fredag, april 30, 2010

Ådalen, bilder i hipp som happ-ordning

Efter sången var det lunch och trolleri, men det var även lite "öppet hus" i klassrummen. Här ser vi på lite bilder från Lisbets dator med hjälp av en sån "kanon" så man ser bildena på en duk. Tuva lilla tjej, blir skolvan av bara farten!

Innan vi gick till Ådalen var det rast och fruktstund. Freja tar det luugnt som vanligt. Tur hon har snälla kompisar som väntar! :-)

Farmor och Tuva lyssnar på den fina sången.

Freja sitter ganska långt ut till höger i mitten av bilden. Svart munkjacka och keps.




Våren är härmed "insjungen".

I vackra Ådalen i vår by sjöng förskoleklasserna till och med skolår 3 in våren i förmiddags. De var så duktiga, och vädret var toppen! Solen sken över oss och det var riktigt varmt och skönt. Vitsipporna var utslagna så det lyste vitt överallt. Kan det bli mer vårlikt?

De sjöng många klassiker, tex Alla fåglar kommit ren och Hyacinter och Tulpaner, men även några nya vårsånger. De sjön en härlig sång i kanon, den var läcker! Allt avslutas med att alla (även åskådare) står upp och sjunger vår vackra nationalsång tillsammans. Mäktigt. Jag blir alltid gripen av barnes olika "evenemang", jag har (under de nattsvarta dagarna då jag precis hade fått mitt cancerbesked) varit i den situationen då jag inte trodde jag skulle få uppleva knappt några av dem...

Magnus lämnade Tuva till farmor och farfar i morse. Tuva åt frukost där, och jag och Freja åt hemma i lugn och ro, sedan cyklade vi till skolan. Det var bestämt att jag skulle vara med Freja hela dagen i skolan. Farmor, farfar och Tuva kom lagom till att vi alla gick i samlad trupp till Ådalen.

Jag tycker fröken Lisbeth verkar vara en bra fröken, bestämd men ändå mjuk och go mot barnen. De sitter fantastiskt stilla och lugnt och jobbar i klassrummet! Hon berättade (inte för att skryta) att hon alltid har så här lugnt i sina klasser. Hon jobbar stenhårt med det från början sa hon. Hon poängterar för barnen att klassrummet är deras ARBETSRUM.

De hann inte med så mycket i skolan idag. På fredagmorgnar har de tydligen alltid "religion". Freja har berättat om deras "guldbiblar" de har och ritar och skriver i (vanliga skrivböcker klädda i guldpapper). Lisbeth sa att hon tyckte det var viktigt med lite bibelkunskap, det är en bra grund att ha med sig i livet, man vet aldrig vad det har i sitt sköte, och jag kan bara hålla med! Naturligtvis kommer de framöver även att komma in på de andra religionerna som finns representerade i vårt land.

När vi alla kom tillbaka till skolan var det lunchdags och skolbarnen bjöds på korv med bröd och festis. Vi andra (läs farmor i detta fallet!) hade med matsäck som vi festade på på skolgården. Det var många som hade matsäck med. Jag hade inte fixat det då jag och Freja cyklade på morgonen. I matsalen bjöds det sedan på kaffe och kaka till föräldrar och syskon.

Efter "lunchen" var alla välkomna till gympasalen på en trolleriuppvisning. Trollkarlen var riktigt duktig! Han var tydligen lärare på en annan skola här i närheten.

När vi skulle hem fick jag med mig både Hanna och Karolina från klassen. De leker alla ute nu. Faktiskt i sandlådan! Jag märker på tjejerna att de älskar att leka med gegga och sådant, härligt att se, så stora är de liksom inte ännu! :-) Studsmattan används också flitigt.

Ikväll väntar majbrasa här i byn. Vi har aldrig varit där tidigare, vi skulle gått förra året, men det var inställt då pga eldningsförbud.

Ha en trevlig Valborg! :-)

torsdag, april 29, 2010

Två bilder

Tuva ritar en teckning till min tandhygienist Åsa! :-)

Freja busade till det med badskum när hon badade i måndags em.


Snart freeeedag!

En arbetsvecka är på väg mot sitt slut. Jag har idag torsdag jobbat sista dagen för denna vecka. Imorgon tar jag ut en av de sista föräldrar-dagarna vi har kvar på Freja. Hela skolan ska "sjunga in våren", i natursköna Ådalen kl tio. Jag ska vara med henne i skolan hela dagen och det ska bli så mysigt!

Jag känner mig glad. Mitt jobb är roligt och jag trivs bra, men det är mycket att göra och det händer endel nu innan sommaren. Vi ska bla få en ny chef som verkar vara jättebra! Idag har jag och min kollega varit på sk föräldrarråds-träff.

I torsdag för en vecka sedan var jag och min kollega på en mycket intressant kurs om att arbeta med små barn i förskolan. Kursledaren sa många vettiga saker! Bla att små barn behöver mycket sömn. Nu för tiden vill många föräldrar att man ska väcka barnen efter 30 min middagssömn etc. Kursledaren menade på att det var direkt skadligt att väcka så små barn, deras hjärnor tar skada. Hon menade på att hjärnan utvecklas oerhört mycket från nyfödd till tre år. Vidare pratade hon om inskolningar, att man måste ge inskolningarna tid, det tar tid för ett barn att knyta an till en ny vuxen.

Hon läste på slutet några tänkvärda ord:

Det du tror om mig
som du är mot mig
så som du ser på mig
Vad du gör mot mig
- Så´n blir jag.

Jag och min kollega tyckte det var kul att komma ut från förskolans skyddade verkstad och göra något annat. Det var så trevligt att få äta lunch på restaurang. :-)

I måndags, på min lediga dag var jag hos tandhygienisten och hade Tuvan med mig. Det gick bra! Hon var sååå duktig medan jag behandlades! Men så var det en fantastiskt barnkär tandhygienist också. Oj, vad hon "tog sig an" Tuva!! Tuva var också helcharmig hela tiden. Jag menar hur kan man inte bli charmad av en liten fyraårig tjej, med röd Pippi-klänning med hjärtan på, och till den en rosa munkjacka som det står "prima ballerina" på? Hon var ju fyraåringen personifierad; vill vara både Pippi och prinsessa! :-)

Det var nästan så att tandhygienisten "glömde" mig. ;-) Men jag inser att hon gjorde det pga att hon visste att hon ju behövde få med sig Tuva ut ur rummet en kort stund när jag röntgades. Tuva hade med sig en Alfons-bok, ritpapper och två barbiedockor. Tandhygienisten kunde sin Alfons och lilla Anna etc, oj vad de pratade böcker, undertiden hon skrapade bort tandsten på mig! Hon berättade att hon hade läst mycket för sina barn när de var små. Tuva föll för henne också!

Banne mig om inte tandhygienisten satte Tuva i sitt knä på slutet och sa "vilken go tjej du var alltså!". Tuva ritade en teckning till henne, en klassisk huvudfoting. Tandhygienisten sa att hon skulle hänga upp den, och det tror jag hon gjorde, för hon hade tomt på väggarna, och hon behandlar ju bara vuxna, och de ritar ju sällan teckningar och ger henne! ;-) Och jag hade inga hål!!! :-)

Må väl! :-)

onsdag, april 28, 2010

Vår på Saltkråkan


Vår på Saltkråkan


Nu ska du höra nånting som jag vill tala om,

jag såg en lärka nyss, och det var våren som kom.

Nu är våren kommen,

nu är våren kommen,

alla lärkor börjar drilla då, just då.

Vårens eldar brinna,

vårens bäckar rinna,

vårens kvällar är så blå så blå så blå.


Astrid Lindgren



söndag, april 25, 2010

Söndag

Freja och Tuva plockar vitsippor vid Silverforsen i närheten av där mormor och morfar bor.


Vi hittade morfar och Mysan i växthuset när vi kom hem efter promenaden. Tuva vill ÄN EN GÅNG se morfars öga med blodutjutelsen.

