lördag, juli 03, 2010

Ny blogg! :-)

Se hit mina vänner! Jag har en ny blogg: Kejsarinnan av klöver och tistlar.

Ny bloggadress är som följer: http://kloverochtistlar.blogspot.com/

Må så gott!

måndag, juni 28, 2010

Grattis, Bloggen 1 år!

Tänk ändå var fort ett år går!!! Nu har jag bloggat i ett år, som en dåre rent ut sagt! ;-) Nu kommer jag nog att ta det lugnare med bloggandet. Men jag tycker det är lite kul att ha mycket skrivet under ett år. Vill på något vis skriva ut allt jag skrivit i pappersformat. Ska ta redan på hur det ska gå till rent praktiskt.

Jag vet inte om det kanske blir så att denna bloggen kommer att tystna, men ändå finnas kvar på nätet som den ser ut nu, och att jag kanske startar en ny blogg som jag skriver i mer lite då och då. Vi får se. Just nu längtar jag bara efter semester. Då ska jag klura ut hur det blir med bloggandet i forstättningen.

Må väl! :-)

Måååånga midsommarbilder

Söndag på Åhus-stranden. Det var så skönt i vattnet. Pålandsvind e bra!

Åhus-strand

Midsommardagen. Freja i femkampen, Loka-grenen.


En av Bengts roliga grenar i femkampen. Tuva in action.



Midsommardagen. Fritiof Nilsson Piratens grav. Freja läser så duktigt inskriptionen.




Midsommardagen Haväng. Farmor och Freja.





Midsommarafton. Magnus väljer förstapris i tipsrundan.






Glad midsommar! Jag med min papperkrans! ;-)





Torsdag, dagen före midsommarafton. Tältet sätts upp.








Dagen före midsommarafton. Vi plockade massor av fina blommor till morgondagens kransar och stången.










Midsommarhelgen 2010

Vi kom iväg som vi skulle på torsdagseftermiddagen! :-) Vilken härlig midsommarhelg vi haft (som säkert tusentals andra svenskar). Vädret här nere i södern har varit toppen.

Vi handlade på Eko-hallen i Kristianstad på vägen ner. Efter det åt vi faktiskt middag på Max i Kristianstad. Oj, vilken trevlig Max-restaurang jämfört med den vi har här i Karlskrona! Det fanns leksaker för barnen både ute och inne. Det var så skönt att komma fram till stugan och vara mätta och kunna dricka lite kaffe och sedan ge sig ut och plocka midsommarblommor.

Eko-hallen hittade jag och barnen superfina foppa-tofflor. Där fanns lite roliga och annorlunda modeller. Freja och även jag, hittade nätta foppa-tofflor med pärlor. Såg nästan ut som ballerina-skor. Tuva hittade ett par traditionella marmorerade i lila-blått, men de kändes stabila. Freja ska ha ett av sina par nu, som sommarskor, men ett av paren kommer hon att ha som inneskor i skolan till hösten.

I stugan var allt som vanligt, förutom att svärfar var klar med deras nya terass/altan, som hade blivit sååå fin! Nu har de tak över (förut bara markis) och vägg med fönster på ena sidan så att vi slipper blåsten, och superfint räcke sammanbundet med tjockt rep.

Freja var så sugen på att sova i tältet redan natten till midsommarafton, så när vi kom hem från blomplockningen satte Magnus och Bengt upp tältet. Tjejerna somnade inne i stugan, och så lovade vi att bära ut dem i tältet när Magnus skulle lägga sig. Jag skulle få sova ensam för en gångs skull! ;-)

Men huuu ändå, trots superväder så är kvällarna ännu så kalla! Det är inte mer än 15-16 grader när solen går ner. Det verkar liksom bara vara solen som värmer. Men det är väl för att det varit en så kall vår, och så kom sommaren så plötsligt.

Tuva la vi bara ut när Magnus skulle sova, Freja hade önskemål om att få gå upp och kissa innan hon gick ut i tältet. Tyvärr tyckte hon det var såååå ruggigt att lägga sig ute i det fuktiga och kalla tälet efter det. Efter en stund fick jag sms från Magnus ”Kom och hämta Freja, hon vill in till dig”. Det var den natten utan barn i sängen. ;-)

Freja kände sig lite besviken på sig själv på morgonen när hon insåg att Tuva sovit i tältet och inte hon. Jag sa till Freja att det är klart du fixar att sova i tältet nästa natt i stället. Jag lovade att sova med Freja och Tuva. Vi bestämde att vi skulle lägga oss i tältet direkt den här gången.

Leif och Agneta (Magnus morbror med fru) och gammelmormor Gulli kom vid tiotiden på midsommaraftonsförmiddagen, Då brukar alltid Mia bjuda på ”brunch”; nybakta frallor, massa pålägg och kaffe till det.

Stärkta av den delikata brunchen började vi klä midsommarstången och göra kransar. Freja och Tuva hade hemskt roligt med stjälkarna från de lupiner vi klippte av. De var helt ihåliga. Jag gjorde en krans till Tuva, Freja sa att hon ville göra en själv för hon hade gjort det på fritids, men hon kom aldrig till skott så tillslut gjorde farmor Mia en till henne. Jag tål inte att ha dessa vackra midsommarblommor i håret. Jag har varit på jakt efter en fin konstgjord krans. Vi har sett sådana någonstans men de har tagit slut som smör i solsken. Nu har jag påmint mamma om att vi ska leta efter sådana på Formex-mässan. Jag tror det kan bli riktiga storsäljarei hennes affär, speciellt på Lövmarknadsdagen.

Min lilla ”rövare” i år, var att, när de andra poserade i sina vackra kransar, ta fram min papperskrans jag gjorde på jobbet i förra veckan. Den var inte vacker, men det var i alla fall en krans! ;-) Den var gjord av papper och silkespapper.

När vi var färdiga, och stången var indansad, fick vi goda förfriskningar som Magnus och Bengt hade blandat till. Barnen fick alkoholfritt.

Agneta står alltid för en tipsrunda på tolv frågor runt tomten. Som vanlig är jag urdålig på tipsrundor, men Magnus var fantastisk i år, alla rätt! Barnen går med oss vuxna och får ju lite hjälp, men har egna tipslappar. Under tiden vi går rundan lägger Agneta ut priserna på ett ”prisbord”, den som kommer etta får välja först osv. Ingen blir lottlös. Tuvas lycka var fullkomlig då hon insåg att ingen hade valt den stora Marabou chokladkakan som låg på bordet. Den valde hon! Hon var sååå generös, hon bjöd hej vilt, stolt som hon var över att förfoga helt själv över en så stor chokladkaka. . Freja valde en fin glasburk med godis i. Jag tog en läcker pincett i form av en japansk geisha.

Midsommarmiddagen är som alltid god. Matjessill, andra sillsorter, kycklingklubbor och grillspett till barnen, och nypotatis. Till efterrätt jordgubbar och grädde och glass. Givetsvis slinker det ner en eller två nubbar och till det skönsång i form av nubbevisor. Vi sjunger även barnvisor, tex Idas sommarvisa och Pippis sommarvisa. Agneta bad Tuva sjunga någon sång från vårfesten på dagis, då sjöng Tuva ”Hyacinter och Tulpaner”, men BARA för Agneta. ;-) Fast vi andra hörde ju också så klart.

På kvällen vid niotiden nattade jag först Tuva i tältet, hon somnade fort. Därefter åt vi jordgubbstårta och drack kaffe. Tuva missar för det mesta tårtan. Sedan la jag och Freja oss i tältet. Det var supermysigt! Freja somnade fort hon också. Jag var uppe och kissade femtioelva gånger, jag blir så av öl och kaffe. ;-) Kl halv fyra vaknade jag av fågelsång och kunde INTE somna om. Det slutade med att jag gick in och hämtade öronproppar som jag visste att jag hade i min nessesär. Sedan sov jag gott med öronproppar i öronen, till kl åtta.

På midsommardagen körde vi ner till Haväng och hade picknick med oss. Det blåste ganska bra, men från rätt håll. Det var frånlandsvind, dvs det var lä nere på stranden bakom sanddynorna. Barnen skulle få flyga med drakar, men det var karlarna som tyckte det var roligast. De experimenterade och hängde tyngder i svansen för bättre flygförmåga. Barnen ville mest hålla till vid vattnet. Det var riktigt kallt i vattnet (15-16 grader?), vilket det är när det är frånlandsvind. Men kors i taket, jag tog mig ett snabbdopp, liksom Mia och Leif. Barnen plaskade mest och doppade sig aldrig. Men det var banne mig så kallt att benen var alldeles rödflammiga när vi kom upp!

