måndag, maj 31, 2010

Hejsan kryckorna,

så skulle vi träffas igen! ;-)

Idag har jag stukat foten ganska rejält... :-(

Jag vet med mig att jag har aningens svaga vrister, när vi är ute och går på tex en skogsväg kan jag ganska ofta vricka till foten, men oftast är det bara "aj aj aj" några gånger och så kan jag gå vidare. Dock inte idag...

Idag körde jag och Tuva till mamma i Ronneby. De har nämligen haft besök av några bekanta till dem/oss, Torbjörn och Agneta. Torbjörn och Agneta är föräldar till min gamla barndomsvän Karolina, sedan Täby-tiden. Vår föräldarar umgicks flitigt då. De var nu och hälsade på efter många år och jag ville gärna träffa dem och de skulle åka hem idag, så jag och Tuva körde dit när Freja var i skolan. Vi hade sååå trevligt med kaffe och kakor. :-)

När vi skulle köra hem ville Tuva visa mig något ute och mamma och pappa har en hög trappa som leder upp till ytterdörren. Jag gick så lugnt ner, men tog miste på sista trappsteget och stukade till foten... Det var "aj aj aj" men det gick inte över som det ju oftast annars gör. Oj vad ONT det gjorde!!!

Resten av händelserna får man väl ta och dra på munnen åt. Jag stönade till mamma "hämta något kallt!". Mamma hämtar en balja med vatten. Herre jisses, jag kunde ju inte ens få foten rakt så jag hade fått ner den i en balja med vatten. Då kommer hon med en trasa med vatten som vi liksom får "packa in foten" i. Då sa jag "mamma hämta något från frysen". Då kommer mamman med en helt stel kylklamp 30 * 10 cm. Ååå, lätt att kyla med! ;-) Jag bad om någon fryst grönsak på påse, men det kom hon aldrig med. Där någonstans gav jag upp, jag kände att "ja foten är stukad, that´s it".

Jag har ju som sagt varit med om detta tidigare. Sommaren -06 lyckades jag stuka mig i uterummet. Vi har en rejäl nivåskillnad där och vi hade haft plattor liggandes där nere så att säga. Magnus hade tagit bort dem för ett vi hade massa myror under dem. Nivån var alltså inte vad jag hade i minnet... Aj aj, då blev foten riktigt riktigt blå-lila. Men jag var ändå kall, jag var helt klar och bad brorsan som var på besök att hämta en påse med frysta gröna ärtor som vi la på foten. Det är ju bra att ha något som liksom går att FORMA runt foten. En kylklamp som mamma kom med nu idag var ju lite svårformad! ;-)

Den här gången är det inte riktigt lika illa, men nära på. Jag har mest ont när jag försöker gå, och liksom rör foten. Jag lyckades faktiskt köra bilen hem, det gick hyfsat att trycka på gasen. ;-)

Jag hade lovat att ta med även Ellen hem från skolan idag. Jenny, Emmie och lilla Elvira skulle sedan komma bort och fika här vid halv två tiden. Jag fick ringa Jenny och fråga om inte hon kunde hämta tjejerna så skulle jag samla mig och se om jag kunde köra bilen hem.

Vi hade en trevlig fika och barnen lekte. Tuva är inne i en lite trotsig tråkig period tyvärr... Men men, vi hoppas det är övergående. ;-)

Nette kom bort vid halv åtta tiden. Hon spelar ju fotboll och har sett många stukningar... När jag tog bort bindan såg vi ju som sagt att det var blått och lite lila... Hon trodde också på stukning, inte fraktur eller så. Hon sa att oftast har man ondare dagen efter. Hon erbjöd sig att lämna Freja på fritids vid sju när hon ändå lämnar Sanna. Freja gick med på det direkt. :-)

Jag blir hemma från jobbet imorgon. Jag ringde jobbet i eftermiddags och de tyckte jag skulle stanna hemma och vila i alla fall imorgon. Jag frågade hur man ska göra i detta läge, jag sa att "sjuk" är jag ju inte. Jag frågade om jag skulle komma och jobba och liksom göra det jag kan. Jag trodde i eftermiddags att jag garanterat skulle kunna jobba på onsdag, men vi får se det... :-(

Det var i alla fall så himla trevligt att träffa Torbjörn och Agenta! :-) De var sig så lika, lika trevliga som vanligt. Jag fick en superfin present av dem!! Blev heeelt paff! Jag fick en fin stor rund bricka från Svenskt Tenn, http://www.svenskttenn.se/. Josef Frank designade under sin levnad många tyger för Svenskt Tenn (för säkert 50 år sedan, dvs tidlösa tyger!). Brickan är alltså "tillverkad" av ett Josef Frank tyg. Motivet på tyget/brickan är så vackert, det är runda slätslipade stenar i naturfärger, exempelvis sådana som de vi plockade på Österlen vid Haväng i påskas. Svenskt Tenn är liksom inte bara tenn, om man säger så. ;-) De gör bla mycket vackra möbler. Många känner också till elefant-tyget från Svenskt Tenn. Det är ofta med i inredningsprogram, tex Bygglov.

Agneta var så ledsen att detta skulle hända nu när jag åkte till Ronneby för att träffa dem, och att jag skulle tänka på det varje gång jag använder brickan. Men jag känner inte så, tvärt om, detta är ju ingen stor sak, inte om 100 år, som man ju säger i sagan! Jag kommer tvärt om, att minnas detta och kanske t o m dra på munnen åt "eleändet" varje gång jag använder brickan! Det gäller att de det postitiva i allt!;-)

Nu väntar sängen, med foten i högläge! ;-) Typiskt att det skulle hända då Magnus är på jobbresa... Dessutom är Tuva väldigt hostig nattetid, och det blåser full höststorm ute... :-( ;-)

söndag, maj 30, 2010

Kalas-bilderna levereras:

Freja slår på "Pinjatan". Oj vad uppspelta tjejerna var!

Äckel-klägg-leken. Här får jag hjälp att hålla fram geggorna. ;-)

Sanna sticker just in handen. Ellen på väg att tvätta av sig i baljan.


Hela kalasgänget. Sätter ej ut några namn då jag inte vet om alla vill ha sina barn på nätet. Vet i och för sig att alla i klassen sagt ja om att vara med på skolans hemsida.



Här studsas det! De använder även de häftiga stora boxhandskar Freja fick i födelsedagspresent av oss. Populära. :-)





Härligt disco-kalas!

En mycket nöjd Freja somnade igår kväll efter roligt disco-kalas. Ja, disco var nog det de "gjorde" minst! Men roligt hade de ändå! :-)

Kalaset började ju halv sex på kvällen så vi hade dagen för att ladda för den stora händelsen. Magnus hann bla klippa gräset. Han behövde även sitta lite med "jobb-jobbet", jag kallar Ericsson-jobbet det här i bloggen, bara "jobb" är mer hus- och trädgårdsjobb. ;-) Han hade massor att förberda och läsa in inför Kairo-resan. Vi båda tycker ändå det är KUL att ordna med kalas mm för barnen. Visst, man kan köpa allt för pengar (ex sådana "anordnade" kalas på Lekland tex) men jag känner att det är ROLIGT att förbereda och göra detta för Freja. Jag hoppas det ger fina barndomsminnen. :-) Och så mycket billigare blir det bannemig inte att ordna kalasen själv, det inser jag när jag räknar samman allt. ;-) Jag tycker det är kul att kosta på rolig dekoration och lite roligare godispåsar mm.

Freja lekte med Sanna och Tilde hela dagen. Ganska skönt att ha henne "ur vägen " då jag förberedde kalaset. Jag tycker det är kul om även Freja får överraskningar på sitt kalas, och liksom inte vet allt som ska ske. Till Tuvas förtjusning ringde Lovis på dagis och ville leka. Så Tuva var en tuffing, hon lekte själv hos Lovis! :-) Hon har varit lite mammig och inte velat leka borta en tid nämligen. Skönt det har börjat släppa!

