kunde tänka mig att köpa till henne, men hon bara skrek och skulle ha den anskrämliga klänningen. Jag fick helt enklet statuera exempel och lämna affären med oförrättat ärende och skrikande unge i släptåg. Oj vad hon skrek i bilen på väg mot stan! Till mormor och morfar i affären kom en väldigt "moloken" unge, men hon tinade snart upp. Långsint är hon inte, vårt lilla envisa troll.

På vägen hem från stan frågade jag Tuva om vi kunde gå in på Human Bridge igen och köpa byxorna till Freja, och så kunde hon få kjolen, men INTE klänningen. Jo då, hon förstod och accepterade det. Jag förklarade att jag bestämde vad vi skulle köpa, inte hon. Väl där var kjolen borta, men vi hittade en annan klänning som var ok (dock sommarklänning), och ett par randiga Fix-mysbyxor till henne. Freja fick även ett helsött vitt sommarlinne för 19 kr. FYND! :-)

När vi kom hem hade familjen Lander-Persson kommit (min bror med familj) och kaffet var varmt, kan man ha det bättre? ;-) Kramkalas! Som våra barn har längtat efter kusinerna Hampus, Matilda och lille Jesper-Jonatan. Dessutom hade det kommit lite snö här i byn, och kallt ska det bli, så vi får nog en vit nyårsafton också! Imorgon väntar pulkabacken! :-)

På bilden ser vi Mysan, hon är vit som snö, hon syns knappt i snön, det tycker Freja är så gulligt. Mormor och morfar kom en stund när de hade stängt affären för att säga hej till sina barn och barnbarn.
Må väl!

måndag, december 28, 2009

Vårt hus ca 35 år tidigare






Jag känner på långt håll ett av barnen som är uppväxta i vårt hus. Hans pappa (som vi köpte huset av) dog nyligen. När sonen gick igenom fotografier hittade han en hel del kort på huset från olika år.

Jag som är historieintresserad bara njuter! Det är verkligen nutidshistoria - och FOLKETS historia! :-)

Tog några kort på huset i nutid också (nu när snön kom).






söndag, december 27, 2009

Fler julbilder

Vem har sagt att Skåne är platt?! Brösarpsbackar.

Ååååå, vad roligt det var att sparka!!!

Pulkaåkning den 23 dec.

Vår fina jul-snögubbe.




Julen i bilder

Tuva hjälper farmor med rödbetssallad och senap. Tuva utbrast när farmor frågade om det var ok, "det smakar fantstiskt!".
Freja leker med klappen barnen fick tillsammans av Lisa och Gulli, Go Pets, batteridrivna hamstrar som går i en bana. (Vi hade hjälpt dem köpa.)

Tomten kommer på spark!



Freja och Tuva i julkpappskläder tillsammans med Frejas stora nalle.


Tomten kom på spark!

Vi kom hem från stugan, och svärföräldrarna, igår eftermiddag. Vi har haft en lugn och mysig julhelg där barnen så klart har stått i fokus.

På Österlen hade det kommit riktigt mycket snö (lika mycket som här), dock töade det även där den 23 dec... Direkt när vi kom åt vi kassler i ugn och ris, sedan bar det av till Brösarpsbackar och pulkaåkning! Oj oj, det var en fröjd att se när farmor och farfar blev barn på nytt! :-) Vi åkte till det var mörkt, sdan åkte vi hem och gjorde en "tomtesnögubbe" utanför huset, och åt Jansons frestelse och tittade på julkalendern och därefter (när Tuva sov) på Uppesittarkväll med Lotta på fyran. Jag vann 200 kr på ettans Bingo! ;-) Freja har ett "riktigt" Lottospel hemma och hon tycket det var kul att se hur det går till "på riktigt".

Så äntligen kom julafton! Det töade även då men det regnade i alla fall inte, så det var ändå liksom "juligt" ute. Till lunch kom Magnus farmor Gulli och hennes syster Lisa. Efter lunchen åkte Magnus, jag och barnen till backarna igen och åkte pulka, för att fördriva tiden lite fram till Kalle Anka och julkappsutdelningen.

Julfton förflöt i ett mysigt tempo med klappar, mat, spel av julklappsspel etc. Tomten (det var farfar, Magnus kunde inte då han är så himla hes) kunde i år komma på spark med julklappssäcken på sparken. Det var första gången barnen upplevde det. Jag upplevde det i Luleå i min barndom. :-)

Julklappssäcken var stooor och innehöll nästan bara saker till barnen, så de måste ha varit snälla! ;-) Freja fick en JÄTTESTOR nalle, gosedjurstjej som hon ju är! Hon fick även Bindeez-pärlplattor med Tingeling-motiv, en skolryggsäck med Hannah Monatna (oj så glad hon blev!), häftiga experimentlådor från Kärnan (Ein-o science) om bla ädelstenar och illusioner, en Lätt att Läsa bok med gåtor som hon underhöll oss med, en Lingon och Blåbär pyjamas, High School Musical utklädningskläder mm mm. Tuva fick en Tingeling-utklädningsdräkt (den åkte på mitt i julklappsutdelningen!), en doktorsväska med träsaker, fler delar till kök och badrum i Barbiehuset, hemstickade Barbiekläder av Magnus moster Agneta (såå fina!), en sparkcykell (som INTE plockades fram just då!), en stor gosedjurshäst mm mm.