När vi körde tillbaka valde Magnus jag och barnen att köra inom Ravlunda kyrka och titta på författaren Fritiof Nilsson Piratens gravsten. Jag och Magnus har varit där en gång för 15 år sedan. Fritiof Nilsson Piraten skrev bla Bombi Bitt och jag, och den roliga historien Bokhandlaren som slutade bada. Han skrev otroligt roligt och fantasifullt om Österlen i Skåne. På hans gravsten står följande, och detta läste Freja i stort sätt själv, med bara lite hjälp från mig:

Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972.

Freja tyckte det var superintressant att gå omkring på kyrkogården och läsa på alla gravarna. :-) Ravlunda kyrka ligger så vackert att det gör ont, högt uppe på en höjd med böljande kullar på ena sidan och havet i horisonten på den andra. Precis nedanför ligger en stor välbevarad korsvirkesgård.

När vi kom tillbaka till stugan började vi med maten. Det är sådan mat som efter lite förberedelse sköter sig själv; helstekt lamm med nypotatis, sås och grönsaker. Så under tiden lammet låg på grillen, körde vi årets femkamp, som barnen bara älskar. Grenarna passar alla, från Gulli 88 år, till Tuva snart 5 år. Vid några grenar, tex pilkastning, får barnen stå närmare tavlan, och vi hänger den längre ner.

Bengt är en fena på att komma på roliga grenar, och konstruera ”manicker” till grenarna. Han bygger och grejar ju för jämnan så han har ofta byggspill hemma. Nu i år hade vi ett slags stort flipperspel som man kastade bouebollar i. Populäraste grenen i år var en manick med med ställning och en bräda med gångjärn på, på den satt en kruka som man la en boll i, och sedan stampade man på brädan, så flög bollen iväg. Det var olika hinkar med olika poäng som den skulle falla ner i.

Förra årets populäraste gren var med i år också, man kunde tro att den var sponsrad av Loka. ;-) Bengt hade hängt en Loka flaska med vatten i, i ett snöre i en trädgren. En bit ifrån stod en bänk med fem Loka-flaskor med vatten. Man skulle sedan lyckas slå ner flaskorna med den flaskan som hängde i trädgrenen. Detta var min bästa gren!

Middagen var utsökt, oj oj vad MÖRT lamm blir då det helgrillas på grillen! Efterrätten var ostkaka, som Freja tyckte var så god. Det var den verkligen! Barnen har ätit så bra under helgen, vilket gläder både mig och Mia. De kan ju vara så kinkiga på mat.

Efter middagen, runt sju, la sig Tuva frivilligt på soffan. Vi trodde bara hon var trött så vi klädde av henne skorna och lät henne ligga. Men efter en stund kom hon upp, hon hörde att vi skulle ha prisutdelning i femkampen (vi sparade den till efter middagen) och ville inte missa den. Men precis när hon kom ut på altanen vände hon igen. Jag anade som de mor jag är, ugglor i mossen. Jag frågade om hon ville kräkas och det ville hon. Hon la ett rejält lass i toaletten. Sedan var hon med på prisutdelningen men efter den somnade hon gott, och sov heeeela natten. Var det Frejas sjuka tros? Det kändes trist, men alla ville verkligen att vi skulle komma trots att Freja hade kräkts en gång på onsdagskvällen. :-(

Så sista natten sov bara jag och Freja i tältet. Det var en mysig spännande upplevelse. Natten innan hade vi hört en massa liv från både de i vårt sällskap som fortfarande satt ute på altanen, men även från en stor fest nere i byn. Nu när vi la oss var det ganska mörkt, och helt tyst, förutom naturens alla ljud. Vi hörde ett skrikande ljud, nästan som en katt, men det var en fågel, så mycket kunde jag gissa. På morgonen berättade de andra att det var två kattugglor vi hört, de andra hade stått på altanen och lyssnat på dem. Jag hade den starka ficklampan i tältet, annars hade de lyst mot träden för att de var de satt, för de är ganska lätta att upptäcka tydligen.

Freja låg nätt tätt intill mig och sa gång på gång ”jag är rädd”. Hade jag sagt ”ska vi gå in och lägga oss?”, hade hon flugit upp. Men jag hade bestämt mig, detta skulle vi klara. Efter ett tag insåg hon att de orden inte skulle komma ur min mun, och då somnade hon, och jag med. Vi sov så gott!

Freja väckte mig kl åtta på söndagmorgonen och var superkissig men ändå sååå pigg och glad. Vi gick upp i stugan. Hon kissade och la sig hos farmor och farfar en stund, jag gick och duschade. Tuva vaknade och la sig och myste hos farmor och farfar hon också.

Förmiddagen gick i sakta lunk. Nu var det bara vi och farmor och farfar igen. De andra åkte på midsommardags kvällen. Vi slappade och hade det gött i solen och skuggan. Freja ville gång på gång spela det strandtennis farmor hade köpt, hon blev ganska duktig tillslut! Önskemål kom även om att köra femkampen en gång till, fast utan priser. Vi bestämde oss för att äta tidig middag och sedan när vi körde hemåt, köra inom Åhus och bada på Åhusstranden.

Vinden hade vänt sedan dagen innan, då vi var vid Havängs-stranden. Då var det frånlandsvind, nu var det pålandsvind och därför flera grader varmare i vattnet! Pålandsvind innebär att det varma ytvattnet flyter innåt med vågorna. Det var minst 20 grader och riktigt skönt, så det blev ett dopp för samtliga utom Magnus. Han njöööt av att sitta i den varma sanden och helt ärligt kunna säga ”jag har inga badkläder med”, för han är en badkruka, det erkänner han! Han har tävlingssimmat mycket i sin ungdom, men badkruka är han ändå. ;-)

Vi har haft en mysig midsommarhelg. Nu orkar vi med de två/tre sista arbetsveckorna innan semestern. Idag har jag ledig måndag, och det är toppenväder! :-)

torsdag, juni 24, 2010

Glad midsommar!


Igår kväll vaknade Freja när hon hade sovit i en timme och hade superont i magen. Tjugo minuter senare kräktes hon en rejäl laddning... Efter det var hon helt pigg igen och somnade gott och sov hela natten. Vadan detta?

Jag vabbar ju så klart idag, kräk är ju ändå kräk, och sommarkräksjukor vill ingen ha! ;-) Men vi tänker att det var kanske bara någon liten "sommarbakterie" hon hade fått in i sitt system, eller om hon badat för kallt i poolen, eller om hon fått någon vattenbakterie i sig från poolen... Men vi kollar ju det vattenet med teststickor, så det hoppas vi inte! ;-)

Så vi har haft en lugn Lövmarknadsdag. Mormor och morfar har nog fullt upp i affären idag! :-) Barnen har mest "hängt" här inne. De har även badat i badkaret i två omgångar. Nyss åt vi lunch, Tuva åt nudlar, Freja och jag åt goooda varma mackor gjorda smörgåsgrillen.

Vi bruka försöka undvika just Lövmarknaden på sommaren, barnen bränner bara en massa pengar på saker som ändå går sönder på en gång. ;-) Visst, barnen skulle ju säkert tycka det vore roligt att gå (vi var förrförra året) men våra argument är att vi hellre sparar pengarna till den riktiga semestern.
Avslutar med en skön konversation vid dagens lunch:

(Tuva) - Nu är jag mätt, maten simmar omkring i min mage nu. (Tittar på sin mage). Mamma, när jag låg i din mage simmade maten omkring och åkte in i min navel.
(Mamman) - Neeej Tuva, bebisen ligger liksom som i en påse kan man säga. (Ja jag veeet ingen superförklaring men ändå!)
(Tuva) - Kom påsen ut sen då?

Glad midsommar! :-)

(På bilden är Freja när hon badade i poolen igår. Det blev en läcker bild tycker jag! )

måndag, juni 21, 2010

Regndagen-bilder

Ja, bilden är tagen under regndagen i alla fall. ;-) Detta är den prinsesstårt-burk jag fullkomligt förälskade mig i inne på Simsalabim.

Oj oj oj, vad det REGNADE! Och detta var ändå inte då det regnade som allra mest!