Jag gjorde "sörjor" eller "geggor" som tjejerna skulle få känna på på kalaset. Freja hade detta som önskemål. De hade fått göra det på Fritidshemmens dag i Wämöparken. Freja hade inget förslag på hur det hela skulle ske, så det fick jag tänka ut själv. Jag tänkte att vi hänger ett vitt lakan i dörren till uterummet och klipper ett hål i det och så får barnen sticka in handen. Det var bra att kunna stå ute, för då gjorde det inget om det blev lite slabbigt. Jag skrev på lakanet "Vågar du sticka in handen?" och så hade jag ritat en hand.

Jag kokade bla havgrgrynsgröt som de fick känna på och jag gjorde en slags "slime-massa" av vatten och potatismjöl som jag kokade ihop. På slutet hällde jag i en liiiten droppe blå karamellfärg, oj vad ÄCKLIGT det blev! ;-) Tog bara YTTERST lite färg då jag inte ville sabba barnens festkläder.

När tjejerna kom halv sex var det bannemig fullt ös från start! Discomusiken dånade i vardagsrummet och barnen dans-hoppade efter de ballonger jag hade hängt uppe i lampan. ;-) Freja satt i vardagsrummet och öppnade presenterna tillsammans med sina kompisar. Oj så mycket fina saker hon fick!!! Hon fick bla hårband, turkosfärgad tröja med fjärilar på, en nesässär med Hallo Kitty-saker i (bla läppbalsam, "parfym", hårspännen), vattenballonger, en stooor studsboll som glittar och som blinkar när man kastar den i marken, skrivsaker, "kast-märken" i form av en pärla att ha i pannan, bok med Lassa Majas detektivbyrå, sött armband med en berlock på, mm.

Vi hade pommes i ungen och det tog längre tid än vad vi trodde så vi gjorde "känna på gegga-leken" innan maten. Oj vilken succé! Tjejerna lekte leken med skräckblandad förtjusning! ;-)

Maten, pommes, chicky bits, grönsaker och ostkuber smakade gott. De alla ville blanda alla läsksorter vi hade köpt och sa att det blev såååå gott så! ;-) Tiden går så fort bara! Det skulle ju hinnas dansas och ätas popcorn och chips också. Barnen satt i uterummet och åt middagen. Tack för att det var fint väder! :-)

Efter maten plockade vi fram chips och popcorn i vardagsrummet och så tjoade de och dansade lite därinne. Sen kom Freja på att de skulle göra den där känna på geggan-leken igen. Alla var himla sugna på det, utom Ebba och Hanna, så de fick hjälpa till och hålla fram "gegga-hinkarna". Jag tror alla blev nöjda!

Som sagt, tiden går fort när man har roligt! Klockan var plötsligt kvart över sju, och kalaset skulle vara slut kl åtta, så vi lät barnen "tjoa" en liten stund till, sedan var det dags för min lilla "hemlis", Freja visste inte hur godispåsarna skulle delas ut i år. Vi har haft uppskattad skattjakt senaste åren, och fiskdamm när Freja fyllde fyra. Tuva hade fiskdamm på sitt fyraårskalas nu i okt också.

Nu på Frejas disco-kalas hade jag gjort en mycket enkel variant på en mexikansk "Pinjata". Den riktiga varianten är ju en stor papier mache-grej som man slår på och så ramlar godispåsar (eller bara löst godis) ut. Jag tog bara två Ica-papperskassar och dekorerade dem lite med fina papppersbitar mm, och la hälften av godispåsarna i en och hälften i den andra. Magnus den hjälten som följer mina infall, hjälpte mig att hänga upp dessa spektakel i vår gamla rostiga piskställning. :-)

Barnen fick stå i kö på bra avstånd från "pinjatasarna" (eller vad det nu heter i pluralis). Vi band om en snusnäsduk om ögonen på dem, och snurrade dem lite och så fick de slå med en pinne. Det var så himla go härlig stämning alltså, vi skrattade hjärtligt då nästan alla missade någon gång, yra som de var! :-)

Sedan hämtade alla föräldarna sina telningar, och Magnus och jag pustade en minut innan vi drog igång "operation städning på kort tid". När vi höll på och städa kom vi på att vi hade "glömt" glasspinnarna. Vi hade helt enkelt inte hunnit med det! Men jag tror alla var nöjda ändå! :-) Vädret var också toppen! Det hade blåst mycket under dagen men kl fem hade det plötsligt mojnat rejält! Solen sken, så tjejerna var ute en hel del, vilket nog de flesta grannar märkte! ;-) Tuva var med ibland och blev bortkörd ibland, hon var pajas ibland och "söt-pluttenuttig" ibland, precis som en lillasyster ska vara! ;-)

I dag är det morsdag. Magnus har inte hunnit fixa något med tjejerna och det är inte alls nödvändigt eller så. Men i morse måste Freja kommit på att det var morsdag i dag. Hon och Tuva stängde in sig på Frejas rum och satt och trängdes på Frejas tripp-trapp stol och gjorde teckningar till mig. Jag fick inte komma in. De var klara och kom ut ur rummet och såg lite tv medan jag gjorde frukosten klar. Vi satte oss till bords, och DÅ gick de och hämtade teckningarna och gav mig dem. Söt-ungarna alltså! :-)

I natt kl tre åkte ju Magnus taxi mot Kastrup och sedan vidare med flyg mot Kairo. Jag fick precis ett sms att han var lyckligt framme.

Nu ska jag laga middag. Wienersnitzel och potatiskrocketter. Mmmmm, det gillar vi alla tre! :-)

torsdag, maj 27, 2010

Härlig dag!



Ja, fullt upp på jobbet som vanligt. Men ändå härligt på något vis. Vädret har varit skönt, men saknar den riktiga värmen. Men den kommer väl? ;-)

Magnus är på fest på jobbet i kväll. Händer verkligen inte ofta. Jag hade stängningen idag så farmor och farfar hämtade tjejerna på dagis. De hade något inbokat kl halv sex, så när jag slutade kvart över fem mötte jag upp dem med barnen på parkeringen. Jag och barnen passade på att besöka bibblan i Lyckeby (ligger precis vid mitt jobb). Vi hade böcker att lämna tillbaka och kände för att låna lite nya. Freja hittade bla tre nya läsa-själv-böcker och en rymd-bok som även innehöll en CD-skiva. De har ju lite andra böcker i Lyckeby än på vårt lilla bibliotek. :-)

Tuva den godingen. Freja gick på toa när vi skulle gå från bibblan. Tuva ville upp och få en liten puss och kram och gos i famnen. Så kände hon på min bröstprotes och så sa hon (ganska högt) "mamma du har bara ett bröst". ;-)

Efter bibblan ville tjejerna leka i "min" lekpark utanför bibblan. Ja, det är min förskolas "gård" (vi har ingen gård direkt utanför förskolan). Det är där jag är vaaaarje dag. De tyckte att det var en superkul lekpark! :-)

Efter allt detta var det läge för lite mat. Vi körde till Mc Donalds och åt. Gott ibland! Väl hemma var det bums i säng för Freja och Tuva.

Nu sover båda sött och det ska jag också, har öppningen imorgon bitti.

Må väl!

tisdag, maj 25, 2010

Födelsedags-bilder

Nyvaken Freja med jättegrattiskortet.

Tuva lekte i godan ro på morgonen med sina gosedjur som hon klädde på de dock-kläder hon fick i ett litet paket.

Här äter vi hemmalagad köttfärspizza med hemmalagad pizzasallad. Jag tog faktiskt ett glas rött! Mmm, riktigt gott till pizzan. :-)


Freja och Magnus bygger ihop solsystemet. Självlysande! ;-)




Grattis Freja!

Idag är hon äntligen 8 år fyllda, vår älskade förstfödda dotter! :-)

Vi väckte henne med sång och paket på sängen i morse kl halv sju. Tuva var svårväckt, men tillslut fick vi liv i henne. Freja låg redan vaken när vi kom in, hon hade hört oss när vi "förberedde".