Familjen fick även en hel del presenter (en del som vi själva köpt till oss, endel som vi fick av tex farmor och farfar), bla ett Air-hockeyspel som var superkul, Abba-singstar till Play Station, teaterbiljetter, sex muggar av Stig Lindbergs KF:s jubileumskollektion (yippii, nu har vi tolv!), och RockBand till Play Station. Ja och de omklädda stolarna så klart!

Juldagen kom med regn, men vi är ändå nöjda, vi fick en vit fin jul!!! :-)

Må väl! :-)

tisdag, december 22, 2009

Stolarna


Ååååå, vi blev så glada för stolarna mamma har klätt om! :-) De är som karameller i vardagsrummet!

Nu blev det väl aningens trångt i vardagsrummet kan jag tycka, då vi ju har julgranen också, men sedan kommer det bli så fint!

Nu har jag jobbat färdigt för i år, ja på jobbet alltså. Hemma lär man väl "jobba på" som vanligt antar jag! ;-) Sista timmen fram till fem idag verkligen släpade sig fram!

Nu har vi två hostande tjejer här hemma förresten... Freja börjar väl bli bättre, men nu hostar Tuva som en dåre... :-(

Må väl! :-)

måndag, december 21, 2009

Lekoseum-bilder

Nostalgi!!! De har även en Barbieutställning på Lekoseum. Det finns ett Barbiehus att leka med, och så själva utställningsdelen. De här Barbie-dockorna är från mitten av 80-talet - och jag önskade mig dem alla! Min kusin Anna som är ett år yngre än jag, i Luleå, hade dem alla, men inte jag... ;-) Speciellt "pop-dockan" i mitten ville jag ha. Det var drömmen att hälsa på Anna i Luleå.
Tuva leker "hushåll".

Freja hälsar på den unge snälle tomten, som kände till Hanna Montana! ;-)


Tomteverkstaden i källaren.



Brio lekomseum Osby

Igår söndag gav vi oss ut i det snöiga vädret och körde till Osby och hälsade på barnens gammelfarmor Gulli. Hon är för go, över 80 år och hon har väl sina krämpor, men ack vilken positiv människa ändå! Barnen tycker hemskt mycket om henne. De gillar när vi åker och hälsar på henne.

Hon bor i en lägenhet i Osby och när vi är där brukar vi passa på att gå på Brios Lekoseum som ligger där. Brio ligger i Osby.
När vi kom bjöd Gulli på förmiddagsfika/lunch, smörgåstårta och kaffe. Därefter gick vi ner till Lekoseumet och gick där några timmar. Det är ju ett museum, men det finns många platser där barnen får leka där inne. Det är kul både för barn och vuxna, vi vuxna får oss en nostalgitripp, och barnen får leka! :-)

I källaren har de byggt upp en tomteverkstad. Nu i dec få barnen hälsa på tomten där nere. Det bildades snabbt en lång kö och plötsligt såg vi att barnen bar på presenter när de kom från tomten. Vi började skruva på oss, ehhh, skulle man typ betalat något innan, tänkte vi... Jag gick upp till entrén och frågade, men det var så att på söndagar i dec fick barnen hälsa på tomten, och han delade ut en liten juklapp. :-)

När vi körde dit hämtade vi upp Magnus pappas moster Lisa i Karlshamn också (Gulli och hon är alltså systrar). Hon var så tacksam att vi plockade upp henne. Det gick så bra så! Vi hade ju vägarna förbi. Jag satt lite illa där bak mellan barnen i deras bilstolar, men det gick bra, tog bara en timme.

När vi kom tillbaka till Gulli bjöd hon på middag, kassler i ugnen med sås och potatis. Oj vad barnen åt bra! De sköter sig exemplariskt när vi är borta! He he, det är bara oss de testar och testar till bristningsgränsen, typ! ;-)

Tuva är ju för skön, hon är ju i den härliga-ärliga åldern! Hon satt i köket och väntade på maten som inte riktigt var klar, Lisa och Tuva satt och pratade lite. Både Lisa och Gulli gillar verkligen att prata med barnen. De är liksom intresserade av vad barnen har att säga. Tuva var hela tiden aningens skeptiskt och avvaktande till Lisa, Gulli är liksom mera direkt med barnen. Plötsligt hör jag denna konversation:

(Tuva) - Du har en stor näsa tycker jag.
(Lisa) - Tycker du?
Sedan kom en ganska lång tystnad...
(Tuva) - Den är röd... Du ser ut som en clown.

Lisa fanns sig ändå ganska fort och sa att hon var glad hon hade sin näsa kvar, då hon har trillat och slagit sig illa i ansiktet för ett tag sedan. Därefter sa Lisa att hon tyckte att Tuva hade en liten lagom näsa.