Tuva leker med min gamla sk "Kåldocka", som var sååå poppis i början på 1980-talet. De kom så klart från USA, och man fick med födelsebevis, och de hade namn, min hette Alexandra minns jag. Jag lyckades "fjäska" till mig en sådan av min pappas gamla faster. ;-) Den oranga väskan har min farmor Astrid virkat till mig när jag var liten. Jag var en riktig docktjej!


Freja i skogen ovanför mormor och morfars hus. Deras tomt slutar med viltstängslet längs med E-22:an.



Tuva "tar ut pengar" på leklandet. Denna "bankomat" finns i deras "stad" där man kör elbilar.






Heeeeeej

Idag har Magnus lagt klinker i hallen. Han har nu bara tre plattor kvar som han måste såga, och sedan har han all fogning kvar. Det blir så fint med de mörkt gråa plattorna. Blir bra i en hall, där man drar i en del smuts.

Freja var bjuden till Theas kalas på Leklandet i morse kl tio. Jag tog med Tuva dit och betalade ett inträde till henne så att hon också fick leka av sig. Det var några andra mammor som gjorde likadant. Vi satt och fikade och hade det trevligt. Tyvärr hade Tuva ingen att direkt leka med... Lill-snuttan blev jätteledsen en gång då hon inte hittade mig. Jag hade ändå sagt till henne att jag gick på toa (det tog en stund, gjorde nr två nämligen...). När jag gick ut därifrån såg jag precis Tuva gå fram till en i personalen och säga att hon inte hittade mig. När jag kom fram till henne såg jag att hon hade gråtit...

Jag tänkte att det var lika bra att hålla sig undan hemifrån idag också, så att Magnus fick jobba ifred med hallen. Nu vill vi bli färdiga med hallen! Så efter leklandet körde jag och barnen till mormor och morfar i Ronneby. De har ju Mysan, som jag inte tål speciellt bra, så inomhus hos dem mår jag snabbt ganska dåligt... Men nu på våren (och sommaren) är man ju ute mycket, och då går det bättre att vara hos dem. :-)

Barnen och jag har haft mysigt, de har lullat runt på tomten och plockat vitsipor (hela deras tomt är full!). Vi satt och fikade i deras växthus, där var det varmt och gott! Freja hade matteläxa som hon har skjutit på i flera dagar och den var hon bara TVUNGEN att göra, under tiden lekte Tuva med mina gamla dockor.

Jag hade beställt mammas goda Moussaka (gjord på potatis i stället för aubergine) till middag. Pappa jublade, han hade beställt det här om dagen men till honom hade hon sagt nej. ;-) Freja älskade den, Tuva åt i alla fall upp det hon hade på tallriken.

Tuva var fascinerad av morfars stooora blodutjutelse i ögat. Han får sådana med jämna mellanrum, han har kollat upp det med läkarvetenskapen, men det verkar inte vara någon fara. Det ser bara otäckt ut. Tuva ville se flera gånger, medan Freja tyckte det var riktigt läskigt, och vände bort huvudet hela tiden.

Må väl!

lördag, april 24, 2010

Som vanligt, bilderna i fel ordning. ;-)

Efter middagen tog vi en prommis längs den vackra Mörrumsån.

- Eeeh, barnen... ta det lugnt, det är inte farmor och farfars bäck det här...

Ser ni att det står en kille mitt i ån och fiskar?

Vilt och vackert.


Tuva springer av sig efter middagen på Restaurang Walhalla.



Freja har fått in efterrätten.





Bortsprungen mobil... hittad!

Det är nästan så jag skäms... ;-)

Igår eftermiddag var jag nere i källaren och såg att min hemma-mys-munkjacka hängde på en garderobsknopp. Den har jag inte sett till på hela veckan, men min hjärna har inte fäst sig nämnvärt vid det. Jag tänkte bara "oj hänger den där, äh jag tar den sen". Sedan hade vi fredagsmys som vanligt, och nattade barnen. Därefter kände jag mig frusen och kom på att, just det mysmunkajackan i källaren tar jag på mig! Den kändes så tung... Ja, ni förstår ju vad jag hittade i den... ;-)

Det var bara att ringa Telenor och anmäla den som upphittad och ta bort "spärrningen" på den, så jag kunde ringa igen.

Jag som var så säker på att jag tog med den till Skopunkten! Alltså, jag var 97 % säker på det, det sa jag till och med till expediten på Skopunkten. Men när jag nu tänkte till, kom jag på att Tuva och jag var nere i källaren innan vi hämtade Freja och körde till affären, och gick igenom de skor Tuva eventuellt kunde ärva av Freja. Magnus, mamma och pappa skrattade gott åt min virrighet. Pappa utbrast "du blir mer och mer lik din mamma!".

Pappa skrev ett roligt inlägg till mig på Facebook.

Verkligen synd att du hittade telefonen, och inte behöver vi någon heller. Men du får väl "tappa" den i toaletten eller lägga din väska bakom hjulen på bilen så att Magnus kör över den. Lär av din mor!

Nu är det lördagkväll och tjejerna har somnat tillsammans i vår säng efter bokläsning. Vi hoppas det ger härliga syskon/barndomsminnen! :-)

Idag har vi varit på Restaurang Walhalla i Mörrum. Magnus farmor Gullis syster Lisa, fyllde 90 år och hade bjudit in till en liten fest. Detta, plus endel annan information, fick även alla våra grannar som råkade vara ute, av Tuva på förmiddagen innan vi åkte. Magnus bytte till sommardäck. Tuva var ute på tomten och lekte lite under tiden. Hon vrålade bla "heeeej Bengt!" (till grannen), "jag har linne på mig idag!" och "vi ska äta på restaurang idag vi".

Det var trevligt att "komma bort lite". Det kändes kul att göra Lisa så glad, för hon tyckte det var så roligt att alla kom. Det är sällan man träffar "hela släkten" tex Magnus kusiners barn. Där var det två magar i vädret! Släkten blir större. ;-)

Lisa ville inte ha några presenter, hon var bara glad att alla "ställde upp" och kom. Vi köpte dock liten en ampel med små mini-penseer som Lisa kan ha på sin balkong. Jag har även suttit och gjort ett album med bilder på Lisa och oss, från när jag kom in i släkten, i slutet på 1990-talet, till nu. Det är jag som är fotografen i familjen, och bilder från innan dess, har jag inte koll på. Det var bla bilder från när vi alla var på Le´s Miserables musikalen i Malmö 2001, och därefter åkte till Limhamn och tittade på hur brobygget över Öresund framskred. Jag minns att vi alla tyckte det var mäktigt! Sedan kom bilder från sommaren 2002, när Lisa träffade bebis-Freja för första gången... :-) Albumet slutade med bilder från julen 2009.

Vi åt någon fläskfilé med örtsås med någon slags ugnspotatishalvor till. Till förrätt var det klassisk räkcoctail. Maten var ingen höjdare, men helt ok. Efterräten var vaniljglass med hallon, min vaniljglass var fryst och tinad igen, för det var massor av iskristaller i. Men men, det var härligt att komma iväg, vi är så nöjda! Barnen åt!!! :-) De som ofta annars är ganska dåliga på mat... Tuva åt till och med räkcoctailen! Vi skojade och sa att det är tur de sköter sig när man är borta.

Freja hade sitt Nintendo DS med sig, just för att ha i bilen tänkte vi. Det var dock en annan kille som hette Max, som hade sitt med sig in på restaurangen. Hans syster Maja hade ett rosa, precis som Freja. Efter huvudrätten sa vi till Freja att det var ok att hämta sitt i bilen. Magnus kusinbarn Ellinor 8 år och Maya 6 år hade inte sett något sådan förut och de fick prova Frejas, och på så sätt var isen bruten! :-) Tuva sprang mest runt och busade med Maya och Mayas kusin Emil 1 år. De flesta barnen där var sysslingar/tremänningar till våra barn.

Efter middagen togs en klassisk släktbild. Vi hittade en fin plats utomhus att ta bilden på.