Hon blev glad för alla paket. Vi hade köpt ett jättegrattiskort på Rusta, inklusive kuvert, på det hade jag skrivit hela adressen och ritat dit ett frimärke. Det tyckte hon var kul tror jag, för det hade hon berättat i skolan sa hon. Hon fick bla en svart liten axelväska att ha på tex skoldisco, nu slipper hon ha min gamla. Vidare fick hon bla en "Krumelur Kajsa, en manick som ritar vackra mönster (går på batteri), ett Ein-o Science bygg ditt eget solsystem, en High Scool musical tröja och två par stora stora upplåsbara box-handskar. Det var ett infall jag fick, köpte dem redan i dec. Tänker att de kan vara riktigt kul att ha på studsmattan, då vi ju har ett stabilt nät som sitter väldigt bra. Tuva fick också två små paket, några Barbiekläder och två par dock-kläder som jag köpt på loppis för ett bra tag sedan. Hon leker och klär på gosedjur dock-kläder väldigt mycket nu nämligen.

Här om dagen kom Freja på ett pålägg vi inte haft hemma på sista tiden, medwurst. Detta köpte jag igår, så i morse hade Freja beställt limpa med medwurst, gurka och varm choklad. Vi var hemma hela familjen och åt frukost. Jag har nytt schema från och med denna vecka, dock med ledig måndag som vanligt. Jag börjar halv nio på tisdagar, och Magnus kunde idag börja lite senare. Mysigt med hemmafrukost för HELA familjen! :-)

Idag slutade jag halv fem, men kom faktiskt iväg från jobbet kvart över fyra. Jag flängde hemåt i ett huj, hämtade tjejerna på respektive ställe i ett till huj, och gjorde den av Freja beställda hemmagjorda köttfärspizzan i ett huj. Jag måste varit väldigt effektiv, kl fem i sex satte vi oss till bords! Magnus damp hem kvart över sex. Jag var husmoderligt effektiv redan igår, då jag f-ö-r-b-e-r-e-d-d-e, FÖRBEREDDE en hemmagjord pizzasallad. ;-)

Oj vad Freja gillade min pizza, och vad GLAD jag blev! Freja och Tuva är jättedåliga på att äta just nu nämligen. Tuva var inte lika förtjust, men några bitar slank väl ner. Hon åt desto mer av den pizzasallad jag gjorde igår. Hon älskar pizzasallad, något Freja aldrig har gillat. ;-)

Freja gjorde läs-läxan och L-läxan så duktigt ikväll. Hon och Magnus hann faktiskt sätta sig och sätta ihop solsystemet. Det blev häftigt! :-)

Må väl. Nu väntar bingen. Öppningen imorgon.

måndag, maj 24, 2010

Nu sover de små liven




Freja somnade med stjärnhimmel-lampan tänd i sitt rum. Hon ser sååå fram emot morgondagen. Hoppas presenterna blir till belåtenhet. Det stora i år var ju rullskridskorna som hon redan har fått.

Visar även bild på hur lampan liksom "fungerar", hur ljuset blir. :-) Den bilden med Freja på fick jag ju ta med taklampan tänd. ;-)

Ok... lite nostalgi


Vid denna tiden för 8 år sedan låg jag inne på förlossningen och kämpade med att klämma ut Magnus och min förstfödda dotter, som sedemera fick namnet Freja Inez Ingrid. :-) Freja för att vi älskar namnet, Inez efter min mormor och Ingrid efter barnmorskan på förlossningen, som förlöste. Som vi väntat på att Freja skulle behaga komma ut, barnmorskan på MVC hade "lurat i oss" att jag nog INTE skulle gå över tiden i alla fall, men det gjorde jag, en hel vecka... ;-)

Det var till skillnad från förlossningen med Tuva, en tuff tuff förlossning (så som det ju ofta är med första barnet). Jag började känna värkar redan på morgonen den 24 maj. Vi skulle gått och fikat med gravida bästa kompisen Malin och hennes Fredrik (de fick Johan i juli). Den fikastunden avbokade vi. Minns att Malin bara tjöt i telefonen och frågade hur det kändes. Jag minns att jag sa att det kändes som menssmärtor. Ha ha, det var bara början det! ;-)

Kl ett på förmiddagen åkte vi in till förlossningen och där blev vi kvar till Freja tittade ut 19 min över tre på natten den 25 maj. :-) En stor fin älskad tös såg dagens ljus, 3640 gram och 50 cm lång! Inte konstigt att det var tufft, då hon var en rejäl bit för att komma från lilla mig! Tuva var ju sedan ett helt kilo lättare, och tre cm kortare, när hon kom utflugen som ur en kanon tre år och sju månader senare. ;-)

Freja föddes till ett grönt grönt regndoftande försommarsverige. Ja, ni vet så där grönt som det bara är i slutet av maj och början på juni då allt är så där FÄRSKT liksom! :-) Ahhhh, underbara tid! Minns att jag vankade med kolikgråtande Freja och tittade ut på det gröna gröna utanför BB-korridorens fönster.

Tänk vad tiden går! Freja vi älskar dig så mycket!
(På bilden Freja (2 år) och jag i Malin och Fredriks stuga på Tjurkö.)

söndag, maj 23, 2010

Två bilder till!

Hallen är nu så gott som klar! Vi är så nöjda! På "trappväggen" mitt emot, hänger alltså mitt älskade Marimekkotyg. :-)

Pappa/morfar tog denna fina bild på Freja (och min stora mage!) igår när vi firade Freja. Åtta ljus på den av Freja önskade glasstårtan. :-)


Firar-bilder

Hon lär sig! :-)

Skydd är viktiga. Vi vill inte besöka röntgen med fler barn nu. ;-)

Vi hade toppenväder! Första springet i vattenspridaren för i år!


Aaah , vi hade det gött!



Mysan är intresserad av Frejas nya inlines.




Här öppnar Freja sina inlines. Då var det lite mulet, men jätteskönt ändå! Men bara en halvtimme senare kom solen! :-)






"Släktkalaset" avklarat!

Igår lördag kom stora släkten på 8-årskalas. Ja, så värst stor släkt har vi ju inte. Det är ju bara farmor och farfar och mormor och morfar och Mysan som brukar komma. Patrik och Eva med barnen bor ju i Enköping...

Alla fem gäster (med Mysan inräknad) kom vid två tiden. Då hjälpte Bengt Magnus med att få upp skjutdörrarna i hallen, och oj det var som 17 vad FINT det blev!!! Vi är sååå nöjda! Nu ska vi bara hitta en ny byrå att ha i hallen. Den vi har nu passar inte längre (vit Ikea). Vi vill ha en stilren i ek.

Freja fick ett par rullskridskor (inlines) av farmor och farfar. Oj så hon har önskat sig sådana, både Sanna och Tilde har ju, och har haft dem framme sedan i början på april! ;-) Av mormor och morfar fick hon ju den nya hissgardinen till sitt rum, och en sk "stjärnhimmel-projektions-lampa". Jag såg de hade sådana på Netto för säkert två månader sedan. Jag tipsade pappa om att han kunde köpa en till rymdintresserade Freja. Hon blev så glad! Testade den igår kväll vid nio och det var väl häftigt, men egentligen skulle man ju ha ett tomt rum, för alla möbler mm syns ju.

Vädret var STRÅLANDE! Vi kunde (i vanlig ordning!) sitta ute på altanen och äta och fika. Vi brukar i regel ha riktigt bra väder den dagen Freja fyller (eller den dagen vi firar henne). Vi grillade inte i år! Det blev endel förvånade miner där vill jag lova. ;-) Vi brukar alltid grilla. Men nej, i år gjorde jag Sölles kanadensiska köttgryta som är sååå god! Det har ju vait en kall vår, och när vi planerade mat var det riktigt ruggigt, så vi sa att en mustig köttgryta bli ju perfekt!