Alltså barn är ju sååå ÄRLIGA! Och jag kan faktiskt hålla med Tuva, för Lisa HAR ganska stor näsa! ;-)

Må väl! :-)

lördag, december 19, 2009

Riktiga snöbilder

Riktiga härliga snöbilder, till skillnad från tidgare i veckan, då var det ju mörkt och väldigt lite snö. Nu är det riktigt mycket snö, och det snöar ännu! :-)






Snö snö snö!

Vaknade till änne en dag med vit snö på träden och i trädgården. :-) Tänk, ska det bli en vit jul? Jag minns att den julen när Freja var 2, 5 år (första julen här i huset) kom det massor av snö precis så här innan jul. Tyvärr blev det TOTALT väderomslag den 23 dec och då smälte allt, jag menar PRECIS allt bort, och på julafton regnade det och var barmark...

Idag har vi varit flitiga. Jag städade huset på förmiddagen, både dammade, dammsög och våttorkade. Magnus var på Mekonomen och fixade något till strålkastarna på bilen som var sönder. Därefter åkte vi pulka i en jättehärlig backe här i närheten (ett gammalt sandtag). Vi kände när vi vaknade att vi bara måste Fånga Dagen och åka pulka i detta VACKRA vinterväder. :-)

När vi kom in julpyntade vi, liksom "på riktigt", med allt det vi har. Har bara haft lite "adventspynt" tidigare. Vill egentligen vänta någon dag till med julpyntet, men kände att det var nu tiden till detta fanns. Jag jobbar sent både mån och tis. Vi har inte så mycket, men det vi har åkte fram.

Mamma och pappa kom en stund när de hade stängt affären. De hade med julklappen till oss, de två stolar jag köpte för 75 kr i höstas, och som mamma nu ÄNTLIGEN har klätt om med det fina Jobs-tyget. :-) Vi får omklädning och tyg i julklapp. Tack, säger vi! De blev sååå fina i vardagsrummet!

När vi hade ätit middag klädde vi granen. Vi kör ju med plastgran, inte superkul, men vad gör man när man är allergisk? ;-) Har ju så mycket fint julgranssynt som jag vill ta fram, bla saker som barnen gjort.

Det var supermysigt att klä granen när snön singlade ner utanför fönstret!

Tuva babblade som vanligt på när vi gick hem från dagis i fredags. Inte alltid man kommer ihåg hennes tokigheter, men igår skrev jag in dem i telefonen så jag inte skulle glömma dem! ;-) "Skottsnöaren" hade varit på dagis och tagit bort snön berättade hon, när hon hörde att det lät tokigt ändrade hon sig till "skott-traktorn".

När jag frågade vad de hade ätit sa gullungen:

- Den gula fisken. Och så sås och potatis.

Verkar om att Tuva ju räknar med att det är allmänt vedartaget, vad den gula fisken är! He he, jag vet det INTE. ;-)

Må väl!

torsdag, december 17, 2009

Pust.... musten lite ur mig. Bara lösa tankar...


Är nu trött, behöver ledighet... Har jobbat med vikarier idag, vilket kan vara himla kul, men ändock lite mera slitigt. Började tidigt idag och börjar än tidigare imorgon då jag tagit på mig en öppning. Heeelt ett eget val, för att kunna sluta tidgt, men oj, jag är ju redan nu trött! ;-) Och även imorgon blir det jobb med vikarier hela förmiddagen.

Fick schemat för nästa termin igår på personalmötet och ja... har ju fått mina lediga måndagar (yippiii, är såå tacksam för det!) men har tyvärr sen tid på onsdagar då jag behöver vara tidig för att kunna skjutsa Freja på gympan. :-( Oj oj, hon älskar ju sin gympa... Men vi får lösa det på något vis... Jag blev ändå lite ledsen då jag hade önskat tidig ons... Och har fått tidig tisdag till typ "ingen nytta". ;-) Men Magnus sa när jag kom hem att vi får ju lösa det på något vis. Pratade med farmor och hon sa samma sak - vi löser det!
Bölade hela vägen hem från personalmötet igår kväll... Jag gör liksom ALLT för barnen, allt för att se den GLÄLJE Freja får ut av sin gympa. Tror kanske kollegerna tyckte jag skulle vara tacksam att jag fick ledig dag, och det ÄR jag. :-) Men Frejas gympa är sååå viktig för hennes självkänsla och självförtreoende. Jag grät inte av egoistiska orsaker, utan för barnens skull. Jag vill dem ALLT gott...

Mina handeksem är VERY BAD nu . Händerna ser inte roliga ut... Kan knappt använda dem... Detta väder är inte bra för mina handeksem.

Och MÖRKT MÖRKT är det ju... Nu kom i och för sig "ljuset" lite med snön, men det är ju ändå himla mörkt!

Hoppas på gladare inlägg imorgon. ;-)

tisdag, december 15, 2009

Oj, vilken sjuka!