Innan ovädret skiner ofta solen som klarast. Poetiskt va? ;-)



Vardagsdramatik

Idag har jag och barnen haft vår lediga sommarlovsmåndag. Vi vaknade till blå himmel, sol, och lite varmare väder! Det var skönt att vara helt ledig och slippa skjutsa Freja till skolan. Vi sov till tio över åtta. Freja hade bestämt att leka med Ellen så de ringdes vid på förmiddagen. Jag var grymt effektiv och dammsög övervåningen innan frukost. :-)

Ellen kom vid elvatiden. Efter bara en stund började det regna. Det var det vackra vädert, det. ;-) Men värmen bestod, det var riktig åskvärme. Jag bjöd tjejerna på enkel lunch, köttbullemacka och mjölk. Solen började skina igen efter regnskuren och lunchen, och barnen ville ta ett dopp i poolen. Varsågoda sa jag. ;-) Det var dock ett ganska kort dopp, det var nog ganska kallt. När de kom upp bjöd jag tjejerna på fika på filten ute på altanen i det härliga solskenet.

Efter fikat gick Freja och Ellen in på Frejas rum, och Tuvan blev lite ledsen, då fick hon inte vara med. När de är ute på tomten, altanen och badar mm, så brukar hon ju ganska ofta få vara med lite på en kant. ;-)

Jag satte mig ute på altanen i det oerhört klara solskenet, det var solsken som, "solsken innan oväder". ;-) Tjejerna sa efter fikat att de ville bada en gång till. Jag tittade upp mot himlen bakom huset och där var så mörk så mörkt så jag gick in och sa till tjejerna att skulle de bada fick de bada NU.

Första mullret kom precis när de stod på badstegen... Solen sken dock fortfarande och jag sa att det var ok med ett snabbt dopp.

Efter doppet ville de gå och leka hos Ellen. Det passade bra att de kom på det då. Kommer de på det för sent är det ju ingen idé att byta "lekställe", då kan de lika gära leka klart på stället de är liksom. Jag hjälpte dem att plocka ihop och sa att de skulle skynda sig till Ellen. Jag gav dem ett parapy för säkerthets skull. Jag trodde de skulle hinna innan regnet. Jag sms:ade Ellens mamma Jenny att de var på väg bort. Svarat jag fick var "I detta väder, det åskar ju, jag kunde hämtat dem". ;-)

Tre minuter efter att de lämnat vår gata öppnade sig himlen och regnet fullkomligt vräkte ner, ja det kan man kalla slagregn! I samma ögonblick kom det flera rejäla åskknallar och regnet övergick i hagel. Jag blev först rådlös och allmänt hispig, skulle jag springa ut och hämta hem dem. Men jag visste ju inte hur långt de hade kommit. Dessutom hade jag en nakenfis som sprang omkring härinne som jag inte ville lämna själv i åskan.

Jag ringde Jenny på mobilen men det bara tjöt i den, antagligen av ovädret, för det stod "inget nät endast nödsamtal" på displayen. Jag försökte på vanliga hederliga telefonen. Hon svarade och vi bestämde att hon skulle ta bilen och köra och se om hon hittade dem. Som tur var hade hon sin mamma där som kunde passa hennes små barn. Jag var mest rädd för att tjejerna var rädda/ledsna, att bli blöt är ju ingen fara. :-)

Jenny berättade i telefonen när hon rinde mig och sa att de var lyckligt hemkomna, att precis när hon stack ut huvudet genom ytterdörren hörde hon Ellen skrika på avstånd så hon förstod att de var nära. In kom två dyblöta barn! Freja berättade att hon hade sprungit och sagt "mamma, mamma" hela vägen. Ellen hade sprungit utanför paraplyet, hon hade sagt att det spelade ingen roll, hon var så blöt ändå. ;-) Det är ju inte heller helt lätt att dela paraply i ösregn, i lätt sommarregn är det ju lite mysigt att gå under samma paraply.

Vad man "curlar" och tillrättalägger för barnen ändå. Jag blev faktiskt helhispig över Freja-bejan. ;-) I och för sig var jag mest rädd för att hon var ledsen och skrämd där i regnet. Jag minns att jag ofta ofta gick från kompisar i både regn och blåst när jag var liten. Det är lite vardagsdramatik i våra små barns så tillrättalagda västerländska liv. :-)

Ha det gott!

söndag, juni 20, 2010

Dagens bildskörd

Tuva

Freja

Mys i kvällssolen efter grillmiddagen.




Cooling i Hoglandspark.

Glass i lekparken i Hoglandspark.





Ljuvlig dag med litet sting allvar

Idag kl tolv var Freja bjuden på kalas hos gamla kompisen i grannbyn. De har kännt varandra läääänge (med deras mått mätt, rättare sagt i 7,5 år). De lekte bredvidlek på golvet på Öppna Förskolan i stan då vi mammor fikade kaffe och fralla till självkostnadspris. ;-)

När jag och Tuva hade lämnat Freja på kalaset, körde vi vidare mot stan, och ett besök i de två roliga lekparkerna i Hoglandspark. Jag bjöd Tuva på en glass, och mig själv på en kopp kaffe och en Aftonbladet. Ahhh, jag satt där i gräset och läste allt om bröllopet och kommentarer till allas klädval mm, tittade och uppmärksammade Tuva emellanåt, och njöt i solen.

Dagen har varit fin på alla sätt. Freja lekte med Sanna hela eftermiddagen fram till vi skulle äta middag ute på altanen. Då ÄR det sommar! :-) Vi åt grillat fläsk- och oxkött, klyftpotatis och grönsaker.

Tjejerna lekte en stund med Petshops, och då fick inte Tuva vara med. Sedan skulle Freja och Sanna bada, och då fick Tuva vara med på en kant. ;-)

Efter middagen ville Freja och Tuva ut och cykla och åka rullskridskor på gatan. Då anslöt även grannflickorna Alicia och Meja, och jag och deras mamma stod och babblade på gatan, om allt från kronprinsessbröllopet till ogräsrensning.

Jag är lite upp och ner och ur gängorna, och har varit sedan i torsdags kväll då jag, nästan av en slump, fick redan på att tjejen som var den första jag fick kontakt med i bröstcancerföreningen Unga Viktoria, har fått tillbaka sin cancer, i ett annat organ, vilket vet jag inte. Hon låg ca två år före mig då, jag minns att jag lånade hennes scarvsar att ha på huvudet.

Hon måste ha fått tillbaka cancern när hon slutade äta antihormonerna (man äter ju dem i fem år). Nu hörde jag att hon hade träffat den underbara onkologläkaren Thomas Edekling (honom hade jag också och han är sååååå bra!) och att han ändå ser hyfsat positivt på situationen, det finns många behandlingar att ta till enligt honom. Men visst, en spridning (metastaser) är alltid en spridning... :-(

Jag har bestämt mig att från och med nu ska jag vara HELT cool och inte stirra upp mig en sekund mer, förren jag slutar äta antihormonerna. När man äter dem håller man allt i schakt, det blir SÄLLAN spridning när man äter dem. Men sen, det är DÅ oron kommer att komma... Som jag har skrivit förut här i bloggen, det är så våra liv kommer att se ut. Barnen får ju också leva med detta. Deras oro är inte stor nu, men så klart kommer de att, ju äldre de blir, förstå mer och mer av vad som har hände i vår familj då de var små.

Men som jag berättade för mamma och pappa, jag ÄR lycklig och lever för dagen, Carpe Diem. Jag ser inte så långt frammåt i tiden, men mår inte heller dåligt av det. :-) Min personlighet är sådan. Men jag tror att mitt OERHÖRDA intresse av att dokumentera allt, att fotografera MÄNGDER, plus detta bloggande, antagligen har att göra med att jag har varit sjuk och inte vet vad framtiden har i sitt sköte.

Må väl! :-)

lördag, juni 19, 2010

Bilder från lördagen

Freja står dagen till ära på händer i poolen. Ser ni den vackra flaggan i bakgrunden? Det är många många som har flaggat i dag har jag sett.

Ha ha, jag var bara tvungen att ta kort på TV:n. ;-)

Freja väljer Petshops på Maxi.



Shopping och kronprinsessbröllop

Sitter här i soffan, klockan är sju och TV:n står på med prinsessbröllop. Barnen leker (för tillfället lugnt) i Frejas rum, med Frejas nyinköpta Littlest Petshop djur.