Efter maten plockade Magnus till barnens förtjusning fram vattenspridaren! Alltså att vatten kan vara så roligt. Som Tuva tjöt! Och det är så bra, nu på våren nöjer de sig med enkel "vattenlek" med ex vattenspridare. Sedan i juni blir det poolen, men de vet att den kommer inte fram ännu.

Freja fyller ju år på tisdag, då får hon våra presenter. Det blir mest "småplock" i år. Förra året fick hon ju Nintendo DS av oss.

Nu sitter jag här och skriver i uterummet. Solen kommer och går, men det är varmt och skönt. Aningens blåsigt kanske.

Må väl! :-)

fredag, maj 21, 2010

Endel bilder...

Freja i torsdags morse då de hade den "gammaldags skoldagen". Tuva ville också ha rosett i håret.

Nyklippt Tuva.

Nyklippt Freja.


Tuva väntar på sin tur hos frisören. Så här har hon suttit mest hela dagen idag... Foten har helt klart gjort väldigt ont.




MYCKET händelserik dag!

Igår torsdag när Magnus hämtade Tuva på dagis ville hon inte stödja alls på sin ena fot. Hon hade precis "brottats" med en av tjejkompisarna på dagis. Det hade precis hänt när Magnus kom och Tuva började gråta när hon såg pappa. Men vi trodde ändå inte att det var så farligt... Hon ville åka vagn hela vägen hem, och väl hemma satta hon sig i sin barnfåtölj, och där satt hon. Skulle hon någonstans hoppade hon på ett ben!

Jag hämtade Freja hos kompisen Hanna när jag körde från jobbet. När vi kom hem var Magnus och Tuva redo med picknick-korgen inför picknicken/grillningen med Frejas klass. Vi tog med vagnen till Tuva då hon inte gick ett steg på foten. Tuva var dock hela tiden vid mycket gott mod och sjöng och var glad!

Väl där var det precis som att Tuva "nosade upp" Elsas mamma, som är sjuksköterska, och hon tittade lite på foten. Hon tyckte att vi skulle kolla upp foten dagen efter om hon inte stödde på den på morgonen. När vi gick sa hon att hon hade suttit och iaktagit Tuva lite grann, och inte en enda gång hade Tuva "misstagit sig" och tex stödt på foten, hon hoppade eller kröp HELA tiden.

Grillkvällen med klassen var mycket trevlig. Det är en fin mysig klass Freja har hamnat i, känns det som. Fröken Lisbeth och "extrafröken" (fritidsfröken som hjälper till i klassen) Annika var med. De blev "sommaravtackade" med presenter.

Idag fredag har jag varit jag ledig då Tuvas dagis var stängt idag. I morse försökte jag "avleda" Tuva, jag bar inte upp henne utan hon fick gå upp själv. Men hon kom krypande från sovrummet...

Vi skjutsade Freja till skolan och sedan kontaktade jag vårdcentralen. Vi fick träffa en läkare kl tio. Jag förstår mig inte på Tuva, hon var glad som en lärka hela tiden! Hon väntade i väntrummet och lekte med leksaker och pratade till höger och vänster, precis som hon brukar. När läkaren Börje ropade upp henne, busade han till det, för han såg att hon var på det humöret, och försökte han få henne att hoppa på onda foten. Men nix, det gick inte.

Han började prata om att det var hennes smärtminne som gjorde att hon inte gick på foten, hon mindes att det hade gjort ont och vågade därför inte gå på den. Men tillslut fattade han att hon inte hade stödt på foten sedan torsdag eftermiddag. Han trodde detta hade uppstått på morgonen! Då kom allt plötsligt i en helt annan dager, han sa till Tuva att då var det nog bäst att vi åkte till sjukhuset och "fotograferade" foten. Han sa att han inte trodde det var någon fara, men om han förut hade trott att det till 99 % var en stukning, trodde han nu att det till 25 % KUNDE vara en spricka.

Vi körde och hämtade Magnus på jobbet. Jag var tvugen att vara i byn igen kl ett, då Freja (och egentligen Tuva också) hade klipptid. Magnus stannade och fick besked om röntgen, och jag tog bussen och hämtade Freja.

Magnus fick besked om att det inte var någon spricka eller något brutet i foten. Vi TRODDE ju inte heller det, då hon ändå rörde foten ganska obehindrat, det var bara just det att stödja på den som hon inte gjorde.

De hann till byn så att hon kunde föja med och hämta Freja i skolan, och även bli klippt, såsom bestämt var! :-) Vi började med att klippa Freja. Freja ville bara ta topparna och hon blev sååå fin! Frisören var så go mot barnen, de gillade henne direkt! Hon blåste Frejas hår så att det blev jättelockigt. Tuva bestämde jag, skulle klippas kort i nacken (uppklippt liksom), och längre på sidorna. Tror frisyren heter page. Oj oj, vad fin hon blev! Busigt och glatt, den frisyren passade Tuva perfekt! Hon var glad som en lärka när hon satt där i stolen med skynket om sig, helt inpackad! ;-) Hon satt och busade med frisören. Hon satt och stack upp fingrar ur halsringningen på skynket, och så skulle frisören gissa vilket finger hon höll upp!

Jag ringde Nette och frågade om de ville med och fika på cafeét efteråt. Det ville de gärna, så de kom bort till frisören och väntade där.

Nu ikväll har vi varit borta på tivolit (på skolans fotbollsplan) som besöker vår lilla by över helgen. Barnen tycker det är så roligt! Freja och Sanna åkte en karusell massor av gånger. Den gillade Freja även förra året då tivolit besökte byn. Vi avslutade med sockervadd.

Och, tro´t eller ej, men Tuva började så smått stödja sig på foten under kvällen! :-) Hon haltar ännu, men hon inser nu att hon KAN stödja lite på foten. Så vi gissar att det är en stukning hon har fått.

Ja, det är inte ofta man har tråkigt i sitt lilla liv! ;-)

Har fått svar om datormografin, och den visade inget onormalt!!! Jaaa, då är ju knölarna på magen något annat. Jag gissar någon form av ärrvävnad eller dyl, för lymfgångar som läkaren sa, har jag svårt att tro att det är då jag inte har något sår under bröstet längre.

Vi har haft underbart väder idag, värmen har äntligen kommit! :-) I natt var det värsta åskovädret på länge. Det åskade från fyratiden till halv sju!

Må väl!

onsdag, maj 19, 2010

Vårfest-bilder

Tuva uppflugen på klätterställningen. Det är en populär sysselsättning. ;-)

Tuva tillsammans med dagiskompisarna Noah och Emmie.


Vårfest

Idag kompade jag ut lite tidigare, så att jag skulle hinna titta- och lyssna på Tuva och hennes dagiskompisar som sjöng en massa härliga sånger för oss i lekhallen på dagis. Efteråt bjöds det i vanlig ordning på fröken Eva-Britts goda tårta med kaffe eller saft till, ute på gården.

Farmor och farfar hämtade mig på jobbet och så körde vi och hämtade Freja på fritids, hon ville ju också vara med. Det är ju så klart roligt för de gamla "nyckelpigebarnen" att hälsa på dagis igen, och se sina småsyskon sjunga på Vårfesten. Oj oj, tiden går fort, nästa år blir ju sista året med dagisbarn för oss!

Idag har Magnus haft tysklandbesök på jobbet, så han kunde tyvärr inte vara med på Vårfesten. Efter jobbet körde han och storhandlade. Vi ska på picknick med Frejas klass imorgon kväll, och på lördag ska vi ju fira Frejan. Litegrann att handla med andra ord.

Imorgon är det sk "gammeldags skoldag" på Frejas skola. De har under hela veckan pratat om hur det var i skolan förr i tiden. Barnen fick gärna vara klädda lite gammaldags. Freja ska faktiskt ha på sig sin examensklänning från förra året, en enkel blå-vitrandig bomullsklänning. I håret ska hon ha flätor med rosetter. Efter skolan ska Freja med klasskompisen Hanna hem. Sådant gillar Frejan! ;-)

Må väl! :-)

måndag, maj 17, 2010

Mormor-besök

Idag var det studiedag i skolan så jag har haft både Freja och Tuva hemma.