Denna tjej har tydligen både vattkoppor och grönsjuka enligt Freja! ;-)

Ut i snön!


Idag var vi hemma tio över fem. Precis när vi var innanför dörren ringde kompisen Sanna och ville ha med Freja ut i snön.

Jag gjorde en snabb överläggning med mig själv, och kom fram till att, klart vi skulle ut i snön. Vi åt bara lite macka och mjölk och sen iväg ut! ... i regnet... Snön hade tyvärr övergått i regn. Men barnen var lika glada för det. Så var detta den enda snön som kommer att komma i vinter så har barnen i alla fall utnyttjat den maximalt!
Fånga dagen!!!

Freja är jättehostig... Det är ALLTID så när hon varit förkyld, det kommer alltid i efterhand...

Må väl!

måndag, december 14, 2009

Hon är ju för skön!


Jag hade nyss vikt tvätten och ställt tvättkorgen i köket på vägen ner mot tvättstugan, och var bara inne i badrummet för att lägga fram morgondagens kläder. När jag kom ut i köket mötte mig denna syn!

Hon är ju för skön! Hon låg där inne och kuckilurade och pratade med Barbiedockorna. Jag frågade vad hon gjorde. Svaret var ett glatt "jag leker fängelse, släpp ut mig". Jag hämtade låtsasnyklar och "låste upp". Jag fortsatte "oj oj fick du någon mat i fängelset då?". "Ja, jag fick bajs!" var svaret! ;-)


Bad hair day


Idag vaknade Freja lika förkyld som jag var i lördags... Men vi ska inte klaga, det är en lindig relativt kortvarig förkylning den här gången.

Hon har dock lite mer hosta än jag... Men det är säkerligen för att hon DRAR in snoret istället för att snyta sig. ;-) Får se hur natten blir. Men som det ser ut nu fixar hon morgondagen i skolan. Men mitt schema är lite tokigt på så sätt att Freja har ganska långa dagar då jag jobbar mycket eftermiddagar. Idag skulle hon varit en riktigt långdag och det hade hon inte orkat, vår lilla skoltjej.

Jag lämnade Tuva en stund på dagis i förmiddags. Hon vill så gärna till sitt älskade dagis! ;-) Jag var även bort till skolan och hämtade lite läxa till Freja. Det var en allmän matteläxa för hela veckan plus att klassen hade jobbat lite i deras arbetsbok Ordsamlaren-Bokstavsloggen på förmiddagen.

När jag är hemma och "vabbar" så här så fixar jag inte mig speciellt i håret, så idag är en riktig Bad hair day! ;-) Min korta, i mitt tycket häftiga frisyr, är skitful när jag inte "stylar" den med gelé. Utan gelé, tant i negligee! Jag vill ju rimma lite så här i juletider! ;-)

När jag har Bad hair day åker kepsen på huvudet när jag ska ut bland folk. En förvisso häftig keps, men den sabbar ju frisyren som jag har i vanliga fall. Vilka vardagsbekymmer man har! ;-) Freja tog Bad hair day-bilderna på mig i dag.

Nu sitter vi vid köksbordet, jag vid datorn, Freja jobbandes med bokstaven Mm.

Må väl!

söndag, december 13, 2009

Glögg-Luciafest




Det har varit en mysig Lucia-söndag. Jag är dock hängig... Förkyld. Har inte feber, det har jag väldigt sällan, men känner mig svettig, allmänt täppt och anfådd.

Freja var på simskolan på morgonen och kom hem med fyra nya märken! :-) Silver- och guldpingvinen och silver- och guldfisken.

På eftermiddagen kl tre kom våra glögg-gäster, Karolina med fam och Sanna Manda med fam. Barnen hade först ett fint litet Luciaframträdande för oss och efter det var det glögg, kaffe och lussebullar, pepparkakor och lite julgodis. Vi kom in i riktig Lucia-stämning!

Nette och jag började prata om gamla julkalendrar i fredags och kom och tänka på Trolltider. Vi sökte på den på nätet och fick se lite småsnuttar från den. Nostalgi på hög nivå!! Jag kom på att jag har sett att Maxi har en massa dvd med gamla julkalendrar och hade för mig att jag sett den. Skickade Magnus och Freja och köpa den i morse efter simningen.

När Karolinas fam hade åkt (Helene skulle jobba) satte vi på Trolltider och såg några avsnitt. Barnen verkade gilla den, men tappade sugen efter en stund då de hellre ville leka. Men tror absolut vi kommer se på den fler gånger nu i dec. :-)

Må så gott!

lördag, december 12, 2009

Första "snön"!


Det började snöa stora juliga fina flingor vid fem och barnen bara SKULLE ut i mörkret! Jag är genomförkyld och satt i soffan och sov, men Freja erbjöd sig så vänligt att hjälpa Tuva med ytterkläderna! ;-) Det första Tuva gjorde var att smaka på snön på brevlådorna och Freja gjorde en snöängel.

Lite lustigt att det kom snö idag, jag som tog kort på våra blommande tusenskönor i morse!