Dagen började med att Freja och jag åkte in till stan för att uträtta endel ärenden. Måste ju erkänna att jag så smått hade lovat henne det redan förra lördagen, men ni som läser här frekvent vet ju vad jag gjorde (eller INTE gjorde!) då. ;-)

Freja fick i vanlig ordning pengar av gammelfarmor Gulli i födelsedagspresent och vi brukar sätta in pengarna i hennes fondsparande, men i år ville hon så gärna köpa något för pengarna. Gulli säger också att hon gärna vill att Freja köper något hon vill ha för pengarna. Så vi åkte in till stan och "shoppade", jag och Freja. ;-) Freja leker mycket med dessa Littlest Petshop smådjuren (i plast med OÄNDLIGT många småpryttlar till) tillsammans med kompisen Sanna. Sanna har mängder med sådana här djur. Freja ville så jättegärna köpa lite sådana djur för sina pengar.

Det var så mysigt att gå på stan med henne. :-) Det enda som var omysigt, var att jag råkade "krocka" in bilen i porten in till mammas affär i stan... Vi skulle parkera inne på gården. Jag brukar alltid komma med bilen från hamnen så att säga, och då är det lätt att komma in genom porten, men idag körde jag bort till torget i förhoppning att hitta en vanlig p-plats, men det hittade jag så klart ingen, så jag kom från "torghållet" så att säga. När det sa krock i kofångaren fram kände jag att vi skippar att parkera på gården idag. ;-) Vi parkerade på Ericssonparkeringen. Freja blev lite nervös när det sa krock, men jag sa att det var ingen fara. Jag är faktiskt i detta läge glad att vi inte har en superny bil, för sådana här saker råkar jag ganska ofta ut för. (Ja inte jätte-jätteofta, det hände sist i vårt supertrånga garage vi hyrde när vi bodde i stan, då körde jag in i en pelare och repade hela sidan på vår/Magnus bil). Nu bara låter vi det vara tror jag. ;-)

Vi hade ärenden till optikern för inställning av Frejas glasögon, som har blivit lite stora. Vi var inne på H&M och köpte födelsedagspresent till kalaset hon ska på imorgon (hennes kompis från bebistiden och öppna förskolan). Vi köpte en likadan turkos klänning med smala axelband som Freja hade på sin födelsedag. Vi hittade en svart häftig klänning med lite "tyll" för 50 kr, som jag köpte till Frejan. Hon kan ju kanske ha den på något av höstens discon. ;-)

Sedan gick vi då in på BR-leksaker. Där hittade Freja en box med Petshops (tror det var vetrinär-Petshops). Den köpte hon. Vi bestämde oss för att köra in på Maxi, för där finns också Petshops. Där köpte hon en box med safari-petshops.

När vi var klara på stan gick vi så klart in en runda till mamma och pappa i affären. Vi köpte en glass i Hoglandspark och jag fick kaffe hos mamma och pappa. När vi skulle gå därifrån ville Freja gå in på SimSalaBim, pyssel- och presentaffären i närheten av mammas affär. Därinne gick jag på en så fin porslinsburk i form av en prinsesstårta med en rosa ros att öppna burken med, som bara var såååå läcker!!! Min lilla mamma gav den till mig. :-)

På morgonen ringde kompisen Wilma och ville leka. De bestämde att de skulle leka efter att vi hade varit i stan. "Shopping-turen" drog ut på tiden. Så vi ringde från bilen och plockade upp Wilma direkt när vi kom från stan.

Väl hemma slängde tjejerna av sig kläderna och tog på badkläder, för ett av många dopp i poolen. Tuva kom hemsläntrandes med gannflickorna Alicia och Meja efter en stund och ville också bada.

Idag är det ju den 19 juni, och det är dagen D för kronprinsessbrölloppet. TV:n har stått, och står på. Vilken otroligt vacker kronprinsessa vi har i vårt land! Jag är nog rojalist eller monarkist eller vad det heter, jag tycker vår kungafamilj representerar vårt land på ett bra sätt.

Det var så man fick gåshud när man såg kortegen genom vår vackra huvudstad, med detta vackra vackra bröllopspar i droskan, militärer, hästar, flaggor och jublande människor. Sms:ade brorsan Patrik och skrev bara kort att det var så PAMIGT! Han är militär och har bla gått högvakten, men även varit med i andra högtidliga tillställningar i Stockholm. Han svarade ganska snabbt på mitt sms och höll med om att det var pampigt. Han skrev att han faktiskt satt i polisens kommenderingsstab där de polisiära och militära enheterna leddes/leds under dagen.

Nu sover de små, klockan är nu tio. Men Freja och Tuva lekte en bra stund i Frejas rum med dessa små petshops. Efter en timme slängde dock Freja ut Tuva ur rummet, då gick leken överstyr tyckte Freja. "Hon leker ju med lördagsgodis och allt nu mamma!" utbrast Freja! ;-) Tuva leker väldigt fantasifullt när hon leker, det märker man ju när hon leker med sina barbie, och känner jag Freja rätt vill hon nog ha en mer "ordnad" lek. ;-)

Må väl! Brölloppsskål! ;-)

torsdag, juni 17, 2010

Någon form av "vardag" igen





Igår, första dagen på sommarlovet tog jag ledigt. Jag ville att Freja i alla fall skulle vara ledig första dagen på lovet. ;-) Men nu är det vardag igen! Barnen kommer att gå på fritids/dagis i tre veckor till, jag jobbar i fyra veckor till. Magnus är ledig och hemma med barnen den sista veckan jag jobbar.

Igår var i bara hemma och slappade. Freja var inte riktigt piggelina på förmiddagen. Hon klagade på halsont och ont i örat. Under dagen piggade hon dock på sig. Vi tog en tur till "byn" och Ica och köpte varsin glass. Barnen cyklade och jag gick. Tuva är en sån nybörjare på cykling utan stödhjul så jag vågar inte cykla själv, jag valde att promenera bredvid. Det gick riktigt bra för henne. Hon hade dock lite problem med att cykla på grus. Men på vägen hem, när vi hade ca en trededel av vägen kvar, då blev Tuva supetrött så där på en gång. Lill-tjejen är ju inte van att cykla så långt ännu. Vi löste det som så att Freja cyklade på Tuvas lilla cykel (det tycker Freja är kul!), jag satte Tuva på pakethållaren på Frejas cykel och tänkte dra den hemåt. Men när jag gick där och drog tänkte jag att bannemig om jag inte ska prova att cykla på Frejas cykel. Det gjorde jag! ;-) Den är ju inte så hög, och Tuva satt så duktigt på pakethållaren med fötterna ut. Jag hade INTE satt henne så på tex min cykel. Vi cyklade förbi en man som var och hämtade posten vid sin brevlåda, och han bara skrattade åt oss. Jag sa "ja, det är tur att barnen har en så liten mamma att hon kan cykla på barnens cyklar, när nu lilltjejen är lite trött". ;-)

Nere i byn satte vi oss på "torget" och tittade lite på folk. Till Tuvas förtjusning kom Anton, hennes lille älskling från dagis, också och satte sig där och åt en glass med sin mamma och storebror.

Idag torsdag fick Tuva till sin förtjusning cykla hem från dagis. Magnus hade hämtdag och han hade lovat Tuva det. Det hade gått bra. Freja är nog inte riktigt i form ändå, för hon valde att gå hem.

När jag kom hem hade Magnus falukorven i stekpannan. Vi åt skopglass med strössel och jordgubbssås till efterrätt. Efter maten badade barnen en liten stund i vår lilla plaskepool som jag fyllde igår, men som de inte badade i alls igår. Vi tog inte bort poolskyddet från stor-poolen för ett kort dopp kl sju på kvällen.

Nu sover barnen sött, efter bokläsning var för sig, idag. Magnus läste Håkan Bråkan och fiskarnas befriare för Tuva, Freja läste en "jättebok" (lika stor som jättefödelsedagskortet Freja fick när hon fyllde år) som vi lånade på bibblan sist, Isis och Osis, och sedan läste jag Kråkes årstidsdagar för Freja.

Må väl! :-)

onsdag, juni 16, 2010

Examensbilder

Tuva undersöker röstförändringspennan som tjejerna fick i "sommarpresent".

Tårta och saft. Tuva tycker jordgubben är sur! ;-)


Vår finaste Tuva.

- Mamma får jag springa i dom där labyrinterna?


Vår finaste Freja utanför klassrummet.



Hej då farmor och farfar, vi ses till midsommar!