Jag planerade en tur till kafét i byn. Men plötsligt kom jag på att mamma skulle ju komma ut idag och hänga upp den hissgardin hon sytt till Freja i födelsedagspresent. Hon har köpt ett jättefint linnetyg på Mairo.

Vi hängde sedan upp Frejas gamla hissgardin i Tuvas rum. Den med "staden" på, från Sandbergtyger. Det blev så fint! Mamma tvättade även fönstren i barnens rum, både på insidan och utsidan. :-)

Mamma hann mycket idag, hon skrubbade även ytterdörren. Den är egentligen himla fin, i teak, men nu var den riktigt smutslig. Den passar liksom husets stil. Vi vill inte gärna byta dörr, för en ny teakdörr är väldigt dyr. Hade vi bytt hade det blivit en billigare vit dörr och det vill vi inte ha. Vi vill försöka bibehålla 60-70 talsstilen på huset.

Jag och Tuva cyklade med Freja till klasskompisen Saga vid halv två. Precis när vi kom hem ringde Jenny från bilen och frågade om hon, Emmie och Elvira kunde komma på en snabb fika, så fick tjejerna leka. Men mamma var ju här och vi jobbade ju på med fönster mm, idag. Det fick helt enkelt bli en annan dag. Men två minuter senare ringde hon upp igen och frågade om hon kunde ta Tuva med hem en liten stund så kunde Emmie och Tuva leka där. Det var ju en bra idé och Tuva blev ju så klart superglad!! :-) Men vi tar fika en annan måndag Jenny! :-)

Sedan var jag och mamma själva hemma. Inte ofta det sker. Vi gjorde tillsammans en lasagne, jag gjorde köttfärssåsen och mamma gjorde ostsåsen. Teamwork! Jag cyklade och hämtade Tuva halv fem, och Freja därefter. När vi kom hem hade mamma lasagnen klar. Den blev sååå god!

Vi sov lääänge idag, för länge för att ha i säng tjejerna i tid... Tuva sover nu, kvart över tio, men Freja kom nyss upp igen... Hon låg och försökte sova i en halvtimme. Jag ville ej ha bråk, så hon sitter och spelar Nintendo DS nu. Hon sa nyss, helt apropå "mamma jag älskar dig". Känns gott att höra då man varit fullkomligt gaaaalen på barnen ikväll då de bråk-skojar med varandra så att man vet att det slutar med gråt från någon av dem... ;-)

Nu väntar en kopp te och macka, Freja är hungrig sa hon. Sedan sängen. Jag ska upp kl fem imorgonbitti...

Må väl! :-)

söndag, maj 16, 2010

Två kalas avklarade


Freja var feberfri på fredagen. Vi lovade henne då att på lördagen skulle hon äntligen få leka med någon kompis. Tänk att vara långledig från skolan och bli sjuk - inget kul! :-( Hon började dock hosta som 17 under natten... Men på lördagmorgonen vaaar hon feberfri, så hon fick ringa kompis. Hon fick inte tag på någon, många var nog på byn då det var något jippo där. Tillslut kom hon på att gamla kompisen som hon känt sen bebistiden kunde hon ju ringa. De är "lyxkompisar" brukar vi säga, de leker så sällan att när de väl leker har de alltid super-duperkul! Den tjejen ville gärna komma och leka.

DÄR ungefär, fick jag en mamma-intuition-känsla... Jag tänkte att vi tempar Freja för säkerhets skull. Vi har en örontermometer. Den har liksom ett "minne". Freja tycker den är ganska kul och går och tempar sig själv ibland. När jag satte på den stod det 38.2... Hmmmm, konstigt hann jag tänka. Tempade Freja och hon hade ju 38.4... Jag sa att här blir det ingen lek. :-( Freja har alltså varit och tempat sig själv, men inget sagt om att hon hade feber. För hon VET mycket väl att är det över 38 är det feber. ;-)

Freja blev ju så klart väldigt ledsen! Tuva hade kompsien Alva här så jag ringde och sa till Alvas föräldrar att Freja hade feber, men feber var de inte så rädd för, värre då med magsjuka. Kan jag ju hålla med om! ;-) Freja var inte pigg, det märkte hon nog själv, för hon la sig i källaren och såg på film, och plötsligt sov hon. Hon var betydligt piggare då hon vaknade. Magnus och hon spelade Buzz PlayStation (Jungle Party) hela kvällen.

I morse vaknade hon feberfri, men vi ville inte ropa hej ännu, då febern ju kom efter lunch på lördagen. Men den höll sig borta, tack och lov! :-) Freja var bjuden på klasskompisen Hannas kalas kl fem. Det ville hon sååå gärna gå på! Hon missade ju Nellies kalas i torsdags.

Tuva var på kompisen Alvas (och lillasyster Idas kalas) kalas mellan 12 och 15. Jag var med hela tiden, Tuva är en mammig/pappig tjej i såna lägen. Jag fick INTE gå hem. Det var fler föräldrar där, så jag var inte ensam. Jag hjälpte till där jag kunde, då Alvas och Idas mamma är rejält höggravid. Magnus jobbade med huset, och Freja var "själv" hemma de tre timmarna, och tog det lugnt och laddade för Hannas kalas.

Alvas kalas var mycket lyckat. Det var mat, glassbuffé och stoj och stim. Tomten kom med godispåsarna! Det var roligt och tokigt tyckte barnen!

Freja kom nöjd hem från Hannas kalas. Hanna hade fem kattungar! :-)

Snart fyller ju Freja år! :-) Vi firar henne med farmor, farfar, mormor, morfar och Mysan på lördag. Helgen efter, på lördagen, har hon sedan sitt kompiskalas, ett sk "disco-kalas", mellan 17.30 och 20.00. ;-) Jag har gjort en spellista på You Tube, "Frejas disco", med schagerlåtar från de senaste åren. Hon har även önskemål om lite aktiteter och lekar. ;-)

Må väl! :-)

fredag, maj 14, 2010

Datortomografin gick bra


Ja, jag vet ju inget av vad de såg eller så. Men nu ska jag försöka och inte tänka mer på det hela. "Knölarna" eller vad det är, finns kvar på magen. Jag är liksom lite rödflammig över det området. De är ömma ibland. Fan vet vad det är... Jag höll på att kräkas i morse när jag drack "lakridsdrycken". Den är för otäck i smaken! ;-)

Inne på datortomografiavd (röntgen avd) får man lägga sig på en brits och man åker in i en enkel maskin (ingen "tunnel" eller trumma eller så). En sköterska säger när man ska andas in, och hålla andan mm. Efter att de tagit dessa "vanliga" kort, sprutar de in kontrastvätska i ett blodkärl i armen, och gör om samma procedur igen. Fasen vad otäckt att få in kontrastvätskan i blodet! Man blir helt varm i hela kroppen, ända ner i fötterna, man får en "kissa på sig känsla". Det är tydligen kroppens sätt att reagera på det främmande ämnet (i detta fallet kontrastvätskan). Jag minns inte att det kändes så otäckt sist jag gjorde datortomografin då för tre år sedan. När det hela är klart får man sitta kvar i 30 min, för att de ska se att man inte får någon reaktion.