Därefter bröt de flesta upp. De flesta skulle köra till Malmö. Magnus, jag och barnen, Mia, Bengt och Bengts morbror Sten gick en runda vid vackra mäktiga Mörrumsån innan vi körde hem.

Jag körde hem, jag lät Magnus dricka lite rött. ;-) Men oj oj, vilken vanemänniska man är! Vi tog bilen från restaurangen till ån, och den turen körde Magnus, vi glömde att han hade druckit vin! Mia och Bengt gjorde samma misstag! ;-) Tur man kommer på sig i alla fall!

Må väl!

onsdag, april 21, 2010

First aid-certificate

Jaha, idag har jag gått en Första Hjälpen-kurs. Det var väldigt intressant och nyttigt att få delta i den! :-)

Man fick testa att göra hjärt-kompressioner på dockor som var verklighetstrogna. När man blåste in luft höjdes bröstkorgen. Det var "tungt" att pressa händerna mot bröstkorgen för att göra de 30 kompressionerna man skulle göra. Vi skulle hålla på i 15 min, tills "ambulansen" kom, det kan ju ta tid och man ska jobba på till man blir avlöst av ambulanspersonal. Vi jobbade i grupper om tre, och avlösa och hjälpa varandra. Många fniss och skratt blev det, tex att vi efter varje inblåsning fick hålla på och och torka av dockans mun med någon slags decifiserande våtservetter som luktade pyton. ;-)

Som avslutning delades gruppen på hälften och vi spelade lite "teater". Jag fick "blod" på handleden och mina arbetskamrater skulle lägga tryckförband på mig. Mina instruktioner var att om jag inte fick hjälp inom tre minuter skulle jag "svimma".

Min kollega skulle sitta på en stol. Hon fick lite, lite blod på fingret. Bredvid henne lades en docka som skulle föreställa hennes man. Hon skulle säga "kan någon hjälpa mig, jag blöder, min man han bara sover och sover", hon skulle vara lite virrig och påstridig om att hon behövde hjälp. Vi skrattade gott på genomgången efteråt då "hjälparna" fattade att det var hennes man (dockan) som var den som skulle blivit hjälpt! Ha ha, men min kollega hade fått sååå bra hjälp så.

Nu har mitt nya sim-kort kommit med posten! :-) Jag får låna Magnus mobil, och har mitt nya sim-kort i den mobilen (tack och lov samma telefonnumer). Jag saknar dock alla mina kontakter, alla är ju borta, de satt ju i det gamla sim-kortet och i mobilen som blev stulen... :-( Så, läser du detta och tillhör mina vänner, skicka gärna ett litet sms till mitt vanliga gamla nummer och underteckna det, så jag vet vem det är som sms:ar, så ska jag lägga in dig i min telefonbok igen. :-) :-) Ny mobil kommer jag att köpa vad det lider, pappa har lovat att hålla utkik efter bra erbjudanden (jag hinner inte).

Freja är fantastisk!!! Hon har somnat hela veckan i sitt eget rum! Duktiga stora tjeja! Hon har upptäckt sin "kompis" stor-nallen (som hon fick i julklapp) som är SUPERMJUK och stor och gosig, ja som en kompis i sängen! :-) Hon har ju haft lite jobbigt med att somna i sitt rum nu under vintern... Det var samma sak förra vintern, jag tror banne mig Freja är lite "låg" om vintrarna då det är mörkt och trist... ;-)

Idag har vi läst ut en lite längre rymdbok som var lite kul, Resan i Rymden, av Gunilla Ingves. Den var skriven som en skönlitterär bok, men med bra fakta inbäddat i texten. Den handlar om tre barn som åker ut på en rymdresa med sin egenhändigt byggda rymdraket. De besöker bla Månen och planeten Mars.

Vi ska titta på månen en dag och jämföra med den månkartan som finns med i boken! Man kan nämligen se många "platser" på månen med en kikare, bla Klarhetens hav, Farornas hav, Regnbågsviken och kratern Copernicus. "Haven" är inte hav, utan stora slätter, men de namngavs för mycket länge sedan, när man trodde att det var stora hav, som fanns på månen.

Jag blir fasinerad och känner att man ska nog inte "tänka" för mycket på rymden, då kan man nog bli galen! ;-) Den är så stooor! Oändlig... Till en av stjärnorna i Karlavagnen, stjärnan Merac, tar det 78 ljusår att åka, med vanlig raketfart tar det lite mer än 2 miljoner år att komma dit!!! Tänk att man kan se så långt bort!

Vi bor ju i Galaxen Vintergatan (med våra nio planeter och oändligt anlat stjärnor), men det finns flera miljoner fler galaxer där ute i det mörka universum... NÅGONSTANS finns det garanterat liv, det MÅSTE det göra... Det vill jag tro. Alla ingredienserna för "liv" finns ju i universum. Det måste finnas någon planet, i någon av alla miljoner galaxer, som har någon form av liv... Mänskligheten har skickat ut radiomeddelanden i rymden, men det tar kanske flera miljoner år innan "någon-något" får detta meddelande... Då finns ju inte vi här på planeten i alla fall. Oj, vilka tankar man får!

Det är sååå fantastiskt att vara mamma till ett skolbarn nu, man blir "barn" på nytt och upptäcker världen! :-)

Nu väntar sängen. Kurs i morgon igen, Småbarns-pedagogik. Ska bli intressant!

måndag, april 19, 2010

Cirkus Christina inkl barn, på Skopunkten!

Idag var jag och barnen på Skopunkten när vi hade hämtat Freja i skolan. Det var dags för inköp av vårskor.

Nu har jag bestämt mig, jag tar ett barn i taget nästa gång! Så fort vi kom in rusade Tuva fram till ett bord med gräsliga guldiga sandaler och "skulle ha", när jag sa nej var det katastrof och tandagnisslan... Freja var urgnällig på sitt lilla sätt. Hon är ju en tjej som VERKLIGEN KÄNNER EFTER med varje millimeter av kroppen och frågar sig själv: "sitter denna skon nu VERKLIGEN bra?". ;-) Så Freja satt och gnällde, jag sprang och hämtade sko på sko på sko... Tuva sprang runt och provade skor och var arg på mig då jag sa nej. Jag bad henne se om hon hittade någon gympasko, och hon hittade faktiskt en, som hon sen sprang runt i.

Freja var okoncentrerad, efteråt sa hon att hon var hungrig. Ska jag vara efterklok så skulle vi kanske ätit något mellanmål innan vi körde... Freja hittade en svart snygg finsko i tyg med vristrem som hon bara ville ha, men den fanns inte i storlek 31, hon provade 32 men den var ju för stor, men hon ville inte erkänna det. Puuuust! ;-)

Mitt i detta kaos måste min mobil ha blivit stulen ur min väska... Jag hade, det skall erkännas, inte full koll på min väska hela tiden med tanke på att jag sprang med skor till Freja mm, och samtidigt skulle ha koll på Tuva.

Mobilstölden upptäckte jag när vi var klara och kom ut i bilen. Freja skulle då ringa en kompis och bestämma lek. Jag sprang in för att se om den kanske hade åkt ur väskan och låg på golvet där jag hade ställt den, men jag hittade den inte. Jag pratade med en i personalen och vi provade att ringa den men utan resultat. Hon sa att det är så stölderna i affärerna går till, att tjuven inte tar hela väskan utan bara tex plånbok eller mobil. Konstigt att plånboken låg kvar, men glad för det är jag! Det innebär ju massor av extrajobb att bli av med plånbok. Men dyyyrt att bli av med mobil. :-(

Jag hade lite, men bara lite, is i magen, jag ville se om den låg hemma innan jag gav upp helt. Men jag var tämligen säker på att jag hade den med när vi åkte. Och jag hittade ingen mobil hemma heller... Så det var bara att ringa polisen och Telenor och anmäla stöld av mobil. Trist, den var bara ett år.