Skolavslutning 2010

Igår tisdag var det dags för vår älskade "ettagluttare" att sluta ettan. Jag blev så rörd när hon gick in i kyrkan tillsammans med sina klasskamrater och fröken. Ååå, vad söt hon är, hon blir bara sötare med åren! ;-) Men jag veeet, så tycker så klart alla föräldrar om sina älskade telningar! :-)

Jag hade bytt tid på jobbet så att jag slutade kl halv två. Avslutningen var kl sex i vår kyrka i byn. Faktiskt en bra tid, Magnus slapp ju ta ledigt mm. Jag åkte buss denna dag, så jag gick av bussen vid skolan/fritids för att hämta Freja. Nu denna tiden på året brukar vi cykla hem. Jag cyklar ner till byn och ställer cykeln där på morgonen, och tar bussen därifrån.

När jag väntade på bussen vid jobbet var det strålande solsken, men med en olycksbådande mörk mörk himmel en bit bort. När bussen kom till vår by fullkomligt vräääkte regnet ner... Jag hade bara munkjacka och korta jeans. Freja var ännu sämre klädd, halvlånga leggings, lång t-shirt/tunika, foppa-tofflor och munkjacka...

Vi gav oss ut i regnvädret. Jag sa till Freja att det gjorde inget om vi blev böta, vi skulle ju bara hem. Vi cyklade mor Tuvas dagis. När vi kommit halvvägs sa plötsligt Freja "min hjälm mamma!". Jag bara stönade "neeeej...". Jag sa att vi måste hämta den på fritids, det fanns inget annat att göra. Man får INTE cykla utan hjälm om man är under 15 år. Vi fick ju leda cyklarna tillbaka... Fast då var vi så blöta så det spelade liksom ingen roll längre... ;-)

Medan Freja gick upp på fritids öpnnade jag hennes gympapåse och och upp henne handduk och torkade av mig både i håret och ansiktet. Jag har aldrig varit med om maken till regn, mina ögon var helt fulla av vatten, ja bannemig som om jag stod i en dusch! ;-)

Sedan cyklade vi mot dagis igen. Freja gnällde några gånger och sa att hon frös, men jag peppade henne och sa flera gånger att vi måste skratta åt eländet, och det gjorde vi! Jag sa att när vi kommer hem dricker vi varm choklad.

Tuva hade tur, hon blev inte alls lika blöt som jag och Freja, det hade nästan regnat över då vi kom till dagis. Jag höll vad jag hade lovat, varm choklad serverades som mellanmål hemma.

Direkt efter mellanmålet började jag med "examens-middagen". Det var inte menat att bli något superspeciellt, men vi råkade ha en fläskytterfilé i frysen, så jag gjorde en gryta på sådan, med klyftpotatis till. Mmmmm, så GOTT! Barnen mumsade och åt, de gillar den grytan.

Magnus kom hem lagom till middagen. Därefter var det bara att snabba sig att få på oss själva och barnen finkläderna. Freja var såååå fin i sin röda 50-talsinspirerade klänning med vita prickar (Blingo) och svart bolero till. Tuva hade en klassisk vit- och rosarandig bomullsklänning (faktiskt samma modell som Freja hade förra skolavslutningen och nu på den gammeldags skoldagen) och vit kofta. Jag hade den lila kort klänningen jag beställde från Ellos, med en svart-grå sjal om axlarna. Magnus hade sin North Face skjorta på sig. Det är hans årliga födelsedagspresent från mig, det kommer alltid en ny modell i april nämligen. ;-) Jag tycker att skolavslutning är något speciellt, något att klä upp sig för.

Klasserna (ettorna och tvåorna) tågade in i kyrkan tillsammans med klasslärarna. Freja gick tillsammans med kompisen Karolina, som dagen till ära hade likadana klack-sandaler som Freja. De samlades i kapprummet utanför klassrummet en kvart innan det började och gick tillsammans till kyrkan (som ligger ett stenkast från skolan). Freja berättade att fröken Lisbeth hade räknat och räknat dem, säkert sex gånger! Inte kul att missa något barn en sådan dag! ;-) Vädret var över förväntan, inget regn och en himmel "på uppklarnande", men massor av vattenpölar över hela skolgården.

Vi mötte farmor och farfar utanför kyrkan och gick in tillsammans med dem. Min pappa (morfar) kom också. Han låter ofta mormor vara med på sådana här tillställningar, men idag var det hans tur. Roligt att han kom! :-) Han har ju ny kamera och tycker om att använda den i sådana här sammanhang.

Tuva är ju som ett litet kvicksilver alltså! Ja, man skulle kunna säga att hon har myror i brallan. Hon klättrar och klänger och petar folk i ryggen och säger hej, kryper under bänkrader och dyker upp i raden framför mm. Mitt i allt var hon kissig, ändå kissade hon innan vi åkte. Men det var kanske bara för att få röra lite på benen som hon bad om att få gå och kissa. Tydligen inspirerade hon även dagiskompisen Noah till kiss-turen för efter oss var det hans tur att gå på toa! ;-)

Frejas klass och den andra ettan sjöng två sånger. Den ena var en omgjord "Nu ska du höra nånting som jag vill tala om" (den handlar ju om våren, nu sjöng de om sommaren) och någon annan sång om sommarlov. Vi sjöng även tillsammans psalm 199 och 200. Det ÄR något speciellt med skolavslutningar, speciellt om de hålls i kyrkan!!! :-)

När Tuva blev "utsläppt" i frihet igen dundrade hon fram på kyrkgången. När hon vände på huvudet såg hon något intressant - ååå, alla gravar, gravstenar och låga "häckar" mellan gravarna. Hon utbrast "mamma får jag springa i dom labyrinterna?".

Efteråt skulle alla samlas i klassrummet. Freja hade inte kunnat hålla tyst om att de skulle sjunga en annan sång för oss där. Lisbeth spelade gitarr till. Lisbeth pratade även lite om att hon tyckte att det var en så fin klass, om vad mycket de hade lärt sig under året (tex att alla nu kunde läsa), och att de inte skulle glömma att använda sina nyförvärvade kunskaper under sommaren. Hon berättade att förra sommaren hade hon varit ganska nervös, eftersom hon då skulle ha en ny klass efter sommaren, en klass som dessutom var ovanligt stooor, men nu denna sommaren skulle hon ju inte vara lika nervös för nu skulle hon ju veta att det var är jättefin klass. ;-)

Sedan var det kramkalas. ;-) Freja har sagt gång på gång att hon kommer att sakna fröken under sommaren. Då har jag skojat och sagt att läxorna kommer du inte att sakna va? ;-) Men det är väl precis som det SKA vara, en liten ettagluttare SKA sakna fröken under sommaren!

När Magnus och jag gick till klassrummet körde farmor och farfar hem till oss och satte på kaffet. Pappa körde hem. Han skulle hämta mamma i affären och sedan körde de hem till sig. Vi frågade om Tuva ville följa med farmor och farfar hem till oss och det ville hon! Kändes lite "skönt" att få en liten stund själva med Freja i klassrummet då man verkligen kunde lyssna på fröken och på barnens sång.

När vi gick ut från klassrummet sken solen. Välkommen sommarlov! Vi drack kaffe och åt "bröllopstårta" (Frödinge har gjort en specialtårta nu inför Viktoria och Daniels bröllop) hemma. Jag hade köpt en liten present var till tjejerna, likaså hade farmor. Farmor gav dem varsitt stort set med olika fina glaspärlor. Jag hade köpt en varsin specialpenna, en sk "röstförändringspenna". Man kunde spela in ett kort meddelande med den och sedan spela upp det olika snabbt. Det var en mycket uppskattad present! ;-) I paketet hade jag även lagt en varsin hjärtformad klubba och en annan godisbit.

Nu väntar bingen. Go natt! :-)

söndag, juni 13, 2010

Tuva skypar






Värsta bakfyllan...

På säkert tio år! ;-)

I fredags var det utgång med några jobbarkompiar, någon slags enkel "after work" på puben Stars and Stripes inne i stan. Ha ha, jag var tvungen att fråga om det var gamla Kings Crown, men den har tydligen hetat Harrys under många år också!! Jag har inte varit ute i svängen så mycket under de senaste åtta-tio åren. Av naturliga, mestadels underbara orsaker! ;-)

Vi hade i alla fall supertrevligt, började med att äta en svullig riktigt good hamburgertallrik. Jag började med rödvin, hade tänkt hålla mig till det. Meeeen, det bidde även lite cider... Den blandningen var nog inte någon bra kombination. Vaknade med värsta bakfyllan igår lördag. Oj, vad Magnus skrattade åt mig! Jag var inte uppe och på banan fören kl tre på eftermiddagen! Magnus brukar hävda "kung på kvällen- kung på morgonen", det brukar stämma på Magnus, men sällan på lilla mig!