Jag blir alltid lika förundrad över hur stor röntgen avdelningen på ett sjukhus ÄR! Oj oj vad många olika röntgen det finns! Jag minns att jag gjorde en lungröntgen, då den sommaren när jag var inlagd och var så dålig av cellgifterna. Jag fick ju feber då också, och jag tror de ville se om jag hade lunginflammation eller något... Minns inte detta riktigt klart, bara att jag blev skjutsad dit i min sjukhussäng... Nu när jag ser andra som blir det minns jag hur utsatt man är i det läget... Där sitter alla i "vardagskläder" och har tagit sig dit själv, själv blir man körd dit i säng från avdelning... Jag minns att de bad mig stå när röntgen gjordes, men om jag inte orkade kunde jag få ligga. Jag pallrade mig upp och stod, det blir ju bäst bilder då. ;-)

Idag har annars inte hänt överdrivet mycket. Magnus håller på att laga verandan, som har en del som börjat murkna lite. Men för att göra det får han ta ner ganska mycket av verandan... Han ska sätta dit endel nya fräscha brädor. Jag har lämnat rabatterna åt sina öden idag. ;-)

Magnus har tagit sig tid att sätta upp Frejas trapett/romerska ringar i kastanjeträdet. Det blev bra! :-) Tuva har lekt med grannflickorna Alicia och Meja. Middagen tillagades på grillen idag. När det inte är försommarväder ute få man ju låtsas att det är det och grilla och göra det man brukar göra denna tiden på året! ;-)

Ett säkert sommarkort är i alla fall att rapsen snart blommar på vår slätt (där jag kämpade i snöyra för inte så länge sedan)!!! Det är sååå vackert och svenskt, blå himmel och gul raps... :-)

torsdag, maj 13, 2010

Bilder, hej å hå

Imorgon dags för datortomografi
(Röntgen av mjukdelar i buk och bröstkorg.)

Febrig Freja myser i soffan ser ser Alvin & gänget 2.

Tuva väljer vilken lapp jag ska sätta på hennes jeans.


Dessa tusenskönor är ju såå vackra, och ändå kallas de ogräs! Imorgon ryker de då Magnus klipper gräset. Men de kommer snart igen! Det är tåliga som maskrosor! Tusenskönor blommade ju på vår tomt i dec.



Fulländad, inte sant?





Ledig, ja då blir Freja sjuk

Det har gått så mycket feber-sjukor i skolan hela vår-vintern. Freja har ju klarar sig bra! Men igår kväll fick Frejan feber... Hon satt och tittade på Alvin & gänget 2, som nu äntligen kommit ut på dvd, tillsammans med Magnus och Tuva. Hon satt himla lugnt i soffhörnet hela filmen, det kom vi och tänka på när filmen var slut. Då bröt Freja ihop och sa "jag har feber!". Mycket riktigt, visst hade hon det. Hon kände det själv, lill-stortjejen.

Oj vad hon grät och var ledsen. Hon brukar bli väldigt låg när hon har feber. Hon får även alltid ont i magen. Det har vi fått förklarat för oss, är lymfkörtlar som svullnar i magen vid virus och feber. Vanligt hos barn. Hon grät och grät för att hon tycker hon är så dålig på matte och inte klarar någonting. Hon sa att fröken Lisbeth hade fått sitta jättelänge hos henne och hjälpa henne på onsdagen. :-( Det kom hon liksom på då på kvällen när hon kände sig sjuk och eländig! ;-)

Så idag, Kristihimmelfärds-torsdag har varit en riktig hemmadag. Nellie i klassen har kalas i kväll och det missar ju Freja. Freja är så ledsen för det!

Barnen har gått (och går) varandra på nerverna nuförtiden. De retar sig på varandra och svarar varandra sååå otrevligt och snäsigt. För en månad sedan lekte de ju så fint! Men det går väl i vågor det där, gissar jag.

I dag har jag småpulat med lite av varje. Jag har funnits där för sjuk Freja, lagat två par leggings och ett par av Tuvas jeans (lappat dem med fin lapp) och lyssnat på musik från YouTube. Magnus har grejat med småpyssel i hallen.

Solen började skina vid halv fyra tiden och då gick jag faktiskt ut en stund och påtade i en rabatt. I tisdags tog jag resterna av den Mia påbörjade för en månad sedan. Idag var det dags för den stora som är precis snett bakom där vi brukar ha poolen. Den rabatten har vi fått för våra synder! Den är mig bannemig övermäktig! Rosenbuskar och annat "sly" i en enda röra! Armarna är sönderrivna. Kom på (lite för sent!) att det kanske inte var något lysnande drag att ha kortärmad tröja, då jag har haft rosfeber i vänsterarmen en gång för 1,5 år sedan. Om ens lymkörtlar av någon anledning inte jobbar som de ska, kan man lätt få rosfeber. Min anledning är ju att det fattas hälften av lymfkörtlarna i vänster armhåla. Bara att hoppas att jag inte fått in någon "skit" genom alla rosentaggar mm. Jag har nu fått rabatten i "anständigt skick" skulle man kunna säga, inte mer! ;-)

Magnus sitter och uppdaterar sitt CV, det var eventuellt något jobb att söka inom Ericsson. Jag ska nog också kolla över mitt. Alltid bra att uppdatera ibland. ;-)

Imorgon måste jag gå upp kl åtta. Jag ska göra en datortomografi av buk och bröstkorg imorgon kl tio. Jag har fått hemsänt en liten bägare med någon lakrids/anis luktande sörja, som jag ska blanda i en liter vatten och "läppja" i mig under två timmar. Jag ska spara ett glas och ta med mig till sjukhuset och dricka där. Detta förfarande är nytt. Sist jag gjorde denna röntgen (då när jag hade fått cancerbeskedet) fick jag sitta där och dricka i två timmar innan. Skönt att kunna göra det hemma den här gången.

Nu sover båda tjejerna, febrig Freja i soffan, Tuva i vår säng. Jag läste sagan om Tummelisa för båda två idag. Freja älskade den sagan i precis samma ålder som Tuva är nu! Och Tuva började älska den i tisdags kväll då vi läste den för första gången (och andra, tredje och fjärde gången!). :-) Jag gillar inte läskiga otäcka sagor, men Tummelisa är en snäll söt saga. Tuva utbrast (i imperfekt) ikväll när vi småpratade när vi sa godnatt:

- Jag ville bli Tummelisa! För hon var så fin! Och hon kunde flyga. På redigt!

Må väl!

måndag, maj 10, 2010

Zzzzzzz zzzz Bild


Neeej, Tuva charmade INTE min frisör

Jag var och klippte mig idag kl nio och hade Tuva med. Tänker att hon behöver lite stimulans i vardagen. Nyttigt att följa med på lite olika saker. TYVÄRR charmade Tuva inte min frisör på samma sätt som min tandhygienist!!! ;-) Tuva var inte på sitt allra bästa humör direkt. Utbrast till min frisör Pamela "jag vill i alla fall INTE klippa mig!" och rynkade riktigt fult på näsan, så att det nästan blev en grimas! Jag har "analyserat" detta beteende idag och har kommit fram till att Tuva nog bannemig blev lite sotis idag. Pamela engagerade sig inte ALLS lika mycket i Tuva, som Tuva nog hade räknat med, och jag tror Tuva blev lite putt helt enkelt! Jag skämdes nästan för henne! Sen har jag märkt att Tuva nog är i en lite trotsig "arg" ålder.

Stackars Manda förresten! :-(

Hon HADE brutit fingret! Jag fick sms av Nette sent igår kväll med det beskedet... Simon och Manda hade blivit kvar hela natten på akuten. Manda fick sövas för att "dra allt tillrätta" igen... Nu är hon gipsad och "häftad" i fingret.

På Ica perkeringen i byn mötte vi Nette och Manda, vi bjöd hem dem på lite förmiddagfika. Vi köpte nybakat bröd, philadelphiaost och rökt kalkonbröst som vi bjöd på. De skulle bara hem och "fräscha till" Manda, de hade kommit precis från sjukhuset då vi mötte dem. Vi hade en trevligt fikastund. Tuva bjöd Manda på en sandwich-glass.

Igår kväll somnade tjejerna, som måååånga kvällar sista tiden, tillsammans i vårt sovrum. Vi tycker det är ok när det blir lika sent för båda tjejerna (oftast helgkvällar). På vardagarna behöver Tuva somna en bra stund innan Freja. När Magnus och jag la oss igår kväll hade Tuva rullat jättenära Freja. De var så fina! :-)

Må väl!

söndag, maj 09, 2010

Helg-bilder - blev mest bad.