Den ligger med nöd och näppe, smälter nog tyvärr imorgon...

Annars har det varit en lugn dag för mig, har inte gjort många knyck... Tuva har haft grannflickorna här och det är i och för sig lite pass när de är här, två stycken och ena yngre än Tuva. Jag skulle städat av huset men ORKADE inte, och Magnus prioriterade annorlunda. Så gästerna får ta vårt hus som det är imorgon. Nu ikväll har jag städat toalettarna, de är jag alltid supernoga med!

Kvällen slutade lite trist då Freja klämde sig ganska rejält i toadörrren... Oj oj oj vad den ungen skriker när sådan händer... Hon bara är sån, och alla är vi olika. Jag minns att hon klämde sig i fyra års åldern, när jag var mammaledig med Tuva, och jag kunde inget göra annat än låta henne gallskrika i säkert två timmar. ;-)

När sådant händer är det primära att bara TRÖSTA och LUGNA. Jag menar, när man har konstaterat att inget är brutet eller att man behöver åka in av någon annan anledning. Nu somande hon av utmattning i soffan, älskade tjejen... Vaknade en timme senare och då var hon ok, vi tittade på det och det var inte så farligt som vi trodde först. Jag trodde nageln var av men det ser inte så ut.

Nu ska jag sova, jag är tyvärr genomförkyld! Alltså en klassisk "näs-rinne-täpt-förkylning". ;-) Vi ska ha en enkel glöggfest imorgon eftermiddag. Jag hoppas jag känner mig bättre då, tror värsta dagen har varit idag.
Sov gott!

Ur led är tiden

På vår gräsmatta blommar fortfarande tusenskönor!!! I mitten av december!

fredag, december 11, 2009

Jullistan!

Lånat från Jennys blogg. Lite kul! ;-)

Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton?
Njae, inte nu, men när jag var en 18-20 år så gjorde jag det! Inom handikappsomsorgen, faktiskt riktigt mysigt!

Bakar du något till jul? Vad?
Pepparkakor, lussekatter.

Vilket föredrar du, lussekatter med eller utan russin?
Utan russin. Blev så full i skratt igår för jag och en kollega delade en lussekatt igår och då tog hon på ren rutin bort russinet i både hennes och min del! ;-) Där var vi lika.

Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt?
Både och. Men vill gärna ha lite hemmagjord Knäck och Chokladkola.

Knäck eller ischoklad?
Knäck

Hur ser din adventsljusstake (den man tänder varje advent/söndag) ut?
Erkänner... Har ingen i år. Har bara ett snöbolls-ljus på ett fint prickigt hjärtfat med en tomte på.

Som fönsterprydnad stjärna eller el-ljusstake?
Både och.

Vill du ha julkort med brevbäraren eller som e-post?
Helst med snigelpost.

Vilka färger har ni till jul? Klassiskt röd/grön/vit? Guld/isblå?…eller vad?
Vi har vit grund hemma till vardags, kompletterar gärna med röda detaljer till jul.

När julpyntar du hemma?
Bara advents-saker till advent. Sedan, ungefär nu, någon liten tomte i någon blomkruka. Sedan runt den 20-21 tar vi fram allt övrigt pynt. Oftast även granen. Den ska ju egentligen kläs den 23 dec tycker jag, men då är vi oftast inte hemma.

Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in?
Ja, faktiskt så! ;-)

Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen?
Jaaa... Nu börjar man bli så gammal så man har ju endel traditionsgrejer! Bla en sååå söt gris i trolldeg med glitter på som Freja gjorde sitt första år på sitt dagis hon gick på i stan, när hon var 1,5 år.

Har du ett färgtema i granen?
Nej.

Levande gran eller plastgran?
Fin plastgran pga allergi. Fixar inte riktigt tyvärr. Då får jag en tuff jul...

Hur ser din julfrukost ut?
Te och skinkmacka, kanske lite ”laxgegga” (bror Patriks underbara recept och roliga namn!).

Brukar du göra något aktivitet på julafton, t.ex. gå en promenad, spela sällskapsspel osv.
Promenix, Kalle Anka och julbord etc.

Dricker ni köpeglögg eller hemmagjord?
Köpt.

Vilken glögg brukar du dricka på jul om ni köper den?
Blossa

Vad av dessa saker brukar ni ha i glöggen, mandel, hasselnötter eller russin?
Mandel o russin

Finns det någon frukt som är ett MÅSTE till jul?
Apelsin, clementin

Vilken är din favoritjulskiva?
Triple and Touch julskiva som har cirkat tio-tolv år på nacken, men ack så fin!

Vilken är din favoritjullåt?
Ååå, kan inte säga bara en! Hosianna, Bered en väg för herran, Det är en ros utsprungen,

Vad skulle du inte vilja vara utan på julbordet, vad är ett absolut måste?
Jansons frestelse, curysill, ägg

Nämn tre rätter du lagar helt själv till julbordet?
Eh, jobbig fråga... blir kanske ev något, får i så fall se vad det blir. Ha en fantastisk svärmor och svärfar som grejar och fixar! :-) Magnus brukar göra min brors "laxgegga".