Det känns liksom lite "olustigt" att väskan med mobilen låg bredvid Freja där hon satt och provade skor, att en tjuv varit så nära Freja där hon satt... :-( Detta var ju en banal sak, jag kan förstå nu att folk som har haft inbrott i sina hus etc, många gånger inte klarar av att bo kvar.

Barnen blev i alla fall med tre par skor var. Freja fick till sin glädje ett par gympaskor med snörning. Hon kan ju knyta rosett nu. :-) Hon är ju så noga med att skon ska sitta riktigt ordentligt på foten. Hon har haft skor med kardborre spänne tidigare, och hon spänner sönder skorna... Tuva hittade själv ett par svarta tuffa gympaskor med kardborre spänne. Freja hittade en annan vit sandal med lite platåklack, som hon kan ha som "finsko" (istället för de för stora svarta) och Tuva fick ett par svarta "finsandaler". Det blev även ett par foppa-tofflor vardera till tjejerna. Antar att detta var vårens och sommarens inköp av skor! ;-)

Idag har inte varit världens bästa dag, men men, imorgon är en annan dag... :-)

söndag, april 18, 2010

Söndagsbilder

"Intåget" på gympauppvisningen.

Här hoppar Freja trampett.

Puuuh, Freja började göra volter på studsmattan förra året, och jaaa, givetvis fortsätter hon med det i år. ;-) Här har hon precis landat efter en volt.


Oj vad man hinner mycket ibland!

Idag har jag hunnit med mycket! Först på morgonen var jag med Freja på simskolan och när vi var på väg dit stoppades vi av polisen i en nykterhetskontroll, efter simningen raka vägen hem och få i sig en macka och hämta resten av familjen, därefter köra till grannbyn på Frejas Gympauppvisning. Gymnastikföreningen hon är med i firade 25 års jubileum.

Alla var sååå duktiga, och visade axplock av vad de gör i de olika grupperna. :-) Tjejerna skulle samlas i sin grupp kvart i elva, uppvisningen började halv tolv. Det var ett pampigt "riktigt sportsligt" intåg i gympasalen av alla grupper, till "marschmusik". I täten gick fanbärare med en svensk flagga, och Gymnastikföreningsflaggan.

Oj oj, vad lääääänge (gäääsp!) de höll på! ;-) Alla grupper skulle ju visa sitt... Alltså jag BEUNDRAR alla barn i de olika gruperna!!! De satt så fint samlade i sina grupper, framför ribbstolarna, liksom mitt emot oss åskådare, och väntade på sin tur att visa upp sin grupp. Vi föräldrar som satt där skojade och sa att hade vi suttit intill dem hade det varit tjat tjat tajt om när det är slut!

Tuva tröttnade efter en stund, även om hon blev "road" av både farmor och farfar, mormor, pappan och mamman, det höll ju på så lääänge! Hon fick ändå korv med bröd som fanns till föräljning utanför. Tillslut sa jag till Magnus att nu hade de ju sett det mesta, varför körde inte han och Tuva hem och började sätta ihop studsmattan. Sagt och gjort! :-) Freja och jag fick skjuts hem när hela uppvisningen var slut.

När vi kom hem var de nästan klara med studsmattan, men Magnus hade lämnat till mig att "joxa" med att få fast nätet ordentligt. Jag hade att göra där i ca 30-40 min, med riktigt pilleri-arbete! ;-) Sen kunde barnen äntligen börja hoppa!

Nykterhetskontrollen då? Jodå, det gick bra! :-) Det var så lugnt och sansat alltihop. Jag körde dock 60 km/h på den 50-väg här i byn där polisen stod... Men jag hann tänka, när jag såg polisen, att nu ska jag ta det luugnt här, jag körde ju bara tio km för fort. ;-) Men polisen sa bara "godmorgon, det var en nykterhetskontroll här". Jag fick blåsa i en sån där "alko-mojäng", och jag var bara tvungen att berätta för polisen att det var andra gången i livet som jag blåste i en sådan. Ha ha, jag minns sist, det är ca 16 år sedan och jag hade nyligen fått mitt körkort, jag hade tre kompisar i bilen (varav en kille jag var kär i då!) och jag KUNDE banne mig inte blåsa! Oj oj, vad mycket fniss det blev i bilen! Jag vet inte, men jag tror inte polisen fick något resultat på mig den gången, jag tror han gav upp där och lät mig köra! ;-)

Freja som kan vara lite hispig ibland tog det också lugnt och fint! :-) Jag berättade vad det var polisen kollade när han stoppade mig. Då sa Freja "men mamma du drack ju igår kväll!". Nette och Simon var inne här en stund och killarna tog en varsin Whiskey men jag och Nette tog inget, men det fick Freja för sig att vi hade gjort. ;-) Men det hade i och för sig inte spelat någon roll, det var så många timmar tidigare ändå.

På simskolan i morse var det "livräddning" och barnen skulle ha tunna kläder och flytväst på sig. Freja har gjort detta ett anlat gånger förut, men hon missade livräddnings-tillfället förra terminen. Hon var allt lite nervös där hon stod i leggings och tröja. Men jag såg sedan ett leende på hennes läppar under hela passet! Hon var först ut att slänga sig i vattnet, för att sedan bli dragen in till kanten i en livboj.

Må väl! :-)

lördag, april 17, 2010

Söta, sovande barn. :-)


Igår kväll ville tjejerna somna tillsammans i vårt sovrum. Fina fina Freja och Tuva. :-)


Tyget, bilder

Jaha, så här blev det. :-)

Magnus och pappa försöker få tyget att hänga rakt.

Magnus och hans pappa byggde denna "ställning" till trappen förra helgen, för att kunna tapetsera det höga trapp-partiet, men även för att kunna hänga upp detta tyg. Tuva tyckte det var så spännande att krypa under för att kunna gå ner i källaren.



Vardagsdramatik, mm

Puuust, Freja, Karolina och Sanna skrämde upp oss litegrann idag, busungarna...

De lekte alla tre hos Sanna. Här hemma satt vi i köket i godan ro med svärföräldrarna, och drack en slät kopp kaffe. Tjejerna stormade in här och ville ha en platspåse, de letade saker till sin uppfinning de höll på med. Jag gav dem en påse och i den la de bla en gammal plåtburk, en påskfjäder och ett godispapper (bläää, men men, barndomens glada och fantasifulla lekar!). De drog ut på tomten igen. Jag trodde dock bara att de skulle hålla sig på vår tomt, plus "vår" del av allmänningen. Freja får inte gå själv någon annanstans.

Plötsligt ringde det på dörren. Helene (Karolinas mamma) skulle hämta Karolina, och Nette skickade ju bort henne hit då tjejerna sagt att de skulle gå hit. Jag sa att de nyss hade varit här, och bad dem leta på baksidan. Men inte var tjejerna där! Jag sa att de KAN ha gått till pulkabacken, en bit längre bort på allmänningsmarken. Jag sa att Freja får inte gå dit utan att säga till, men de kan ju ha "glömt" då de var så uppe i sin härliga lek...

Jag satte mig att fika igen, jag kände att Nette, Manda, Simon och Helene kommer ju att hitta tjejerna. Men icke, de kom tillbaka utan barn. Då tänkte jag att jag får ju också bege mig ut och leta så klart... Magnus förblev cool. ;-)

Jag gick till lekparken, de andra gick åt andra hållet. När jag såg en mystisk väska i lekparken - och inga barn, då blev jag liiite mer orolig, men ändå hanterbart (väskan kändes först "olustig", jag fick konstiga tankar). ;-) Gick hem och sa till Magnus att nu fick han hjälpa till han med!

Jag fick astma (köldallergi) av blåsten, och att jag nästintill sprang, så när jag stötte ihop med Helene sa jag "kan vi inte ta bilen och leta?". Sagt och gjort, in i Helenes bil. När vi körde ut från vår gata såg vi Nette, Manda och de "bortsprungna" tjejerna en bit bort!!! :-) Jag hann säga till Helene innan vi stannade bilen "nu ska vi inte bli arga och skälla ut dem det första vi gör, utan bli glada att vi hittat dem". Jag har läst någonstans att FÖRST ska man visa sin glädje att de är tillbaka mm, och SEDAN bli "arg" och förklara att man varit orolig och att det inte får upprepas etc.