Tuva "spa:ar" hos en kompis i eftermiddags. Oj vad hon njöt! Men hon är en försiktig prick, testar fööörsiktigt först. ;-)

Tjejerna dricker "slush" på Leklandet.

Nöjd men trött Freja pustar efter att ha simmat 100 m.


Heja på! :-)




Ett tag sedan sist

Blir att jag skriver mer sällan nu märker jag. Viljan finns där, men tiden och orken finns inte alltid... Men ska absolut försöka skriva någon gång i veckan i alla fall! :-)

Jaaa, vad har hänt då? I fredags efter jobbet körde jag och köpte födelsedagspresenter till alla kalas Freja och Tuva ska på i det närmaste. Det märks att maj-juni brukar vara babyboom, det är många som fyller år då! Ja, Freja fyller ju också snart och ska ha "disco-kalas", mellan 17.30 och 20.00. ;-)

Tuva hade envisats med att cykla hem från dagis i (höst)blåsten på fredagen! Freja hade gjort valet att hellre gå, men Tuva bara SKULLE cykla, envisa unge. ;-) När jag kom hem hade Magnus köttet på grillen och vi njöt av gott gott grillat kött. Inomus. Det var ett hiskeligt blåsväder i fredags! Mmmm, det vattnas i munnen nu när jag skriver om det goooda köttet vi åt.

Pappa gjorde mig orolig i fredags. Han HAR tyvärr problem med pacemakern, hjärtflimmer och en sämre kondition erkände han för mig. Detta låter inte bra alls... :-( Vill ha honom kvar länge än, han är ju hyper "med" eller "på", hänger ju med i allt det senaste inom tekniken! ;-)

Igår lördag vaknade jag med migrän (ja, i alla fall huvudvärk som låg VÄLDIGT nära migrän...). Jag brukar ha det titt som tätt. Blir till och med lätt illamåande. Jag hade det sist på jullovet... Är Magnus hemma vågar jag ta tabletten Ipren, men är jag själv med barnen vågar jag inte det. Den innehåller salicylsalicylsyra eller liknande, och har man astma ska man vara försiktig med att äta tabletter som innehåller den. Men min läkare har sagt att hon tycker jag ska prova, det är bara ca 20 % av astmatikena som reagerar. Ipren funkar bra mot huvudvärken. Men alltså, jag somnar knall fall av den, så Magnus måste ju bara vara hemma. Han får rycka i mina fötter med jämna mellanrum! ;-)

Idag söndag har Freja och jag varit på simskola på förmiddagen. Det var sista gången. Då brukar det vara "lek", fika och märkesförsäljning. Freja hade tagit två märken fick vi först besked om, järnmärket och silver-hajen. Simläraren tyckte det var konstigt att hon inte hade tagit brons-hajen också då. De kollade upp det, och hon BORDE klara den då den var enklare än silver-hajen. Man skulle simma 100 meter. Freja påstår att hon gjort det, jag har för mig att hon kommit hem och sagt att hon har simmat 100 m. Magnus har också för sig det. Hon gjorde det i alla fall igen där på plats, och det gick så klart jättbra! När jag frågade ville hon inte, men lärarna lycklades övertala henne. Det var stojigt där när alla lekte och tjoade. Jag fick en tår i ögat, fan (nu svär jag!) vad dukigt hon har blivit, så rädd för vatten som hon varit... Hon sjönk en gång på simskolan och det sabbade TYVÄRR en hel termin (ja nästan två...) för något år sedan. :-(

När vi kom hem från simskolan åt vi lite snabbt och sedan körde vi till Barnens lekland tillsammans med Nette och barnen. Barnen fick leka av sig! Härligt! Tyvärr slutade dagen lite olyckligt då Manda lyckades göra något med sitt ringfinger, eventuellt är det brutet, jag får höra med Nette sedan. De körde hem när lektiden var slut, men Simon åkte in med henne till akuten vi fyra-tiden.

Freja och Sanna fortsatte att leka efter leklandet. De är verkligen "goa kompisar". Härligt att se. :-) De vet liksom precis var de har varandra. Tuvan ringde Alva (som hade varit och ringt på här när vi var på leklandet). De bestämde att leka där, så jag följde Tuva bort. Väl där var det badtime i deras härliga utomhus spa, så det var bara att hämta badkläder till Tuvan. Fasen vad skönt det såg ut! Kallt i luften, och vaaarmt i spat! ;-) Det riktigt ångade upp, som en häxkittel! :-) Tuva badade där förra söndagen också, och Freja är allt liiite sotis på att Tuva har fått "spa:a". ;-) Ja ja, någon gång blir det nog Frejas tur.

Nu väntar en kopp gott gott te.

torsdag, maj 06, 2010

Gökvisa


Gökvisa
(den sång skolbarnen sjöng i kanon i Ådalen)


Hör göken gal om våren i skogen lugna ro
Från hällarna och snåren det svarar glatt ko-ko.
Ko-ko ko-ko ko-ko ko-ko ko-ko
ko-ko ko-ko, det svarar glatt ko-ko.


Och sjunger jag och trallar och ropar glatt hallå.
Jag hör bland gran och tallar hur ekot svarar då.
Hallå hallå hallå hallå hallå
hallå hallå, det svarar glatt hallå.


Uttråkad dag i dag...

Freja är/var "sjuk"... Hon hade jätteont i magen igår kväll, bara grät en bra stund och sedan hade hon värsta diarréanfallet. Först i toan, och sedan hann hon inte en gång också... :-(

Freja (och Tuva) tillhör katogirin som aldrig har diarré, hur magsjuka de än är. Jag har i stort sätt alltid diarré + kräkningar när jag är magsjuk. Det är ju skönt att de så sällan har det!

Freja fick i alla fall vara hemma idag, hon var lite rädd att inte hinna till toan i skolan. Men hon har varit pigg idag. Jag var och hämtade läxa i förmiddags. Hon har jobbat på jättebra idag! :-)

Jag tror hon hade något litet virus, hon var så rosig om kinderna igår också.

Tjejerna var ensamma hemma den stunden jag åkte till skolan. Jag var även och handlade lite på Ica i byn. Jag handlade ingredienser till en hemmalagad lasagne. Provade för första gången med färska lasagneplattor. Mmmmm, vad god den blev! :-)Freja åt som en häst, Tuva får man truga... Hade hon fått välja hade hon levt på glass i stora lass. ;-)

Tjejerna har lekt en del, och bråkat ganska mycket... ;-) De retar sig så på varandra just för tillfället! För en månad sedan lekte de ju så fint! Ja ja, det går väl i vågor. Det har inte hänt överdrivet mycket, därav uttråkad dag! ;-)

Nu ska jag vara social med familjen. Magnus just hemkommen.

Må väl! :-)

tisdag, maj 04, 2010

Måndags- och tisdagsbilder

Freja gör matteläxan. Tuva fick ett "arbetsblad" (som Freja säger att de kallar sådana i skolan) att jobba med. Jag kopierade bara upp en grej vi har använt i fem-årsgruppen på jobbet och lät henne "jobba" med den. Man ser att Freja visar Tuva hur hon ska göra.

Vårt dagsprojekt på jobbet. Ett "vårträd" som alla tillsammans har hjälpts åt med.

Barnen sår solrosfrön. Freja har sått det på Kyrkans barntimmar en gång, och hennes blev JÄTTEHÖG då. Lite kul ändå!


Tuva igår på Blomsterlandet. Hon satt under vagenen och sjöng och var glad och pigg. Det droppade från de krukor jag ställde uppe på. ;-) Det kom en "byggkille" in där, och då sa Tuva högt och ljudligt "titta mamma, en byggare". ;-)




Glömde personal-mötet!!!