Föredrar du vörtbröd med russin eller utan?
Gillar det inte alls.

Risgrynsgröt eller Ris à la malta?
Risgrynsgröt

Vill du ha dopp i grytan eller inte på julbordet?
Helst inte.

Dricker du julmust eller mumma till julbordet?
Julmust.

Tittar du varje år på Kalles julafton?
Står på men tittar inte helhjärtat hela tiden.

Vilken snutt är favoritsnutten ur Kalles julafton?
Tomteverkstan, Snövit och de sju små dvärgarna.

Har du sett Karl-Bertil Jonssons jul?
Jaaa! Underbart! :-)

Har ni tomte hemma?
Japp!

Köper du julklappar till många?
Nej

Tycker du att det skall vara julklappar till alla eller bara barnen?
Till barnen. Något litet symoliskt till de vuxna. Men vet att vi ju får av mina och Magnus föräldrar... ;-) Och vi ger något litet men, hoppas vi, genomtänkt.

Tycker du att julklapparna skall vara inslagna i affären eller vill du göra det själv?
Gör det gärna själv.

Färgglatt eller enfärgat julklappspapper?
Spelar ingen roll.

Roligast att få i sin julklapp?
Kul med något barnen gjort, eller i alla fall valt.

Vad skulle den ultimata julklappen vara till dig i år?
Vet ej... Jo, vet nog, men det är min lilla hemlighet.

Tuvas Luciatåg


Jag skojade på jobbet i går eftermiddag efter vårt Luciatåg, att imorgon ska jag bara slappna av och titta på MIN unge i hennes Luciatåg på dagis. ;-)

Det har jag gjort idag. Det var ett så fint Luciatåg! Tuva var Lucia med fin guldkrona, som vi köpte till Freja när hon var fyra år. Hon stod så still och var liksom lite allvarlig. Så fort de var klara och kom ut till oss i lekhallen igen ville hon ta av kronan och sen fick jag inte på den på henne igen, inte ens för ett kort. Den bara åkte ner sa hon. Nu på söndag ska vi ha glöggfest och då ska vi har Luciatåg, då skulle hon varit Lucia men nu vill hon vara tärna säger hon! ;-)

Må väl!

torsdag, december 10, 2009

Nobelmiddagen


Det är alltid lika roligt att slö-titta på Nobelmiddagen på TV! Alla vackra klänningar, den vackra miljön, hela stämningen där!

Jag minns när jag läste på högskolan, då var det "lottning" om äran att få åka till Sthlm och vara med på Nobelfesten och bla "eskortera" pristagarna till podiet där de läser sina tal, men även som fanbärare mm. De studenterna har på sig den fina svenska studentmössan. Visst har vi väl i Sverige en fin studentmössa? Jag menar om man jämför med USA:s fula fyrkantiga sak med tofs som de har på huvudet? ;-)

NU väntar bingen! Trött! Må väl!

Fullsatt kyrka.

Mitt jobbs Luciatåg gick mycket bra nu i eftermiddag. Det var mycket stämningsfullt att ha det i kyrkan! :-)

Min lilla "läsläxa" eller "läsuppdrag" gick bra. Mäktigt text att läsa faktiskt! ;-)

Barnen passades av farmor och farfar. Farmor bjöd på god kyckling-gryta med ris till. Tuva hade utbrustit mitt i middagen "oj vad din mat är god farmor!"!

Annars roade sig barnen (farmor och farfar hade också "skit" kul!) med den rosa "Prutt-lera" som låg i barnens paketkalender i morse. Den var riktigt rolig! ;-)

Annars har jag, som säkert tusentals andra mammor i kväll, strukit Lucialinne och kollat att ljusen i Luciakronan funkar, etc. Tuvas kläder ligger nu framme i hallen med extra påminnelselapp på diskbänken så att jag INTE glömmer alltihop i morgonstressen.

Tuvas Lucia på dagis börjar kl 15. Jag hinner inte hem och hämta grejerna om vi skulle glömma, jag har tajt med tid att hinna till dagis. Tar ut 1,5 timmes komp för att få ihop det. Magnus tar bussen från stan och jag svänger snabbt in och hämtar Freja på fritids och sen strålar vi samman med Magnus i lekhallen på dagis. ;-)

Sov sött!

onsdag, december 09, 2009

Träffat tomten




Freja har nu haft sin gympaavslutning och Tuva har haft sin. Båda nöjda. Tomten kom med godispåsar! :-)

Jag och farmor och farfar var på Frejas avslutning, och Magnus var på Tuvas. Tuvas avslutning var inte speciellt "ordnad" men Frejas grupp hade en liten uppvisning. Hon och kompisarna Sanna, Tilde, Hanna och Karolina var så var duktiga! :-) Freja hjulade och gjorde så fina sk "ljushopp" på tampett. Freja älskar detta! Sannas storasyster Manda som går på k "Truppgymnastik" på samma ställe sa varje gång Sanna eller Freja hjulade "det har jag lärt dom". ;-)

Jag har nu pysslat i dagarna två. Mitt pyssel på jobbet gick över förväntan, barnen gjorde så fina tavlor!