De hade lekt och haft kul, och säkert "sporrat" varandra till detta. Absolut inte medvetet, utan helt enkel för att de var så uppe i sin härliga lek! Vad som hade hänt var alltså att tjejerna hade gått till lekparken, alldelse uppslukade av att hitta saker till sin uppfinning. När de gick från lekparken hade de tagit en stig så man kommer ut på Sannas gata... Jag gick en gata nedanför när jag gick hem från lekparken...

Jag minns själv hur jag sprang runt i området när jag var liten, men TYVÄRR är det ju andra tider numera... Det händer för mycket idag... :-( När jag satte mig i Helenes bil för att lena efter tjejerna sa jag till henne, för att lugna både mig själv och henne "alltså, Helene, TRE tjejer KAN inte bara försvinna!".

Väskan då? Jo, det var en plastväska till något verktyg (en slipmaskin eller liknande) och det var nog några andra barn som hade lekt med den. ;-)

Idag har mamma och pappa varit här för att fira Magnus, men även för att lämna Marimekko-tyget som mamma nu har sytt och fållat. Nu skulle det äntligen upp på väggen! :-) Åååå, det blev så fint så fint! Vit fräsch vägg mot klarröda och rosa blommor! :-) Det känns kul att äntligen få upp tyget, vi fick det i julklapp av mamma för ca fem år sedan, vi hade då planer på att fixa i hallen, men de planerna sattes ju i verket först nu. Så det kan gå.

Må väl!

fredag, april 16, 2010

Sova med skorna på


Idag är jag hemma med förkyld Tuva. Hon var lite hostig redan på torsdagmorgonen.

Magnus fyllde år igår, och jag var på föreläsning med jobbet på kvällen så jag träffade inte familjen igår. Magnus och barnen blev bjudna på födelsedagsmiddag hos farmor och farfar.

När jag kom kl halv elva på kvällen sa Magnus att Tuva hostade endel och hade kissat på sig, vilket hon inte gjort sedan hon blev natt-torr för någon månad sedan. Under natten kissade hon ner sig ytterligare en gång, och sov oroligt.

Imorse hade hon lite feber och var trött och alldelse rödmosig i ansiktet. Hon fick bli hemma idag. Jag tog "vabben" idag. Magnus hade en viktig presentation att göra på jobbet. Jag jobbade 13, 5 timmar igår och känner en spänning och ömmhet i mitt nypoererade bröst. :-( Kan bero på att jag och mina kolleger fixade och grejade med kaffeservering mm, till föreläsningen om föräldrarskap, som min arbetsplats hade bjudit in till. Jag och mina kolleger bar ett stort antal "restaurangdisk-korgar" med kaffekoppar och fat... Vi blev lite tagna på sängen, vi trodde det skulle komma ca 75 pers, men det kom 105 pers! :-)

Föreläsningen var mycket intressant, den hette Växa - Inte lyda (finns bok med samma namn), och mannen som höll i den, Lars H Gustavsson, var en trevlig förtroendeingivande karl som hade jobbat som barnläkare i över 40 år. Han sa väl egentligen inga sensationella saker, utan förespråkade väl mycket sunt förnuft. Han var dock heeelt emot de "nanny-metoder" med time-out, skamvrå, eller vad man väljer att kalla det, som var väldigt i ropet för något år sedan, men som nu till hans glädje, verkar ha lagt sig lite.

Han var otroligt ödmjuk som person. Han berättade om hur han och hans kolleger hade jobbat med, och sett på barn- och spädbarn under hans första år som läkare. Han hade varit med och operarat spädbarn nästintill utan bedövning - man trodde ju på den tiden att spädbarn inte kände smärta! Han berättade, att han varit med den tiden då man på sjukhusen tog hand om spädbarn som inte ville sova. Man skickade hem föräldrarna och sa "kom tillbaka om tre dagar så ska vi fixa detta". Man la då barnen i höga spjälsängar och tog inte upp dem när de skrek, utan gav bara mat med jämna intervaller. Det fördes kurvor på hur de skrek, rött för skrik, blått för lugnt och svart för sömn. I början var det mycket rött, men på slutet var det mest svart... Barnet var helt "sönderskriket" och bara sov... :-( Han berättade att han hade varit med om att skicka hem föräldrar till ett-tvååringar, som av någon anledning låg på sjukhus, med att "ni får bara komma på besökstiderna mellan den och den tiden". Han skämdes för det, men det var så man trodde man skulle behandla barn då. Han var glad att tiderna har förändrats!

Han menade att föräldrar idag inte är VANA vid barn, och många nyblivna 30-åringar som ligger på BB och har fått barn har i stort sätt aldrig hållit i ett spädbarn! Förr var det många syskon i familjerna, och det var helt självklart att det ingick pass av småsyskon, eller grannars barn, under barndomen och i tonåren. I detta kan faktiskt JAG känna igen mig lite, jag minns den lite övergivna känslan på BB när vi hade fått första barnet, ska VI, Magnus 30 år, Christina 27, ta hand om detta lilla barn, vågar ni skicka hem oss med detta barn?! ;-) Och då hade jag ändå stött på småbarn under min utbildning till barnskötare på gymnasiet, och passat grannbarn mm! ;-) Denna känsla har jag sedan förstått är ganska vanlig bland nyblivna föräldrar.

Föräldrar idag VET inte hur en exempelvis 1,5 åring beter sig, vad man kan FÖRVÄNTA sig av en 1,5 åring. Denna Lars H Gustavsson jobbade även som sk "expertsvarare" på den kända Internet-sidan Growing People och fick där många konstiga frågor från dagens föräldrar. Han kunde få frågor från desperata föräldar som klagade på att deras 1,5 åring BARA slängde ner tallkriken från bordet HELA tiden. Vad ska vi göra, skrev de, vi har försökt förklara och han verkar förstå, men han gör det IGEN och IGEN! Han sa att där fick han ju liksom börja med att förklara vad en ettåring ÄR, att en ettåring utforskar världen och att detta är ett sätt att både se vad som händer 1, med maten som föll i golvet, 2, vad som händer med tallriken (tusen bitar), men även mammas/pappas reaktion mm. Han fick förklara att en ettåring behöver göra detta om och om igen, och att det enda föräldrarna kunde göra i detta läga var väl att skaffa platstallrikar till barnet! Ja man fick sig många skratt för han berättade med glimten i ögat, men även ett uns av allvar! ;-)

Tuva och jag har sovit middag idag. Skönt! Först ville hon inte sova, men jag var så trött så jag la mig! Hon lekte lite i sitt rum, jag hörde att hon drog fram utklädningskläderna. Efter en stund kom hon och sa att hon nog var trött ändå. Jag var då så trött så jag sov nästan! Jag la bara armen om henne. Hon somnade snabbt. När jag sedan vaknade såg jag att hon hade ett par för stora lackskor på fötterna! ;-)

Freja har följt med kompisen Cornelia hem från skolan idag, de bestämde det igår. Cornelia ringde min mobil på kvällen precis innan föreläsningen och frågade efter Freja. Hon hade testat hemnummret flera gånger sa hon. Jag sa att jag skulle ringa till Freja och be Freja ringa upp Cornelia! ;-)

Må väl! :-)

måndag, april 12, 2010

Stan i dag igen...




Pust, börjar bli en dålig vana... ;-) Har bla fixat väggskena till tyget till hallen. Tuva och jag körde bil in, och lämnade den på Ericssonparkeringen till Magnus. Vi tog bussen hem, till Tuvas förtjusning.