Det är hemskt kul att dansa! :-) Det har jag alltid gillat att göra då jag varit ute på disco. Jag dansade så jag hade riktig kramp i vaderna när jag vaknade på lördagmorgonen. Jag hann precis med sista "vanliga" bussen hem, kl 24.39. Jag tittade på klockan tjugo i ett, och bara sprang, och bannemig, jag hann med bussen! Blev nästan lite nostalgisk, sist jag var ute på "galej" i stan bodde vi på Hantverkaregatan, och man bara gick hemåt, nu var det buss igen, så som det var sista åren då jag bodde hemma hos mamma och pappa. ;-)

Jaaa, barnen undrade så klart varför jag var "sjuk", och det är ju bara att säga dem sanningen, varför ljuga ihop något liksom? ;-) Jag har aldrig kännt mig så "förgiftad" förut men det var verkligen så jag kände det. Fick riktig "deja vu" till mina cellgiftsbehandlingar, just den där "förgiftningskänslan" som jag inte alls känner då jag tex "bara" är magsjuk. Jag är hellre magsjuk än "spritförgiftad" eller går på cellgifter! Jag har ju inte varit bakfull sedan långt innan cellgiftsbehandlingen, men som sagt, det var stooora likheter... Så nu vet jag det liksom. Jag hade i alla fall väldigt kul, och ångrar inte att jag gick ut!!! :-)

Idag söndag har varit en lugn hemmadag. Jag lämnade Tuva hos mormor och morfar i Ronneby vid lunch, hon ville så gärna sova över hos dem. Imorgon ska hon få åka tåg för första gången i livet. De ska ta tåget till Karlskrona på förmiddagen. Som hon längtar efter detta!!! Magnus har målat veranda-pinnar och börjat klippa ena tujahäcken.

Freja fick till sin förtjusning följa med Sanna och hennes familj till Barnens Gård idag. De har säsongskort där och det tänker vi INTE köpa i år... Vi pröjsade 170 kr för lek en dag där för Freja. Vi sa till Freja att nu vi vill inte höra tjat om Barnens Gård hela sommaren. Jag kan tänka mig att köpa säsongskort om något år, kanske nästa, men jag vill ha Freja och Tuva mer "jämna" i sin vattenvana först. Det är svårt att hålla koll på dem då de vill bada i så olika pooler. Freja åkte tydligen "Tjurfallet" idag, och Tuva är ju en sådan som bara vill bada i plaskepoolen. ;-)

Tuva ville "skypa" med oss i eftermiddags. Hon berättade att de hade varit i Ronneby Brunnspark och på "Naturum" i Brunnsparken. Freja var där med skolan förra året. Tuva hade sett kräftor, fiskar och bin, mm. Det finns även en ny rolig lekpark i brunnsparken.

Freja och jag satt och läste en lång stund i kväll innan hon somnade. Först läste hon boken Fy för skolan som hon lånet när klassen var på bibblan, för mig, och sedan läste jag Håkan Bråkan och fiskarnas befrielse för henne.

Freja sa ikväll efter att hon hade skypat med Tuva att hon saknade henne! Hon är jobbig när hon är hemma men jag saknar ändå henne när hon är borta, ungeför så uttryckte hon det. ;-)

Freja läste rubrikerna i en skavallerblaska nyss. Jag hade köpt Aftonbladet med Klick-bilagan här om dagen. Nu ljudade hon "s-m-y-g-e-r m-e-d s-i-n k-ä-r-l-e-k. ;-) På bilden var ett av paren i vintern/vårens Let´s Dance. ;-)

Nu är det te i soffan som gäller. Må väl! :-)

måndag, juni 07, 2010

Invigda utomhus!




Lilla skruttan var riktigt duktig! Jag blir riktigt imponerad, jag blev lika imponerad av hennes skridskoåkning i vintras. Hon är liksom så liten och smidig, faller hon faller hon så lätt och "fint" och ger sig på det igen. ;-)

Frejas inlinesåkning har också utvecklats oerhört på dessa veckor, hon åker så bra och "säkert" nu. Det märks att hon tror på sig själv. :-) Det är underbart att se.




Tuva har handlat!


Idag körde jag och Tuva och köpte Inlines till henne. Hon köpte dem för sina alldeles egna pengar. Lyckliga flicka! Vi tittade på Maxi, Team Sportia och Leksakshuset. De mest prisvärda hittade vi slutligen på Maxi för 349 kr. Visst, kanske dyrt, men det är precis som Frejas, justerbar storlek, 27-30. Tuva har ca 26 nu, så hon lär ju kunna ha dem minst två säsonger. De verkade faktiskt mest "rediga" av alla vi tittade på. De på Leksakshuset var förvisso rosa, men de var ganska "plastiga" tyckte jag. Nettes svägerska hade ett par gamla som vi först skulle köpt för en 50 lapp, men de var alldeles för stora... :-(

Hon har åkt omkring här inne på hela övervåningen nu. Det går ju bra nu innan hon har premiäråkt utomhus, för sedan har vi från och med nu sagt att då förblir inlinesen utomhus, vi vill inte att de repar golven om det fastnat något grus i hjulen eller så.

Ja, dessa inlines är så SÖTA! Freja och jag bara skrattade, för de är verkligen så små och söta. De har bara tre hjul på längden, Frejas och Magnus har fyra. ;-)

Nu har Freja kompisen Wilma från klassen här. Jag och Sofia, Wilmas mamma "bytte barn" någon timme nu på eftermiddagen, Tuva är nu och leker hos Wilmas lillebror Noah (lika gammal och går på samma dagis). Tuva blev så glad att HON fick åka bort och leka! :-)

Vilket väder vi har i dag! Det har regnat katter och hundar nu under eftermiddagen! Tuva tittade ut på gatan genom vardagsrumsfönstren när vi hade hämtat Freja i skolan, och utbrast "mamma det är en bäck ute på vägen!".

Må väl! :-)

söndag, juni 06, 2010

Försommarbilder

Vårt apelsinträd i kruka på altanen ger nu frukt. Söta söta små apelsiner, fast suuura att äta! ;-)

Andra doppet i poolen. Då sken solen riktigt härligt.

Första doppen i poolen vid ett-tiden. Då var solen lite dold bakom slöjor, huuua .


Vår "allmänning" på tomten.



Syrener ute på vår allmänning. De är lite "sjukliga", har inte den där kraftiga riktigt syrenlila färgen.



Apelsinträd inköpt på Netto tidigt i våras.






Lupiner.






Poolen fylld och inbadad

Den var väl färdigfylld vid lunch. Kl ett var de i poolen första gången. Kan det ha varit 14 grader i den då kanske? ;-)

Freja har idag haft klasskompisen Nellie här för första gången. Freja har lekt där en gång. Idag har de haft så roligt! De badade ju som sagt var, och efter det blev det lite molnigt, då lekte de inne i Frejas rum, både skola och sjukhus, och så kom solen igen och då badade och lekte de ute ända tills Nellie skulle hem. Tuva hade Alva här på förmiddagen och då lekte de ute alla fyra faktiskt. :-)

Tuva har nu visat mig att hon verkligen kan cykla. Jag sa till henne att jag kan inte springa med henne nu när jag har ont i foten. Men det behövdes inte alls! :-)

Ååååå, vad trädården är vacker nu när den står i full blom. Minns att jag tog massa kort på höstträdgården, idag har jag gått runt och tagit bilder på försommarträdgården. :-)

Ledig måndag imorgon. :-)

lördag, juni 05, 2010

Sommaren är här!




Ååå, nu är sommaren här, och med den passande av barn i pooler och uppassning med mellanmål, fika och däremellan glass! Man sitter ingen långa stunder i stöten! ;-) Men jag hade inte velat byta med någon, klart barnen ska få bada och känna att det är sommar! Det känns ändå att solen har tagit bra idag, jag är lätt röd både på armarna och i ansiktet.

Magnus har idag plockat fram och börjat fylla vår stora pool, till barnes förtjusning! :-) Här om dagen köpte Magnus en ny "plaskepool", i vilken vi alltid brukar ha rutschkanan. Plaskepoolen tog jag fram igår på förmiddagen, så när barnen kom hem var den i alla fall lite varm.