Kul mamma och pappa att ni nu ÄNTLIGEN kan lämna kommentarer i min blogg! :-)

Bilderna: Freja och Tuva. Tuva ville också vara "tomteklädd" även om de inte skulle vara det. sedan ser vi Frejas gympauppvisning. De var så fina allihopa, så där "lagom" juliga.

Slutligen dagens sköna kommentar, från när Freja och jag gick från fritids:

Freja: - Titta mamma!
Mamman: - Ja hundbajs.
Freja: - Men det har hår!

(Så sant så sant! Det var riktigt äckligt då det hade blivit mögel på det!!!)

tisdag, december 08, 2009

Skoldagen började med brandövning







Idag var dagen inne, jag skulle vara med Freja i skolan. Freja har sett fram emot detta oerhört mycket. Det gäller att passa på, det kommer en dag när hon inte VILL ha mig där, när jag är "pinsam"! ;-) Jag sa tll Lisbeth igår när jag lämnad i skolan att jag skulle med idag. Hon sa vad bra, vi ska bla julpyssla!". Stööön, tänkte jag, jag har drömt om tomtar ooh änglar i natt, jag ska pyssla på jobbet i veckan, och så ska de pyssla i skolan också! Jag blir aldrig friii! ;-)

Vi hade inte hunnit säga mer än godmorgon och Filip i klassen hade öppnat ena julkalendern, så började brandlarmet tjuta! De visste att de skulle ske denna eller i nästa vecka, det har Freja berättat för mig. De har pratat om det i klassen, om vad man ska göra då mm.

Det var bara att springa ut på fotbollsplanen. Lisbeth gav klassen tillåtelse att ta på skorna. Hon sa att nu VISSTE hon att det var övning och det var ju sååå otäckt väder ute, men skulle brandlarmt av någon anledning gå ändå, ja då är det bara UT, utan skorna!

Frejas min var först lite skärrad men hon drog iväg ut med sina klasskompisar. Jag kom lugnt efter tillsammans med Lisbeth. Vi fick stå ute på fotbollsplann tills vi fick grönt att gå in igen.

Väl inne igen var det bara för Filip att fortsätta öppna Barnens Trafikkalender-julkalender. Därefter går Lisbet alltid igenom dagen, vad som skall ske. Hon hade tänkt att de skulle hunnit jobba med sina "scheman" (de har många scheman, detta var något med bokstäver tror jag), med det hann de inte pga brandlarmet. Trist då jag var lite nyfiken på de där schemana Freja pratar om. Nu skulle istället läsläxan gås igenom, därefter var det rast. Lisbeth har ett gulligt och mjukt sätt mot barnen, men oj då, hon är ändå bestämd, det går inte att sitta och drömma, hon fångade "drömmarna" på en gång! ;-) Freja var så aktiv i klassrummet (precis som Lisbeth har berättat för mig förut) och räckte upp handen och ville läsa mm.

På rasten följde jag med Lisbeth till peronalrummet för en efterlängtad kopp kaffe. Där var det tårta uppdukad då deras nye rektor sedan höstterminen, precis var färdig med sin rektorsutbildning och ville fira detta.

Efter rasten var det dags - julpyssel á 2009! Barnen skulle göra söta tomtar eller vättar, som skulle pryda klassrummet nu sista veckorna, till jullovet ska barnen ta hem dem. Men de kunde ju inte hjälpa alla barn på samma gång, så Lisbeth hade tagit fram lite "matte-julpyssel" att jobba med också.
Lunchen var inget vidare. Jag ville inte säga det till baren, men usch, det smakade precis som när jag gick i skolan! Jag hade dessutom än mer jobbigt att äta det då det var en av de rätter som jag med nöd och näppe klarar sedan mina cellfiftskurer... Det var en av de rätter jag åt på Onkologen då jag fick min första cellgiftskur, jag har kräkts den maten liksom... :-( Det var någon typ av kompakt köttfärslimpa med brunsås och potatis, riktig "storköksmat". Jag var tvungen att lämna mat kvar på tallriken... Mådde tyvärr riktigt illa.

Sist på dags-schemat var idrottslektionen med gympaläraren Peder. De fick spela innebandy. Oj,vad stor Freja har blivit kände jag, innebandy liksom! Nu är det inte "småbarnsgympa" längre utan verkligen IDROTT! ;-)

Gympaläraren Peder var heltrevlig. Han pratade norrländska så jag var tvungen att fråga varifrån han kom, snacka om att jag blev paff när han sa Luleå! Min mamma, Frejas mormor, kommer därifrån, och därmed hela hennes släkt. Jag har i stort sätt alla kusine och mostar och morbröder kvar där uppe. TYVÄRR är det ju så att man kommer ifrån varandra då släkten liksom utvidgas, ja, då vi alla kusiner bildar familjer mm. Men jag skulle vilja visa Freja och Tuva Norrland! :-)

Peder sa att det var ju en så väldigt stor klass! Gympasalen är typ anpassad för 16-18 elever, men de är 25 i Frejas klass! Men han gjorde verkligen så gott han kunde.