Freja blev hämtade kl ett i skolan idag av farmor, de skulle till varmbadhuset och bada. Freja var sååå exalterad över denna dagens händelse! Hon kunde knappt somna igår kväll. Hon fick ha badkläderna i sin gympapåse och hon såg så stolt ut där hon gick på skolgården, de andra i klassen hade ju inte gympapåsar idag. ;-)

Vi gick in och drack kaffe hos pappa i affären. Tuva och jag köpte oss en varsin glass. :-) Därefter gick vi till Gardinstudion och fixade väggskena till Marimekkotyget. Tuva har varit på värsta babbbelhumöret idag! Näääästan, men bara nästan, så man har fått "skämmas" för henne! På Gardinstudion berättade hon för innehavaren att hon hade ätit glass med godis i pinnen, och att hon hade fått en klubba av morfar i affären.

Sedan gick vi genom hela stan med vagn och denna 150 cm långa väggskena. Vi tog vändan om Cubus och Ginatricot. Inne på Cubus satt Tuva och berättade för hela affären att nu åkte hon fraaammåååt i vagnen, och nu baaaakåååt! ;-) He he, charmigt till en början, men sedan gaaanska enerverande! ;-)

Inne på Ginatricot knackade hon en expedit, som satt på huk på golvet och klädde på en skyltdocka, i ryggen, när vi hade betalat och skulle gå, och sa hej då! Först tror jag expiditen trodde det var JAG, men sen såg hon ju Tuva!

Jag köpte en superläcker t-tröja inne på Cubus, kunde inte låta bli att köpa den. Det står I am so blogging this, på den. Pappa och jag FÖRSTOD ju vad som menades, men vi hittade banne mig ingen översättning. Jag sms:ade snabbt grannen Linda, engelsklärare, och fick en bra FUNGERANDE översättning, Gissa om jag kommer blogga om det här. ;-)

Tuva babblade även hela bussturen hem. Ja, Tuva har allt blivit lite förändrad sista tiden, jag vet inte om det är någon fas, eller ålder. Hon är nästan lite "uppkäftig", ja, lite tuff. På bussen sa Tuva när vi skulle av nu ska vi ju av!. Då hör hon i närheten av där vi sitter någon som säger nej som svar på något helt annat den tjejen pratade med sin kompis om. Då säger Tuva det ska vi visst det!. Puuust! ;-)

Nu sitter vi och njuter av solen på altanen, Tuva babblar på som vanligt och leker emellanåt i sandlådan. Tuva fick mellnmålet ute idag. :-) Jag tog fram vårt lilla barnbord från uterummet som hon kunde sitta vid.

Nu väntar vi snart hem Magnus och nybadad Freja.

söndag, april 11, 2010

Helg-bilder

Freja och Tuva säger till änderna:
- Snaaart ska ni få bröd, farmor är och hämtar.

Gott med glass i solen. Tuva i bakgrunden. Men det har blåst riktigt bra idag, men hittade man lä var det skönt.


I lördags i affären. Freja tittar på Nasas hemsida med morfar. Mysan på sin vanliga plats. ;-)


- Nej men mormor, har du PEPPARKAKOR i den burken!!!



Mormor visar tjejernma de läckra "shopoholic-dockorna. Ja de är såå läckra, i "rätt" hem, hos rätt person! :-)




Lördag förmiddag, första våden sätts.




"Portförbjudna" hela helgen.

Nu händer det saker i hallen! Ja det har hänt saker förut också, men nu MÄRKS det, även i mina otränade ögon! ;-) Tapeten är... ja, VIT! Men det ville vi ha, vitt är fräscht. Nyss höll vi upp det rödblommiga Marimekko-tyget mot den höga väggen i trappan där det ska hänga och det blir superfint!!! Mamma ska fålla det och hjälpa oss fixa så att vi kan hänga det på en list på väggen.

Magnus och Bengt började tapetsera i lördags förmiddag. Jag och barnen drog då till stan. Vi började med att fika lite lätt hos mormor och morfar i affären. Tjejerna tycker faktiskt det är lite häftigt att ha mormor och morfar i affären tror jag. Tuva går tex gärna ut och pratar med kunderna. ;-) Freja tittar längtansfullt på souvenir-gosedjuren (exmeplevis jättemjuka älgar!). ;-)

Vi hade bestämt att vi skulle köpa lördagsgodis på samma "godisaffär" som jag och Tuva köpte i för någon vecka sedan. Men innan vi gick dit visade morfar Freja lite bilder från Nasas hemsida, bla bilder från första månlandningen. Freja var MYCKET intresserad! :-)

Klockan kvart i två mötte vi farmor utanför McDonalds och så åt vi där. Farmor ville inte ha, hon gillar inte McDonalds-mat, men hon njöt av en kaffe och mjukglass. Tjejerna lekte i lekhörnan en bra stund. Kvart i fyra gick vi alla fyra på bio och såg Alvin & Gänget 2. Jag måste medge att det var en småmysig film. Freja skrattade mycket och förstod ju alla skämt, Tuva var väl inte med på allt, men gillade filmen ändå! :-) Det är ju mycket härlig musik i filmen, och ekorrarna dansar ju käckt med massor av "rumknyckar" mm. På slutet stod Tuva upp i gången och dansade med i musiken på samma sätt som ekorrarna! ;-) Det var första gången Tuva var på bio!

Efter filmen körde vi bort till farmor och fikade lite, och tjejerna såg klart hela Bolibompa, det var bla WildKids. Det barn-tävlings-äventyrsprogrammet gillar Freja. Vi var väl hemma halv nio, Tuva sov kvart i nio, Freja sov väl en halvtimme senare, efter en härlig händerlserik dag!

Hallen då? Jo då, grabbarna var nästan klara, men de kände att den värsta biten, den i själva trappen (hööögt upp!) sparade de till idag söndag. De ville påbörja det när det var ljust ute mm.

Så idag körde jag Freja till simningen vid åtta, och LYCKA, Tuva fick FÖLJA MED för första gången! ;-) Jag hade förvaranat henne om att hon inte fick bada utan bara titta på. Jag sa att i höst är det hennes tur att börja simskolan (i lilla bassängen, Freja har ju varit i stora senaste terminerna). Vi tänkte att det är ju bra om hon får en hum om vad simskola egentligen ÄR!

Tuva skötte sig bra - första kvarten... Sen "skämde hon ut" mig, genom att börja storböla för att hon inte fick bada i lilla bassängen! Hon "körde hårt" och testade mig! Hon sa bölande att jag hade LOVAT det! Lilla "situngen"rent ut sagt! ;-) Jag lyckades dock få henne i hyfsat skick igen, vi läste en Pixi-bok som vi hade med oss. När Freja duschade fick Tuva också duscha (har sett andra syskon får göra det) och jag tänkte hon kunde bastat med Freja, för det gör Freja alltid lääänge! Men Tuva ryggade i bastun och ville inte! Magnus sa att då på äventyrsbadet ville hon inte heller basta.

Efter simskolan åkte vi till farmor igen, så att grabbarna fick jobba i fred hemma med det jobbiga "trapp-partiet". Vi åt en god frukost och gick därefter ut på en skön promenad vid havet. Vi hittade massor av vårtecken, bla blåsippor och små små vitsippor! :-) Tänk vad lite barnen behöver ändå, de njöööt av att leka med pinnar i vattnet och mata änderna. Freja gjorde sig illa på smalbenet (aj!) i farmors och farfars trapp precis innan vi skulle gå ut, men ute sa hon "detta ser ut att bli en härlig dag trots att jag gjorde illa mig!". Goding! :-)

Det var så varm och gott på läsidan av udden, så farmor gick hem efter en varsin glass till oss, som vi njöt av i solen.

Tuva är ju för rolig, hon gick där och synade marken, så som barn ju gör. Och plötsligt sa hon: vad är det för öron som ligger där?. Freja och jag undrade vad hon menade! Vi gick fram till henne och då visade hon små tillplattade bitar av blåstång som låg på klippan och faktiskt, visst såg det ut som små öron!!! ;-)

Må väl! :-)

fredag, april 09, 2010

Vår lilla "nappoman"!