Freja kom på att vi för två år sedan köpte en "vattenbana", en ca tre meter lång "plastbit" (i poolmaterial) som det sprutar vatten på och som man slänger sig på och liksom glider fram. Vi hade den inte framme alls förra sommaren. Den ville Freja ta fram igår, så det gjorde vi. Oj, så roligt Sanna, Freja och Tuva hade! Vi vuxna premiärsatt i uterummet och spelade kort och snackade. Mot slutet vart det liiiite kyligt, då satte vi på infravärmen. Den värmde gott! :-) I eftermiddags när jag gick in i uterummet kändes det vääääldigt varmt under infran, jag stängde av den, men blev ändå lite osäker "tänk om jag satte på den nu...". Jag ropade till Magnus och frågade om han stängde av den igår, han svarade nekande. Då sa jag "bra, jag gjorde det nu". ;-)

Foten känns bättre och bättre. Jag haltar fram ganska snabbt nu, men foten är fortfarande väldigt "instabil" för att använda läkarspråk! ;-) Det blåa är kvar ännu, men svullnaden har gått ner bra, säkert därför jag nu kan stödja så pass bra på den som jag ändå kan. Jag har bestämt mig för att FÖRSÖKA jobba redan på tisdag (är ju ledig på måndagar), vill inte vara hemma i onödan. Jag skippar alltså läkarsjukskrivningen nästa vecka, och ser om jag kan jobba, vilket jag tror.

Jag (och även Magnus) sitter här och snörvlar och känner av lite allergi. Jag plockade in årets första och enda bukett klassiska lila syrener för någon timme sedan. Vi har några taniga synligt "sjuka" buskar ute på allmänningen (vad för sjuka tros, någon som vet?), och faktiskt två buskar inne på tomten som verkar må hyfsat, men blommorna sitter så högt upp på dem. De brukar blomma när Freja fyller år, men i år var våren sen... Lila syren är min favoritbomma, alla kategorier!!! :-) Ok, gillar även doftjasmin, och skulle vilja ha en sådan nära altanen så att man känner blomdoften om sommarkvällarna. Jasmin är bra på så sätt att den blommar mitt i sommaren, då man oftast är ledig.

Det jag har beställt till mig själv från Ellos har kommit nu. Blev glatt överraskad! :-) Har nog hittat sommarens favoritklänning, en syrenlila kort klänning med knytband med pärlor i ändarna, under bysten. Hemsk söt modell som man kan ha både barbent, med leggings, eller till halvlånga byxor. Skolavslutningsklänning för lilla mamman kanske? ;-) Jag som inte är en "lila person", mer än att jag gillar lila syren, bara älskade färgen! :-)

Idag har annars varit en sådan dag då barnen hade varit billiga på Blocket, mest tjafs och bråk, men men, imorgon är en annan dag! ;-) Freja har varit lite ledsen och ur gängorna både för att hon var trött (blev sent igår kväll) och för att det inte funkade att leka tre i dag, jag fick skicka hem två tjejer... Så Freja har inte lekt med någon... Tuva har lekt lite med Alicia och Meja, till Frejas förtret "varför får hon leka och inte jag?". Vårt svar var "oj oj oj, så många gånger Tuva säger det då du springer hit och dit till kompisar, och hon får stanna hemma!".

Må väl! :-)

torsdag, juni 03, 2010

Tuva cyklar!





Jaha, läkarutlåtande

Mina goa kolleger ville verkligen att jag skulle kolla upp min fot på vårdcentralen. Jag kan i och för sig förstå dem, de ville ju veta om jag blir borta en eller flera veckor! ;-) Även om jag har foten lindad ser man de blå-lila områdena på foten. Jag var nämligen inne på jobbet en stund igår då vi hade "Vårfest" för föräldrar och barn. Barnen sjöng lite, och alla hade picknick med. Det var en underbar försommarkväll!

Rinde till VC i morse. Fick tid hos Börje, samma läkare som underökte Tuvas stukade fot för två veckor sedan! Jag berättade det och då sa sköterskan skrattande att det är ju lika bra att Börje tar hand om vår familjs stukade fötter. ;-)

Börje tittade på foten och sa att han TRODDE inte att det var någon fraktur, men skickade mig ändå på röntgen. Han sa att det finns så många ben i foten så det var svårt att se med blotta ögat om något var brutet. Men röntgen visade ingen fraktur.

Så det är bara att linka vidare. Men skönt att veta att jag KAN belasta foten nu! Läkaren sjukskrev mig hela nästa vecka också, men jag tar tis ons till att börja med (ledig mån). Det är stora ytor att röra sig över på jobbet, jag jobbar dessutom på övervåningen, och vår "gård" ligger en bit från själva förskolan...

Magnus kom hem från Kairo på tisdagkvällen och kände sig helruggig. Han la sig med barnen och vaknade på natten med feber. Han är dock redan feberfri. Det kan ha varit en kombination av många saker, för lite sömn, för mycket jobb, värme, kyla, AC mm.

TUVA den lilla luvan kan bannemig cykla!!! Hon har tjatat sedan i höstas att vi ska ta bort stödhjulen på hennes lilla cykel. Hon har sagt "jag kan cykla precis som Freja". Vi har tänkt att det är ju vad hon tror, så lätt är det inte. Freja lärde sig cykla den våren då hon skulle fylla sex år. Men Tuva ska ju bara göra allt som Freja kan, så är det ju att vara lillasyster. ;-)

I lördags satte Magnus på stödhjulen på Frejas gamla lila cykel. Det är Frejas förra cykel, och faktiskt första, vi hade ingen sådan busliten till henne, kanske därför hon inte lärde sig cykla förren hon var sex heller - det var först då hon nådde ner riktigt.

På söndagkvällen kämpade jag med att försöka få loss stödhjulen på den lilla, men jag fick bara av ena sidans. De andra muttrarna var rostiga. Farfar fixade det på måndagkvällen då de ändå passade tjejerna. Jag var kvar hemma när han monterade av stödhjulet. Tuva satta sig på cykeln och cyklade i stort sätt bara iväg!!! Hennes kommentar var skön! Hon sa "jag måste cykla fort annars välter jag!". Så sant så sant, det är ju lättare att hålla balansen med lite fart, det märker även jag när jag har Tuva i barnsadeln på min cykel. Ibland ber Freja mig vänta och så sänker jag farten, men då är det nära att jag välter faktiskt.

Farfar sprang ju med Tuva, men hon cyklade helt själv. Hon kunde inte bromsa och styra så bra i början, men det lärde hon sig tydligen efter ett tag (jag skulle ju till jobbet så jag såg ej det). Det som var så bra var också att hon ju lätt och smidigt nådde ner med foten om hon kände att hon behövde bromsa, eller inte hade full kontroll.

Vilken härlig sommardag vi har haft idag! Nu är värmen här! Freja Tuva och Sanna har sprungit i vattenspridaren och plaskat i en liten badbalja.

Må väl!

tisdag, juni 01, 2010

"Vad som än händer"


Detta är en mycket fin barnbok som jag rekommenderar alla som har barn att någon gång läsa för sina telningar. Den är såååå fin! Den handlar om ett rävbarn och en rävmamma. Budskapet är att som förälder älskar man sitt barn, VAD SOM ÄN HÄNDER. Boken är en bilderbok med bilder på varje sida.

Författare är Debi Cliori.


Liten var på argt humör.
Levde om och slog i kras, slängde, flängde, skrek och tjöt, bräckte och knäckte, bu och hu då... "Gode gud" sa Stor, "vad är det nu då?"
Liten sa: "Det är en arg Liten du ser och ingen älskar mig mer."
"Å, Liten, sa Stor. "Arg eller ej, vad som än händer, älskar jag dej."
Liten sa: "Men om jag var en björn då, säg, skulle du älska mig, bry dig om mig?"
"Så klart", sa Stor, "björn eller ej, vad som än händer älskar jag dig."
Liten sa: "Men om jag blev en insekt typ, skulle du älska mig, krama ett kryp?"
"Så klart", sa Stor, "kryp eller ej, vad som än händer älskar jag dig."
"Vad som än händer?" sa Liten. "Om jag... var krokodil plötsligt en dag?"
Stor sa: "Då skulle jag ge dig en kram som förut och sen stoppa om dig, när dagen var slut."
"Men nöts kärleken ut? Går den sönder?" sa Liten. "Kan man lappa och laga den om den är sliten?"
"Å, hjälp", sa Stor, "vem vet sånt bestämt? Jag vet bara att jag ska älska dig jämt."
Liten sa: "Men när vi dött och inte finns och så, älskar du mig då? Kan kärleken bestå?"
Stor höll liten hårt, och de såg genom sitt fönster, såg på månens sken och tusen stjärnors mönster. "Liten, se på alla stjärnor som gnistrar så, min vän. Och minns att många dog för mycket längesen."
"Där gnistrar de i natten, de som en gång var. Kärlek är som stjärnor: den finns alltid kvar."