När skolan var slut följde Ellen med Freja hem. De har bla gjort böcker om Svamp Bob Fyrkant.

Nu väntar sängen! Julpyssel för hela slanten väntar imorgon! ;-)

måndag, december 07, 2009

Pust! Klar med alla tjugo!


Ungefär så här blir de när de är klara (blir fler motiv att välja bland för barnen). Jag har förberett ändå till "schablon-momentet" så att säga. Det ska barnen få göra på ons, och sätta fast ett upphänge bak på tavlan.

Mina händer ser ut som en gammal kvinnas händer, helt "flagiga" av limmrester! Jag limmade fast vit lakansväv på papp-plattor. Nu bara drar och draaar jag limmrester från fingrarna! ;-)

Må väl! :-)

söndag, december 06, 2009

Juligt värre!




Jag är i vanliga fall en person som inte har mer prydnadssaker än nödvändigt, gillar en ganska avskalad stil, ja förutom i tjejernas rum, de har riktiga "tjejrum"! Men till jul är det kul att pynta! Ha ha, denna snögubbe har vi haft som tvålpump i säkert tre år, just runt jul. Tycker den är så söt! :-)
I mitten ser vi vårt pepparkakshus som nu har fått en liten batteridriven ljusslinga inuti, och lite figurer framför, bla ett helsött Luciatåg som mamma och jag beställde på Formex mässan. (Mamma har det i affären.)
Och sista bilden: Tuva gillade verkligen sin julgran!

Julevangeliet

Japp! Det ska jag läsa i kyrkan på vårt Luciatåg på torsdag. Det är fint, och jag tycker inte det känns det minsta konstigt att berätta för barnen varför vi faktiskt firar jul! ;-)

Julevangeliet heter ju också Lukas evangeliet och börjar ju så fint med:

Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud om att hela välden skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien. Då färdades alla var och en till sin stad för att låta skattskriva sig.

Idag har annars varit en aningens stressig dag här hemma med städning av rent ut sagt "sunkigt" hus. ;-) Men jag är såå hemmakär, det är ändå så mysigt att bara vara hemma och pyssla med alla dessa helt vardagliga saker! :-)

Och veckan som följer KAN bli stressig. Jag är ledig på tis för att vara med Freja i skolan. På ons har vi julpysseldag på jobbet. Tills dess behöver jag förbereda 19 st papp-plattor som jag ska klä med lakansväv och sätta en väggupphängningskrok bak på. Barnen ska nämligen trycka med schabloner på den med glitterfärg, de kan välja på ex ängel, jultomte, julgran etc. Magnus hämtar barnen i morgon och jag lär vara kvar på jobbet till jag är klar med de 19 plattorna. ;-)

Jag har Lucia på jobbet på torsdag, Freja har gympa uppvisning på onsdagen och på fredagen har Tuva Lucia på dagis. Men sedan, sedan, NÄSTA vecka hoppas jag blir lugn! :-) Så man hinner känna jullugnet som börjar hägra sig.

Må väl! :-)

lördag, december 05, 2009

Klart Barbie behöver julgran!


I dagens paket i paketkalendern var det en varsin liten julgran till tjejerna. Ja, det var väl i första hand Tuvas Barbie jag tänkte på när jag köpte granarna, jag menar det är ju klart Barbie ska ha en julgran! ;-)

Jag gick på så fina små små julgranar för 35 kr st på Rusta för några veckor sedan, de är helt perfekta i storlek till Barbiehuset! För rättvisans skull fick Freja en också, de är fina att bara ha på rummet. Freja ställde ändå sin framför sin dockskåp (som hon aldrig leker med). Men fint blev det! Freja fick en vit gran, och Tuva en klassisk grön. Båda två var lika fina! :-)

I dag har barnen varit hela dagen hos farmor och farfar medan Magnus och jag har flängt runt i affärer. PUH, vad jobbigt att stressa runt och leta klappar, jag hade sprängande huvudvärk efter tre timmar... Men men, HELT klart ett i-landsproblem!

Vi har väl i stort sätt köpt det mesta nu. Magnus ska fixa någon grej efter jobbet en dag, och jag har några små ärenden kvar.

Jag hittade även gympakläder till Freja på Maxi. Hon ska ha gympauppvisning/avslutning på onsdag. De fick gärna vara "jul-utklädda" då (men det stod att de måsta kunna gympa, lucia-outfit passar alltså inte så bra!). Jag köpte faktiskt bara ett vanligt rött linne med brottar-rygg och ett par svarta leggings med Hallo Kitty nere vid foten. Till detta ska hon ha en vanlig tomteluva. Hon blev sååå glad!! :-) Jag tyckte det var bra då hon kan använda det även sedan.

Hej svejs i lingonskogen!