Jag hade en härlig ledig dag igår. Jag stressade verkligen av! Ända tills min kollega ringde när jag i godan ro stod med middagen kl tjugo över fem, och frågade om jag var på väg... "På väg...?" sa jag frågade till min kära kollega. Då slog det mig att jäklar, det var ju p-möte kl 17.15!

Magnus var inte hemma ännu, han stod utanför Kronan i stan och väntade på bussen. Tacka vet jag snälla grannar och kompisar till barnen. Jag ringde hem till Sanna, och Simon var hemma och vabbade febrig Sanna. De kom bort och var här till Magnus kom hem, så att jag kunde sätta mig i bilen och köra till jobbet så fort jag kunde. Väl på jobbet kändes det jättebra, inga sura minner utan alla var så förstående. Jag tror det hela inträffade pga att jag var ledig på dagen, jag hade dessutom varit ledig fre också, så jag tror jag hade "kommit ifrån jobbet" lite. Vilket ju sägs ska vara positivt, för då har man ju verkligen slappnat av under de lediga dagarna. ;-)

Igår var Tuva och jag på Blomsterlandet och köpte blommor till krukor och balkonglådor. Vi köpte bla Maurgeriter och någon hängväxt till de röda balkonglådorna vi alltid har på verandan. Till den stora kopparkitteln på altanen köpte jag i år bara kryddväxter. Vi hade såna i krukor förra året och det var underbart att ha, kryddväxter är lättskötta. Så i år blev det mycket kryddor. Vi köpte bla en stor Timjan, vi har har alltid färsk timjan när vi tilllagar nypotatis/färskpotatis i ugnen. Mmmm, gooott!

Vi var även inne på nyöppnade Kappahl i Amiralen. Freja behövde ett nattlinne, hon hade inget sådant alls. Det blev ett fint randigt med kort puffärm med Miffy på. Inne på Kappahl blev Tuva-luvan rädd att hon hade tappat bort mig igen... Hon hitade en tv med barnprogram vid bebiskläderna. Jag sa att det var ok om hon satt där så skulle jag komma snart. Det ville hon göra. Men tydligen var jag borta för länge för hon hade börjat leta efter mig, så plötsligt mötte jag en ledsen rödgråten tjej... :-(

Inne på Maxi blev det en Hallo Kitty t-shirt till Freja att ha nu på utegympan som drog igång den här veckan. Hon har kört mycket med linnen nu när de haft innegympa. Tuva fick en munkjacka med en massa blommor på i varma färger. Allt detta var på rea. ;-)

När vi kom hem hann vi snabbt få lite lunch i våra magar innan vi skulle hämta Freja-bejan i skolan. Det blev rester. Jag åt den grillade goda rishultskorven från lördagen, och Tuva fick några köttbullar och spagetti.

Freja och Karolina hade bestämt i skolan att leka efter skolan. Så Freja åt bara snabbt två minibananer när vi kom hem, och sedan körde vi till Karolina. Helene bjöd mig på en god kopp kaffe och en dammsugare. Ha ha, vi fick oss ett gott skratt. Karolina den lilla socker-råttan visste att de hade dammsugare hemma. Hon hade frågat pappa Andres var dammsugarna var, och han hade svarat "det står två dammsugare i tvättstugan". Så när vi skulle fika sprang Karolina ut i tvättstugan och Helene frågade vad hon skulle där och göra. Vi hörde bara henne säga "dammsugarna" på väg in i tvättstugan! Det komiska i kråksången var ju att det STOD två riktiga dammsugare i tvättstugan, så Anders hade ju inte ljugit. ;-)

När Tuva och jag skulle köra hem ville stortjejerna med hem till oss. Hemma hos oss lekte tjejerna inne och jag och Tuva planterade krukorna ute på gräset. När jag ändå hade framme jord och "blaskade" med, lät jag tjejerna så varsina krukor med solrosfrön. De hällde och grejade och jag lät dem hållas, vi var ju ute på gräset! :-) Vi sådde solrosfrön med barnen på jobbet i förra veckan. Karolina tog sin med hem, Frejas och Tuvas står nu i uterummet med plastfolie på, tillsammans med de andra krukorna och balkonglådorna jag planterade växter i. Jag vågar inte ställa ut dem ännu, det är fortfarande himla kallt ute! :-(

Idag har jag varit effektiv som 17 på jobbet! Jag slutade kl kvart över ett, och de dagarna brukar jag lägga två timmars planering. Jag har skrivit ut endel dokumenation till barnens dokumentationspärmar. Känns så skönt att ha fått lite gjort! :-)

Ikväll har Tuvan fått fläskläpp på både under- och överläppen... Jag lyssnade på musik från YouTube (Turistens Klagan med Cornelis). Tuva gillar den låten och dansade och höll på, plötsligt "dök" hon ner i de "förvarings-sittbänkar" med svart Marimekko tyg som står i vardagsrummet. Oj vad hon blödde, jag trodde först det hade gått hål rakt igenom men det hade det som tur var inte. Men ledsen var hon så klart! :-( Hon somnade kort därefter, hon satt bara en kort stund och gosade och "grät klart" i pappas famn.

Stackars Magnus har ooont i munnen. Han har varit hos tandläkaren och dragit ut en tand i eftermiddags. Men han orkade ändå både handla mat på Maxi, och gå in på Leksakshuset och köpa "romerska ringar", som vi antingen ska hänga i gungställningen, eller i "vårt" kastanjeträd ute på "vår" allmänning. Freja älskar att klänga och hänga i sådana.

Ha det bra!!! :-)

lördag, maj 01, 2010

Vackra doftande blommor




Dessa blommor blommar på vårt tomt, på en buske "på barn kvist" så att säga. Bladen kommer efter blomningen. Den doftar ljuvligt, nästan som syrén.

Är jäkligt nöjd med bilderna jag tog måste jag säga! :-) Har upptäckt vår kameras "makro-funktion".




Valborgshelg

Tuva tittar på elden.

Freja ser man till höger, med tofs.


Vi var för första gången sedan vi flyttade hit, vid byns officiella majeld. Ååå, allt var precis som det skulle! :-) Man såg en massa kända ansikten och hejade till höger och vänster. Barnen sprang runt med dagis- och skolkompisar. Freja hittade massor av skolkompisar, bla Wilma, Tilde, Elsa. Tuva blev så glad, för Noah (Wilmas lillebror) och Anton (som hon ju ska gifta sig med) från dagis var ju också där. Allt var väldigt enkelt och okmplicerat. Så som jag minns det från "tippen" i Täby, där vi var på Valborg. Tippen är en gammal hög gräsbevuxen soptipp i "sockerlåds-bostadsområdet" Erikslund. Tippen används inte längre, vi åkte pulka där på vintrarna, och till Valborg var det majeld nedanför backen.

På vår majeld här i byn sjöngs Sköna maj välkommen och Vintern rasat ut, mm. Vi trodde det skulle vara korvförsäljning, men det var det tyvärr inte i år. Tydligen var brasan ganska liten i år. Den brann upp ganska fort. Det hela var ändå mycket stämningsfullt, efter att kören hade sjungit Vintern rasat ut, kom det barn från femmorna på skolan, och tände elden med facklor.

Valborgsevenemanget avslutas tydligen traditionsenligt med att alla tillsammans sjunger Du gamla du fria. Fin tradition tycker jag. Svenskarna är dåliga på såna traditioner. ;-)

Idag lördag har vi bara varit hemma. Känns som att det är ett tag sedan vi "bara" var hemma en helg! Freja har lekt med Tilde här i närheten, de har sprungit lite fram och tillbaka. Tuva har lekt med grannflickorna Alicia och Meja. Efter ett tag kom även dagisskompisen Alva dit.

Jag har städat ur uterummet så att vi kan sitta där nu dessa lite kalla blåsiga vår- och försommardagar. (Har teakmöblemanget därinne.) Altanmöblemanget som vi köpte i våras, som har stått där inne under vintern åkte nu ut på altanen. Sommar - nu är du välkommen hit! :-)

Må väl!