Hej och hå, blå tå!




Vaknade och var faktiskt BÄTTRE i foten. Fortfarande svullen men inte alls som igår kväll! Den är ju också väldgt blå på hela yttersidan och långt fram i lilltån... Den är minder svullen idag än igår, men mer blå. ;-) När man ser den blir man förvånad över att jag faktiskt KAN linka/halta fram på den nu med hjälp av en krycka! Men det går! ;-) Har dock vilat mycket med foten i högläge i dag.

Typiskt att det skulle hända denna veckan... P-möte ikväll, stor "Vårfest" med föräldrar och barn imorgon, och på fredag ska vi åka till Kerativum med de barn som slutar och ska börja skolan. Jag ska gå på p-mötet nu i em/kväll. Blir hemma imorgon också, jag åker bara in på Vårfesten kl fem. Sen HOPPAS vi att jag har repat mig så pass att jag kan åka med till Kreativum på fredagen. Jag tänkter att torsdagen får ju vara en extradag om jag behöver det. Men det känns ok, hoppas jag ska kunna jobba redan på torsdag...

Nu kommer snart svärföräldarna och ska passa barnen då jag åker på p-möte. Magnus kommer hem i kväll. :-) Fick ett sms av honom vid lunch, då var han på Frankfurts flygplats och frågade om jag ville ha något från Tax Freen. ;-)

Må väl!

(Freja tog kortet på mig igår kväll, fotbilden tog jag själv.)

måndag, maj 31, 2010

Hejsan kryckorna,

så skulle vi träffas igen! ;-)

Idag har jag stukat foten ganska rejält... :-(

Jag vet med mig att jag har aningens svaga vrister, när vi är ute och går på tex en skogsväg kan jag ganska ofta vricka till foten, men oftast är det bara "aj aj aj" några gånger och så kan jag gå vidare. Dock inte idag...

Idag körde jag och Tuva till mamma i Ronneby. De har nämligen haft besök av några bekanta till dem/oss, Torbjörn och Agneta. Torbjörn och Agneta är föräldar till min gamla barndomsvän Karolina, sedan Täby-tiden. Vår föräldarar umgicks flitigt då. De var nu och hälsade på efter många år och jag ville gärna träffa dem och de skulle åka hem idag, så jag och Tuva körde dit när Freja var i skolan. Vi hade sååå trevligt med kaffe och kakor. :-)

När vi skulle köra hem ville Tuva visa mig något ute och mamma och pappa har en hög trappa som leder upp till ytterdörren. Jag gick så lugnt ner, men tog miste på sista trappsteget och stukade till foten... Det var "aj aj aj" men det gick inte över som det ju oftast annars gör. Oj vad ONT det gjorde!!!

Resten av händelserna får man väl ta och dra på munnen åt. Jag stönade till mamma "hämta något kallt!". Mamma hämtar en balja med vatten. Herre jisses, jag kunde ju inte ens få foten rakt så jag hade fått ner den i en balja med vatten. Då kommer hon med en trasa med vatten som vi liksom får "packa in foten" i. Då sa jag "mamma hämta något från frysen". Då kommer mamman med en helt stel kylklamp 30 * 10 cm. Ååå, lätt att kyla med! ;-) Jag bad om någon fryst grönsak på påse, men det kom hon aldrig med. Där någonstans gav jag upp, jag kände att "ja foten är stukad, that´s it".

Jag har ju som sagt varit med om detta tidigare. Sommaren -06 lyckades jag stuka mig i uterummet. Vi har en rejäl nivåskillnad där och vi hade haft plattor liggandes där nere så att säga. Magnus hade tagit bort dem för ett vi hade massa myror under dem. Nivån var alltså inte vad jag hade i minnet... Aj aj, då blev foten riktigt riktigt blå-lila. Men jag var ändå kall, jag var helt klar och bad brorsan som var på besök att hämta en påse med frysta gröna ärtor som vi la på foten. Det är ju bra att ha något som liksom går att FORMA runt foten. En kylklamp som mamma kom med nu idag var ju lite svårformad! ;-)

Den här gången är det inte riktigt lika illa, men nära på. Jag har mest ont när jag försöker gå, och liksom rör foten. Jag lyckades faktiskt köra bilen hem, det gick hyfsat att trycka på gasen. ;-)

Jag hade lovat att ta med även Ellen hem från skolan idag. Jenny, Emmie och lilla Elvira skulle sedan komma bort och fika här vid halv två tiden. Jag fick ringa Jenny och fråga om inte hon kunde hämta tjejerna så skulle jag samla mig och se om jag kunde köra bilen hem.

Vi hade en trevlig fika och barnen lekte. Tuva är inne i en lite trotsig tråkig period tyvärr... Men men, vi hoppas det är övergående. ;-)

Nette kom bort vid halv åtta tiden. Hon spelar ju fotboll och har sett många stukningar... När jag tog bort bindan såg vi ju som sagt att det var blått och lite lila... Hon trodde också på stukning, inte fraktur eller så. Hon sa att oftast har man ondare dagen efter. Hon erbjöd sig att lämna Freja på fritids vid sju när hon ändå lämnar Sanna. Freja gick med på det direkt. :-)

Jag blir hemma från jobbet imorgon. Jag ringde jobbet i eftermiddags och de tyckte jag skulle stanna hemma och vila i alla fall imorgon. Jag frågade hur man ska göra i detta läge, jag sa att "sjuk" är jag ju inte. Jag frågade om jag skulle komma och jobba och liksom göra det jag kan. Jag trodde i eftermiddags att jag garanterat skulle kunna jobba på onsdag, men vi får se det... :-(

Det var i alla fall så himla trevligt att träffa Torbjörn och Agenta! :-) De var sig så lika, lika trevliga som vanligt. Jag fick en superfin present av dem!! Blev heeelt paff! Jag fick en fin stor rund bricka från Svenskt Tenn, http://www.svenskttenn.se/. Josef Frank designade under sin levnad många tyger för Svenskt Tenn (för säkert 50 år sedan, dvs tidlösa tyger!). Brickan är alltså "tillverkad" av ett Josef Frank tyg. Motivet på tyget/brickan är så vackert, det är runda slätslipade stenar i naturfärger, exempelvis sådana som de vi plockade på Österlen vid Haväng i påskas. Svenskt Tenn är liksom inte bara tenn, om man säger så. ;-) De gör bla mycket vackra möbler. Många känner också till elefant-tyget från Svenskt Tenn. Det är ofta med i inredningsprogram, tex Bygglov.

Agneta var så ledsen att detta skulle hända nu när jag åkte till Ronneby för att träffa dem, och att jag skulle tänka på det varje gång jag använder brickan. Men jag känner inte så, tvärt om, detta är ju ingen stor sak, inte om 100 år, som man ju säger i sagan! Jag kommer tvärt om, att minnas detta och kanske t o m dra på munnen åt "eleändet" varje gång jag använder brickan! Det gäller att de det postitiva i allt!;-)

Nu väntar sängen, med foten i högläge! ;-) Typiskt att det skulle hända då Magnus är på jobbresa... Dessutom är Tuva väldigt hostig nattetid, och det blåser full höststorm ute... :-( ;-)

söndag, maj 30, 2010

Kalas-bilderna levereras:

Freja slår på "Pinjatan". Oj vad uppspelta tjejerna var!

Äckel-klägg-leken. Här får jag hjälp att hålla fram geggorna. ;-)

Sanna sticker just in handen. Ellen på väg att tvätta av sig i baljan.


Hela kalasgänget. Sätter ej ut några namn då jag inte vet om alla vill ha sina barn på nätet. Vet i och för sig att alla i klassen sagt ja om att vara med på skolans hemsida.



Här studsas det! De använder även de häftiga stora boxhandskar Freja fick i födelsedagspresent av oss. Populära. :-)