En i munnen, TVÅ i handen, fyra på sängkanten! ;-)
HUR och när vi ska avsluta detta kapitel av småbarnsåren står väl skrivet i stjärnorna antar jag! ;-) Magnus var tydligen också sen med att släppa nappen. Freja var ju en liten tumsugar-tjej och vi trodde det skulle bli problem att sluta (jag har en kusin som fick en kraftig inflammation i tummen eftersom hon sög så länge på den!) men Freja slutade HELT självmant när hon var ca fem år, och det mitt under västa cancertiden i vår familj! Det tog ett tag för oss att se att hon hade slutat faktsikt! Fem år är ju relativt tidigt att sluta med tumme, eftersom den ju alltid finns med... Tuva borde sluta med napp, ja vi vet, men just nu är det för mycket för oss i livet. Vi vill verkligen vara bestämda när Tuvs ska sluta, och vi orkar INTE en fajt just nu. Bättre att vänta tills vi är riktigt motiverade att "hjälpa" henne, så att det inte blir ett misslyckande.

Vardagsbilder

Tuva ikväll när Freja var på disco, med nymålat nagellack, lila på ena handen och guldglitter på den andra. Jag har verkligen blivit "vekare" med Tuvan, Freja fick inte ha nagellack i Tuvas ålder... Men Tuva ser ju så klart på, och påverkas av storasyster. Inser ju att Tuva KOMMER att får göra vissa saker mm, lite tidigare än Freja. Men det finns gränser, mascara etc, lär båda tjejerna få vänta med länge än! ;-)

Här har vi tjejerna bus, Freja och Sanna, i onsdags kväll efter gympan. Vi passade då Sanna fram till halv nio då Simon hämtade. Det känns så skönt då man kan hjälpa varandra på det sättet, Nette skjutsade tjejerna till gympan, men skulle sedan iväg och träna nämligen. Sanna hade med pyjamas eftersom det var ganska sent, denna bild är tagen då Tuva hade somnat och de stora tjejerna ville ha lilla kvällsmackan.

Nu är det fredags myyys...

... om det så är det sista jag gööör!

Skönt med helg efter en ganska tuff vecka på jobbet. Kul och mycket att göra, men lite väl stressigt ibland.

Nästa vecka blir rolig, då ska jag och en kollega börja skriva en presentationsfolder om vår förskola! :-) Kändes kul och hedrande att bli "tillfrågad".

Vad händer annars i min lilla värld då? Freja är på skoldisco och blir hämtad där av en klasskompis mamma. I eftermiddags visste man att man levde vill jag lova! Det är tufft att vara småbarnsförälder ibland! Vi var hemma kvart i fem, då var det bara att värma resterna av gårdagens falukorv och makaroner och ge barnen. Sedan fick Freja snabbt på sig discokläderna (jeanskjol och Hannah Montana-tröja) och jag flätade på hennes önskar håret på henne och sprayade på lite glitterhårspray. Hon blev så söt och fin vår stora tjej! :-) Klockan kvart över fem svängde vi in på Bilisten och växlade pengar, sedan var det discot nästa!

Jag lovade Tuva fredagsmys och nagellack efter att vi skjutast Freja till discot. På discot fick Tuva köpa några godsibitar i "disco-kiosken", när vi hade lämnat av Frejan. Oj vilken glädje!

Magnus är och hjälper sin pappa att flytspackla golvet i deras nya badrum. Skönt de kan hjälpa varandra. Imorgon kommer Bengt hit och hjälper Magnus att tapetsera i hallen. Kul att det nu blir av! :-)

Denna konversation utspelade sig nyss mellan Tuva och mig:

- Mamma jag bjuder pojkar på mitt kalas, fast småpojkar.
- Ja ha??
- Ja, Noah och Anton!

Hon är ju för rolig! Hon verkar leka mycket med just de pojkarna på dagis, förut pratade hon mycket om tjejerna, men nu är det mycket killar hon leker med och pratar om. Tror det är STOR STOR konkurrens bland tjejerna på dagis nämligen...

Hon har även bersättat att när hon blir stor ska hon bli prinsessa och gifta sig med Anton Ivarsson, han har pussat mig, säger hon! ;-) De är för roliga på hennes dagis, de säger efternamnen på MÅNGA dagiskompisar och det låter så snusförnuftigt då!

Freja kom med en underfundig kommentar idag. :-) Hon drömde i natt det märkte jag för hon kröp så där tätt inpå och låg och tjorvade i ca 1 timme och höll mig vaken... Idag sa hon vad hon hade drömt om... Hon drömde om ett skelett som jagade henne och åt upp henne... Lilla skruttan... Sen sa hon:

- Vad konstigt mamma, att läskiga drömmar glömer man inte, men roliga drömmar man glömmer man...

Ibland berättar hon på natten om hon drömt något otäckt, men det gjorde hon inte i natt. Men ett tag var jag nästan på gångt att fråga henne om hon drömde och om vi skulle gå upp en stund, så som hon tjorvade, men jag var så TRÖTT där klockan kvart i tre på natten! :-(

Må väl! :-)

tisdag, april 06, 2010

Kirurgbesöket avklarat

Allt gick bra.

Jag slutade ju kl kvart över ett idag och tanken var att pappa skulle skjutsat mig till sjukan, och sedan skjutsat mig hem och hämtata barnen tillsammans med mig. Tyvärr fick han åka akut till sjukan igår em pga hjärttrubbel. :-( Han har ju haft konstgjorda hjärtklaffar i säkert 15 år, och pacemaker i några år. Igår tyckte han hjärtat gick ojämnt och han höll på att svimma i köket. De åkte in. Han blev kvar för observation över natten. De hittade dock inga större fel på honom. Han hade dock en infektion i kroppen och borde tagit det lugnt igår kanske, men han jobbade tydligen i trädgården och bar några tunga jordsäckar och det kan ha varit orsaken till alltihopa.

Jag fick dock god hjälp av Nette, Sannas mamma idag. Hon skulle hämta Freja på fritids när hon hämtade Sanna, men hon erbjöd sig att även hämta Tuva på dagis, vilket inte Tuva tackade nej till. Hon gillar Nette och alla i den familjen. :-) Nette, Sanna och Manda tyckte minsann det var lite mysigt att "titta in" till dagis igen. :-)

Jag tog bussen till sjukhuset och kom i god tid. Jag hann sitta ute i solen i en kvart innan det var dags att gå in. Magnus var stand by på telefonen OM jag skulle få jobbiga besked. Jag har dock varit MYCKET lugnare nu sista två veckorna, för det ömma och "knöliga" är BETYDLIGT bättre nu! :-)

Jag fick träffa en för mig ny läkare, som var lika "ung" som jag! ;-) Ha ha, man börjar bli gammal! Läkare för mig hittills har varit i mina föräldrars ålder. Men jag har ju mest träffat specialister mm, och denna tjej var "bara" ST läkare i kirurgi. Hon var dock (i mina okunniga ögon) duktig. ;-)

Hon kände på mig men kände inte direkt några knölar... Vi kom fram till att det nog var lymfbanor jag kände. Lymfkörtlarna är ju så "långt in" i magen, men lymfbanorna kunde man tydligen känna. Och de jobbar ju med att läka såren. Ha ha, det var lite som jag misstänkte ju!!! Borde kanske sadla om till läkare?! ;-) Jag misstänker dock att de stora knölar jag kände då förut faktiskt ändå VAR lymfkörtlar, för jag hade ONT, och såren läkte ju lite dålig då mm. Hon sa också, precis som Asa Cetti (den bröstkirurg jag hade tidigare, som har slutat), att alla förändringar som blir MINDRE är bra! Jag har känt en svullen lymfkörtel i armhålan en gång tidigare, men den blev mindre och då berättade Asa att cancerknölar är "stumma", de förändras inte, annat än att de ju växer så klart.

Jag bad faktiskt om en röntgen av alla "mjukdelar" på kroppen. Det är en sådan som tar lite tid, man ska dricka kontrastvätska och vänta ett tag mm. Jag gjorde den för tre år sedan då när jag blev sjuk. Jag gjorde ju en skelettröntgen för ett år sedan, jag kände, att denna röntgen av mjukdelar BEHÖVER jag för att kunna slappna av ett tag igen. Jag behövde inte "kämpa" för det eller så, hon gick med på det direkt. Kändes skönt.

Hon sa att det var lite kö och att det nog kunde bli försommar innan jag blev kallad. Jag svarade att det gjorde ingenting, för akut är det ju inte alls.

Nu väntar bingen, gick upp fem i morse så jag är TRÖTT!

söndag, april 04, 2010

Påskbilderna levererade

Haväng påskafton. Vi tittade på de som flög en slags fallskärm. Vi hade första parkett!

Haväng. Freja har vårkänslor och hjular. :-) Tycker det blev så läcker bild!


Tuva vid en av de krigsbunkrar som minner om den svenska rädslan för anfall från havet, under andra världskriget. Dessa finns längs med HELA Skånekusten. Numera är de bra vindskydd för alla soldyrkare på somrarna! ;-)



Freja kastar macka för glatta livet.




Påskaftons morgon. Freja med kartan som ledde till påskäggen, i handen.





Långfredagen, då Magnus och jag anlände. Vi bara njöt av solen. Tjejerna lekte vid bäcken, Freja letade även grodor.






Hmmm.... Ursäkta stör jag? ;-)







Freja tuffing. Dörädd för småkryp men håller lätt och ledigt i sniglar, grodor och fiskar etc. Här har hon dock plasthandskar på sig, då farmor läst någonstans att man ska vara försiktig med grodors slem.









Grodorna har vårkänslor!

I förmiddags kom vi hem från stugan på Österlen, och barnens farmor och farfar. Vi har haft två härliga dagar (barnen fyra dagar). Magnus och jag kom dit på långfredagen och det var då superväder. Vi bara VAR och njöt av stunden, barnen jagade grodor och lekte i bäcken, jag solade ansiktet och Magnus hjälpte Bengt med något.

Grodorna var i svärmeristadiet! Mia och Bengt har alltid mycket grodor i trädgården då deras gräsmatta sluttar ner mot en bäck och det är alltid lite fuktigt där. Nu såg vi massor av grodor som satt på varandra och de ville banne mig inte sära på sig ens när man petade på dem! ;-) Freja hade skrattande frågat farmor och farfar vad grodorna gjorde! Farmor och farfar hade svarat att grodorna gjorde nya grodbarn. Som tur var hade hon inte frågat mer. ;-)

De hade varit nere vid havet (Haväng heter platsen, ligger nära Kivik) på skärtorsdagen och då hade Freja lärt sig kasta macka. Hon var så stolt. :-) De hade även plockat vackra rundslipade stenar så nu ligger det en hel kasse på verandan. Men jag tackar och tar emot nya stenar, har haft massor, men det är nu flera flera år sedan vi plockade nya stenar. Jag tycker det är vackert att ha i trädgården etc. :-) Freja ville ner till havet redan när vi kom på långfredagen, men vi sa att det orkade vi inte. Vi sparade det till påskafton.

På fredagen när vi körde söderut körde vi inom Eko-hallen i Kristianstad. Alltid kul att bränna lite pengar där, och skönt att gå där utan barn! ;-) Skämt och sido, har lite skralt i kassan just den här månaden då mina sjukskrivningspengar ej kommit ännu, och lönen var ganska låg då jag ju inte jobbat... Köpte ändå en ny röd läcker plånbok (den andra helt förstörd) för 39 kr. Fynd! ;-) Hittade även en keps till Freja med High School Musical-logga. Freja är väldigt känslig för solen, och har i princip alltid hatt eller keps på våren och sommaren och det blir lätt "tönt-kepsar" nu när hon är så gammal som hon är. Jag blev glad att hitta en lagom "tuff" till henne. :-) Sedan köpte vi två små födelsedagspresenter till Frejan. Magnus hittade Jungle Party på svenska till vår Play Station (man använder Buzz dosan till). Freja har länge velat ha den. Buzz till Play Station är himla kul, och hyfsat lätt, så Tuva kan ibland vara med. :-)

På påskaftons morgon hittade Freja en karta över trädgården som påskharen hade lämnat, och det var kryss utsatta där påskäggen skulle ligga. (Detta hade Bengt och jag fixat med på kvällen.) Varken Magnus eller jag har haft "påskhare" när vi var små, utan bara fått äggen liksom, detta med påskharen har Magnus och jag själva infört som en tradition. Vi hade det redan första påsken här i huset, då Freja var tre år. Ibland har vi haft karta att leta efter, ibland har vi bara lagt äggen i plommonträdet i trädgården och någon gång har tjejerna bara fått leta och vi har sagt "fågel fisk eller mitt emellan".

Vi gick alla ut på påskäggsjakt innan frukosten. Det var bara utsatt två kryss på kartan, så tjejerna var tvugna att hitta båda innan de visste vems som var vems. Sammarbete! När vi gick där sa vi plötsligt till Mia och Bengt "det bränns, det bränns väldigt nu, titta FÅGEL". Vi hade lagt ett påskägg till dem från oss i en trädklyka. Det var ett jättefint plåtägg med målning av glaskonstnären Ingrid Hirdman-Vallién, samma typ som min plåtburk jag fick på alla hjärtans dag. Mia gillade den burken nämligen.

Freja och Tuva fick ett påskägg var med godis, och en liten läppglans i, av oss. De fick även varsitt påskpaket av oss, Tuva fick Aja baja Alfons Åberg och en Hallo Kitty-keps, Freja fick kapitelboken Vad händer om man vänder på Paris? av Viveca Lärn och en sån "modern" rutig scarves med fransar. Jag läste själv boken Vad händer om man vänder på Paris? då jag var i Frejas ålder (kanske lite äldre) och gillar den lätta härliga humorn. Ja, det är Saltön (som ju Lärn också skrivit!), fast för barn! ;-) Den handlar om tolvåriga Tekla och hennes liv i Göteborg. Viveca Lärn hette ju Sundvall i efternamn när boken skrevs 1980. Jag tycker Viveca Lärn skriver bra och "okomplicerat". Jag har "vuxit upp" med hennes böcker, jag har njutit av hennes barn- och ungdomsböcker i barndomen, och läst hennes underbara vuxenböcker när jag var si så där 23-24 år, tex Så länge solrosorna blommor och första Saltö-boken, Aprilväder. :-)

Freja och Tuva gick påskkärring för några av farmor och farfars "stug-grannar" på skärtorsdagen, och efter det fick de varsitt påskägg och en påskpresent av farmor och farfar. De fick böcker av dem också! :-) Tuva fick en enkel experimentbok om vatten, och Freja fick en bok om människokroppen. Freja hade utbrustit "åå, vad bra, jag har nämligen funderat på var olika saker sitter på kroppen!". Hon är ju för skön! :-)

På påskafton fick Freja äntligen visa att hon kan kasta macka nu! :-) Det var en fin solig dag, så vi körde ner till Haväng. Vi tog en liten lunch-fika med oss dit. Det blåste friskt där nere, man fick vara ordentligt påklädd. Men det är ju sååå vackert, storslaget och "vilt" där nere när blåsten viner och vågorna slår in mot stranden... Jag njuuuter alltid där i den friska luften. Vi tittade även på folk som flög med fallskärm där. De sprang liksom över strandängskanten och ut över stranden och kom på så sätt upp i luften.

Påskmiddagen var som väntat mycket god! Det fanns något för alla smaker, tex köttbullar, kycklinklubbor, lax och ägg till barnen, och sill och gravad lax mm till oss vuxna. Två citronsnapsar slank också LÄTT ner i lilla maggen. :-)

Vi har haft två fina dagar tillsammans. Nu väntar nya tag med hellrenovering och allmänt "fix" i trädgården. Men man behöver ladda batterierna ibland och det FÖRSÖKER vi komma ihåg att göra! :-) Jag menar vi hade ju kunnat vara hemma och jobba med hallen hela påskhelgen men det valde vi att INTE göra.

Må så gott! :-)